Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:251, Did:0, useCase: 3

"Ghetto Football" līderis par Pasaules kausu un tā saukto "pagalma futbolu"

Rolands Eliņš

"Ghetto Football" līderis par Pasaules kausu un tā saukto "pagalma futbolu"
Antons Semeņaks. Foto: Andrejs Denisovs/Ghetto Football

Ielu futbols jeb 3x3 futbols ir salīdzinoši jauns sporta veids, kurā lielākoties tiek rīkoti vietēji turnīri, taču ar savu piemēru to grasās labot "Ghetto Football" - iepriekšējā gadā tika rīkota Eiropas līga, bet šovasar Rīgā gaidāms vēl ambiciozāks projekts, proti, Pasaules kausa izcīņa. "Ghetto Football" līderis Antons Semeņaks intervijā portālam Sportacentrs.com pastāstīja par jūnijā gaidāmo turnīru, kurā piedalīsies vairāk nekā 40 valstu komandas no visiem pasaules kontinentiem.

"Arī iepriekš nebaidījāmies no jaunām idejām, un tādēļ šogad nolēmām spert vēl vienu soli uz priekšu," sacīja Antons Semeņaks. "Iepriekšējos gados mūsu plānus arī būtiski ierobežoja pandēmija, un tagad vēlējāmies uztaisīt kaut ko patiešām lielu, un lielākais, ko var izveidot, ir Pasaules kauss ielu futbolā."

"Ceram mūsu rīkotajā Pasaules kausa izcīņā sapulcēt 60-80 komandas no visas pasaules," turpināja "Ghetto Football" līderis. "Mēs sadarbojamies ar 45 valstīm no principā visiem kontinentiem, kuru pārstāvjus gaidām uz Pasaules kausa izcīņu. Ne visas valstis rīkos savu iekšējo kvalifikāciju, un ir valstis, no kurām mēs uzreiz aicinām labākās komandas. Piemēram, Spānijā 3x3 futbols nav vēl īpaši izplatīts, taču Barselonā ir šī sporta veida kustība, un mums ir oficiāla sadarbība ar "La Liga". Bet, piemēram, Japānā bija atlases turnīrs, kurā tika noskaidroti četri komandas dalībnieki, kas piedalīsies Pasaules kausā."

Pasaules kauss ielu futbolā tiks izspēlēts abu dzimumu konkurencē, turklāt pastāv ierobežojums, ka katru valsti katrā turnīrā varēs pārstāvēt ne vairāk par trim komandām. "Ghetto Football World Cup 2023" norisināsies 16. un 17. jūnijā Rīgā. Ielu futbols tiek spēlēts formātā trīs pret trīs, bez vārtsargiem un bez tiesnešiem, spēlētājiem pašiem regulējot spēles gaitu, bet strīdīgu situāciju gadījumos gala vārds pieder turnīra organizētājiem.

2022. gadā ielu futbolā pirmoreiz norisinājās arī "Ghetto Football" rīkotā Eirolīga, kurā tika aizvadīti vairāki posmi dažādās Eiropas pilsētās, un šo posmu laureāti līgas noslēgumā pulcējās uz finālu Rīgā. Arī šogad tiek plānotas līdzīgas sacensības, līdz ar to arī organizatoriskā darba apjoms ir praktiski divkāršojies, norādīja Semeņaks.

"Mēs šo turnīru veidojam kā sava veida stūrakmeni šī sporta veida attīstībai," viņš paskaidroja. "Vēlamies uzlikt augstu latiņu gan organizatoriskajā, gan spēles ziņā, kā arī vēlamies panākt, ka šo tā saukto "pagalma futbolu", uztver kā nopietnu sporta veidu. Šeit varam savilkt paralēles ar 3x3 basketbolu, kuram arī ir spēcīgas saknes "Ghetto Games" kustībā un kurā vēlāk Latvija izdevās iegūt olimpiskās zelta medaļas. Uzsvēršu, ka tas nekad nebija mūsu pašmērķis, bet gan izveidot platformu jaunam sporta veidam, kas aizrautu jaunatni visā pasaulē."

"Tāpat tā ir iespēja izpausties, piemēram, bijušajiem futbolistiem un cilvēkiem, kas kaut kādu iemeslu dēļ neiederas klasiskajā futbolā. Un ar šo Pasaules kausu vēlamies rādīt piemēru arī plašākā mērogā, mērķējot uz to, ka citās valstīs arī sekos līdzīgi soļi. Šajā ziņā esam uzņēmušies ielu futbola vadošo lomu un organizējam ambiciozus projektus, kuriem vajadzētu iedrošināt arī citus," turpināja Semeņaks. "Galu galā, tie veic arī būtisku sociālo funkciju."

"Ghetto Football" rīkotajā turnīrā gaidāma visnotaļ plašs dalībnieku klāsts, lai par nosaukuma "Pasaules kauss" atbilstību nevajadzētu strīdēties, taču tas tomēr ir nosaukums, nevis kādas starptautiskas federācijas organizēts turnīrs, kā, piemēram, FIFA Pasaules kauss futbolā. Sadarbība ar UEFA un FIFA gan notiek, taču tā neizpaužas kontrolē, un Semeņaks izteicās, ka šobrīd tas atstāj brīvākas rokas veidot turnīrus pēc savas pieredzes un pārliecības.

"Princips ir tāds, ka, ja kāda organizācija vēlas runāt ar UEFA vai FIFA, tā vispirms vēršas pie vietējās federācijas - LFF," paskaidroja Semeņaks. "Lielajās federācijās ar tajās valdošo birokrātiju tomēr informācijas aprite nav tik ātra, un arī jaunās kustības dažreiz netiek tik ātri pamanītas. Bet mums ir sekmīga, draudzīga un ilgstoša sadarbība ar LFF. Tiešas sadarbības ar UEFA vai FIFA mums nav, taču šīs organizācijas ļoti labi zina, ko mēs darām, un pirms pieciem gadiem arī ieguvām UEFA "Grassroots" balvu kā viens no labākajiem projektiem Eiropā."

"Protams, nebūtu slikti, ja turnīram klāt būtu oficiāla UEFA nozīmīte," smaidīja Semeņaks. "Taču negribētos, ka tas nozīmētu kontroles pārņemšanu, jo tas varētu vairākas lielas sabojāt. UEFA ir lieli resursi un plaši kontakti, taču uzskatu, ka konkrēti ielu futbolā lielāka pieredze ir mums un ka zinām, kā jādara. Arī ar LFF sadarbojamies, taču spēles noteikumus veidojam paši pēc konsultācijām ar spēlētājiem, nevis kādām institūcijām, kas kādā brīdī varētu pateikt, piemēram, ziniet, tomēr katrai spēlei vajadzīgs tiesnesis un bez tiesnešiem tomēr nevar spēlēt. Tas nenozīmē, ka nevēlamies sadarbību ar UEFA - ja viņi nāktu un teiktu "klau, super lietu jūs šeit veidojat. Ar ko mēs varam palīdzēt?" būtu brīnišķīgi. Bet nevēlamies nonākt situācijā, kad sākas segas vilkšana katram uz savu pusi."

Tāpat jāatzīmē, ka "Ghetto Football" šovasar gatavojas vēl vienam starptautiska līmeņa pasākumam - šogad izziņots jauns kvalifikācijas formāts Pasaules frīstaila futbola čempionātam, un 28.-29. jūlijā Rīgā tiks uzņemts viens no sešiem kvalifikācijas posmiem, turklāt tas būs vienīgais Eiropā. Šajās sacensībās ceļazīmes uz finālturnīru izcīnīs pieci kungi un piecas dāmas, kamēr finālā piedalīsies 16 spēlētāji no katra dzimuma. Papildus tam norisināsies arī vietējā sezona, kas 17. maijā sāksies Grīziņkalnā, kopumā aptvers 18 posmus Latvijā un noslēgsies ar finālu 9. augustā. Semeņaks uz dalību sacensībās aicināja visus interesentus.

     [+] [-]

, 2023-04-24 17:05, pirms gada
ja šis čalis plāndēmiju sauc par pandēmiju, tad jau arī nedrīkst teikt, ka ir tikai divi dzimumi.. konsekvence tak jāsaglabā

     [+] [-]

, 2023-04-24 18:59, pirms gada
viedais_cilveks rakstīja: ja šis čalis plāndēmiju sauc par pandēmiju, tad jau arī nedrīkst teikt, ka ir tikai divi dzimumi.. konsekvence tak jāsaglabā
follija cepure saspieda?