Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2739, Did:0, useCase: 3

Horvātijā skandāls pirms Pasaules kausa: cietumsodi par Modriča un Lovrena pārejām

Agris Suveizda

Horvātijā skandāls pirms Pasaules kausa: cietumsodi par Modriča un Lovrena pārejām
Zdravko Māmičs, tiesas laikā atrazdamies Bosnijā un Hercogovinā, sasauca preses konferenci, kurā noliedza apsūdzības
Foto: PA Images/Scanpix

Osijekas tiesa par vainīgiem atzinusi visas četras apsūdzētās personas ar bijušo Zagrebas "Dinamo" vadītāju un bijušo federācijas viceprezidentu Zdravko Māmiču priekšgalā, kurš pēdējos gados tika uzskatīts par ietekmīgāko personu Horvātijas futbolā. Māmičam piespriests sešarpus gadus ilgs cietumsods, taču apsūdzētais tiesas lēmumam kategoriski nepiekrīt un sola to pārsūdzēt.

Pagājušā gada aprīlī tika uzsākts tiesas process, kurā četras personas tika apsūdzētas par nelikumīgām darbībām un naudas piesavināšanos no pazīstamu futbolistu un Zagrebas "Dinamo" audzēkņu Lūkas Modriča un Dejana Lovrena transfēriem. Bez Māmiča tika apsūdzēts arī viņa brālis Zorans Māmičs, bijušais Zagrebas "Dinamo" direktors Damirs Vrbanovičs, kā arī Ieņēmumu dienesta darbinieks Milans Pernars.

Pašreizējais Horvātijas izlases kapteinis un Madrides "Real" centra pussargs Modričs pirms astoņiem gadiem par 21 miljonu eiro tika pārdots Anglijas Premjerlīgas klubam "Tottenham", bet pašreizējais "Liverpool" centra aizsargs Lovrens pirms astoņarpus gadiem par astoņiem miljoniem eiro pārcēlās uz Lionas "Olympique". Osijekas tiesa atzina, ka fiktīvu darījumu un naudas piesavināšanās rezultātā Zagrebas "Dinamo" zaudējis 116 miljonus Horvātijas kunu jeb 15,8 miljonus eiro, bet valsts neiegūtu nodokļu rezultātā palikusi bez 12,2 miljoniem kunu jeb 1,7 miljoniem eiro.

Osijekas tiesa visas četras apsūdzētās personas, no kurām neviena lēmuma paziņošanas brīdī nebija klātienē, atzinusi par vainīgām. Zdravko Māmičam piespriests sešarpus gadu cietumsods, viņa brālim Zoranam piespriesti četri gadi un 11 mēneši cietumā, Ieņēmumu dienesta darbiniekam Pernaram tika četri gadi un divi mēneši cietumā, bet bijušais kluba direktors Vrbanovičs notiesāts uz trim gadiem cietumā. Verdikts nav galīgs un to ir iespēja apstrīdēt, taču Zdravko Māmičam, kurš pirms tiesas sēdes devās uz Bosniju un Hercegovinu, acīmredzot arī apelācijas gadījumā nāksies sēsties aiz restēm – to cietumsodiem, kas lielāki par pieciem gadiem, paredz Horvātijas likumdošana.

Kaut arī tiesā atzīts, ka daļa transfēru naudas Māmiču ģimenes rīcībā nokļuvusi caur spēlētāju kontiem (tas ir, daļa naudas darījumos tika samaksāta spēlētājiem, nevis klubam, kas viņus pārdeva), gan Modričs, gan Lovrens tiesā piedalījās liecinieku, nevis līdzdalībnieku statusā. Taču arī abiem Horvātijas izlases futbolistiem draud nepatikšanas, jo Modričs jau ir apsūdzēts nepatiesas liecības sniegšanā, bet Lovrena gadījumā tiks uzsākta izmeklēšana par iespējamu nepatiesas liecības sniegšanu. Tiesa Osijekā notika tādēļ, ka pastāvēja bažas, ka Zdravko Māmičs varētu ietekmēt Zagrebas tiesnešu lēmumu.

Izmantotie resursi:
https://www.afp.com/en/news/207/cro...
https://www.total-croatia-news.com/...

Slēpts komentārs: karlosm

  +2 [+] [-]

, 2018-06-06 18:10, pirms 6 gadiem
karlosm rakstīja: Kāvar zaudēt 116 miljonu, ja transfēri bija 21 un 8 miljoni par spēlētājiem? Neloģiski šķiet.
116 miljonus horvātijas kunu, kas ir 15.8 miljoni eiro.
Slēpts komentārs: karlosm

  +2 [+] [-]

, 2018-06-06 18:28, pirms 6 gadiem
karlosm rakstīja: Ok, bet tad jau sanāk, kad jāatdod pa divreiz vairāk bija? Kas tad tajā laikā Modrič maksaja, Ronaldo cenā!
Var, taču rakstu izlasīt. Modričs maksāja 21 miljonu.

  +2 [+] [-]

, 2018-06-06 18:33, pirms 6 gadiem
karlosm rakstīja: Ok, bet tad jau sanāk, kad jāatdod pa divreiz vairāk bija? Kas tad tajā laikā Modrič maksaja, Ronaldo cenā!
tu esi dzenis vai izliecies? tie 116 miljoni ir horvatijas kuņas nevis eiro

  +5 [+] [-]

, 2018-06-06 19:03, pirms 6 gadiem
karlosm rakstīja: Ok, bet tad jau sanāk, kad jāatdod pa divreiz vairāk bija? Kas tad tajā laikā Modrič maksaja, Ronaldo cenā!
Cilvēku stulbums ir bezgalīgs, grūti Taviem draugiem un radiem

  +2 [+] [-]

, 2018-06-06 20:28, pirms 6 gadiem
Vienkārši skolēniem brīvdienas sākušās.

     [+] [-]

, 2018-06-06 22:07, pirms 6 gadiem
SmiekluReinis27 rakstīja: Vienkārši skolēniem brīvdienas sākušās.
..un pavadītais mācību gads pa tukšo.Zinības griboši sāka, zinības nedabūjuši beidza.