Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Jurists par "Noah" lietu: "Pat ja LFF visu izdarīja pareizi, CAS var izvērtēt plašāk"

Rolands Eliņš

Jurists par "Noah" lietu: "Pat ja LFF visu izdarīja pareizi, CAS var izvērtēt plašāk"
"Noah" spēlētāji marta sākumā - vai viņi vispār vēl ir komandā? Foto: FC Noah

Futbola kluba "Noah" iesniegtā prasība Sporta arbitrāžas tiesai (CAS) Šveicē tika provizoriski apmierināta, liekot Latvijas Futbola federācijai uz lietas izskatīšanas laiku atgriezt "Noah" Virslīgas dalībnieku sarakstā. Par šīs lietas niansēm un būtību portāls Sportacentrs.com aicināja paskaidrot sporta juristu Āri Kakstānu, kurš iepriekš astoņus gadus strādājis LFF ar klubu licencēšanas jautājumiem, bet šobrīd vada "SportsLaw" komandu, sniedzot juridiskos pakalpojumus sporta jautājumos.

"Parasti CAS izskata lietu dažu mēnešu laikā," paskaidroja Āris Kakstāns par "Noah" iesniegto lietu pret Latvija Futbola federāciju, kuras Disciplinārlietu komiteja pirms sezonas sākuma atņēma klubam Virslīgas licenci un pēc tam šo lēmumu nemainīja arī Apelāciju komiteja. "Līdzīgi bija arī ar neseno Mančestras "City" lietu pret UEFA, kas arī tika izskatīta sezonas gaitā. CAS jau ir atstrādātas darba metodes šajā ziņā, un ticu, ka viņi izskatīs "Noah" lietu pirms Virslīgas sezonas beigām."

"Noah" Virslīgā vēl nav debitējusi un savu pirmo spēli gaida šīs nedēļas nogalē, kad to varēs darīt pēc CAS provizoriskā lēmuma. Kakstāns skaidroja, ka CAS vērtējumā "Noah" ir uzlūkojama par pilnvērtīgu Virslīgas dalībnieci, kas šo statusu ieguva ar uzvaru pirmajā līgā: "Ja es skatos CAS acīm, es redzu esošu Virslīgas klubu, kurš ieguvis vietu augstākajā līgā ar saviem sportiskajiem panākumiem un kurš ir izpildījis lielāko daļu licencēšanas prasību."

"Dažas prasības netika izpildītas, un tas tika konstatēts jau pēc licences piešķiršanas," turpināja jurists. "Attiecīgi strīds šobrīd ir par to, vai DK un pēc tam AK pieņemtais soda mērs ir atbilstošs un samērīgs. Un pat ja pēc LFF reglamenta šis sods ir atbilstošs, tad arbitrāžas tiesa uz to var paraudzīties plašāk un skatīties pēc vispārējiem tiesību principiem. Tā ka pilnībā iespējama situācija, ka CAS pasaka Latvijas federācijai, ka jūs visu izdarījāt pareizi, taču mēs ņēmām vērā vispārējos tiesību principus un mīkstinām sodu, jo klubs principā ir gatavs spēlēt. Jo diskvalifikācija no līgas principā ir galējais soda mērs, un tā piemērošanu CAS noteikti izvērtēs. Jā, LFF reglamentā tāds sods ir paredzēts, taču ir arī norādīta iespēja brīdināt vai piemērot soda naudu, un LFF tagad būs jāpierāda, kādēļ izvēlējās tieši šādu soda mēru, nevis kādu mazāku."

Lietas izskatīšanā svarīgs ir veids, kādā "Noah" noformēja savu prasību, proti, vai tiek prasīts vienkārši piešķirt Virslīgas licenci vai arī tiek apstrīdēti konkrēti LFF secinājumi, uz kuriem tika balstīta licences atņemšana. "Ja LFF var parādīt, ka klubam ir nenokārtotas finansiālās saistības, tad grūti iztēloties iemeslu, kādēļ lai LFF to arbitrāžas tiesā nedarītu," sacīja Kakstāns. "Bet reizē arī jāņem vērā, ka daudziem klubiem visā pasaulē ir parādi un tas nav uzreiz galējais spriedums. Jo CAS to vērtēs šādi, ka svarīgi, lai klubs turpina pastāvēt un šos parādus kādreiz var nokārtot. Ja klubam tiek atņemta licence, būtībā tam tiek liegta saimnieciskās darbības veikšana, ar ko pelnīt. Jā, Latvijas futbolā "pelnīt" varbūt nenozīmē tieši to, taču tik un tā var argumentēt, ka – tīri teorētiski - "Noah" pēc 3-4 gadiem varētu kvalificēties Eirokausiem un tad no nopelnītās prēmijas atmaksā spēlētājiem."

Ja CAS konstatēs, ka "Noah" nav izpildījusi licencēšanas prasības, taču būtībā bijusi gatava spēlēt Virslīgā, tad Kakstāns uzskata, ka lēmums varētu būt klubam par labu. "Ja pie vainas bija kāds pieteikums iesniegts par vēlu vai arī neatbilda prasībām, tad jā," teica jurists. Primitīvs piemērs – ja LFF konkrētajā datumā secināja, ka "Noah" nav finansiālo garantiju sezonas aizvadīšanai, bet "Noah" pierāda CAS, ka principā nauda bija, tad CAS var šo jautājumu uzlūkot pēc būtības, nevis LFF reglamenta punktiem. "Citādi sanāk, ka visiem klubiem jādreb, vai viņi savos pieteikumos nav pieļāvuši nekādas mazākās kļūdas, un tad teorētiski arī nepareizi uzrakstīta burta dēļ licenci var nepiešķirt."

Par provizorisko lēmumu iekļaut "Noah" Virslīgā Kakstāns norādīja, ka tā ir normāla prakse: "Tiesa parasti vērtē, kas būs lielāks negatīvais efekts – ja taisnība izrādītos "Noah" vai taisnība izrādītos LFF. Attiecīgi CAS šoreiz secinājusi, ka negatīvais efekts būs mazāks, ļaujot "Noah" spēlēt jau šobrīd un tad vasarā varbūt mainot lēmumu, nekā šobrīd liedzot "Noah" spēlēt Virslīgā un tad augustā varbūt secināt, ka nē, klubs tomēr to varēja darīt. Bet, protams, šis arguments par sevi neliecina, ka tieši tāds būs arī gala lēmums."

Kakstāns gan izteicās, ka pēc publiski pieejamās informācijas viņš prognozē CAS lēmumu labvēlīgu "Noah" vismaz tādā ziņā, ka klubs varēs nospēlēt sezonu līdz beigām.

Kāpēc tieši lieta aizgājusi tik tālu, ņemot vērā, ka Latvijas futbolā jau iepriekš nav trūcis situāciju ar licenču nepiešķiršanu un klubu diskvalificēšanu? Galvenokārt, paša kluba gatavība cīnīties par savu taisnību. "Pirmā lieta, kas parasti attur no vēršanās CAS, ir izdevumi," sacīja Kakstāns. "Kaut vai apelācijas iesniegšanai vietējā federācijā ir jāveic konkrēts maksājums, un CAS līmenī šīs maksas sākas no 1000 frankiem."

"Bijušas daudzas situācijas Latvijā, kur, ja vēlējās, varēja tiesāties līdz galam," pastāstīja Kakstāns. "Iepriekš diskvalificētie un licenci nesaņēmušie klubi varēja vērsties CAS, kur izredzes droši vien būtu atkarīgas no tā, cik ļoti klubs būtu gatavs iestāties par sevi un ieguldīt līdzekļus lietā, kuras iznākums ir neskaidrs. Vēlreiz varam atskatīties uz Mančestras "City" un UEFA lietu, kurā "City" ar agresīvu pieeju uzvarēja UEFA, kurai tomēr bija daudz plašākas finansiālās iespējas un arī jau iestrādāta sadarbība ar Šveices juristu birojiem."

"Noah" debija Virslīgā paredzēta nedēļas nogalē pret Jūrmalas "Spartaku", spēle plānota RTU stadionā sestdien, taču LFF mājaslapā Virslīgā šobrīd pieejama neprecīza informācija. Par komandas sastāva aprisēm un citiem plāniem iepriekšējā nedēļā intervijā portālam Sportacentrs.com pastāstīja kluba vadītājs Aleksandrs Jakubovskis, kamēr pamatīgu kritiku par šīs lietas kārtošanu saņēmusī LFF iepriekšējā nedēļā sniedza skaidrojumu, ka pieturas pie saviem secinājumiem un lēmumiem, taču respektēs CAS lēmumu.

     [+] [-]

, 2021-04-21 14:39, pirms 3 gadiem
Jā, Latvijas futbolā "pelnīt" varbūt nenozīmē tieši to, taču tik un tā var argumentēt, ka – tīri teorētiski - "Noah" pēc 3-4 gadiem varētu kvalificēties Eirokausiem un tad no nopelnītās prēmijas atmaksā spēlētājiem."
Labs variants, strādā tagad, saņem kkad nākotnē - un arī varbūt tikai

  -2 [+] [-]

, 2021-04-21 14:57, pirms 3 gadiem
Diezgan vienkãrśa situãcija-klubs sportiskã cełã izcîna tiesïbas spélét virslïgã, tad to liegt nav isti pamata un CAS lémums loģisks, LFF pretenzijas ar baltiem diegiem śûtas.

     [+] [-]

, 2021-04-21 16:08, pirms 3 gadiem
Jānis Derums rakstīja: Diezgan vienkãrśa situãcija-klubs sportiskã cełã izcîna tiesïbas spélét virslïgã, tad to liegt nav isti pamata un CAS lémums loģisks, LFF pretenzijas ar baltiem diegiem śûtas.
Nāksi pie manis strādāt? Alga 5k mēnesī, bet iespējams, nevarēšu uzreiz samaksāt. Bet pēc gadiem 3-4, iespējams, kad sāksim pelnīt, tad nu gan noteikti samaksāšu.

  -2 [+] [-]

, 2021-04-21 17:31, pirms 3 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Nāksi pie manis strādāt? Alga 5k mēnesī, bet iespējams, nevarēšu uzreiz samaksāt. Bet pēc gadiem 3-4, iespējams, kad sāksim pelnīt, tad nu gan noteikti samaksāšu.
CAS lemj juridiski, neklausãs LFF śłupstos, ar uzvaru 1.lîgã tiesîbas izcînîtas virslïgã, pãréjais tukśa runa, plikas emocijas tirgus lîmenî, kluba finanśu situãcija, vél jo vairãk algu jautãjums ir paśa kluba kompetence. Protams var notikt bankrots, komanda pajukt, bet tã ir zîléśana, uz ko nevar balstît lémumu sodît komandu, bérniśķîgi, bet ko var gaidît no LFF, ja nespéj pilnvértîgi vadît valsts ćempionãtu, un joprojãm spélé vien nedaidzas komandas.
Pérn visu sezonu Lokomotîve nospéléja 1.lîgã. Ja viss bija nelikumîgi. kriminãli, kur bija LFF, kãpéc tad kluséja?

     [+] [-]

, 2021-04-22 10:26, pirms 3 gadiem
"Jā, Latvijas futbolā "pelnīt" varbūt nenozīmē tieši to, taču tik un tā var argumentēt, ka – tīri teorētiski - "Noah" pēc 3-4 gadiem varētu kvalificēties Eirokausiem un tad no nopelnītās prēmijas atmaksā spēlētājiem."

Es gribu redzēt, kurā tiesā šādi var argumentēt saistību neizpildi

  -1 [+] [-]

, 2021-04-22 11:14, pirms 3 gadiem
Jānis Derums rakstīja: CAS lemj juridiski, neklausãs LFF śłupstos, ar uzvaru 1.lîgã tiesîbas izcînîtas virslïgã, pãréjais tukśa runa, plikas emocijas tirgus lîmenî, kluba finanśu situãcija, vél jo vairãk algu jautãjums ir paśa kluba kompetence. Protams var notikt bankrots, komanda pajukt, bet tã ir zîléśana, uz ko nevar balstît lémumu sodît komandu, bérniśķîgi, bet ko var gaidît no LFF, ja nespéj pilnvértîgi vadît valsts ćempionãtu, un joprojãm spélé vien nedaidzas komandas.
Pérn visu sezonu Lokomotîve nospéléja 1.lîgã. Ja viss bija nelikumîgi. kriminãli, kur bija LFF, kãpéc tad kluséja?
atbildi uz jautājumu, nevis pats šļupsti

  +1 [+] [-]

, 2021-04-22 11:56, pirms 3 gadiem
march_2k rakstīja: "Jā, Latvijas futbolā "pelnīt" varbūt nenozīmē tieši to, taču tik un tā var argumentēt, ka – tīri teorētiski - "Noah" pēc 3-4 gadiem varētu kvalificēties Eirokausiem un tad no nopelnītās prēmijas atmaksā spēlētājiem."

Es gribu redzēt, kurā tiesā šādi var argumentēt saistību neizpildi
lol, tas tak sports - Barcelona ar saviem simtos miljonu vērienīgajiem parādiem domā kā pirkt Hālandu par 100+ limoniem

     [+] [-]

, 2021-04-22 13:06, pirms 3 gadiem
nav pat gribēšanas iedziļināties visā šajā lietā

  +1 [+] [-]

, 2021-04-22 16:38, pirms 3 gadiem
Lido rakstīja: lol, tas tak sports - Barcelona ar saviem simtos miljonu vērienīgajiem parādiem domā kā pirkt Hālandu par 100+ limoniem
Barcelonai ir parādi, bet viņi maksā algas un nesola "pēc 3-4 gadiem būs"

     [+] [-]

, 2021-04-22 17:18, pirms 3 gadiem
march_2k rakstīja: Barcelonai ir parādi, bet viņi maksā algas un nesola "pēc 3-4 gadiem būs"
te negāja runa par algām - nav samaksāts Ilūkstes sporta skolai!
tev gan ir dubultie standarti - un kurā tiesā derēs Barcelona arguments, ka pēc 100 gadiem būs, jo mums pagājušogad bija jānopērk Grīzmans, šogad Hālands, nākamgad vēl kāds cits, bet jūs, pret ko mums ir parādsaistības varat pagaidīt?

     [+] [-]

, 2021-04-22 17:28, pirms 3 gadiem
Pirms "ja" prasās komats....

     [+] [-]

, 2021-04-22 17:48, pirms 3 gadiem
CAS lemj péc bûtïbas, spélét komandai ir tiesîbas!
Un nemeklé kaut kãdus smieklîgus dažu tûkstośu parãdus!

     [+] [-]

, 2021-04-22 18:03, pirms 3 gadiem
Bet LFF jãdomã jau par nãkośo sezonu, ko neizdarîja śogad, lai neakãrtojas nãkamgad. Meistarsacîkstés varéja piedalîties visas 20 virslîgas un 1.lîgas komandas. Vispirms tãs sadala 5 grupãs pa 4 komandãm, kuras izspélé vienã rinķî un noskaidro 2 labãkãs, tãtad katrai komandai 3 spéles, kuras var izspélét marta sãkumã. 10 labãkãs momandas spélé par medałãm, pãréjãs izcîna tãlãkãs vietas un noskaidro kuras nãkamajã sezonã vai nu nomaina pirmã desmitnieka vãjãkãs vai paplaśina to nãkamajã sezonã lidz 12.
Protams ir citi varianti, bet jãiekustîna futbola dzîve valstî, jo patlaban spélé gandrîz tikai leģionãri

  +1 [+] [-]

, 2021-04-22 22:35, pirms 3 gadiem
Lido rakstīja: te negāja runa par algām - nav samaksāts Ilūkstes sporta skolai!
tev gan ir dubultie standarti - un kurā tiesā derēs Barcelona arguments, ka pēc 100 gadiem būs, jo mums pagājušogad bija jānopērk Grīzmans, šogad Hālands, nākamgad vēl kāds cits, bet jūs, pret ko mums ir parādsaistības varat pagaidīt?
Ja nu par Barcelonu (kuru es nekur pat pieminējis netiku)

Hōlandu viņi pat nav nopirkuši, ir tikai runas par to. FCB nav vienīgie pretendenti un, nezinot, vai un kad beigsies C19 murgs, neesmu pārliecināts, cik lieli transfēri vispār tirgū notiks/varēs notikt.

Barcelona nekur nav teikuši "pēc 100 gadiem būs".

Barcelonai ir parādi, bet neesmu dzirdējis, ka viņi tos nemaksātu.

Barcelonas parādsaistības visticamāk ar kaut ko ir garantētas. Ar ko ir garantētas NOA saistības pēc armēņu investoru izčibēšanas? Cik viņiem spēlētāji pēc tam palika? Kur ir garantija, ka viņi kādam vispār samaksās, ja tiks pielaisti pie Virslīgas?

Es nesaprotu, kāds sakars vispār ar Barcelonu. Es piesējos jurista argumentam "varbūt klubs iekļūs Eirokausos un samaksās pēc 3-4 gadiem", jo tas ir pilnīgi no gaisa pagrābts un nešķiet nopietns.

Jā, daudziem lielajiem klubiem ir parādi un finanšu plūsmu pasliktinājis C19. Bet tieši mūspuses futbolam raksturīgi kavējumi algu izmaksās un citu finansiālo saistību neizpilde vai, prasti sakot, "uzmešana".

     [+] [-]

, 2021-04-23 18:45, pirms 3 gadiem
march_2k rakstīja: Es nesaprotu, kāds sakars vispār ar Barcelonu. Es piesējos jurista argumentam "varbūt klubs iekļūs Eirokausos un samaksās pēc 3-4 gadiem", jo tas ir pilnīgi no gaisa pagrābts un nešķiet nopietns.
tas ir iespējamais arguments, ko klubs var piesaukt. Proti, ja mūs diskvalificē, tad mums vispār nav iespējas atmaksāt parādus (ja reiz nespēlējam un "nepelnam"). Ja mums ļauj spēlēt, tad kaut kad arī varētu atmaksāt