Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1600, Did:0, useCase: 3

Konstatēti cilvēktiesību pārkāpumi PK2022 stadionu būvniecībā Katarā

Rolands Eliņš

Konstatēti cilvēktiesību pārkāpumi PK2022 stadionu būvniecībā Katarā
PK 2022 komitejas Hamads Al-Thani un FIFA prezidents Zeps Blaters
Foto:AP/Scanpix

Cilvēktiesību organizācija „Amnesty International” oficiālā ziņojumā par gatavošanos Pasaules kausa finālturnīram 2022. gadā Katarā norādījusi, ka būvnieki, kuri iesaistīti stadionu konstrukcijā, atrodas īpaši sliktos apstākļos un pret viņiem izturas kā pret „dzīvniekiem”.

Kataras kļūšana par PK2022 organizētājvalsti jau vairākkārt izraisījusi izbrīna pilnus skatienus un iesaistīto personu protestus, jo tiek uzskatīts, ka FIFA rīkošanas tiesības varēja piešķirt nedaudz apdomīgāk. Pēc deviņiem gadiem gaidāma finālturnīra prestižu vēl vairāk iedragājis „Amnesty International” ziņojums, kurā atklāti vairāku cilvēktiesību un likuma pārkāpumi.

„Amnesty Internatiol” savā pētījumā veikusi aptaujas ar 210 jauno stadionu būvniecībā iesaistītajiem strādniekiem, būvniekiem un valsts amatpersonām, un atklājumi nav iepriecinoši. Strādnieki, no kuriem vairums ir imigranti, sūdzas par necilvēcīgajiem darba apstākļiem, algu nemaksāšanu un uzraugu brutālo attieksmi, kuri pret viņiem izturējušies kā pret „lopiem”.

Strādnieki apgalvo, ka spiesti strādāt līdz pat 12 stundām dienā septiņas dienas nedēļā, ieskaitot vasaras mēnešus, kad Katarā temperatūrā sasniedz 40 un 50 grādus pēc Celsija. „Amnesty International” gūtie pierādījumi norāda, ka arī darba drošības nav atbildīgo amatpersonu prioritāšu sarakstā, jo gada laikā vairāk nekā 1000 darbinieku pieteikušies Dohas (Kataras galvaspilsēta) lielākajā slimnīcā ar darba laikā gūtām traumām. Algu nemaksāšana un sodīšana par aiziešanu no darba arī ir vienas no verdzības pazīmēm, norādīts ziņojumā.

Starptautiskā Profesionālo futbolistu asociācija „FifPro”, kura sevī ietver vairāk nekā 65 000 futbolistu, jau norādījusi, ka šāda situācija ir nepieļaujama un ka tā sagaida līdzīgu protestu arī no FIFA.

Izmantotie resursi:
BBC News - Qatar migrant workers 'treated...

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2013-11-18 12:42, pirms 10 gadiem
Anglija ar ir 12 stundu mainjas un gadas ka jastrada 7 dienas ned
Bet nu nezinu kapec katara butu jariko pk
ne vini futbolu mak spelet ne stadioni ir
Labi ka ir tadas valstis ka Vacija Spanija Anglija kas arkartas gadijuma paris menesos
var sagatavot turniru

  -4 [+] [-]

, 2013-11-18 13:10, pirms 10 gadiem
Nesaprotu, vai tad uz Kataru attiecas kaut kādi cilvēktiesību likumi? Nezināju, ka Katara ir pievienojusies kādām konvencijām!
Lai tak Katara dzīvo pēc saviem likumiem! Galvenais, lai visas būves ir savlaicīgi uzbūvētas un drošā kondīcijā! Ne mums spriest par viņu likumiem un paražām!

  +4 [+] [-]

, 2013-11-18 13:12, pirms 10 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Nesaprotu, vai tad uz Kataru attiecas kaut kādi cilvēktiesību likumi? Nezināju, ka Katara ir pievienojusies kādām konvencijām!
Lai tak Katara dzīvo pēc saviem likumiem! Galvenais, lai visas būves ir savlaicīgi uzbūvētas un drošā kondīcijā! Ne mums spriest par viņu likumiem un paražām!
Zinu, ka par atpalikušiem cilvēkiem nedrīkst smieties, bet tavi komentāri mani vienmēr sasmīdina. Paldies!

  +2 [+] [-]

, 2013-11-18 13:39, pirms 10 gadiem
Tā notiekot visās Tuvo Austrumu arābu valstīs, tb arī Saūda Arābijā un AAE.
Skaidrs, ka tādai nefutbola valstij turnīru pirmkārt nevajadzēja ļaut rīkot.
Plus vēl nenormālās temperatūras vasarā, tagad vēl šis nesmukums.

Skaidrs, ka FIFAi, protams, tas viss kā pīlei ūdens, jo tam korumpantu midzenim taču nevienam nav ne par ko jāatskaitās un opozīcija praktiski neinteresē.

  -4 [+] [-]

, 2013-11-18 13:51, pirms 10 gadiem
Mixes rakstīja: Zinu, ka par atpalikušiem cilvēkiem nedrīkst smieties, bet tavi komentāri mani vienmēr sasmīdina. Paldies!
Kungs, iemācies valodas un apceļo pasauli, kā es! Tad redzēsi, ka ne viss ir tikai balts un melns. Ir daudzas valstis, it sevišķi Tālajos Austrumos un Āfrikā, kuras dzīvo pēc saviem likumiem, un ne jau kaut kādi Amnesty Internacional viņiem norādīs, kā dzīvot un kā nedzīvot!

  +3 [+] [-]

, 2013-11-18 14:02, pirms 10 gadiem
Patiesībā a.god. Mixes kunga neizpratne par lietām raisīja manī pārdomas.
Mēs paši ar prieku pērkam Ķīnā vai Taivānā uztaisītas preces, paši priecājamies, ka šis apģērba vai elektronikas izstrādājums, kas atvests pie mums Latvijā vai piegādāts uz Eiropu, maksā smieklīgas "kapeikas"... Lielamies, ka esam ieguvuši "labu mantu par ļoti lētu cenu", gudrākie pat kaut ko stāsta par "price/quality izcilu performance" un tādā garā... Bet tajā pašā laikā neaizdomājamies par to, ka visas šīs preces ir uztaisītas, faktiski izmantojot to vergu darbu, viņiem nemaksājot neko vai atmetot kaut kādus nožēlojamus 0.25 USD pa dienu! Jo tā mums ērtāk - domāt, ka viss taču ir kārtībā!

Bet te, redz, mums vajadzētu nez kādēļ satraukties, ka Amnesty International strojkā pamanījusi kādus pārkāpumus?

Es pats esmu iedevis 10 USD dzeramnaudu ārzemēs kādam apkalpojošam čurkam un redzējis, kā uzreiz iemirdzas acis, kāda nenormāla sajūsma ir šim pakalpinātajam strādniekam! Mēneša alga vienā piegājienā! Ja saimnieks vakarā neatradīs un neatņems, vienīgi! Nu tāda ir šī pasaule - nežēlīga, bet ar to jāsamierinās, ka tā notiek!

P.S. Cita lieta, kādā veidā federācija vispār piešķīra tiesības rīkot Katarai, jo jau tad bija pilnīgi skaidrs, kādā veidā tāds čempionāts tiks būvēts.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2013-11-18 14:35, pirms 10 gadiem
Par to, kādas algas lielie rūpniecības uzņēmumi maksā trešās pasaules valstīs, šausmināties tiešām nevajadzētu. Pirmkārt, uz turienes ienākumu fona tas ir ļoti labs atalgojums. Alternatīva - naturālā saimniecība un mocīšanās uz lauka no rīta līdz vakaram visu gadu. Tas pats ir Āfrikā, kur cilvēki saņem varbūt 50 dolārus mēnesī, bet dzīve tur ir tik lēta, ka ar to pilnīgi pietiek. Tādam, kam ir darbs, badā tur nomirt nav iespējams. Rietumnieki bieži vien aizmirst, ka ne visur ir tāds dzīves standarts un dārdzība kā pie viņiem.

Verdzība tomēr ir drusku atsevišķs stāsts. Tā ir tīrā vergu iekārta, kas Katārā pastāv. Imigrantiem atņem dokumentus, liedz visas iespējamās tiesības utt. Tās nu nav nekādas "vietējās kultūras tradīcijas" vai kas cits, verdzību jau labu laiku kā nosoda praktiski visa pasaule. Jebkurš normāli domājošs cilvēks saprot, ka Katārai tādu turnīru piešķirt nedrīkstēja. Diemžēl šo valsti raksturo ne tikai cilvēktiesību standartu trūkums un neeksistējošas futbola tradīcijas, bet arī biezs jo biezs maks, un tādam argumentam FIFA nespēja turēties pretī. PK2022 līdzšinējā piešķiršanas un rīkošanas gaita pārspēj un turpina pārspēt visus līdzšinējos farsus sporta vēsturē. Turnīra pārcelšana uz ziemu ir tikai ziediņi. Gan vēl līdz tam paspēs ieviest arī smagas sankcijas par nespēlēšanu izlasē, nodrošināt iespēju mājniekiem uz turnīru naturalizēt (nopirkt) 22 brazīliešus un vēl citas jaukas lietas.

  +2 [+] [-]

, 2013-11-18 15:41, pirms 10 gadiem
Baraks Osama rakstīja: Par to, kādas algas lielie rūpniecības uzņēmumi maksā trešās pasaules valstīs, šausmināties tiešām nevajadzētu. Pirmkārt, uz turienes ienākumu fona tas ir ļoti labs atalgojums. Alternatīva - naturālā saimniecība un mocīšanās uz lauka no rīta līdz vakaram visu gadu. Tas pats ir Āfrikā, kur cilvēki saņem varbūt 50 dolārus mēnesī, bet dzīve tur ir tik lēta, ka ar to pilnīgi pietiek. Tādam, kam ir darbs, badā tur nomirt nav iespējams. Rietumnieki bieži vien aizmirst, ka ne visur ir tāds dzīves standarts un dārdzība kā pie viņiem.
Bet te jau nemaz arī nav runas par algas apmēru, bet gan par nožēlojamajiem darba apstākļiem un garajām stundām, kas iedzen darbiniekus slimnīcās. Turklāt viņi nevar vnk uzteikt darbu, jo tad netiks izsmaksātas algas. Labprāt uzzinātu, kas ir tā gudrība, kas liek skudriniekam šādu situāciju labprātīgi ignorēt.

     [+] [-]

, 2013-11-18 15:51, pirms 10 gadiem
Mixes rakstīja: Bet te jau nemaz arī nav runas par algas apmēru, bet gan par nožēlojamajiem darba apstākļiem un garajām stundām, kas iedzen darbiniekus slimnīcās. Turklāt viņi nevar vnk uzteikt darbu, jo tad netiks izsmaksātas algas. Labprāt uzzinātu, kas ir tā gudrība, kas liek skudriniekam šādu situāciju labprātīgi ignorēt.
Nu jā, bet tomēr negribējās klusēt, redzot, ka kāds salīdzina ar melnstrādnieku algām Āzijas rūpnīcās. Ja tas tiek dēvēts par "vergu darbu", bet par Katāru un citām arābu valstīm tajā pašā laikā saka "tā tur pieņemts un viņiem neviens nemācīs, kā darīt", tad jāatzīstas, ka nesaprotu, ko tad komentāra autors īsti vēlas pateikt. Sevišķi jau tāpēc, ka situācija īsti salīdzināma nav.

  +1 [+] [-]

, 2013-11-18 18:26, pirms 10 gadiem
Kungi, ko es gribēju pateikt!

Šī situācija nav izmaināma ar vienu Amnesty International paziņojumu! Es piekrītu, ka tāda vergu darba izmantošana Katarā, Indijā, Ķīnā, Taivānā utt. ir slikta. Bet, - tas nav maināms ne viena gada, ne piecu gadu, ne desmit gadu laika rāmī! Paies gadu desmiti, varbūt pat simts, lai pamazām normāla, civilizēta kārtība ienāktu šajās valstīs!
Nejauciet to ar aizstāvību!
Es nevienu neaizstāvu, tikai saku, ka ar varu nevar uzspiest Rietumu standartus tām valstīm, kas nevēlas vēl šādi dzīvot! Tam jānotiek PAMAZĀM! Līdz ar to nekādu baigo traci par to šobrīd nevajadzētu celt, katariešu valdība dara ko var, lai tas čempionāts vispār notiktu un mums sagādātu FUTBOLA SVĒTKUS! Neprasiet no viņiem neizpildāmo!

Tagad skaidrs?

  +2 [+] [-]

, 2013-11-18 18:42, pirms 10 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Kungi, ko es gribēju pateikt!

Šī situācija nav izmaināma ar vienu Amnesty International paziņojumu! Es piekrītu, ka tāda vergu darba izmantošana Katarā, Indijā, Ķīnā, Taivānā utt. ir slikta. Bet, - tas nav maināms ne viena gada, ne piecu gadu, ne desmit gadu laika rāmī! Paies gadu desmiti, varbūt pat simts, lai pamazām normāla, civilizēta kārtība ienāktu šajās valstīs!
Nejauciet to ar aizstāvību!
Es nevienu neaizstāvu, tikai saku, ka ar varu nevar uzspiest Rietumu standartus tām valstīm, kas nevēlas vēl šādi dzīvot! Tam jānotiek PAMAZĀM! Līdz ar to nekādu baigo traci par to šobrīd nevajadzētu celt, katariešu valdība dara ko var, lai tas čempionāts vispār notiktu un mums sagādātu FUTBOLA SVĒTKUS! Neprasiet no viņiem neizpildāmo!

Tagad skaidrs?
Viss skaidrs, bet kāpēc to rietumu pasaulei kultivēt? Ok mums vajag viņu naftu - viss sksidrs! Bet viņeim ar vajag to naftu pārdot - bez rietumu naudas (vai ķīnas) tai naftai nav vērtības...

Tātad jautājums paliek - kāpēc kultivēt moderno verdzību no Rietumu puses... Kāpēc pieškirt Katarai tiesības rīkot tīru rietumnieku produktu, ja reiz viņiem ir cita paražas un rietumu standarti neder?

Atbilde pavisam vienkārša (un tev ar protams skaidra) - nauda! Un tas jau tas trakākais - rietumi, kad tas ir izdevīgi, bļauj par visu! Bet kad nav izdevīgi, tad iedod uz vergu darba pamatiem uztaisīt rietumu produktu - Pasaules kausa finālu! (kukuļu apjoms pieļauju, ka bija pasakains)!

Blaters vecais āzis tikai arābu naudas apžilbis, pasmaidīs un teiks - viss kārtībā! Mēs ar - noskatīsimies to pasākumu un teiksim - super organizēts ... AIzmirsīsim un dzīvosim tālāk.. bet žēl ka tā!

No otras puses - taisnība jau tev ir - ātri tas nenotiks! Un mainīt to var tikai lēnām un iesaistot arābus un visus pārējos kopīgā procesā.. nevis sēžot katram savā kaktā!

Bet taisnība ir arī Amnesty Inetrnational.. ja nevine par to nerunās, tad visi izliksies, ka viss irk ārtībā... tagad vismaz ir cerība, ka katarieši nobīsies un vismaz teorētiski kautko pamain;is...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-11-19 13:13, pirms 10 gadiem
army1005 rakstīja: neviens jau ar varu nespieda šos strādniekus iet vergot uz Kataru. viņi gan jau zināja uz ko rakstās. bet ja viņiem (Katarai)ir "viņu likumi" kā rakstīja skudrinieka k-gs, tad varbūt lai Katara iztiek ar saviem strādniekiem, tad redzēs kādu dziesmu viņi dziedās. tie dvieļagalvas nemaz nav tik ļoti neatkarīgi kā varbūt šķiet, tad pasaule var iemācīt šiem beduīniem uzvesties. viņi var pateikties Dievam ka viņiem ir tā nafta jo pretējā gadījumā joprojām dzīvotu viduslaikos un ganītu kamieļus
Tiem kas pērk naftu, uz to ir pilnīgi p.jāt, galvenais, lai pārdod pareizajiem adresātiem par pareizajām summām pareizajā valūtā.