Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Pahars: "Cauņam ir grūtāk nekā visiem pārējiem, ilgāk par stundu nespēlēs"

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Pahars: "Cauņam ir grūtāk nekā visiem pārējiem, ilgāk par stundu nespēlēs"
Marians Pahars
Foto: Romāns Kokšarovs/F64

Pirms rītdien gaidāmās Latvijas un Čehijas futbola izlašu spēles mūsu valstsvienības galvenais treneris Marians Pahars, kā arī futbolists Vladislavs Gabovs piedalījās preses konferencē, kurā atbildēja uz žurnālistu jautājumiem.

Marians Pahars: "Spēlei ar Čehiju gatavojamies nopietni un labi. Gaidām rīt ļoti interesantu spēli. Viesos mums izdevās nospēlēt 1:1 un arī rīt mēs čehiem gribam atņemt punktus. Noskaņojums visiem spēlētājiem ir labs. Atmosfēra izlasē vispār ir ļoti pareiza un laba. Gaidām rītdienas spēli."

Latvijas mediju pārstāvju jautājumi

Tev un Maksimenko Turcijā sarāva krampji. Vai muskuļi paguvuši atjaunoties un tagad viss ir kārtībā?
Gabovs:: "Jā, protams. Mums bija divas dienas, lai sagatavotos un atjaunotos. Tagad viss ir kārtībā."

Varbūt Turcijā gulēji uz zemes laika vilcināšanas nolūkā vai tas bija karstuma dēļ?
Gabovs: "Tur bija ne tikai karstums. Ja salīdzinām ar Latviju, tur bija arī liels augstums virs jūras līmeņa un gaiss bija citāds nekā pierasts. Tā ka arī tas bija viens no iemesliem. Taču, protams, arī turku komanda sagādāja daudz problēmu. Tomēr, domāju, tikām galā normāli.

Kurš spēlēs aizsardzības malās pret Čehiju? Atkal Gabovs un Maksimenko, vai šoreiz Freimanis un Kurakins?
Pahars: "Gribat zināt rītdienas sākumsastāvu?"

Jā.
Pahars: "Paldies [smiekli zālē], labs jautājums. Sāksim ar to, ka pēc Turcijas mums bijušas tikai divas dienas, ļoti maz laika. Tiem, kas Turcijā spēlēja pamatsastāvā, vakar bija tikai atjaunošanās treniņš, pārējiem bija normāls treniņš. Šodien būs iesildīšanās, īss 45 minūšu treniņš un viss. Par sastāvu gala lēmumu pieņemšu rīt no rīta, jo būs vēl viena medicīniskā pārbaude, mēs pārbaudīsim visus spēlētājus un redzēsim, kā viņi jūtas. Ja kāds jūtas labi šodien, tas vēl neko nenozīmē. Kāds ir muskuļu tonuss, to redzēsim tikai rīt."

Vai tagad, kad veikta Turcijas - Latvijas spēles video analīze, vari pateikt, vai pilnīgi visi spēlētāji, kuri tur izgāja laukumā, attaisnoja sev doto uzticību?
Pahars: "Vispirms sacīšu, ka uzreiz pēc spēles Turcijā mēs sākām domāt par Čehiju. Un no mača Turcijā spēlētājiem neesam parādījuši nevienu minūti. Visa koncentrēšanās ir spēlei pret Čehiju. Taču esmu ļoti apmierināts ar visiem spēlētājiem, kuri spēlēja Turcijā. Principā esmu apmierināts ar visiem, arī tiem, kas nespēlēja, jo mēs bijām kopā kā viena komanda. Esmu apmierināts ar visu pozīciju spēlētājiem.

Savulaik spēlēji Anglijas Premjerlīgā, kur bija saspringts spēļu grafiks. Kā tu pats kā spēlētājs tolaik juties, ja seko viena spēle pēc otras?
Pahars: "Tas bija labu laiku atpakaļ, tagad vairs neatceros [smaida]. Diemžēl šāds spēļu grafiks mums nav optimāls, jo ne visi mūsu spēlētāji tagad tādā grafikā spēlē [domāts savos klubos - aut.], taču tāds grafiks ir objektīvs - Eiropā tā ir visur. Tādi ir noteikumi un neko nevaram padarīt. Mēģināsim darīt visu iespējamo. Varbūt sastāvā būs izmaiņas - kā jau teicu, pa vidu mums tikai viens treniņš. Katrā ziņā visi spēlētāji ir veseli."

Vai, izvēloties pārsteidzošu sākumsastāvu Turcijā, tas nebija arī ar domu par spēli pret Čehiju?
Pahars: "Negribu runāt par spēli ar Turciju, tikai par spēli ar Čehiju. Taču kā parasti ejam no spēles uz spēli, un katra nākamā spēle ir galvenā. Rītdienas sastāvs? Redzēsim, visiem ir iespēja."

Turcijā ne pirmo reizi ielaidām pēc sitiena no distances. Vai arī tev izskatījās, ka balsta pussargi bija par zemu un vai šim momentam tiks pievērsta lielāka uzmanība, jo Čehija mūsu grupā visvairāk sit no tālienes?
Pahars: "Kurš no balsta pussargiem bija par zemu? Tarasovs? Nē, viņš tobrīd jau spēlēja centra aizsarga pozīcijā. Bet jā, abās spēlēs pret Turciju ielaidām vārtus no tālas distances. Taču tas ir normāli, jo parasti spēlējam kā otrais numurs un ļoti dziļi. Tādējādi pretiniekiem viens no reālākajiem variantiem iesist ir no tālas distances. Mums vienmēr bijis labs vārtsargs, un pretinieki ļoti daudz sit. Ko ar to varam padarīt? Spēlējam kompakti, skrienam, bloķējam sitienus. Mēs to arī Turcijā sekmīgi darījām, taču vienreiz diemžēl mums neizdevās novērst vārtus. Čehi ir interesants un nopietns pretinieks, un viņi ir vieni no labākajiem ne tikai mūsu grupā, bet no visām komandām, ar kurām esam spēlējuši pēdējos divos gados. Viņi arī daudz centrē no malām, un tas var būt viņu trumpis. Mums atliek būt ļoti kompaktiem, organizētiem, jābūt ļoti lielai koncentrēšanai."

Labi zinām, ka tev patīk pieslēgties uzbrukumiem, spēlēt ar bumbu, spēlēt augstu. Vai spēlēs pret tāda kalibra izlasēm kā Turcija un Čehija tev sevi ir jāierobežo vai tu savu stilu nemaini atkarībā no pretinieka?
Gabovs: "Protams, no pretiniekiem ir atkarīgs ļoti daudz. Varu spēlēt gan augstu, gan ļoti zemu, tas atkarīgs no konkrētās spēles un no tā, kādu uzdevumu dos galvenais treneris. Ceru, ka spēlē būs viens divi momenti, kad varēšu nospēlēt augstu, bet kopumā mēs par to vēl runāsim. Ja es spēlēšu [smaida]."

Čehiem trūkst vairāku līderu, piemēram, Rosicka, Plašila. Vai viņu spēlē pret Kazahstānu tas bija jūtams?
Pahars: "Tās ir viņu problēmas. Jā, protams, Rosickis, Plašils, arī Pilaržs ir augsta līmeņa spēlētāji, Rosickis vispār ir viņu galvenais varonis. Taču Čehija ir stipra un organizēta kā komanda. Viņiem ir arī augsta līmeņa un pareiza taktika. Viņi cenšas katru pretinieku presingot un spēlēt agresīvi. Manuprāt, pret Čehiju tu arī nekad nevari būt drošs, ka katra nākamā spēle būs tāda pati kā iepriekšējā. Mums jābūt gataviem, ka rīt būs cita spēle."

Esi nomainījis klubu un tur spēlē regulāri, arī izlasē esi atgriezies pamatsastāvā. Vai pats jūti, ka karjerā sākusies jauna elpa, jauns grūdiens?
Gabovs: "Jā, varētu tā teikt. Polijas čempionāts man ir viens liels izaicinājums un tas, protams, atšķiras no Latvijas čempionāta. Polijā vajag daudz vairāk spēka un meistarības. Šajā ziņā varu teikt, ka esmu pielicis kā spēlētājs. Kaut kāda jauna vēsma ir."

Ņemot vērā, ka Čehija ļoti aktīvi uzbrūk caur flangiem, kuru viņu spēlētāju vari izcelt, kurš būs īpaši jāuzmana?
Gabovs: "Kurš spēlēs flangā, tas arī būs jāuzmana, ja tu tā prasi [smaida]. Taču Čehija izmanto ne tikai flangus - tā ir komanda, kas veido daudzveidīgus uzbrukumus. Protams, primāri man jāsedz savs spēlētājs, taču ir jāpalīdz arī centra aizsargiem tad, ja pretinieku uzbrukums iet caur centru."

Pēc spēles ar Turciju atklāji, ka Cauņa ir gatavs spēlēt 60 minūtes. Cik minūtes viņš varētu būt gatavs spēlēt rīt?
Pahars: "Protams, ka ne vairāk kā 60 minūtes. Cik tieši ilgi, pagaidām nezinu. Pat šodien viņš nav optimālajā kondīcijā, jo ilgu laiku nav spēlējis un viņam ir grūtāk nekā visiem pārējiem. Ceru, ka viņš būs gatavs mums palīdzēt, bet grūti teikt, cik vien. Maksimenko un Gabovs? Viņi var nospēlēt visas 90 minūtes."

Kāpēc sanācis tā, ka futbola izlase ar Čehiju spēlēs vienā laikā ar basketbolistu maču pret Lietuvu?
Viktors Sopirins (LFF preses sekretārs): "Par šo jautājumu LFF jau bija komunicējusi, bet īsā versija ir tāda, ka FIBA un UEFA ir divas dažādas organizācijas. Tās organizē paralēlus pasākums praktiski vienas ielas ietvaros [domāts "Skonto" stadions un "Arēna Rīga" - aut.]. LFF bija vērsusies pie Latvijas Basketbola savienības (LBS), kas tālāk vērsās pie FIBA par iespējām sakārtot šo jautājumu 6.septembra kontekstā. Diemžēl tas neizdevās, šajā gadījumā tas ir saistīts ar to, ka spēles tiek translētas arī televīzijās, kurām ir savas prasības. Savukārt UEFA kvalifikācijas turnīros spēļu sākuma laiki tiek noteikti centralizēti no UEFA puses. Tas notika 2014.gadā uzreiz pēc izlozes, kamēr FIBA finālturnīra izloze notika vēlāk. Šajā gadījumā aicināšu futbolam neko nepārmest, jo futbola spēles sākuma laiks tika noteikts ātrāk nekā Latvija - Lietuva basketbolam. Lai nu kā, aicinām Latvijas sporta līdzjutējus sekot līdzi futbola izlases spēlei. Protams, novēlam veiksmi arī basketbola izlasei finālturnīrā! Mēs turēsim īkšķus, lai arī basketbolistiem viss izdotos. Lai viņiem veicas!"

Čehijas mediju pārstāvju jautājumi

Tieši pret Čehiju martā bijāt vistuvāk uzvarai, ielaidāt pēdējās minūtēs. Vai rīt varētu būt tā spēle, kad Latvija beidzot varētu uzvarēt?
Pahars: "Kā jau teicu, rīt būs pavisam cita spēle. Mums diemžēl neizdevās vinnēt pirmo spēli, bet tai pašā laikā toreiz varējām arī zaudēt. Rīt spēlēsim mājās. Jā, čehi spēlē par 1. vai 2.vietu grupā, bet arī mums ir par ko spēlēt - mūsu līdzjutēji, mūsu spēlētāji, visi, kas mūs atbalstīs. Tāpat jādomā par nākamajām spēlēm - visi futbolisti grib spēlēt un sevi jāpierāda. Un mums ir arī spēlētāji bez kluba - ja viņi grib parakstīt līgumu ar klubu, tad labi jāspēlē šeit izlasē."

Vai Latvijai 3.vieta grupā ir reāla?
Pahars: "Domāju, ka nē, ir pārāk vēlu. Mums diemžēl pagaidām nav izdevies gūt nevienu uzvaru. Bija divas labas spēles, divi neizšķirti pret Turciju, neizšķirts ar Čehiju, bet varbūt bija kļūda neuzvarēt Kazahstānā, arī Čehijā Šabala varēja iesist vārtus un panākt 2:0. Tad varētu runāt [par 3.vietu - aut.]. Bet tagad... negribu runāt par 3.vietu. Jā, varbūt ir teorētiskas iespējas, bet mēs par to nedomājam. Katrā spēlē mums jārāda laba spēle, jāiegūst punkti un jāprogresē. Tas ir mūsu mērķis."

Čehijas izlase var iekļūt finālturnīrā. Vai tā ir papildus motivācija atņemt čehiem punktus?
Pahars: "Katra spēle nacionālās izlases rindās mūsu spēlētājiem ir kā pēdējā un mums vienalga, pret kuru pretinieku mēs spēlējam. Un katra spēle ir ļoti svarīga visiem. Tā ir galvenā motivācija."

2004.gadā spēlējāt Eiropas čempionāta finālturnīrā pret Čehiju. Kas izlasei pietrūkst šobrīd, lai iekļūtu finālturnīrā?
Pahars: "Grūti teikt, trūkst daudz faktoru. Mums izdevās iekļūt "Euro2004", bet kad būs nākamā reize, kas to lai zina... Dievs zina."

Gribat atņemt Čehijas izlasei punktus. Vai jums ir kādi ieroči, lai to paveiktu?
Pahars: "Manuprāt, katrai komandai ir savi ieroči un mūsu pirmā savstarpējā spēle to parādīja. Protams, mums ir plāns un stratēģija. Ļoti ceru, ka mums izdosies, taču viss būs atkarīgs no spēlētājiem un viņu līmeņa. Ko es varu ar spēlētājiem darīt, ja mums ir tik maz laika? Mācīt viņus spēlēt futbolu? Protams, nē. Motivēt? Jā. Taktiskie zīmējumi? Jā. Dot viņiem pārliecību pār saviem spēkiem? Protams. Lūk, trīs galvenie faktori, kurus varu dot spēlētājiem."

Cik skatītāji gaidāmi Latvijas - Čehijas spēlē?
Sopirins: "Mēs gaidām aptuveni 6-7 tūkstošus skatītāju, veiksmīgi realizējām biļešu abonementu programmu un šobrīd tirdzniecībā palikušas vien 600-700 biļetes. Aicinām visus rītdien uz futbolu!"

  -3 [+] [-]

, 2015-09-05 20:42, pirms 9 gadiem
Ū ja, ū ja 6-7 tūkstoši skan traki optimistiski
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2015-09-05 20:56, pirms 9 gadiem
golsss rakstīja: Gan jau nezaudees. Var uzvareet. CCehi 6 punkti priekssaa Niiderlandei. It kaa drossi 2.vietaa grupaa. Tad veel jaaspelee Skonto stadionaa.
Uzvarēs,Uzvarēs !!!!
Bez bumbas spēlējot, nevar uzvarēt...

  +2 [+] [-]

, 2015-09-05 21:09, pirms 9 gadiem
6 tūkstoši parasti nebūtu nekas īpašs, bet nu grūti teikt kā basketbols ietekmēs, čehi tomēr nav nekādi vārguļi, un uz veco labo Čehu paskatīties ar nebūtu slikti

     [+] [-]

, 2015-09-05 21:27, pirms 9 gadiem
Par skatītājiem nekā nevar zināt - pret Nīderlandi piedāvāja daļu biļešu komplektā ar Čehijas un Kazahstānas biļetēm. Nez cik daudzas rītdienas spēles ir kaut kur atkritumos Getliņos vai kaut kur Viduseiropā.

     [+] [-]

, 2015-09-05 21:29, pirms 9 gadiem
Par Rītdienas spēli, gan jau kaut atkal būs pārsteigums! Pahars tik divās spēlēs ir negatīvi pārsteidzis - pret Islandi un pirmajā spēlē pret Nīdelandi.

  -1 [+] [-]

, 2015-09-05 21:42, pirms 9 gadiem
Vai Latvijai 3.vieta grupā ir reāla?

Es nezinu cik tālu no futbola jābūt,lai uzdotu tādu jautājumu.Varbūt tā ir vienkārša ņirgāšanās?