Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource651 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource651), Fid:2965, Did:0, useCase: 3

H grupa: Ronaldu iespēja noslēgt karjeru, Svaresa atkalredzēšanās ar Ganu

Kārlis Justovičs
Kārlis Justovičs

H grupa: Ronaldu iespēja noslēgt karjeru, Svaresa atkalredzēšanās ar Ganu
2010. gada Pasaules kausa finālturnīra ceturtdaļfināls: Luiss Svaress ar roku atvaira ganieša sitienu. Foto: Brian Snyder/Reuters/Scanpix

Kā noslēdzošā FIFA Pasaules kausa finālturnīru iesāks H grupa, kurā savā starpā spēkosies Portugāles, Urugvajas, Dienvidkorejas un Ganas valstsvienības. Portugāļu zvaigznei Krištianu Ronaldu būs iespēja reabilitēties par līdz šim neveiksmīgo sezonu klubā, savukārt Ganai - izdevība revanšēties Urugvajai par daļēji netaisnīgo zaudējumu 2010. gada Pasaules kausa ceturtdaļfinālā.

Ceļš uz finālturnīru

Iepriekšējos divos lielajos finālturnīros astotdaļfinālā apstājusies Portugāle šajā Pasaules kausa cikla laikā 2019. gadā spēja triumfēt jaunizveidotajā UEFA Nāciju līgā. Savukārt Pasaules kausa kvalifikācijā portugāļi sastapās ar nopietnām problēmām: divreiz netika pieveikta A grupas uzvarētāja Serbija - neizšķirts (2:2) un skandaloza spēles izskaņa Belgradā, kā arī zaudējums (1:2) savā laukumā Lisabonā. Astoņās spēlēs 17 no maksimāli iespējamajiem 24 punktiem izcīnījušajiem portugāļiem pamatīgi lika iesvīst arī par astoņiem punktiem mazāk izcīnījusī Īrijas izlase, kas Dublinā Portugālei neļāva iekarot savu cietoksni (0:0), savukārt izbraukumā Faru lielāko daļu otrā puslaika pat atradās priekšgalā, portugāļus no punktu zaudēšanas izglābjot vienīgi Krištianu Ronaldu snaipera instinktam un diviem vārtiem spēles pēdējās minūtēs. Tieši Ronaldu ar sešiem vārtu guvumiem bija komandas rezultatīvākais futbolists kvalifikācijā.

Portugālei neklājās viegli arī cīņās pret pārējām divām A grupas komandām Luksemburgu un Azerbaidžānu, kuras gan abās savstarpējās cīņās izdevās pieveikt. Pēdējos gados uzskatāmi progresējušie luksemburgieši gan vienā no tām pat izvirzījās vadībā. Kvalifikācijas cikla laikā portugāļi un pārējās A grupas vienības arī aizvadīja pa divām pārbaudes spēlēm pret Pasaules kausa finālturnīra saimnieci Kataru, uzvarot ar 3:1 un 3:0.

2016. gada Eiropas čempionei, kā otrās vietas ieguvējai, nācās piedalīties kvalifikācijas pārspēļu miniturnīrā, kura pusfinālā portugāļi pārspēja (3:1) Latvijas valstsvienības pretinieci gan iepriekšējā, gan nākamajā kvalifikācijas ciklā Turciju. Savukārt finālā Portugāle nospieda uz ceļiem (2:0) iepriekšējā Eiropas meistarsacīkšu finālturnīra dalībnieci Ziemeļmaķedoniju, kas pārspēļu pusfinālā sensacionāli sarūgtināja pašreizējo Eiropas čempioni Itāliju. Izšķirošajā cīņā portugāļu labā abus vārtus guva Mančestras "United" kluba līderis Brunu Fernandišs.

1930. un 1950. gada Pasaules kausa finālturnīru uzvarētāja Urugvaja, kas pēdējos trijos finālturnīros allaž sasniegusi izslēgšanas cīņas (2010. gadā, pateicoties Luisa Svaresa "maģiskajām" rokām un veiksmei, pat pusfinālu - aut piez.). Vienmēr spraigajā un intriģējošajā Dienvidamerikas reģiona kvalifikācijas turnīrā Urugvaja desmit komandu konkurencē finišēja trešajā vietā, 18 spēlēs nopelnot 28 no maksimāli iespējamajiem 54 punktiem, kas ļāva iekrāt par četriem punktiem vairāk nekā pārspēļu zonā (piektajā vietā) iekļuvušajai Peru.

Urugvajieši kvalifikāciju gan uzsāka neizteiksmīgi, pirmajās septiņās spēlēs izcīnot divas uzvaras, tikpat bieži zaudējot, kā arī trīsreiz cīnoties neizšķirti. Punkti tika zaudēti ne tikai pret favorīti Brazīliju, bet arī pret salīdzinoši "ņemamajām" Ekvadoru (zaudējums), kā arī Paragvaju un Venecuēlu (0:0 neizšķirti). Pēcāk divas savā laukumā galvaspilsētā Montevideo izcīnītas uzvaras pār Bolīviju un Ekvadoru ļāva Urugvajas līdzjutējiem nedaudz atviegloti uzelpot. Tomēr turpinājums 15-kārtējai kontinenta čempionei bija, maigi izsakoties, satraucošs: kārtējais 0:0 neizšķirts (pret Kolumbiju) un četri (!) zaudējumi pēc kārtas - trīs no tiem pret Argentīnu un Brazīliju, bet viens tradicionāli smagajos apstākļos Bolīvijas augstkalnē, kur urugvajieši kapitulēja ar 0:3.

Neveiksmīgā 2021. gada izskaņā no Urugvajas izlases galvenā trenera pienākumu pildīšanas tika atbrīvots Oskars Tabaress, kurš šo amatu bija ieņēmis 15 (!) gadus. Urugvajas valstsvienības galvenā trenera postenis tika uzticēts Djego Alonso, kura vadībā urugvajieši pēdējās četrās spēlēs izcīnīja četrus panākumus pret tiešajām konkurentēm Paragvaju, Čīli un Peru, kā arī Dienvidamerikas kvalifikācijas nosacīto pastarīti Venecuēlu.

Pirmo divu Āzijas kausa izcīņu uzvarētāja un 2002. gada Pasaules kausa pusfināliste Dienvidkoreja ceļu uz dalību savā desmitajā Pasaules kausa finālturnīrā pēc kārtas iesāka kvalifikācijas Āzijas zonas otrajā posmā, kurā tika izcīnītas piecas uzvaras un vienreiz spēlēts neizšķirti grupā ar Libānu, Turkmenistānu un Šrilanku. Sākotnēji šo komandu starpā piedalījās arī Ziemeļkoreja, taču stingro Covid-19 izplatības novēršanas ierobežojumu dēļ ziemeļkorejieši izstājās no tālākas dalības. Pirms tam gan Dienvidkoreja un Ziemeļkoreja paguva aizvadīt principiālu savstarpējo spēli, ziemeļkorejiešiem savā laukumā Phenjanā cīnoties neizšķirti (0:0) pret tobrīd optimālā virknējumā esošo Dienvidkorejas valstsvienību. Šīs spēles rezultāts pēcāk gan tika anulēts.

Kvalifikācijas trešajā posmā Dienvidkoreja iekrāja 23 punktus no maksimāli iespējamajiem 30, grupā ar Irānu, Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Irāku, Sīriju un Libānu finišējot aiz irāņiem un iegūstot tiešo ceļazīmi uz Pasaules kausa finālturnīru. Kvalifikācijas turnīrā dienvidkorejiešu rindās ar septiņiem vārtu guvumiem rezultatīvākais bija Totenhemas "Hotspur" snaiperis Hinmins Sons.

Gana Āfrikas zonas kvalifikācijas turnīrā iesaistījās ar otro posmu, kur sešās spēlēs apakšgrupā izcīnīja četras uzvaras un vienu neizšķirtu, kā arī piedzīvoja vienu zaudējumu, nopelnot 13 punktus. Ganiešu ceļš uz finālturnīru teju noslēdzās jau otrajā posmā, jo 13 punktus G grupā ieguva arī Dienvidāfrikas Republikas izlase. Ganas un Dienvidāfrikas Republikas savstarpējās spēlēs ar 1:0 uzvarēja mājinieki. Arī kopējās vārtu attiecības starpība bija vienāda [Ganai 7:3, Dienvidāfrikas Republikai 6:2 - K.J.], ganiešiem play-off kārtā iekļūstot viena rezultatīva sitiena vairāk dēļ.

Arī izšķirošajā posmā Gana pār pretinieci Nigēriju, kas bija piedalījusies iepriekšējos trijos Pasaules kausa finālturnīros, nepierādīja pārliecinošu pārākumu, ganiešiem duelī uzvarot pateicoties izbraukumā vairāk gūtiem vārtiem (0:0 Ganā un 1:1 Nigērijā).

Iepriekšējās sekmes PK finālturnīros

Interesanti, ka mūsdienu futbola lielvalsts Portugāle 20. gadsimtā kvalificējās tikai diviem (!) Pasaules kausa finālturnīriem [1966. un 1986. gadā - K.J.], tieši savā vēsturiski pirmajā finālturnīrā Anglijā sasniedzot savu labāko rezultātu - bronzas godalgas. Šajā gadsimtā portugāļi spēlējuši visos piecos līdzšinējos finālturnīros, 2006. gadā Vācijā otro reizi sasniedzot pusfinālu, tomēr uz goda pjedestāla gan toreiz nespējot kāpt. Portugāle trīsreiz apstājusies grupu turnīrā, kā arī divreiz zaudējusi astotdaļfinālā, tostarp 2018. gada finālturnīrā Krievijā šajā kārtā atzīstot šī finālturnīra grupu turnīra pretinieces Urugvajas pārākumu (1:2).

Urugvajas valstsvienības ziedu laiki bija 20. gadsimta pirmā puse, kad 1930. gadā izdevās triumfēt pirmajā Pasaules kausa finālturnīrā, kā arī nākamajā dalības reizē 1950. gadā atkārtot pirms 20 gadiem iespēto. Turpmākajā laikā līdz pat šim brīdim urugvajieši ar dažādiem pārtraukumiem kvalificējušies kopumā 11 Pasaules kausa finālturnīriem. 1954., 1970. un 2010. gadā Urugvajas izlase izcīnījusi ceturto vietu, savukārt 1966. un 2018. gadā sasniegusi ceturtdaļfinālu.

Daudzu futbolam pašreiz sekojošo līdzjutēju atmiņās palikusi 2010. gada Pasaules kausa ceturtdaļfināla spēle, kurā Urugvaja 11 metru sitienu sērijā pieveica Ganu. Par varoni un antivaroni vienlaikus kļuva arī šogad urugvajiešu sastāvā esošais Luiss Svaress, kurš papildlaika izskaņā savu komandu glāba no tieša vārtu zaudējuma, atrodoties uz vārtu līnijas, ar rokām neļaujot bumbai ielidot vārtos. Rezultātam esot neizšķirtam (1:1), 11 metru soda sitienu nerealizēja ganietis Asamoā Gjans, kurš bumbu trieca pa vārtu pārliktni, tādējādi toreiz nepadarot Ganu par pirmo Āfrikas komandu, kas iekļuvusi Pasaules kausa pusfinālā.

Viena no Āzijas spēcīgākajām izlasēm Dienvidkoreja Pasaules kausa finālturnīrā pirmoreiz piedalījās 1954. gadā, toreiz Šveicē apstājoties grupu turnīrā. Arī nākamajās četrās dalības reizēs no 1986. līdz 1998. gadam dienvidkorejieši nepārvarēja grupu turnīra slieksni. Turpretim spožajā 2002. gadā savās mājās Dienvidkoreja tika pat līdz pusfinālam, pa ceļam aizsūtot mājās Itālijas un Spānijas futbolistus. Toreiz pusfinālā nācās piekāpties Vācijai, savukārt cīņā par bronzas godalgām - Turcijai. Pēcāk izslēgšanas cīņās dienvidkorejieši spēja iekļūt vien 2010. gadā, kad astotdaļfinālā zaudēja vienai no šī finālturnīra pretiniecēm Urugvajai. Par spīti neizkļūšanai no grupas Dienvidkorejas valstsvienība spilgti noslēdza 2018. gada finālturnīru, savā pēdējā spēlē pārspējot (2:0) toreizējo pasaules čempioni Vāciju, kā rezultātā vācieši neizkļuva no grupas, finišējot aiz dienvidkorejiešiem.

Ganieši kopš 2006. gada trīsreiz piedalījušies Pasaules kausa finālturnīros, jau minētajā 2010. gadā astotdaļfinālā papildlaikā apspēlējot (2:1) ASV, sasniedzot labāko astoņnieku. Astotdaļfinālā Gana cīnījās arī 2006. gadā Vācijā, atzīstot tā brīža pasaules čempiones Brazīlijas pārākumu.

Valstsvienību rezultāti iepriekšējos finālturnīros

GadsPortugāleUrugvajaDienvidkorejaGana
1930.-1. vieta--
1934.----
1938.----
1950.-1. vieta--
1954.-4. vietaGrupu turnīrs-
1958.----
1962.-Grupu turnīrs--
1966.3. vieta1/4 fināls--
1970.Grupu turnīrs4. vieta--
1974.-Grupu turnīrs--
1978.----
1982.----
1986.Grupu turnīrs1/8 finālsGrupu turnīrs-
1990.-1/8 finālsGrupu turnīrs-
1994.--Grupu turnīrs-
1998.--Grupu turnīrs-
2002.Grupu turnīrsGrupu turnīrs4. vieta-
2006.4. vieta-Grupu turnīrs1/8 fināls
2010.1/8 fināls4. vieta1/8 fināls1/4 fināls
2014.Grupu turnīrs1/8 finālsGrupu turnīrsGrupu turnīrs
2018.1/8 fināls1/4 finālsGrupu turnīrs-

Valstsvienību sastāvi un zvaigznes

H grupā ielozēto izlašu rindās viennozīmīgi spožākā zvaigzne ir portugālis Krištianu Ronaldu, kurš dažas dienas pirms pirmās spēles Pasaules kausā oficiāli palicis bez kluba. Lai nu kā pašreiz 37 gadus vecajam futbolistam veicies klubos, tomēr valstsvienībā Ronaldu allaž bijis gan motivēts, gan līdz ar to arī jebkuram pretiniekam bīstams. Lielo izlasi kopš 2003. gada pārstāvošais futbolists tajā aizvadītajā 191 spēlē rezultatīvi sitis 117 reizes, uzstādot pasaules rekordu izlasē visvairāk gūto vārtu skaitā. Šobrīd ir sarežģīti un pat, iespējams, lieki minēt, kādu iespaidu uz Ronaldu sniegumu laukumā atstās šosezon notikušās peripētijas Mančestras "United" kluba iekšienē. Pats Ronaldu nesen sniegtajā intervijā izteicies, ka Portugāles triumfa Pasaules kausā gadījumā noslēgs futbolista karjeru.

Tomēr portugāļiem ir vēl virkne talantīgu un meistarīgu futbolistu, kuri arī bez Ronaldu ierindā var veidot rezultātu un sagādāt problēmas spēcīgiem pretiniekiem. No jaunās paaudzes spēlētājiem jāatzīmē Madrides "Atletico" uzbrucēju Žuau Feliksu, kurš lielās izlases rindās gan vēl nav spilgti izcēlies. Aizsardzību cementēs divi Anglijas čempiones Mančestras "City" vadošie aizsargi Žuau Kanselu un Rubens Diašs. Mančestras klubos ikdienā spēlē arī citi Portugāles valstsvienības līderi - "United" pārstāv aizsargs Djogu Dalots un pussargs Brunu Fernandišs, savukārt "City" vidējo līniju uztur Bernardu Silva.

Urugvajas valstsvienības rindās ceturtajā Pasaules kausa finālturnīrā pēc kārtas būs šobrīd jau veterānu statusā esošie uzbrucēji Luiss Svaress un Edinsons Kavani, kuri izlasē pa abiem kopumā aizvadījuši 167 spēles, kopā sakrājot 126 vārtu guvumus. Tomēr jāņem vērā, ka gan Svaress, gan Kavani vairs ne tuvu nav savās augstvērtīgākajās sportiskajās formās - Svaress šo sezonu aizvada Urugvajas meistarsacīkstēs, savukārt Kavani mokās ar savainojumiem Spānijas "La Liga" čempionātā.

No pārējiem urugvajiešu futbolistiem jāatzīmē Madrides "Real" pussargs Federiko Valverde, par vienu no "Liverpool" līderiem kļuvušais uzbrucējs Darvins Nuņess, Spānijas vadošo klubu aizsargi Hosē Himeness un Ronalds Arauho, Romas "Lazio" pussargs Matiass Vesino un citi Top 5 līgās spēlējošie. Urugvajiešiem ar pieredzi palīdzēs aizsargs Djego Godīns un vārtsargs Fernando Muslera. Urugvaja var būt nopietns šķērslis jebkurai citai finālturnīra dalībniecei.

Dienvidkorejas izlases galvenajam trenerim portugālim Paulu Bentu lielākās cerības nāksies likt uz Totenhemas "Hotspur" uzbrucēju Hinminu Sonu, kurš valstsvienības rindās aizvadījis 106 spēles, gūstot 35 vārtus. Sons izlases sastāvā 2018. gadā triumfēja Āzijas spēļu turnīrā, tādējādi izvairoties no vairāku mēnešu pavadīšanas valsts obligātajā militārajā dienestā. Sonam gan nākas atgūties pēc mēneša sākumā gūtā sejas kaula lūzuma.

Ganiešu līderi, visticamāk, būs Londonas klubus pārstāvošie futbolisti Tomass Pārtijs ("Arsenal") un Džordans Ajū ("Crystal Palace"), kā arī Kataras līgā spēlējošais pieredzējušais Andrē Ajū. Ganas izlases vājākie punkti atrodami vārtsargu līnijā, kur jāiztiek ar Šveices Superlīgas kluba "St. Gallen" 25 gadus veco vārtu vīru Lorensu Ati-Zidži.

Portugāles valstsvienības sastāvs

PozīcijaSpēlētājsGadsKlubsS+V
VārtsargiRui Patrisiu1988.Roma (Itālija)105
Žuzē Sā1993.Wolverhampton Wanderers (Anglija)
Djogu Košta1999.Porto7
AizsargiŽuau Kanselu1994.Manchester City (Anglija)37+7
Djogu Dalots1999.Manchester United (Anglija)7+2
Pepe1983.Porto129+7
Rubens Diašs1997.Manchester City (Anglija)40+2
Danilu Pereira1991.PSG (Francija)63+2
Antoniu Silva2003.Benfica1
Nunu Mendišs2002.PSG (Francija)17
Rafalels Gereiru1993.Borussia Dortmund (Vācija)57+3
PussargiViljams Karvalju1992.Real Betis (Spānija)76+5
Rubens Nevišs1997.Wolverhampton Wanderers (Anglija)32
Žuau Palinja1995.Fulham (Anglija)15+2
Brunu Fernandišs1994.Manchester United (Anglija)49+11
Bernardu Silva1994.Manchester City (Anglija)73+8
Vitinja2000.PSG (Francija)5
Otaviu1995.Porto8+2
Mateušs Nuņess1998.Wolverhampton Wanderers (Anglija)9+1
Žuau Mariu1993.Benfica53+3
UzbrucējiKrištianu Ronaldu1985.bez kluba191+117
Žuau Felikss1999.Atlético Madrid (Spānija)24+3
Rafaels Leau1999.Milan (Itālija)11
Andrē Silva1995.RB Leipzig (Vācija)52+19
Gonsalu Ramušs2001.Benfica1+1

Urugvajas valstsvienības sastāvs

PozīcijaSpēlētājsGadsKlubsS+V
VārtsargiFernando Muslera1986.Galatasaray (Turcija)133
Serhio Rošē1993.Nacional Montevideo8
Sevastjans Sosa1986.Independiente (Argentīna)1
AizsargiHosē Himeness1995.Atlético Madrid (Spānija)78+8
Djego Godīns1986.Velez Sarsfield (Argentīna)159+8
Ronalds Arauho1999.Barcelona (Spānija)12
Matiass Oliveira1997.Napoli (Itālija)8
Matiass Vinja1997.Roma (Itālija)26
Sevastjans Koatess1990.Sporting Lisboa (Portugāle)47+1
Martins Kaseress1987.L.A. Galaxy (ASV)115+4
Giljermo Varela1993.Flamengo RJ (Brazīlija)9
Hosē Luiss Rodrigess1997.Nacional Montevideo
PussargiMatiass Vesino1991.Lazio (Itālija)62+4
Rodrigo Betankurs1997.Tottenham Hotspur (Anglija)51+1
Federiko Valverde1998.Real Madrid (Spānija)44+4
Lukass Torreira1996.Galatasaray (Turcija)40
Nikolass de la Kruss1997.River Plate (Argentīna)17+2
Džordžians de Arraskaeta1994.Flamengo RJ (Brazīlija)40+8
Manuels Ugarte2001.Sporting Lisboa (Portugāle)6
UzbrucējiDarvins Nuņess1999.Liverpool (Anglija)13+3
Luiss Svaress1987.Nacional Montevideo134+68
Fakundo Pellistri2001.Manchester United (Anglija)7
Edinsons Kavani1987.Valencia (Spānija)133+58
Maksi Gomess1996.Trabzonspor (Turcija)27+4
Agustīns Kanobjo1998.Atletico Paranaense (Brazīlija)3
Fakundo Torress2000.Orlando City (ASV)10

Dienvidkorejas valstsvienības sastāvs

PozīcijaSpēlētājsGadsKlubsS+V
VārtsargiSunggjuns Kims1990.Al-Shabab (Saūda Arābija)67
Bumguns Songs1997.Jeonbuk Hyundai Motors1
Hjonu Džo1991.Ulsan Hyundai22
AizsargiGjongvons Kvons1992.Gamba Osaka (Japāna)28+2
Mindže Kims1996.Napoli (Itālija)44+3
Munhvans Kims1995.Jeonbuk Hyundai Motors22
Džinsu Kims1992.Jeonbuk Hyundai Motors61+2
Jongvons Kims1990.Ulsan Hyundai96+6
Tehvans Kims1989.Ulsan Hyundai19
Džongju Juns1998.Seoul4
Jumins Čo1996.Daejon Hana Citizen4
Čuls Hongs1990.Daegu46+1
PussargiČanhuns Kvons1994.Gimcheon Sangmu42+12
Sanho Na1996.Seoul24+2
Sunhu Paiks1997.Jeonbuk Hyundai Motors14+2
Minkdžu Sons1999.Jeonbuk Hyundai Motors13+1
Džēsuns Lī1992.Mainz 05 (Vācija)64+9
Kanins Lī2001.Mallorca (Spānija)6
Vūjons Džons1999.Freiburg (Vācija)9+2
Inboms Hvans1996.Olympiacos Piraeus (Grieķija)37+4
Hēčans Hvans1996.Wolverhampton Wanderers (Anglija)49+9
Džunho Sons1992.Shandong Taishan (Ķīna)15
Ujuns Džuns1989.Al-Sadd (Katara)66+3
UzbrucējiHinmins Sons1992.Tottenham Hotspur (Anglija)104+35
Gusuns Čo1998.Jeonbuk Hyundai Motors16+4
Uidžo Hvans1992.Olympiacos Piraeus (Grieķija)49+16

Ganas valstsvienības sastāvs

PozīcijaSpēlētājsGadsKlubsS+V
VārtsargiLorenss Ati-Zidži1996.St. Gallen (Šveice)11
Abdulmanafs Nurudīns1999.Eupen (Beļģija)2
Ibrahīms Danlads2002.Asante Kotoko
AizsargiBaba Rahmans1994.Reading (Anglija-2)48+1
Daniels Amartijs1994.Leicester (Anglija)44
Aleksandrs Džiku1994.Strasbourg (Francija)18+1
Džozefs Aidū1995.Celta de Vigo (Spānija)11
Gideons Mensa1998.Auxerre (Francija)10
Alidu Seidu2000.Clermont (Francija)3
Mohammeds Salisu1999.Southampton (Anglija)2+1
Tarīks Lamptijs2000.Brighton (Anglija)2
PussargiAndrē Ajū1989.Al-Sadd (Katara)108+23
Tomass Pārtijs1993.Arsenal (Anglija)40+14
Mohammeds Kuduss2000.Ajax (Nīderlande)16+4
Daniels Kofi Kjerē1996.Freiburg (Vācija)13
Daniels Afrijī2001.Hearts of Oak6+4
Eliša Ovusu1997.Gent (Beļģija)3
Saliss Sameds2000.Lens (Francija)1
UzbrucējiDžordans Ajū1991.Crystal Palace (Anglija)83+20
Kamaldīns Sulemana2002.Rennes (Francija)12
Abulfatavu Isahaku2004.Sporting (Portugāle)11
Osmans Bukari1998.Crvena zvezda (Serbija)5+1
Injaki Viljamss1994.Athletic (Spānija)2
Antuāns Semenjo2000.Bristol (Anglija-2)2+1
Kamals Sovā2000.Club Brugge (Beļģija)1

Pārbaudes spēles

Portugāles, Dienvidkorejas un Ganas izlases šajā mēnesī aizvadījušas pa vienai pārbaudes spēlei, turpretim Urugvaja izvēlējusies pēdējās draudzības spēles aizvadīt septembrī. Portugāļi, pateicoties Mančestras "United" futbolista Brunu Fernandiša diviem rezultatīviem sitieniem, savā laukumā Lisabonā sagrāva (4:0) finālturnīrā neiekļuvušo Nigēriju. Dienvidkorejieši bez Eiropas līgās spēlējošajiem futbolistiem sastāvā pieveica (1:0) nedēļu vēlāk Rīgā Baltijas kausa trofeju izcīnījušo Islandi, savukārt ganieši apspēlēja (2:0) Šveici. Piecu minūšu intervālā Ganas komandas labā rezultatīvi sita Anglijā spēlējošie Muhameds Salisu un Antuāns Semenjo, kuriem abiem šī bija vien otrā spēle valstsvienības rindās, kā arī pirmais vārtu guvums tajā.

Urugvaja savās pēdējās pārbaudes cīņās spēkojās pret divām citām šā Pasaules kausa finālturnīra dalībniecēm, 23. septembrī atzīstot Irānas valstsvienības pārākumu (0:1), kā arī 27. septembrī pārspējot (2:0) kanādiešus. Toreiz urugvajiešu panākumā vārtus guva Argentīnā spēlējošais pussargs Djego Nikolass de la Kruss un "Liverpool" snaiperis Darvins Nuņess.

Pārbaudes spēles novembrī

DatumsSpēleRez.Vārtu guvēji
17.11.Portugāle – Nigērija4:0Fernandišs (2); Ramušs; Mariu
11.11.Dienvidkoreja – Islande1:0M. Sons
17.11.Gana – Šveice2:0Salisu; Semenjo

H grupas spēļu kalendārs finālturnīrā

DatumsLaiksStadionsSpēle
24.11.15:00Education City Stadium (Al Rayyan)Maroka – Horvātija
24.11.18:00Stadium 974 (Doha)Portugāle – Gana
28.11.15:00Education City StadiumDienvidkoreja – Gana
28.11.21:00Lusail Iconic Stadium (Lusail)Portugāle – Urugvaja
02.12.17:00Education City StadiumDienvidkoreja – Portugāle
02.12.17:00Al Janoub Stadium (Al Wakrah)Gana – Urugvaja

”William Hill” vērtējums par izlašu izredzēm izkļūt no grupas (1), uzvarēt grupā (2) un izcīnīt titulu (3)

IzlaseNr. 1Nr. 2Nr. 3
Portugāle1.181.7017.00
Urugvaja1.503.0051.00
Dienvidkoreja3.2511.00251.00
Gana3.2515.00251.00

Sportacentrs.com redakcijas prognozes

PortugāleUrugvajaDienvidkorejaGana
Edmunds Novickis1. vieta2. vieta4. vieta3. vieta
Kārlis Justovičs1. vieta3. vieta2. vieta4. vieta
Kristiāns Dilāns1. vieta2. vieta4. vieta3. vieta
Kristaps Pildiņš1. vieta2. vieta4. vieta3. vieta
Arkādijs Birjuks2. vieta1. vieta4. vieta3. vieta
Ulvis Brože2. vieta1. vieta4. vieta3. vieta
Pauls Mots1. vieta2. vieta4. vieta3. vieta
Krišjānis Pundurs1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Agris Suveizda1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Toms Mālmeisters2. vieta1. vieta4. vieta3. vieta
Jānis Celmiņš1. vieta2. vieta4. vieta3. vieta
Mārcis Martini1. vieta2. vieta4. vieta3. vieta
Jānis Cīrulis1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Kristaps Zālītis2. vieta1. vieta3. vieta4. vieta
Emīls Ozerinskis1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Gatis Liepiņš1. vieta2. vieta4. vieta3. vieta
Pēteris Neimanis1. vieta2. vieta4. vieta3. vieta
Reinis Aumeisters1. vieta2. vieta4. vieta3. vieta
Rolands Eliņš2. vieta1. vieta3. vieta4. vieta
Vidēji1.261.683.583.47

Apakšgrupu apskats

A grupa: Nīderlandes atgriešanās Pasaules kausā un mājiniece Katara
B grupa: favorīte Anglija, līdzvērtīgās ASV un Velsa, grupā allaž paliekošā Irāna
C grupa: Argentīna un Mesi pēc triumfa Dienvidamerikā mērķēs uz Pasaules kausu
D grupa: Deja vu jeb čempione Francija, Dānija un Austrālija atkal vienā grupā
E grupa: favorītes Spānija un Vācija mēģinās apliecināt savu statusu
F grupa: hokeja dzimtene atgriežas uz lielā futbola skatuves
G grupa: titulu gaidošā Brazīlija un trīs bīstamas konkurentes

Noderīgas saites:

PK 2022 jaunumi
Kalendārs un rezultāti
Turnīra tabulas
"William Hill" prognožu spēle

Kur skatīties spēles?

“Forum Cinemas” sadarbībā ar “WilliamHill TV” piedāvā ekskluzīvu iespēju skatīties PK futbolā uz lielā kino ekrāna k/t “Kino Citadele” tiešraidē ar oriģinālo skaņu no stadiona – ļaujot apmeklētājiem pilnībā iejusties stadiona atmosfērā.

PK futbolā lielākajos sporta bāros Latvijā O'Learys Akropolē Rīga un Riga Plaza. Vairāk kā 70 TV ekrāni, boulings, biljards, virtuālās realitātes un sporta simulatori!

  -1 [+] [-]

, 2022-11-23 10:45, pirms gada
O, Gana tiksies ar Urugvaju... būs interesanti, ceru ka ganieši labi vēl atceras 2010 gadu un to milzu netaisnību kas kas viņiem tika nodarīta

  +4 [+] [-]

, 2022-11-23 11:08, pirms gada
Kādu netaisnību hiro 1005??
Sarkano dabūja Suarezs un pendeli varēja sist, ko vairāk var tiesnesis iedot. Jebkurš spēlētājs būtu tā darījis Suareza vietā.

     [+] [-]

, 2022-11-23 11:31, pirms gada
hiro1005 rakstīja: O, Gana tiksies ar Urugvaju... būs interesanti, ceru ka ganieši labi vēl atceras 2010 gadu un to milzu netaisnību kas kas viņiem tika nodarīta
Viss pēc noteikumiem, jābeidz pinkšķēt

  +4 [+] [-]

, 2022-11-23 12:30, pirms gada
hiro1005 rakstīja: O, Gana tiksies ar Urugvaju... būs interesanti, ceru ka ganieši labi vēl atceras 2010 gadu un to milzu netaisnību kas kas viņiem tika nodarīta
"netaisnība" bija, ka ganietis neiesita pendeli, bet tā jau ganiešu problēma...
Suarezs ar šo sarkano kartīti sevi reabilitēja par visiem saviem kodieniem pretiniekiem...
nevis "netaisnība", bet izcili pieņemts lēmums, izcila rekcija no Suareza puses...

tā pat kā "Spanish Super Cup 2020" papildlaika beigās nopelnītā sarkanā kartīte... tā ir nevis netaisnība, bet izcili aizsarga pieņemts lēmums... kuru apsveica pat ATLETICO treneris...

     [+] [-]

, 2022-11-23 12:36, pirms gada
Suaresa, beidziet kropļot uzvārdus!
To izrunā Su-ares, nav nekada v

  +1 [+] [-]

, 2022-11-23 13:44, pirms gada
hiro1005 rakstīja: O, Gana tiksies ar Urugvaju... būs interesanti, ceru ka ganieši labi vēl atceras 2010 gadu un to milzu netaisnību kas kas viņiem tika nodarīta
Kādu netaisnību? Sarkano nedeva? Iedeva. Pendeli nedeva? Iedeva. Ko tu vēl gribi, full size Snickeru katram ganietim vajadzēja iedot?

  -1 [+] [-]

, 2022-11-23 13:48, pirms gada
gravitons rakstīja: Kādu netaisnību hiro 1005??
Sarkano dabūja Suarezs un pendeli varēja sist, ko vairāk var tiesnesis iedot. Jebkurš spēlētājs būtu tā darījis Suareza vietā.
Jā, bet šādos gadījumos būtu jāieskaita vārti(jo būtu bijuši 100%) + vēl pendeli jādod par sarkano kartiņu.

     [+] [-]

, 2022-11-23 13:57, pirms gada
varenais_eksperts rakstīja: Viss pēc noteikumiem, jābeidz pinkšķēt
Tur jau arī tā lielākā netaisnība, ka tas skaitās pēc noteikumiem. Sen jau tur kaut kas tajā pendeļu piešķiršanas kārtībā jāmaina, pilns ar ļeviem 11niekiem, kur bišk pagrūstās soda laukumā bez tieša drauda vārtiem, un tādu pašu pendeli iedod, kad ar roku vnk izvelk no vārtu līnijas

Basī lejupejošu bumbu ieskaita, hoķī par izmestu nūja ieskaita, regbijā bieži ieskaita tehnisko piezemējumu, kad tas fiziski nav bijis, par šito noteikti būtu jāskaita vārti arī futbolā.

  -1 [+] [-]

, 2022-11-23 14:09, pirms gada
DoOrDie rakstīja: Jā, bet šādos gadījumos būtu jāieskaita vārti(jo būtu bijuši 100%) + vēl pendeli jādod par sarkano kartiņu.
jāieskaita gols + 11m soda sitiens + noraidīt spēlētēju + noraidīt vārtsargu (jo nepildīja pienākumus) + noraidīt treneri (jo nav aizliedzis tā tadīt) + tehniskais zaudējums nākamajā spēle (profilaksei)

     [+] [-]

, 2022-11-23 14:12, pirms gada
Es Black Bullet rakstīja: Tur jau arī tā lielākā netaisnība, ka tas skaitās pēc noteikumiem. Sen jau tur kaut kas tajā pendeļu piešķiršanas kārtībā jāmaina, pilns ar ļeviem 11niekiem, kur bišk pagrūstās soda laukumā bez tieša drauda vārtiem, un tādu pašu pendeli iedod, kad ar roku vnk izvelk no vārtu līnijas

Basī lejupejošu bumbu ieskaita, hoķī par izmestu nūja ieskaita, regbijā bieži ieskaita tehnisko piezemējumu, kad tas fiziski nav bijis, par šito noteikti būtu jāskaita vārti arī futbolā.
un brīžos, kad iziet 1 pret 1 un kāds no aizmugures "nopļauj"?
tad arī ieskaitīt golu?

  -1 [+] [-]

, 2022-11-23 15:36, pirms gada
Atvairīt bumbu kas lido tavos vārtos var vienīgi ar galvu vai korpusu bet ne jau ar rokām, comon... futbols nav volejbols. vistaisnīgāk būtu bijis ieskaitīt Ganai vārtus uzreiz bez kautkāda 11nieka. Bet nu ok, ko nu vairs

     [+] [-]

, 2022-11-23 15:37, pirms gada
Gatis rakstīja: un brīžos, kad iziet 1 pret 1 un kāds no aizmugures "nopļauj"?
tad arī ieskaitīt golu?
Nē, protams. Pēc citu sporta veidu parauga - ieskaitīt var, ja tu bumbu apturi, ne spēlētāju. Teiksim, pēdējais cilvēks ar roku tīši aptur vārtos ejošu bumbu.
Tāpat otra galējība - kko apķer, pagrūstāsbez tieša drauda. Tur 11m ir krietni par šerpu. Visu var sadalīt.

     [+] [-]

, 2022-11-23 19:51, pirms gada
Es Black Bullet rakstīja: Tur jau arī tā lielākā netaisnība, ka tas skaitās pēc noteikumiem. Sen jau tur kaut kas tajā pendeļu piešķiršanas kārtībā jāmaina, pilns ar ļeviem 11niekiem, kur bišk pagrūstās soda laukumā bez tieša drauda vārtiem, un tādu pašu pendeli iedod, kad ar roku vnk izvelk no vārtu līnijas

Basī lejupejošu bumbu ieskaita, hoķī par izmestu nūja ieskaita, regbijā bieži ieskaita tehnisko piezemējumu, kad tas fiziski nav bijis, par šito noteikti būtu jāskaita vārti arī futbolā.
Atkal kaut kāds BS. Futbolā par šo pārkāpumu uzreiz iedod pat divas sankcijas - sarkano un 11metrinieku. Kur tev hokejā par izmestu nūju ieskaita un metēju vēl izvada uz ģērbtuvēm? Vai basī automātā arī divas nesportiskās?
Hoķī izmet divreiz nūju, nu nekas - dabū divus uz tablo, bet tas tev nertraucē atspēlēties. Pamēģini futbolā atspēlēt kaut vienu pret +2 cilvēku pārsvaru.

     [+] [-]

, 2022-11-23 22:46, pirms gada
Homer rakstīja: Atkal kaut kāds BS. Futbolā par šo pārkāpumu uzreiz iedod pat divas sankcijas - sarkano un 11metrinieku. Kur tev hokejā par izmestu nūju ieskaita un metēju vēl izvada uz ģērbtuvēm? Vai basī automātā arī divas nesportiskās?
Hoķī izmet divreiz nūju, nu nekas - dabū divus uz tablo, bet tas tev nertraucē atspēlēties. Pamēģini futbolā atspēlēt kaut vienu pret +2 cilvēku pārsvaru.
Bet tur jau tā lieta, ka futbolā neieskaita, tātad nav obligāti jāatspēlējas. Un konkrētajā gadījumā vispār bija pēdējās sekundes, tātad sarkanā vispār nekāds zaudējums, bet pilnīgi droša 100% vārtu guvuma vietā vēl jāsit pendele. Jo tuvāk spēles beigām, jo izdevīgāka šāda rīcība.

     [+] [-]

, 2022-11-24 00:18, pirms gada
..par Ganas uzvaru