Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3032, Did:0, useCase: 3

"Euro 2024" pirmās dienas "Top3": skaistākie vārti, rupjība un skotu nullīte

Rolands Eliņš

"Euro 2024" pirmās dienas "Top3": skaistākie vārti, rupjība un skotu nullīte
Raiens Porteuss uzbrūk Ilkajam Gindoanam. Foto: EPA/Scanpix

Vasara ir silta un saulaina, un futbola tik daudz, ka pat viscītīgākajiem sekotājiem pilnīgi visu pamanīt neizdodas. Portāls Sportacentrs.com Eiropas čempionāta finālturnīra notikumiem izsekos ar katras spēļu dienas īsu atskatu "Top3" veidolā. Čempionāta atklāšanas dienā bija tikai viena spēle, kurā Vācija ar 5:1 pieveica Skotiju.

Dienas vārti: "Euro 2020" bija rezultatīvākais Eiropas čempionāts kopš 1988. gada. Iepriekšējā finālturnīrā vidēji spēlē tika gūti 2.78 vārti. 2024. gada finālturnīra saimniece Vācija laiku netērēja un jau pirmajā spēlē parūpējās par ļoti rezultatīvu sniegumu, iesitot piecus vārtus, un te var pajokot, ka Vācija gribēja tik rezultatīvu spēli, ka vienus vārtus iesita arī savā tīklā, kad tas nejauši sanāca Antonio Rīdigeram.

Vācija piedāvāja plašu vārtu klāstu. Seši vārti vienā dienā - nekur nav garantēts, ka šodienas trīs spēlēs visās kopā sanāks tik daudz. Taču īpaši izcēlās ceturtais vārtu guvums, kad 68. minūtē Niklass Filkrugs Vācijas pusātrajā uzbrukumā tika pie bumbas skotu sodu laukumā, ar ātru kustību pameta bumbu sev pa sitienam un ar pērkondārda cienīgu sitienu trāpīja to tālajā vārtu stūrī, gandrīz pašā devītniekā. Protams, skotu vārtsargam Engusam Ganam, kuram jau tā nebija patīkamākā diena, šo sitienu atvairīt nebija nekādu izredžu.

Dienas statistika: Skotijas xG jeb paredzamo vārtu rādītājs šajā spēlē bija apaļa nulle (ņemot vērā "Flashscore" piedāvāto statistiku, dažos citos futbola resursos šis rādītājs nedaudz atšķiras, un ir 0.01 vai 0.02). xG statistikā tiek ņemti vērā sitieni pa vārtiem un to bīstamības pakāpe, katram sitienam piešķirot vērtību starp 0.01 un 0.99, proti, iespēja gūt vārtus ir starp 1% un 99%. Līdz ar to apaļu nulli šajā radītājā var saņemt tikai tad, ja sitienu pa vārtiem vispār nav, un tas arī bija Skotijas stāsts čempionāta atklāšanas spēlē.

Tas savukārt radījis lielisku reklāmu britu maiznīcai "Greggs", kas pirms čempionāta apsolīja šādu reklāmas akciju: katrā Anglijas un Skotijas spēlē "Greggs" apsolīja savu Lielbritānijas komandu uzrādīto xG pareizināt ar tūkstoti un par brīvu izdalīt tik daudz cīsiņus mīklā, cik nu sanāk pēc formulas xG reiz 1000. Katrs pats tad var aprēķināt, cik cīsiņi mīklā šodien jāizdala par brīvu, ja jāreizina 1000 ar 0.

Protams, lielāks joks tāpat sanāk par to, ka Skotija pat ar pilnīgu nulli xG rādītājā pamanījās nepalikt sausā pret Vāciju.

Dienas rupjība: Čempionāts vēl garš, bet "Watford" aizsargs Raiens Porteuss jau pirmajā spēlē atvēzējās (arī burtiski) uz "Euro 2024" muļķīgākā un rupjākā soda nomināciju. Kad bumba soda laukuma vidū nonāca pie Ilkaja Gindoana, viņš centās to nolikt pa sitienam un reizē apspēlēt aizsargu, taču Porteuss tādiem niekiem nebija noskaņots un ar abām taisnām kājām pa priekšu spēcīgi ielēca Gindoanam potītē.

Grūti iztēloties, kādu iznākumu skotu aizsargs no savas darbības bija sagaidījis vislabākajā iespējamajā gadījumā, taču iznākums bija loģisks - protams, sarkanā kartīte, protams, pendele, un principā vārdu "protams" varētu attiecināt arī uz lauztu potīti, jo tas ne tuvu nebūtu nekāds brīnums šādā situācijā taču, par laimi, Gindoanam paveicās un nekas tik traks nenotika, viņš varēja turpināt spēli un pat nospēlēja visas 90 minūtes.

Pirmās kārtas spēļu kalendārs

DatumsLaiksPilsētaGr.SpēleRezultāts
14.06.22.00MinheneAVācija – Skotija5:1 (3:0)
15.06.16.00ĶelneAUngārija – Šveice
19.00BerlīneBSpānija – Horvātija
22.00DortmundeBItālija – Albānija
16.06.16.00HamburgaDPolija – Nīderlande
19.00ŠtutgarteCSlovēnija – Dānija
22.00GelzenkirheneCSerbija – Anglija
17.06.16.00MinheneERumānija – Ukraina
19.00FrankfurteEBeļģija – Slovākija
22.00DiseldorfaDAustrija – Francija
18.06.19.00DortmundeFTurcija – Gruzija
22.00LeipcigaFPortugāle – Čehija

Noderīgas lietas:

EURO 2024 jaunumi
EURO 2024 kalendārs un rezultāti
EURO 2024 turnīra tabulas
LIDL prognožu spēle
Baudi EURO 2024 spēles lielākajā sporta bārā Latvijā - O'LEARYS