Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Vai Madrides "Real" atkal uzkāps uz Lionas grābekļa?

Agris Suveizda

Vai Madrides "Real" atkal uzkāps uz Lionas grābekļa?
Pirms gada līksmoja Lionas "Olympique". Kura komanda līksmos šovakar?
Foto: AFP/Scanpix

Šovakar tiks aizvadītas divas UEFA Čempionu līgas astotdaļfināla spēles. Vakara centrālajā duelī Madrides "Real" izbraukumā tiksies ar Lionas "Olympique", kas spāņu superklubu izslēdza arī pagājušajā sezonā. Savukārt Londonas "Chelsea" viesosies Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā.

"Real" centīsies beidzot pārkost Lionas riekstu

Madrides "Real", kas 12 reizes iekļuvusi finālā un deviņreiz tajā arī uzvarējusi, ir titulētākā Eiropas komanda, taču tagadne vienam no naudīgākajiem pasaules klubiem nemaz nav tik spoža. Ik sezonu Madrides "Real" tiek minēta kā viena no galvenajām Čempionu līgas favorītēm, taču astotdaļfināla barjeru Los Blancos nav pārvarējuši jau sešas sezonas pēc kārtas, bet pusfinālā madridieši pēdējoreiz spēlēja 2003.gadā.

Gan Madrides "Real", gan Lionas "Olympique" izslēgšanas spēlēm kvalificējās jau pirms grupu turnīra beigām – madridieši to izdarīja divas kārtas pirms beigām, bet lionieši to paveica pēc piektās kārtas mačiem. Ja Madrides "Real" pirmā pozīcija apakšgrupā tā īsti nemaz netika apdraudēta, Francijas klubs pats sev izraka bedri – pirmajā aplī tika izcīnītas trīs uzvaras, toties tad sekoja zaudējumi Lisabonā (3:4) un Gelzenkirhenē (0:3). Līdz ar to grupā uzvarēja "Schalke".

Vietējos čempionātos abām vienībām neklājas slikti, tomēr ne tā, kā tās varētu vēlēties. "Real" no iespējamajiem 72 punktiem ieguvis 60, taču ar to tik kārotajai pirmajai vietai vienalga ir par īsu – niknākā konkurente "Barcelona" izcīnījusi par pieciem vairāk. Lionas "Olympique" tikpat kārtās iekrājusi 41 punktu un ierindojas ceturtajā vietā. Tiesa, līdere "Lille" ir tikai četru punktu attālumā, un galvenā cīņa (tāpat kā "Real") par titulu vēl tikai priekšā.

Neapšaubāma pāra favorīte, protams, ir Madrides "Real". Los Blancos rīcībā ir gan lielāki naudas resursi, gan krietni meistarīgāks un zvaigžņotāks spēlētāju sastāvs un arī treneru korpuss. Tomēr Madrides "Real" viens no spēcīgākajiem Francijas klubiem līdz šim bijis ļoti ciets rieksts. Šie klubi savstarpējos mačos tikušies sešreiz, un "Real" ne tikai ir zaudējis visās spēlēs izbraukumā (0:3, 0:2, 0:1), bet nav spējis uzvarēt arī mājās (1:1, 2:2, 1:1).

Pirmās četras reizes abas komandas tikās grupu turnīrā – vispirms 2005.gadā un tad 2006.gadā. Ja kopš šīm cīņām sastāvi ir krietni izmainījušies, pagājušās sezonas savstarpējās spēles gan daudziem spēlētājiem ir pat ļoti labā atmiņā. Abi klubi tikās tieši astotdaļfināla stadijā, un toreiz "Real" savā laukumā nespēja nospiedošo pārsvaru pirmajā puslaikā pārvērst arī pārliecinošā uzvarā – zaudējumam Lionā (0:1) sekoja neizšķirts Madridē (1:1).

Madrides "Real" pēdējos gados ar Francijas klubiem izslēgšanas spēlēs ticies divreiz. Bez jau pieminētā zaudējuma Lionas "Olympique" spēlēts arī ar "Monaco" – pateicoties vairāk izbraukumā gūtiem vārtiem, toreiz pusfinālā iekļuva "Monaco". Savukārt lionieši ar spāņu klubiem astotdaļfinālā spēlēs jau ceturto reizi. Pirms tam tika zaudēts "Barcelona" (1:1 mājās un 2:5 viesos), kā arī uzvarēts "Real Sociedad" (1:0 un 1:0).

Ja Madridē "Real" uzvarēt ir visai grūti (šosezon "Real" savā laukumā uzvarējis visos 19 mačos!), Los Blancos galvenais klupšanas akmens Čempionu līgas play-off bijušas spēles izbraukumā. Vien ko vērts ir fakts, ka "Real" viesos nav uzvarējis jau teju deviņus (!) gadus – pēdējoreiz tas izdevās 2002.gadā Barselonā (2:0). Pēdējo 20 cīņu laikā gūtas tikai divas uzvaras un piedzīvoti 15 zaudējumi, bet katastrofāla ir arī pēdējo desmit maču bilance – viens neizšķirts, deviņi zaudējumi un vārtu attiecība 7:22.

Šosezon izbraukumā "Real" 19 spēlēs izcīnījis 11 uzvaras, kā arī piedzīvojis trīs zaudējumus. Savukārt Lionas "Olympique" 17 mājas spēlēs pamatlaikā zaudējusi tikai vienreiz – derbijā pret "St.-Etienne" (0:1). Abas komandas veiksmīgi aizvadījušas arī pēdējās spēles. "Real" 11 mačos svinējis deviņus panākumus, vienīgo zaudējumu piedzīvojot Osasunā (0:1), savukārt lionieši pēdējos divos mačos izcīnījuši pārliecinošas uzvaras – 4:1 un 4:0. Turklāt abām vienībām pēdējā spēlē izdevās atpūtināt vairākus pamatsastāva futbolistus.

Madrides "Real" vakar Lionā ieradās teju optimālajā sastāvā – mājās palika vien argentīnieši Fernando Gago un Gonsalo Iguains. Galvenais treneris Žozē Mourinju pēdējās dienās visai noslēpumaini runājis par iespējamo sākumsastāvu, taču paredzams, ka bijušā Lionas "Olympique" uzbrucēja Karims Benzemā vietā laukumā dosies Emanuēls Adebajors. Mājiniekiem palīdzēt nevarēs Lisandro Lopess, kurš vienā no pēdējiem treniņiem guva savainojumu. Toties spēlēt varēs vārtsargs Igo Loriss, kurš slimības dēļ izlaida maču pret "Nancy".

"Nezinu, vai Madride ir stiprāka nekā pagājušajā sezonā. Tā ir citāda, iespējams, nedaudz labāk sabalansēta. Jebkurā gadījumā tā ir komanda, kas izveidota no lieliskiem spēlētājiem. Madride nav tikai Mourinju, lai arī viņš klubam bijis lielisks pastiprinājums. Mums jāuzmanās no viņiem visiem," teica Klods Puels "Mūsu mērķis ir kvalificēties nākamajai kārtai. Pagājušajā gadā maz cilvēku mums ticēja, taču spējām uzlabot savu spēli un varbūt ar to pārsteidzām Madridi. Domāju, ka mūsu labākais sniegums ir vēl tikai priekšā."

"Liona ir spēcīgs un gudrs pretinieks, kas zina, kā jāspēlē šādas spēles. Mums abos mačos būs jāspēlē teicami, lai uzvarētu summā. Ja domāsim, ka tas būs viegli, mums būs problēmas. Mūsu respektam pret pretinieku jābalstās uz tagadni, nevis pagājušās sezonas notikumiem. Madrides "Real" ir visu Eiropas čempionu čempions, un ar šādu pārliecību mums ir jāspēlē," vakardien preses konferencē sacīja Žozē Mourinju.

Vai dāņiem izdosies pārsteigt Eiropu?

Londonas "Chelsea" jau astoto sezonu pēc kārtas kvalificējās izslēgšanas spēlēm. Grupā "Chelsea" bez lielām problēmām izdevās iegūt pirmo vietu – sešu spēļu laikā tika izcīnītas piecas uzvaras, vienīgo zaudējumu ciešot neko neietekmējošā spēlē Marseļā (0:1). "Chelsea" pēdējo astoņu sezonu laikā tikai divreiz apstājusies astotdaļfinālā, bet pārējās reizes aizcīnījusies vismaz līdz pusfinālam. Čempionu līgas tronī aristokrāti gan vēl tā arī nav kāpuši.

Savukārt Dānijas čempione " København" tikai otro reizi iekļuva grupu turnīrā un kļuva par pirmo klubu Dānijas futbola vēsturē, kas kvalificējies play-off. Čempionu līgas turnīru dāņi sāka no trešās kvalifikācijas kārtas, kur divu spēļu summā ar 3:2 pieveica Baltkrievijas "BATE", bet tālāk, pateicoties vairāk izbraukumā gūtiem vārtiem, uzvarēja arī Norvēģijas "Rosenborg" (2:2).

"København" tika ielozēta vienā apakšgrupā ar "Barcelona", Kazaņas "Rubin", kā arī Atēnu "Panathinaikos". Dāņu klubam tika atvēlēta pastarīša loma, tomēr tam izdevās iegūt desmit punktus, par četriem apsteidzot "Rubin", bet par tikpat atpaliekot no katalāņiem. Jāatzīmē, ka " København", ieskaitot kvalifikācijas ciklu, savā laukumā nezaudēja nevienā spēlē – 3:2 pret "BATE", 1:0 pret "Rosenborg", 1:0 pret "Rubin", 1:1 pret "Barcelona" un 3:1 pret "Panathinaikos".

Dānijas čempionātā " København" 19 spēlēs izcīnījusi 51 punktu un platiem soļiem tuvojas kārtējam titulam – 14 kārtas pirms sezonas beigām pārsvars pār otrajā vietā esošo "OB" ir 19 punkti. Dānijas Superlīgā nav piedzīvots neviens zaudējums, bet vienīgā neveiksme savā laukumā ciesta kausa izcīņā – 2:4 pret "Horsens". Ziemas pārtraukuma dēļ " København" jau gandrīz trīs mēnešus ir bez nopietnas spēļu prakses.

Savukārt "Chelsea" pēc 26 kārtām Anglijas Premjerlīgā no līderes Mančestras "United" atpaliek par 12 punktiem. Taču aristokrāti ne tikai riskē nolikt čempionu pilnvaras, bet riskē palikt arī bez Čempionu līgas – pagaidām "Chelsea" ierindojas tikai piektajā vietā. Londonieši nule izkrita arī no FA kausa izcīņas un uzvaras garšu nav izjutuši jau četrās spēlēs pēc kārtas – neizšķirti pret "Everton" (1:1) un "Fulham" (0:0), kā arī zaudējumi pret "Liverpool" (0:1) un to pašu "Everton" (1:1 pagarinājumā, taču zaudējums pēcspēles sitienu sērijā).

Tā kā mājiniekiem pēc ilga laika ierindā atgriezies Martins Bergvolds, "København" šovakar varēs spēlēt savā labākajā virknējumā, bijušo Londonas "Chelsea" pussargu Jesperu Gronkjēru ieskaitot. Viesiem savainojuma dēļ joprojām spēlēt nevarēs Alekss un Josi Benajuns, toties sastāvā atgriezies Jurijs Žirkovs. Debiju Čempionu līgā "Chelsea" rindās acīmredzot piedzīvos spāņu uzbrucējs Fernando Toress, kas varētu nozīmēt to, ka Didjē Drogbā paliks rezervē.

"Šo spēli gaidījām četrus mēnešus. Tai gatavojamies jau kopš janvāra sākuma un, lai arī šogad neesam aizvadījuši nevienu oficiālu spēli, esam labā formā un tuvu tam līmenim, kādā bijām grupu turnīrā. Mūsu uzvarai Barselonā ticēja septiņi tūkstoši atbalstītāju, un pilnās tribīnes mums rītvakar būs milzīgs pluss. Ceru, ka uzvarēsim, taču arī bezvārtu neizšķirts nebūtu slikts rezultāts," sacīja "København" galvenais treneris Stole Solbakens.

""København" ir ļoti laba komanda, kas grupu turnīrā demonstrēja labu kvalitāti," sacīja "Chelsea" galvenais treneris Karlo Ančeloti. "Čempionu līga tagad mums ir svarīgākais turnīrs. Atrodamies zem liela spiediena, taču, lai arī pēdējā laikā viss nav gājis, kā plānots, spēlētāji izturējušies teicami. Tas ir futbols – ne vienmēr ir iespējams atrasties augšgalā, taču, ja mums pietiks pacietības, varam mainīt savu situāciju."

Izmantotie resursi:
UEFA.com - The official website for European...
Accueil - OLWEB.fr
Real Madrid C.F. - Web Oficial | Official Web Site

Vai Madrides "Real" beidzot pārvarēs astotdaļfināla barjeru?

  • 217

  • 115


1 2 59 komentāri

  -4 [+] [-]

, 2011-02-22 10:16, pirms 13 gadiem
Cerams, ka uzkaps.
Slēpts komentārs: dinamo#24
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +12 [+] [-]

, 2011-02-22 10:20, pirms 13 gadiem
ne bus ok. Madride sanemsies un manuprat tas jau ir principa jautajums
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +11 [+] [-]

, 2011-02-22 10:21, pirms 13 gadiem
nav ko minēt, bet šis ir cits real, kā pagājušajā gadā

  +4 [+] [-]

, 2011-02-22 10:45, pirms 13 gadiem
varbūt ne uz pieaugusho grābekļa,bet vismaz uz bērnu grabeklīsha! (kursh ir īsāks)

  +1 [+] [-]

, 2011-02-22 10:48, pirms 13 gadiem
Cerams būs labs futbola vakars un Madrides Real uzvara
Slēpts komentārs: demarkus

  -2 [+] [-]

, 2011-02-22 10:57, pirms 13 gadiem
baigi gribas, lai real paklūp, bet kaut kā liekas - šogad šie ies tālu

 +10 [+] [-]

, 2011-02-22 11:07, pirms 13 gadiem
Par skaistu un vārtiem bagātu futbolu

     [+] [-]

, 2011-02-22 11:32, pirms 13 gadiem
ramis rakstīja: baigi gribas, lai real paklūp, bet kaut kā liekas - šogad šie ies tālu
Nav jau jāskumst! Tas jau nemaz nav slikti, ka viņi ies tālu.

  -1 [+] [-]

, 2011-02-22 11:39, pirms 13 gadiem
Nē,Real jātiek tālāk un nākamajā kārtā jākrīt pret Šalki un Raula Hat-Trick
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2011-02-22 13:49, pirms 13 gadiem
Cristiano Ronaldo [9] rakstīja: 7. savstarpējā spēle būs laimīgā!
Bet kā ar 8.?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-02-22 14:19, pirms 13 gadiem
Jautājums vai Real spēs beidzot gūt vārtus viesos ?

Par intresantākiem 1/4 fināliem Real jājiet tālāk

     [+] [-]

, 2011-02-22 14:33, pirms 13 gadiem
Uzkāps gan. YouTube
- Bob Patiño!!

  -2 [+] [-]

, 2011-02-22 14:48, pirms 13 gadiem
šoreiz bez variantiem un problēmām es domāju..

  -2 [+] [-]

, 2011-02-22 15:08, pirms 13 gadiem
cerams, ka nē! Mourinju parūpēsies par uzvaru!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2011-02-22 15:48, pirms 13 gadiem
Lionai nav cerību

  +2 [+] [-]

, 2011-02-22 15:53, pirms 13 gadiem
...jāuzkāpj!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2011-02-22 16:12, pirms 13 gadiem
Pjanic šovakar monstros ...

  +4 [+] [-]

, 2011-02-22 16:41, pirms 13 gadiem
Cristiano Ronaldo [9] rakstīja: 8. spēle būs jau tikai formalitāte
kam par labu?

  +1 [+] [-]

, 2011-02-22 17:04, pirms 13 gadiem
MaiklsNaits rakstīja: Pjanic šovakar monstros ...
Gurkufam priekšrsoka, Pjaničs bieži tieši viņa dēļ netiek laukumā, jo abi konkurē uz vienu pozīciju.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2011-02-22 17:37, pirms 13 gadiem
march_2k rakstīja: Gurkufam priekšrsoka, Pjaničs bieži tieši viņa dēļ netiek laukumā, jo abi konkurē uz vienu pozīciju.
Es drīzāk teiktu, ka Miralems netiek laukumā sevis dēļ. Ja viņš demonstrētu tādu līmeni, kādu no viņa sagaida, tad šosezon midā gan jau spēlētu blakām Joanam. Lai gan arī grūti spriest, kā viņi blakām izskatītos, jo abi tomēr ir uz uzbrukumu tendēti.

  +1 [+] [-]

, 2011-02-22 17:57, pirms 13 gadiem
Vispār jau kā ilggadējam Real atbalstītājam nedaudz ir bail, jo iepriekšējo spēļu statistika... Bet ja paskatās iepriekšējo spēļu sastāvus, tad tieši no reizes uz reizi Lyon ir palikuši vājāki, bet Madride stiprāka un šosezon turklāt ir TSO. Tad jau nu manīs... Interesanti, ka pagājušonedēļ liku uz angļiem un favorīti zaudēja, pat nevaru izdomāt, uz ko likt šonedēļ, laikam jāpasē

  +1 [+] [-]

, 2011-02-22 17:58, pirms 13 gadiem
ceru ka chelsea sodien uzvarēs!
1 2 59 komentāri