Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource651 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource651), Fid:2965, Did:0, useCase: 3

No bezdarbnieka līdz Pasaules kausam: Nīderlandes vārtsarga Noperta stāsts

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

No bezdarbnieka līdz Pasaules kausam: Nīderlandes vārtsarga Noperta stāsts
Andriess Noperts. Foto: picture alliance/SvenSimon/Scanpix

29. novembrī Nīderlandes futbola izlase aizvadīs noslēdzošo spēli 2022. gada FIFA Pasaules kausa A apakšgrupā, spēlējot pret mājinieci Kataru. Tāpat kā pirmajās divās cīņās, paredzams, ka arī trešajā spēlē nīderlandiešu vārtus sargās 28 gadus vecais Andriess Noperts – futbolists, kurš debiju izlasē piedzīvoja Pasaules kausa finālturnīrā, bet pirms diviem gadiem, esot bez kluba, no ģimenes puses tika aicināts vārtsarga cimdus nomainīt pret policijas formastērpu.

Pašreizējais Nīderlandes valstsvienības pirmais numurs Andriess Noperts savu ceļu futbolā sāka kā laukuma spēlētājs blakus dzimtajai Hērenvēnai esošajā Jaurē. ''Viņš bija ļoti skarbs, gluži kā tanks. Tik daudz enerģijas. Vienalga, kas stājās ceļā, viņš vienkārši metās pakaļ bumbai. Jau tobrīd Andriess bija garš un bezbailīgs,'' dēla pirmsākumus futbolā atceras viņa tēvs Foko.

Desmit gadu vecumā Noperta talantu pamanīja ''Heerenveen'' jauniešu akadēmijas treneri, kas, izvērtējot Noperta garo augumu, tam netipiski labo koordināciju un veiklību, nolēma viņu izmēģināt vārtsarga pozīcijā. Profesionālās karjeras ievadā Hērenvēnas kluba akadēmijas audzēknim pieaugušo komandā nostiprināties neizdodevās, pie teikšanas tiekot vien U19 un dublieru čempionātā.

2014. gadā tobrīdējam ''Heerenveen'' vārtsargu trenerim Albertam Van Der Slēnam pieņemot Bredas NAC kluba piedāvājumu, viņam līdzi devās arī Noperts, kurš noraidīja sava dzimtā kluba piedāvājumu pagarināt līgumu, cerot uz lielāku spēles laiku Bredā.

Arī NAC rindās Noperts nespēlēja, bet komanda izkrita uz pēc spēka otro līgu jeb ''Eerste Divisie''. Viņa nedienas ar spēles laiku turpinājās, laukumā tiekot sūtītam vien dublieru rindās.

Bredas NAC rindās Noperts iemantoja jokupētera slavu ģērbtuvē. Vārtsargs brīvajos brīžos kluba bāzē pārvietoja komandas biedru novietotās automašīnas ārpus tām paredzētajām vietām, kas krietni apgrūtināja iekļūšanu spēkratos. Tāpat pašreizējais Nīderlandes pirmais numurs kaitināja gan treneru personālu, gan komandas biedrus, pēc sevis labierīcībās speciāli nenolaižot ūdeni.

Lai arī Bredā piedzīvojis debiju ''Eeredivisie'', vārtsargs vairāk izcēlās ģērbtuvē nekā laukumā. Noperts centās mainīt uzņemto karjeras trajektoriju Dienviditālijā, parakstot līgumu ar B sērijas komandu ''Foggia''. Divu sezonu laikā Fodžā Noperts vārtos stājās vien astoņas reizes, saskaroties ar vairākām treneru maiņām, pamatīgu kritiku un pat problēmām ar vietējās mafijas pārstāvjiem – spēlējot ''Foggia'', nozagta tika vārtsarga automašīna, ko ļaundari pēcāk viņam piedāvāja atpirkt.

''Andriess necik nerunāja itāliski un viņa angļu valoda nebija diez ko laba. Tā viņš līdz tam nonāca. Tas bija vājprāts. Notika lietas, ko nekad nepiedzīvotu Nīderlandē, taču domāju, ka tas viņu padarīja stiprāku,'' par dēla laiku Itālijā stāsta viņa tēvs.

Pārdzīvojumi ārpus laukuma un neveiksmes tajā bija gana labs iemesls, lai vārtsargs karjeras posmu Itālijā noslēgtu un atgrieztos dzimtenē. Portugāļu speciālists Klaudiu Braga viņu uzrunāja, piedāvājot pamatvārtsarga lomu Nīderlandes otrās spēcīgākās līgas klubā ''Dordrecht''. Jau sezonas otrajā mačā Noperts tiek pie iespējas un treneri nepieviļ, savu cietoksni nosargājot neskartu 2:0 uzvarā pār Neimegenas NEC futbolistiem.

Šķietami lieliskā posma sākums Dordrehtas klubā pārtrūkst jau nākamajā mačā, kad Noperts traumē ceļgalu, kas vārtsargam liek izlaist visu sezonu. Nepalīdz arī kovida pandēmijas sākums, kā dēļ Noperts netiek pie fizioterapeita un savā mājoklī izveido treniņvietu, lai turpinātu rehabilitāciju.

2019./2020. gada sezonas izskaņā nīderlandiešu vārtsarga līgums ar ''Eerste Divisie'' jeb pēc spēka otrās līgas klubu ''Dordrecht'' tuvojas beigām. Klubs to pagarināt nepiedāvāja. Viņa tēvs Foko aicināja dēlu apdomāt karjeras beigas un potenciāli pievērsties darbam policijā. To Andriess nevēlējās dzirdēt. Starpsezonas posmā viņš izvēlējās veikt pilnvērtīgu rehabilitāciju un, pateicoties savai pacietībai un arī daļai veiksmes, tika atalgots.

Abiem vārtsargiem iedzīvojoties savainojumos, ''Eredivisie'' klubs ''Go Ahead Eagles'' meklēja pastiprinājumu, to izraugoties Noperta personā pusgadu pēc tam, kad vārtsargs bija atveseļojies no ceļgala savainojuma. Arī Deventeras pilsētā bāzētās komandas rindās Noperts pie spēles laika netika, zaudējot cīņā par vietu laukumā Surinamas izlases vārtsargam Varneram Hanam.

''Teikšu tā – Andriess nelika man izdarīt grūtu izvēli par labu Hanam. Viņš pieļāva kļūdas, taču arī izcēlās ar neticamiem atvairījumiem. Pamanīju, ka viņš ir mierā ar otrā vārtsarga lomu. Viņam pietrūka asuma un izsalkuma. Liku viņam to noprast. Kad Hanam spēle nevedās, es devu iespēju Andriesam. Viņš to pilnībā izmantoja,'' teica tobrīdējais ''Go Ahead Eagles'' stūrmanis Kēss Van Vonderens.

Beidzot tiekot pie iespējas Nīderlandes čempionātā, Noperts 2021./2022. gada sezonas otrajā pusē piedalījās 15 spēlēs, ielaižot 20 vārtus un trīs mačos savu cietoksni nosargājot neskartu. Tobrīd karjeras spilgtāko brīdi Noperts piedzīvoja 2022. gada 27. februārī, kad palīdzēja ''Go Ahead Eagles'' ar 2:1 pārspēt valsts titulētāko klubu Amsterdamas ''Ajax''.

Novērtējot vārtsarga lielisko sniegumu, Deventeras kluba līdzjutēji, maču laikā jokojot, sāka saukt ''Noppert in Oranje!'' jeb ''Nopertu uz Nīderlandes izlasi!''. Kas sākās kā joks, mazāk nekā gadu vēlāk kļuva par realitāti.

Pēc sezonas, ko ''Go Ahead Eagles'' noslēdza 13. vietā 18 klubu konkurencē, par pieciem punktiem atpaliekot no cīņas par Eirokausiem, pirmo reizi Noperta karjerā pēc viņa pakalpojumiem izveidojās rinda. Vārtsargu savā komandā vēlējās redzēt Utrehta, ''Heracles'' un Roberta Uldriķa pārstāvētā ''Cambuur'', tomēr Noperts izvēlējās doties līdzi trenerim Van Vonderenam un atgriezties dzimtajā Hērenvēnas vienībā.

Šajā sezonā ''Heerenveen'' rindās Noperts piedalījies visās 14 aizvadītajās spēlēs un sešās no tām nav ielaidis vārtus, tostarp pret vienu no Nīderlandes futbola flagmaņiem Roterdamas ''Feyenoord''. Hērenvēnas klubs pēc 14 spēļu kārtām ''Eredivisie'' turnīra tabulā ieņem astoto pozīciju, bet komandas pamatvārtsargs Noperts kļuvis par Nīderlandes izlases pirmo numuru Pasaules kausa izcīņā.

''Oranje'' galvenā stratēģa Luija Van Gāla lēmums pārsteidza visu Nīderlandi. Vietējo futbola apskatnieku domas dalījās – pirmā vārtsarga vieta tiks atvēlēta Bundeslīgas kluba ''Freiburg'' futbolistam Markam Flekenam vai Neimegenas NEC pārstāvim Jasperam Silesenam, kurš izlases rindās aizvadījis 63 mačus. Šķiet, izsaukumu uz valstsvienību negaidīja arī pats Noperts, kurš pēc sastāva nosaukšanas saņēma zvanu no sava jaunatnes trenera un sev tipiskā manierē atbildēja: ''Vai tu spēj tam noticēt? Viņi visi iekrita uz manu joku.''

Izmantotie resursi:
Andries Noppert: The new Netherlands No1's...
https://dutchsoccersite.org/road-to...

Noderīgas saites:

PK 2022 jaunumi
Kalendārs un rezultāti
Turnīra tabulas
"William Hill" prognožu spēle

Kur skatīties spēles?

“Forum Cinemas” sadarbībā ar “WilliamHill TV” piedāvā ekskluzīvu iespēju skatīties PK futbolā uz lielā kino ekrāna k/t “Kino Citadele” tiešraidē ar oriģinālo skaņu no stadiona – ļaujot apmeklētājiem pilnībā iejusties stadiona atmosfērā.

PK futbolā lielākajos sporta bāros Latvijā O'Learys Akropolē Rīga un Riga Plaza. Vairāk kā 70 TV ekrāni, boulings, biljards, virtuālās realitātes un sporta simulatori!

     [+] [-]

, 2022-11-29 22:20, pirms gada
Autors zilonis!