Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource651 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource651), Fid:2965, Did:0, useCase: 3

B grupa: favorīte Anglija, līdzvērtīgās ASV un Velsa, grupā allaž paliekošā Irāna

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

B grupa: favorīte Anglija, līdzvērtīgās ASV un Velsa, grupā allaž paliekošā Irāna
Harijs Keins. Foto: Zumapress.com/Scanpix

Turpinot rakstu sēriju par 2023. gada FIFA Pasaules kausa apakšgrupām, piedāvājam B grupas apskatu un svarīgāko informāciju. Viena no turnīra galvenajām favorītēm būs Anglija, bet Velsa piedzīvos atgriešanos futbola lielākajā forumā pēc 64 gadu pārtraukuma. Irāna lūkos lauzt neveiksmju sēriju un pirmo reizi izkļūt no grupas, bet ASV futbolisti, pirms paši uzņems finālturnīru, centīsies pārsteigt.

Ceļš uz Pasaules kausu

Futbola dzimtenes Anglijas valstsvienība spēlēs septītajā Pasaules kausa finālturnīrā pēc kārtas. Angļi no 22 turnīriem izlaiduši pirmos trīs, kad nebija starp FIFA dalībvalstīm, kā arī tikpat reižu nav spējuši kvalificēties pagājušā gadsimta septiņdesmitajos un 1994. gadā, kad turnīrs norisinājās Amerikas Savienotajās Valstīs. Tāpat Anglija ir arī vienīgā B grupas dalībniece, kuras trofeju kabinetā atrodams Pasaules kauss, to izcīnot tālajā 1966.gadā.

2022. gada finālturnīra kvalifikācijā Anglija spēlēja I apakšgrupā pret Poliju, Albāniju, Ungāriju, Andoru un Sanmarīno, pārliecinoši uzvarot grupā ar desmit spēlēs izcīnītiem 26 punktiem. Astoņās spēlēs angļi svinēja uzvaras, bet izbraukumā Polijā un mājās pret Ungāriju fiksēti neizšķirti. Kvalifikācijas ciklā kopumā Anglijas futbolisti guva 39 vārtus, bet ielaida vien trīs.

11. finālturnīrs vēsturē un atgriešanās pēc astoņu gadu pārtraukuma būs Amerikas Savienoto Valstu izlasei. Labākais sasniegums amerikāņiem bijis pašā pirmajā Pasaules kausā 1930.gadā, kad Urugvajā izdevās sasniegt pusfinālu. Turpmākajās dalības reizēs vienreiz izdevies sasniegt ceturtdaļfinālu, to paveicot 2002. gadā.

Ziemeļamerikas, Centrālamerikas un Karību reģiona (CONCACAF) kvalifikācijā ASV, kā viena no piecām labākajām reģiona komandām pēc FIFA ranga, izlaida pirmo un otro kārtu, bet trešajā kārtā 14 spēlēs svinēja septiņas uzvaras, četras reizes spēlēja neizšķirti un trīs mačos piedzīvoja neveiksmes, ierindojoties trešajā pozīcijā aiz Kanādas un Meksikas. Labākas gūto un zaudēto vārtu attiecības dēļ amerikāņi apsteidza Kostariku, izvairoties no izšķirošā mača pret Jaunzēlandi.

Savukārt Irāna piedalīsies trešajā finālturnīrā pēc kārtas. Lai arī irāņi bijuši biežāki Pasaules kausa dalībnieki nekā velsieši, sasniegumu ziņā Āzijas Futbola konfederācijas dalībvalsts iepaliek. Nevienā no sešiem iepriekšējiem turnīriem Irāna nav izkļuvusi no grupas. 15 Pasaules kausa spēlēs Irānai izdevies svinēt divas uzvaras, četras reizes spēlēts neizšķirti, bet deviņos mačos kapitulēts. 2018. gadā irāņi kompensācijas laika izskaņā izrāva uzvaru pār Maroku. Irānas futbola izlase arī kopā guvusi tikai deviņus vārtus, bet ielaidusi 24.

Kvalifikācijā Irānas futbolisti vispirms viegli pārvarēja otro kārtu, spēlējot pret Irāku, Bahreinu, Honkongu un Kambodžu, un pēc tam triumfēja arī trešās kārtas apakšgrupā, kurā pretī stājās Dienvidkoreja, Apvienotie Arābu Emirāti, Irāka, Sīrija un Libāna. Gan irāņi, gan dienvidkorejieši bija pārliecinoši apakšgrupas favorīti, to apliecinot arī laukumā. Irāna sakrāja 25 punktus, Dienvidkoreja 23, bet trešajā vietā ar 12 punktiem bija Apvienotie Arābu Emirāti.

Irāņi arī ir vienīgie B apakšgrupā, kuri pirms finālturnīra sākuma aizvadīja pārbaudes spēli. 16. novembrī Irāna ar 0:2 atzina citas Pasaules kausa dalībnieces Tunisijas pārākumu, abus vārtus ielaižot otrajā puslaikā.

Velsas futbolistiem ir mazākā Pasaules kausu pieredze starp B grupas vienībām. Velsieši vien otro reizi vēsturē piedalīsies finālturnīrā. Pirmais piegājiens 1958. gadā bija gana sekmīgs, valstsvienībai sasniedzot ceturtdaļfinālu.

Kvalifikācijas ciklā Velsa spēlēja E apakšgrupā pret grupas uzvarētēju Beļģiju, Čehiju, Igauniju un Baltkrieviju, izcīnot otro vietu un tiesības piedalīties pārspēlēs. Tajās vispirms divi Velsas spilgtākās zvaigznes Gereta Beila vārtu guvumi nodrošināja uzvaru pār Austriju (2:1), bet finālspēlē Andrijs Jarmolenko raidīja bumbu savos vārtos, velsiešiem izcīnot panākumu ar 1:0 pār Ukrainu un garantējot ceļazīmi uz Pasaules kausu.

Iepriekš Pasaules kausa finālturnīros

GadsAnglijaASVIrānaVelsa
20184. vietaGrupu turnīrs
2014Grupu turnīrs1/8 finālsGrupu turnīrs
20101/8 fināls1/8 fināls
20061/4 finālsGrupu turnīrsGrupu turnīrs
20021/4 fināls1/4 fināls
19981/8 finālsGrupu turnīrsGrupu turnīrs
19941/8 fināls
19904. vietaGrupu turnīrs
19861/4 fināls
1982Otrā kārta
1978Pirmā kārta
1974
19701/4 fināls
19661. vieta
19621/4 fināls
1958Grupu turnīrs1/4 fināls
19541/4 fināls
1950Grupu turnīrsGrupu turnīrs
1938
19341/8 fināls
19301/2 fināls

Sastāvi

Grupas favorīte Anglija uz finālturnīru dosies praktiski labākajā sastāvā. Kā būtiskākais iztrūkums minams Londonas ''Chelsea'' labās malas aizsargs Rīss Džeimss, kuram finālturnīrs ies secen savainojuma dēļ. Izlases galvenais stūrmanis Gerets Sautgeits arī uz Pasaules kausu izvēlējies nevest Itālijas A sērijā spēlējošos Fikajo Tomori un Temiju Eibrahamu. Uzbrucēja sakarā neapmierinātību par Sautgeita lēmumu izrādīja viņa pārstāvētā kluba ''Roma'' direktors Tjagu Pintu: ''Ja Temijs nav daļa no Anglijas izlases Pasaules kausā, jo iepriekšējā mēnesī neguva vārtus, bet tiek izsaukts futbolists, kurš iepriekšējo maču klubā pavadīja uz soliņa, tad Krisam Smolingam [Romas kluba angļu centra aizsargs] būtu jāspēlē izlases pamatsastāvā.''

Vienīgais klubu līmeņa ārzemnieks Anglijas rindās būs 19 gadus vecais supertalants Džūds Belingems, kurš pārstāv Vācijas klubu Dortmundes ''Borussia''. Šī gan, visticamāk, būs Belingema pēdējā sezona Vācijā, viņa potenciālās pārejas sakarā arvien vairāk tiekot piesauktiem Premjerlīgas grandiem ''City'' un ''Liverpool'', kā arī Spānijas superklubam Madrides ''Real''.

12 futbolistiem no pašreizējā sastāva ir Pasaules kausa pieredze 2018. gadā, bet pieredzējušākie starp viņiem ir Džordans Hendersons, Lūks Šo un Rahīms Stērlings, kuri Anglijas izlasi pārstāvēja arī 2014. gadā Brazīlijā.

Anglijas izlases uzbrukuma līderis Harijs Keins bukmeikeru vērtējumā ir galvenais favorīts uz turnīra rezultatīvākā spēlētāja godu.

Sautgeita izvēlētajā sastāvā bez minētā Keina un Belingema atrodami arī septiņi citii vērtīgākie Anglijas futbolisti ''Transfermarkt'' vērtējumā – Fils Foudens, Bukajo Saka, Deklans Raiss, Meisons Maunts, Rahīms Stērlings, Džeks Grīlišs un Trents Aleksandrs-Ārnolds.

ASV valstsvienību finālturnīrā pārstāvēs Eiropas vadošajās līgās spēlējošie futbolisti – pašu amerikāņu par futbola Lebronu Džeimsu dēvētais Londonas ''Chelsea'' spārns Kristians Pulisiks, Turīnas ''Juventus'' daudzpusīgais futbolists Vestons Makkenijs, Dortmundes ''Borussia'' talants Džovanni Reina, Līdsas pussargs Brendens Āronsons un Londonas ''Arsenal'' otrais vārtsargs Mets Tērners.

25 no 26 Grega Berhaltera izraudzītajiem futbolistiem būs Pasaules kausa debitanti. Vienīgais, kurš bija izlases rindās arī 2014. gadā, ir Deandrē Jedlins – latviešu izcelsmes malējais aizsargs. Maiami ''Inter'' pārstāvošais Jedlins būs arī viens no pieredzējušākajiem futbolistiem ASV rindās ar valstsvienībā aizvadītām 75 spēlēm.

Irāna gala sastāvu finālturnīram nosauca kā viena no pēdējām, galvenajam trenerim Karlušam Keirušam vilcinoties ar spēlētāju izvēli valdības spiediena dēļ. Vairāki Irānas izlases pārstāvji, tostarp viena no zvaigznēm Sardars Azmuns, sociālajos tīklos publiski atbalstīja Irānā notikušos protestus pēc Mahsas Amini nāves pēc tam, kad policija meiteni bija aizturējusi par nepareizu galvas lakata nēsāšanu.

Leverkūzenes ''Bayer'' rindās spēlējošais Azmuns sastāvā iekļauts vēl traumēts. Irānis nav spējis atgūties pēc ikra muskuļa plīsuma, taču ir tuvu tam, lai atgrieztos laukumā. Viņa dalība pirmajā spēlē pret Angliju gan joprojām ir neskaidra.

Ierindā Pasaules kausā un gatavs pirmajam mačam būs pēc ''Transfermarkt'' datiem vērtīgākais irānis Mehdi Taremi, kurš klubu līmenī ir viens no Portugāles granda ''Porto'' uzbrukuma līderiem. Taremi šajā sezonā Portugāles čempionātā atzīmējies ar sešiem vārtiem un piecām piespēlēm. Viņš arī bija Irānas līderis kvalifikācijā, 13 spēlēs sasitot astoņus vārtus.

Starp uzbrukuma zvaigznēm būs arī Roterdamas ''Feyenoord'' futbolists Alireza Džahanbakšs, bet pussargu līniju stiprinās Samans Godoss, kurš šajā sezonā ar ''Brentford'' piedalījies sešās Anglijas Premjerlīgas spēlēs.

Velsas sastāvā būs tās spilgtākā zvaigzne Gerets Beils, kurš, lai arī nesen bijis traumēts un aizvadījis vienu pilnu maču vairāk nekā gada laikā, sacīja, ka ir simtprocentīgi gatavs dalībai Pasaules kausā un nepieciešamības gadījumā varēs aizvadīt vismaz trīs pilnas spēles. Beils pavisam nesen noslēdza savu pirmo sezonu MLS, ar ''Los Angeles'' izcīnot čempiontitulu.

Pieredzējušāks par Beilu valstsvienībā aizvadīto spēļu ziņā finālturnīrā Katarā būs Anglijas ceturtās līgas klubā ''Wimbledon'' spēlējošais Kriss Ganters. Viņš izlasē aizvadījis 109 spēles – par vienu vairāk nekā Beils.

Velsiešu galvenais treneris Robs Peidžs izlases rindās iekļāvis arī pieredzējušo pamatvārtsargu Veinu Henesiju, kuram konkurenci par vietu laukumā sastādīs Lesteras pirmais numurs Denijs Vords.

Uz Pasaules kausu dosies arī ''Ligue 1'' spēlējošie Ārons Remzijs un Džo Rodons, kā arī Itālijas A sērijas kluba ''Spezia'' aizsargs Ītens Apmadū.

Komandu pieteikumi PK

Anglija

PozīcijaSpēlētājsGadsKlubsS+V
VārtsargsDžordans Pikfords1994.Everton45
Niks Poups1992.Newcastle10
Ārons Remsdeils1998.Arsenal3
AizsargiTrents Aleksandrs-Ārnolds1998.Liverpool17+1
Konors Koudijs1993.Everton10+1
Eriks Daiers1994.Tottenham47+3
Harijs Magvairs1993.Man. United48+7
Lūks Šo1995.Man. United23+3
Džons Stounss1994.Man. City59+3
Kīrans Tripjērs1990.Newcastle37+1
Kails Vokers1990.Man. City70
Bens Vaits1997.Arsenal4
PussargsDžūds Belingems2003.Borussia D (Vācija)17
Konors Galahers2000.Chelsea4
Džordans Hendersons1990.Liverpool70+2
Meisons Maunts1999.Chelsea32+5
Kelvins Filipss1995.Man. City23
Deklans Raiss1999.West Ham34+2
UzbrucējsFils Foudens2000.Man. City18+2
Džeks Grīlišs1995.Man. City24+1
Harijs Keins1993.Tottenham75+51
Džeimss Medisons1996.Leicester1
Markuss Rešfords1997.Man. United46+12
Bukajo Saka2001.Arsenal20+4
Rahīms Stērlings1994.Chelsea79+19
Kelums Vilsons1992.Newcastle4+1

ASV

PozīcijaSpēlētājsGadsKlubsS+V
VārtsargsMets Tērners1994.Arsenal (Anglija)20
Šons Džonsons1989.New York City10
Ītens Horvats1995.Luton (Anglija-2)8
AizsargsKamerons Kārters-Vikerss1997.Celtic (Skotija)11
Seržinjo Dests2000.Milan (Itālija)19+2
Ārons Longs1992.Red Bulls29+3
Šaks Mūrs1996.Nashville15+1
Tims Rīms1987.Fulham (Anglija)46+1
Antonī Robinsons1997.Fulham (Anglija)29+2
Džo Skalijs2002.Borussia M (Vācija)3
Deandrē Jedlins1993.Inter Miami75
Vokers Zimmermans1993.Nashville33+3
PussargiBrendens Āronsons2000.Leeds (Anglija)24+6
Kelins Akosta1995.Los Angeles53+2
Tailers Adamss1999.Leeds (Anglija)32+1
Luka de la Tore1998.Celta de Vigo (Spānija)12
Vestons Makkenijs1998.Juventus (Itālija)37+9
Junuss Musā2002.Valencia (Spānija)19
Kristians Roldans1995.Seattle32
UzbrucējsHesusss Fereira2000.Dallas15+7
Džordans Moriss1994.SeattleDallas49+11
Kristians Pulisiks1998.Chelsea (Anglija)52+21
Džovanni Reina2002.Borussia D (Vācija)14+4
Džošs Sārdžents2000.Norwich (Anglija-2)20+5
Tims Vea2000.Lille (Francija)25+3
Hadži Raits1998.Antalyaspor (Turcija)3+1

Irāna

PozīcijaSpēlētājsGadsKlubsS+V
VārtsargsAmirs Abedžaheds1993.Ponferradina (Spānija-2)11
Alireza Beiranvands1992.Persepolis52
Hoseins Hoseini1992.Esthegal6
Pajams Nijazmands1995.Sepahan1
AizsargsSadegs Moharrami1996.Dinamo Zagreb (Horvātija)21+2
Ehsans Hadžsafi1990.AEK (Grieķija)114+6
Milads Muhameds1993.AEK (Grieķija)45+1
Sodža Halilzadehs1989.Al Ahli (Katara)24+1
Hoseins Kanāni1994.Al Ahli (Katara)35+2
Morteza Purligandži1992.Persepolis46+3
Madžids Huseini1996.Kayersispor (Turcija)18
Ramins Razaejans1990.Sepahan46+2
Abolfazls Džalali1998.Esthegal3
PussargsSaeids Ezatolahi1996.Vejle (Dānija)46+1
Samans Godoss1993.Brentford (Anglija)33+2
Ahmads Nurulahi1993.Shabab Al Ahli (AAE)25+3
Rozbehs Česmi1993.Esthegal19+1
Ali Karimi1994.Kayserispor (Turcija)13
UzbrucējsAlireza Džahanbakšs1993.Feyenoord (Nīderlande)64+13
Mehdi Taremi1992.Porto (Portugāle)60+27
Karims Ansarifards1990.Omonia (Kipra)93+29
Vahids Amiri1988.Persepolis67+2
Mehdi Torabi1994.Persepolis36+7
Ali Golidazehs1996.Charleroi (Beļģija)26+6
Sardars Azmuns1995.Bayer (Vācija)65+41

Velsa

PozīcijaSpēlētājsGadsKlubsS+V
VārtsargsVeins Henesijs1987.Nottingham F (Anglija)106
Denijs Vords1993.Leicester (Anglija)26
Edams Deivīss1992.Sheffield Utd (Anglija-2)3
AizsargsKriss Ganters1989.Wimbledon (Anglija-4)109
Bens Deivīss1993.Tottenham (Anglija)74+1
Konors Robertss1995.Burnley (Anglija-2)41+3
Ītens Empadu2000.Spezia (Itālija)37
Kriss Mefams1997.Bournemouth (Anglija)33
Džo Rodons1997.Rennes (Francija)30
Neko Viljamss2001.Nottingham F (Anglija)23+2
Toms Lokjers1994.Luton Town (Anglija-2)14
Bens Kabango2000.Swansea (Anglija-2)5
PussargsĀrons Remzijs1990.Nice (Francija)75+20
Džo Alens1990.Swansea (Anglija-2)72+2
Harijs Vilsons1997.Fulham (Anglija)39+5
Džonijs Viljamss1993.Swindon Town (Anglija-4)33+2
Džo Morels1997.Portsmouth (Anglija-3)30
Metjū Smits1999.Milton Keynes (Anglija-3)19
Dilans Levits2000.Dundee Utd (Skotija)13
Rūbins Kolvils2002.Cardiff City (Anglija-2)7+1
Sorba Tomass1999.Huddersfield (Anglija-2)6
UzbrucējsGerets Beils1989.Los Angeles (MLS)108+40
Dens Džeimss1997.Fulham (Anglija)38+5
Kīfers Mūrs1992.Bournemouth (Anglija)28+9
Brenans Džonsons2001.Nottingham F (Anglija)15+2
Marks Heriss1998.Cardiff City (Anglija-2)5

Spēļu kalendārs

DatumsVietaSpēleLaiks
21.11.Khalifa International stadionsAnglija – Irāna15:00
21.11.Ahmad Bin Ali stadionsASV – Velsa21:00
25.11.Ahmad Bin Ali stadionsVelsa – Irāna12:00
25.11.Al Bayt stadionsAnglija – ASV21:00
29.11.Ahmad Bin Ali stadionsVelsa – Anglija21:00
29.11.Al Thumama stadionsIrāna – ASV21:00

"William Hill" vērtējums par izredzēm izkļūt no grupas, uzvarēt grupā un izcīnīt titulu

KomandaKoef1Koef2Koef3
Anglija1.071.359.00
ASV2.006.50101.00
Irāna4.5017.00501.00
Velsa2.107.00151.00

Sportacentrs.com redakcijas prognozes

AnglijaASVVelsaIrāna
Edmunds Novickis1. vieta3. vieta2. vieta4. vieta
Kārlis Justovičs1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Kristiāns Dilāns1. vieta3. vieta2. vieta4. vieta
Kristaps Pildiņš1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Arkādijs Birjuks1. vieta4. vieta2. vieta3. vieta
Ulvis Brože1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Pauls Mots1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Krišjānis Pundurs1. vieta3. vieta4. vieta2. vieta
Agris Suveizda1. vieta2. vieta4. vieta3. vieta
Toms Mālmeisters1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Jānis Celmiņš1. vieta3. vieta2. vieta4. vieta
Mārcis Martini3. vieta2. vieta1. vieta4. vieta
Jānis Cīrulis1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Kristaps Zālītis1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Emīls Ozerinskis2. vieta3. vieta1. vieta4. vieta
Gatis Liepiņš1. vieta4. vieta2. vieta3. vieta
Pēteris Neimanis1. vieta3. vieta2. vieta4. vieta
Reinis Aumeisters1. vieta3. vieta2. vieta4. vieta
Rolands Eliņš1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Vidēji1.112.682.533.68

Apakšgrupu apskats

A grupa: Nīderlandes atgriešanās Pasaules kausā un mājiniece Katara

Noderīgas saites:

PK 2022 jaunumi
Kalendārs un rezultāti
Turnīra tabulas
"William Hill" prognožu spēle

     [+] [-]

, 2022-11-17 10:35, pirms gada
3 angliski runājošas valstis vienā grupā.

     [+] [-]

, 2022-11-17 10:39, pirms gada
Kur ir autoru prognozes? A grupai tās bija.

  +1 [+] [-]

, 2022-11-17 12:12, pirms gada
H.E.N.R.Y. rakstīja: Kur ir autoru prognozes? A grupai tās bija.
Nav vērts iespringt, nospiedošais vairums ir EPL apmāti un par favorītiem turnīrā uzskata Angliju, lai vēlāk atkal brīnītis, kādēļ angļiem neizdevās.

     [+] [-]

, 2022-11-17 14:19, pirms gada
H.E.N.R.Y. rakstīja: Kur ir autoru prognozes? A grupai tās bija.
nepamanīju, vai sākumā tās nebija pievienotas, bet tagad ir.

     [+] [-]

, 2022-11-17 14:21, pirms gada
kasagrande rakstīja: Nav vērts iespringt, nospiedošais vairums ir EPL apmāti un par favorītiem turnīrā uzskata Angliju, lai vēlāk atkal brīnītis, kādēļ angļiem neizdevās.
Tu runā par turnīru kopumā vai par B grupu? Manuprāt, grupā viņi ir favorīti, bet par sekmēm turnīrā es būtu ļoti piesardzīgs prognozēs. Redakcijas prognozes arī pagaidām ir tikai par grupu izspēli.