Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:124, Did:0, useCase: 3

Šovakar sāksies cīņa par Francijas troni

Agris Suveizda

Šovakar sāksies cīņa par Francijas troni
Vai Marseļas "Olympique" atbalstītāji līksmos arī šosezon?
Foto: AFP/Scanpix

Šovakar ar deviņām spēlēm sāksies kārtējā Francijas futbola čempionāta sezona. Maijā Marseļas "Olympique" pēc 18 gadu pārtraukuma izdevās atgūt Francijas čempionu titulu. Arī šosezon marseļieši ir vieni no galvenajiem favorītiem uz zelta medaļām, tomēr netrūkst komandu, kas vēlētos viņus gāzt no čempionu troņa. Kurš uzvarēs šosezon, rādīs tikai laiks.

Vēsture

Pirmā Francijas čempionāta sezona tika aizvadīta tālajā 1932.gadā. Vispirms līgas nosaukums bija "National", tomēr jau pēc viena gada to nomainīja "Division 1", kas palika līdz pat 2002.gadam, kad augstākā līga tika pārsaukta par "Ligue 1". Čempionāta ģenerālsponsors ir Francijas telekomunikāciju kompānija "Orange", savukārt bumbas modeli šai sezonai izstrādāja pazīstamā vācu sporta inventāra firma "Puma". Kopš jau pieminētā 1932.gada jeb Francijas profesionālā futbola ēras sākuma veiksmīgākie klubi ir Marseļas "Olympique" un "St.-Etienne", kas izcīnījuši pa desmit čempionu tituliem. Tad ar astoņiem tituliem seko "Nantes", kas šobrīd spēlē pēc spēka otrajā līgā, bet par vienu mazāk ir Lionas "Olympique" un "Monaco". Interesanti, ka lionieši visus savus septiņus titulus izcīnīja pēc kārtas, uzstādot tā saukto "Top 5" čempionātu rekordu. "Ligue 1" spēlē 20 komandas. Katra ar katru aizvada pa divām spēlēm, un vājākās trīs komandas tiek pazeminātas uz "Ligue 2". Vienāda punktu skaita gadījumā vispirms ņem vērā gūto un ielaistu vārtu attiecību, bet kā nākamais spēcīgākais kritērijs ir gūtie vārti. Ja joprojām komandu bilance ir vienāda, abām tiek piešķirta viena vieta. Tiesa, ja tiek izšķirts medaļu, Eirokausu vietas vai izkrišanas liktenis, šādā gadījumā tiek izspēlēta speciāla pārspēle. Pirmo trīs vietu ieguvējas nākamsezon spēlēs UEFA Čempionu līgā, bet ceturtā vieta ļaus piedalīties Eiropas līgā. Viena no galvenajām Francijas čempionāta īpatnībām ir ļoti zemā rezultativitāte. Tādēļ vēl 20.gadsimta septiņdesmitajos gados tika nolemts piešķirt komandai papildus punktu, ja tā gūst vismaz trīs vārtus, tomēr jaunievedums visai ātri tika atcelts.

Tituli

KlubsSk
Marseille10
St.-Etienne10
Nantes8
Monaco7
Lyon7
Stade Reims6
Bordeaux6
Standard Athletic Club5
Roubaix5
Nice4

Titula pretendentes

Bukmeikeru skatījumā šosezon uz zelta medaļām galvenokārt pretendē trīs klubi – Marseļas "Olympique", Lionas "Olympique" (lioniešu izredzes tiek vērtētas visaugstāk) un "Bordeaux", bet kā tuvākās sekotājas tiek minētas "Lille" un "PSG". Pretēji sākotnējām prognozēm jūnijā Francijas lielklubu aktivitāte transfēru tirgū bijusi diezgan kūtra. "Bordeaux", kas zaudēja ne tikai galveno treneri Lorānu Blānu, bet arī uzbrukuma līderi Maruānu Šamaku, joprojām nav atradusi marokānim aizvietotāju. Cerēto uzbrucēju un pussargu joprojām meklē arī Marseļas "Olympique", savukārt lionieši ne tuvu vēl nav iztērējuši pārejām atvēlēto budžetu, kas sola jautrību augustā. Uz doto brīdi Marseļas un Lionas nometnē ir tikai viens būtisks papildinājums – čempionus papildināja talantīgais spāņu malējais aizsargs Sesars Aspilikueta (septiņi miljoni, "Osasuna"), bet "Lyon" veterānu Sidneju Govū aizstāja "Rennes" uzbrucējs Džimijs Briāns (seši miljoni). "Bordeaux" pieticība pāreju tirgū saistāma ar neiekļūšanu Čempionu līgā, kas iecirta visai lielu (20 miljonu) robu komandas budžetā. Iespējams, atkal nozīmīgu lomu uzbrukumā spēlēs argentīnietis Fernando Kavenagi, kurš iepriekšējā sezonā laukumā izgāja visai reti. Kā allaž starp favorītēm pirms sezonas sākuma tiek pieskaitīta "PSG", tomēr tikai laiks vēstīs, vai šī prognoze atkal izgāzīsies. Šovasar Parīzes kluba rindas papildināja "Monaco" uzbrukuma līderis Nenē (5,5 miljoni eiro), kā arī "Lyon" pussargs Matjē Bodmērs (trīs miljoni eiro). Ļoti iespējams, svaru kausi kādas komandas labā nosvērsies tieši augustā, jo katrai no trim galvenajām favorītēm vēl gaidāmi itin nozīmīgi papildinājumi.

Betsafe.com prognozes

KomandaKoef.KomandaKoef.
Lyon2.50St.-Etienne270.00
Marseille2.80Lorient270.00
Bordeaux6.00Toulouse270.00
Lille10.00Nancy450.00
PSG15.00Nice500.00
Rennes30.00Sochaux500.00
Monaco35.00Valenciennes500.00
Auxerre50.00Brest500.00
Montpellier70.00Caen500.00
Lens270.00Arles-Avignon999.00

Vai "Arles-Avignon" turpinās iespaidīgo gājienu?

Kamēr augstāko līgu iepriekšējā sezonā šokēja jaunpienācējas "Montpellier" neticami ilgā iesaistīšanās cīņā par zelta medaļām, "Arles-Avignon" panākumi pēdējās sezonās ir daudz iespaidīgāki. Vēl pirms četriem gadiem Arlas un Aviņonas apvienotā komanda spēlēja Amatieru čempionāta otrajā līgā, kas Francijas futbola piramīdā ir tikai piektais augstākais pakāpiens, taču kopš tā laika klubs piedzīvojis neticamu augšupeju, ilgāk par vienu gadu uzturoties tikai trešajā līgā jeb "National". Neticama "Arles-Avignon" pacelšanās uz "Ligue 1" ir arī tāpēc, ka aizvadītajā sezonā tās budžets bija mazākais visā otrajā līgā – tikai 3,5 miljoni eiro. Lai arī šovasar budžets pieauga vairāk nekā piecas reizes, tik un tā noturēšanās augstākajā divīzijā klubam būs milzīgs sasniegums. Kamēr "Caen" regulāri balansē starp abām līgām, trešā jaunpienācēja "Stade Brestois" augstākajā sabiedrībā atgriezās pēc 19 gadu pārtraukuma. "Arles-Avignon" visai aktīvi darbojās transfēru tirgū, iegūstot 11 jaunus spēlētājus, tiesa, komandā ir gaužām maz futbolistu ar "Ligue 1" pieredzi. "Brest" izdevās noturēt uzbrukuma līderi Nolanu Rū, savukārt "Caen" par trim miljoniem eiro iegādājās perspektīvo 21 gadu veco aizsardzības tipa spēlētāju Damjēnu Marku.

Un pārējās

Kaut arī iepriekšējā sezonā "Auxerre" izcīnīja bronzas godalgas, šosezon bukmeikeri tās izredzes uz titulu vērtē tikai kā astotās lielākās, bet vieta zemāk tiek atvēlēta "Montpellier". Savdabīgi, ka abas pārsteiguma autores iepriekšējās sezonas sākumā izvirzīja mērķi…noturēties līgā. Tieši spēlēšana Eirokausos osēriešiem varētu iegriezt, jo klubam trūkst pienācīgu spēlētāju rezervju, lai veiksmīgi cīnītos divās frontēs. "Auxerre" izdevās noturēt uzbrukuma līderi Ireneušu Jelenu, toties rumāņa Daniela Nikulaes ("Monaco") vietā nācis "Le Mans" spēlētājs Antonijs Letaleks. "Montpellier" starpsezonā zaudēja divus ļoti nozīmīgus spēlētājus – uzbrukuma līderi Viktoru Ugo Montanjo ("Rennes") un kapteini un vienu no vidējās līnijas balstiem Alberto Kostu (par 6,5 miljoniem eiro uz "Valencia"). Tieši tas, iespējams, bija galvenais iemesls, kādēļ "Montpellier" jau izstājās no Eirokausiem, pendelēs zaudējot ungāru "Gyori". Ļoti aktīvi transfēru tirgū darbojās "Rennes", kas zaudēja Briānu, Karlosu Bokanegru ("St.-Etienne"), Peteru Hansonu ("Monaco") un Musu Sovu ("Lille"), toties ieguva jau pieminēto Montanjo, Nigērijas izlases aizsargu Onjeakači Apamu (4,5 miljoni, "Nice"), Stefanu Dalmā (1,5 miljoni, "Sochaux"), Kamerūnas izlases pussargu Žoržu Mandžeku (1,2 miljoni, "Stuttgart") un perspektīvo vārtsargu Johanu Karaso (arī "Montpellier"). Joprojām "Toulouse" rindās ir Francijas izlases uzbrucējs Andrē Pjērs Žinjaks, no kura galvenokārt atkarīga veiksme uzbrukumā un līdz ar to arī kopējie rezultāti, tāpat Nicu pametis nav cits uzbrucējs Loiks Remī, tomēr joprojām viņam tiek meklēts jauns klubs un ir liela iespējamība, ka ilgi "Nice" viņš nepaliks. "Nancy" Turcijas "Fenerbahce" par pieciem miljoniem eiro pārdeva uzbrucēju Isiaru Diā, tādējādi vēl vairāk samazinot jaudu uzbrukumā – diskvalifikācijas dēļ pirmās 12 spēles izlaist nāksies rezultatīvākajam spēlētājam Jusufam Hadži (viņa diskvalifikācija gan varētu tikt samazināta uz pusi). Pāreju sakarā noteikti jāatzīmē arī "Lorient" aizsarga Lorāna Koscelnija pāreja uz Londonas "Arsenal" (12,5 miljoni eiro).

Nozīmīgākās pārejas (eiro)

SpēlētājsPozīcijaNoUzCena
Maruāns ŠamaksUzbrucējsBordeauxArsenal-
Lorāns KoscelnijsAizsargsLorientArsenal12.5 miljoni
Sesars AspilikuetaAizsargsOsasunaMarseille7 miljoni
Alberto KostaPussargsMontpellierValencia6.5 miljoni
Džimijs BriānsUzbrucējsRennesLyon6 miljoni
NenēPussargsMonacoPSG5.5 miljoni
Isiars DiāUzbrucējsNancyFenerbahce5 miljoni
Onjeakači ApamsAizsargsNiceRennes4.5 miljoni
Montanjo un KarasoUzb./Vārt.MontpellierRennes7.5 miljoni
Sidnejs GovūUzbrucējsLyonPanathinaikos-

Piezīme: Lai arī nav zināmas darījuma detaļas, tiek lēsts, ka "Rennes" kopā par Viktoru Ugo Montanjo un Johanu Karaso "Montpellier" samaksāja 7,5 miljonus eiro.

Tikai viens treneris ārzemnieks

Atšķirībā no iepriekšējās starpsezonas šovasar tika veikta tikai viena treneru maiņa – uz "Bordeaux" komandtiltiņa Žans Tiganā nomainīja Lorānu Blānu, kurš kļuva par Francijas izlases galveno treneri. Interesanti, ka no 20 galvenajiem treneriem tikai viens nav francūzis – "Nancy" urugvajiešu vadītājs Pablo Korea, kurš spēlētāja karjeru noslēdza tieši Nansī un klubu vada jau kopš 2002.gada. Interesanti, ka "Ligue 1" debitante "Arles-Avignon" šovasar jau it kā atstādināja no darba Mišelu Estevanu, tomēr pēc tam pārdomāja un paturēja viņu amatā. Līgas ilgdzīvotāju saraksta pašā augšgalā atrodas "Sochaux", kas aizvadīs jau 63.sezonu augstākajā divīzijā. Pēc tam seko Marseļas "Olympique" (61. sezona), "Bordeaux" (58.) un "Lens" (57.). Savukārt "Monaco" visilgāk no visām nav atvadījusies no augstākās līgas, te atrodoties jau kopš 1977.gada. Pēc tam seko "PSG" un "Auxerre", kuras, starp citu, vēl nekad nav izkritušas no augstākās līgas un tajā aizvadīs attiecīgi 37. un 31.sezonu. Savdabīgi, ka Francijas čempionāta abās augstākajās līgās neviena pilsēta nav pārstāvēta ar divām komandām. Jāpiebilst, ka šosezon "Lorient" un "Nancy" savus pretiniekus uzņems uz mākslīgā seguma laukuma. Šādu visai negaidītu lēmumu abas komandas pieņēma nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ, kas allaž katru sezonu laukumu brīžiem padara nelietojamu.

Pirmā kārta

Jau pirmajā čempionāta kārtā mūs gaida vairāki interesanti dueļi. Francijas vicečempione Lionas "Olympique" šovakar savā laukumā uzņems "Monaco". Lioniešiem gan (tāpat kā daudziem citiem klubiem) nevarēs palīdzēt vairāki spēlētāji, uzbrukuma līderi Lisandro un labās malas aizsargu Antoniju Reveijēru ieskaitot. Marseļas "Olympique" pret "Caen" nāksies iztikt bez aizsardzības balsta Suleimana Diavaras, kurš Superkausa mačā pret "PSG" guva savainojumu un izlaidīs aptuveni mēnesi. Tāpat marseļiešiem diskvalificēts ir brazīliešu uzbrucējs Brandau, bet vairāki spēlētāji, kas šovasar piedalījās Pasaules kausa izcīņā, joprojām nav atguvuši sportisko formu.Tikmēr "PSG" savā laukumā uzņems "St.-Etienne", kas šovasar centusies aizpildīt milzīgos robus aizsardzībā, papildinoties ar Silvēnu Māršalu, jau pieminēto ASV izlases kapteini Bokanegru un bijušo tulūzieti Albinu Ebondo. Savukārt Rennā savā starpā tiksies divas potenciālās medaļu pretendentes "Rennes" un "Lille", bet rītvakar bijusī Francijas čempione viesosies Monpeljē.

DatumsSpēleLaiks
07.08.Auxerre - Lorient22:00
07.08.Lens - Nancy22:00
07.08.Lyon - Monaco22:00
07.08.Marseille - Caen22:00
07.08.Nice-Valenciennes22:00
07.08.PSG – St.-Etienne22:00
07.08.Rennes - Lille22:00
07.08.Sochaux - Arles22:00
07.08.Toulouse - Brest22:00
08.08.Montpellier - Bordeaux22:00

Pēdējo 10 gadu medaļnieki

GadsZeltsSudrabsBronza
2010.MarseilleLyonAuxerre
2009.BordeauxMarseilleLyon
2008.LyonBordeauxMarseille
2007.LyonMarseilleToulouse
2006.LyonBordeauxLille
2005.LyonLilleMonaco
2004.LyonPSGMonaco
2003.LyonMonacoMarseille
2002.LyonLensAuxerre
2001.NantesLyonLille

Stadionu ietilpība

KomandaNosaukumsVietas
Olympique de MarseilleStade Velodrome60 013
Paris Saint-GermainParc des Princes48 712
Olympique LyonnaisStade Gerland41 842
RC LensStade Félix-Bollaert41 233
AS Saint-ÉtienneStade Geoffroy-Guichard35 616
FC ToulouseStadium Municipal35 470
Girondins de BordeauxStade Chaban-Delmas34 462
MontpellierStade de la Mosson32 900
Stade RennaisStade de la Route de Lorient31 127
AJ AuxerreStade de l'Abbé-Deschamps24 493
SM CaenStade Michel d'Ornano21 500
AS Nancy-LorraineStade Marcel Picot20 085
FC Sochaux-MontbéliardStade Auguste Bonal20 005
FC LorientStade du Moustoir18 890
AS MonacoStade Louis II18 500
Lille OSCStade Lille-Metropole18 185
OGC NiceStade du Ray17 415
Valenciennes FCStade Nungesser16 547
Stade BrestoisStade Francis-Le Blé10 228
Arles-AvignonParc des Sports7 194

Izmantotie resursi:
French Football League : Ligue 1 , Ligue 2 ,...
L'EQUIPE : toute l'actualité sportive en...
France Football : actualité sportive du...

Kura komanda šosezon kļūs par Francijas čempioni?

  • 24

  • 13

  • 6

  • 6


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2010-08-07 13:46, pirms 14 gadiem
Vēl jau Fanni varētu pamest Rennes,bet lieku ka Gjans varētu kļūt par labāko vārtu guvēju

  +1 [+] [-]

, 2010-08-07 13:51, pirms 14 gadiem
Vynilz rakstīja: Vēl jau Fanni varētu pamest Rennes,bet lieku ka Gjans varētu kļūt par labāko vārtu guvēju
Potenciālo pāreju ir daudz. Augustā šajā ziņā ies karsti un, domājams, ka mēneša laikā skaļu notikumu būs daudz vairāk nekā iepriekšējo divu laikā. Marseļa un Bordeaux pirks uzbrucēju, Lionai būtu nepieciešams pastiprinājums vidējā līnijā (jo īpaši, ja Tulalāns kļūs par aizsargu). Tāpat, visticamāk, vairāki spēlētāji atstās Marseļu, Remī droši vien pārcelsies uz Angliju, prom iet varētu arī Gameiro no Lorient un tevis pieminētais Fanni.
Baumu pagaidām ir pārāk daudz, jāgaida, kad kaut kas notiks oficiāli.

  -2 [+] [-]

, 2010-08-07 14:47, pirms 14 gadiem
marseille sarauj 1 davaj

  +3 [+] [-]

, 2010-08-07 15:42, pirms 14 gadiem
Par Girondins de Bordeaux!

     [+] [-]

, 2010-08-07 22:10, pirms 14 gadiem
sākam kustēt ! .. angļi jau ar tepat pie stūra