Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Vai "Real" beidzot pārvarēs astotdaļfināla lāstu? (1.daļa)

Agris Suveizda

Vai "Real" beidzot pārvarēs astotdaļfināla lāstu? (1.daļa)
Ikers Kasiljass pārdzīvo kārtējo sakāvi astotdaļfinālā
Foto: AFP/Scanpix

Vakar Šveices pilsētā Nionā norisinājās UEFA Čempionu līgas astotdaļfināla pāru izloze. Šoreiz tā futbola gardēžiem bijusi īpaši labvēlīga, vienu pret otru ielozējot tādas komandas kā "Barcelona" un Londonas "Arsenal", kā arī kopā savedot iepriekšējās sezonas finālistes "Bayern" un "Inter". Un tas vēl nebūt nav viss!

Izlozē trāpījušies vairāki pat ļoti interesanti pāri – gan pašreizējā sastāva un ambīciju dēļ, gan arī savstarpējo spēļu pagātnes dēļ. Nolēmu atskatīties, kā tad astotdaļfinālā iekļuvušajām komandām Čempionu līgā veicies iepriekš. Tā kā spēcīgākā Eiropas klubu futbola turnīra vēsture ir pietiekami ilga un notikumiem pārpilna, uzmanību pievērsu vienīgi pēdējām 19 sezonām jeb laikam, kad turnīra nosaukums bijis UEFA Čempionu līga. Lai nerastos lieki pārpratumi, turpmāk rakstā ar vārdu salikumu "Čempionu līga" tiks domāts tieši šis 18,5 gadus ilgais laika posms.

Madrides "Real" iespēja atriebties Lionas "Olympique"

Ieskatoties abu klubu vēstures lappusēs, šķiet, nemaz nevar būt nekādu jautājumu par pāra uzvarētāju. Kamēr lioniešu labākais sasniegums ir pusfināls (kas sasniegts pirms gada), "Real" jau deviņas reizes kļuvis par spēcīgāko Eiropas klubu. Tomēr tagadne Los Blancos nometnē nemaz nav tik spoža. Par spīti allaž spēcīgajam sastāvam, Čempionu līgā "Real" pēdējoreiz triumfējis tālajā 2002.gadā. Kopš Čempionu līgā ieviests jaunais formāts (ar astotdaļfināla stadiju), "Real" pirmo play-off barjeru pārvarējis tikai vienreiz (un toreiz apstājās ceturtdaļfinālā), bet nākamās nu jau sešas reizes palicis ar garu degunu…

"Real" Čempionu līgā pirmo reizi piedalījās 1995.gadā un nākamo septiņu sezonu laikā trīsreiz uzvarēja finālā. Tāpat kopš tā laika "Real" allaž izkļuvis no apakšgrupas un tikai vienreiz nav ieguvis vismaz desmit punktus. Tikmēr lionieši 1999.gadā kvalifikācijas turnīrā piekāpās Slovēnijas "Maribor" (0:3), bet grupu turnīrā debitēja tikai nākamsezon. No 11 sezonām Lionas "Olympique" deviņreiz izdevies izkļūt no grupas, turklāt – astoņreiz pēc kārtas. Lionieši pēdējo septiņu gadu laikā četrreiz pārvarējuši astotdaļfināla barjeru, taču trīsreiz tas notika, vispirms uzvarot grupā un līdz ar to iegūstot potenciāli vājākus pretiniekus – ir taču starpība, vai spēlēt ar Sosjedadas "Real" (2:0), Brēmenes "Werder" (10:2), Nīderlandes "PSV" (5:0) vai ar "Manchester United" (1:2) un "Barcelona" (2:6).

Lionas "Olympique" kapteinis Kriss līksmo pēc Miralema Pjaniča uzvaru nesošajiem vārtiem pret Madrides "Real". Foto: AFP/Scanpix

Abas komandas visai sekmīgi spēlējušas ar pretējās valsts komandām. Madridiešiem pirmo reizi darīšana ar francūžiem bija 2003.gadā, taču kopš tā laika ar šīs valsts klubiem spēlēts ļoti bieži. Kopumā "Real" 14 spēlēs izcīnījis septiņas uzvaras un piedzīvojis trīs zaudējumus. Tiesa, ļoti ciets rieksts "Real" bijis tieši Lionas "Olympique" – trīs neizšķirti mājās un trīs zaudējumi izbraukumā. Tātad Madrides "Real" Lionas klubu vēl nekad nav uzvarējis! Ja atskaita spēles pret šo vienību, "Real" astoņās spēlēs ir septiņas uzvaras un tikai viens zaudējums (pret "Monaco"). Tiesa, izslēgšanas spēlēs "Real" Francijas klubiem summā zaudējis abas reizes. Tikmēr lioniešiem visnepatīkamākais pretinieks no Spānijas bijis "Barcelona" - sešās spēlēs nevienas uzvaras un četri zaudējumi. Neskaitot cīņas ar katalāņiem, "Lyon" bilance ir pozitīva - 10 spēlēs piecas uzvaras un tikai divi zaudējumi.

Skaidrs, ka liela nozīme būs pirmajai spēlei Lionā. Ja tajā francūži cietīs zaudējumu, izredzes uz ceturtdaļfinālu būs praktiski zudušas. Tomēr pirms pirmās spēles lioniešiem ir pamats būt optimistiem. No 12 izslēgšanas spēlēm savā laukumā francūži zaudējuši tikai divreiz, toties "Real" izbraukumā 20 spēlēs uzvarējis vien divreiz, bet zaudējis pat 14 (!) reizes. Taču jāatceras, ka tagad "Real" galvenais treneris ir Žozē Mourinju, kura sasniegumi runā paši par sevi - septiņu gadu laikā izcīnīti divi Čempionu līgas tituli (ar "Porto" un "Inter"), bet ar "Chelsea" divreiz izdevies iekļūt pusfinālā.

Betsafe.com prognoze: Lionas "Olympique" (3.20) – Madrides "Real" (1.30)

Pieredzējusī "Milan" pret debitanti "Tottenham Hotspur"

Kamēr "Milan" jau septiņreiz kļuvis par Eiropas spēcīgāko klubu, "Tottenham Hotspur" šosezon ne tikai debitēja Čempionu līgas grupu turnīrā, bet kvalifikācijas turnīrā piedalījās pirmo reizi vispār. "Milan" iekļuva pirmajos trīs Čempionu līgas finālos – itālieši piekāpās Marseļas "Olympique" (0:1) un Amsterdamas "Ajax" (0:1), kā arī ar 4:0 uzvarēja "Barcelona". Nākamo reizi milānieši izslēgšanas spēlēs iekļuva vien 2003.gadā. Kopš tā laika milānieši trīsreiz spēlējuši finālā (un divreiz uzvarējuši), toties jau trīs gadus pēc kārtas "Milan" nav bijusi pārstāvēta ceturtdaļfinālā.

Ar Anglijas klubiem Čempionu līgā "Milan" tikusies 12 reizes, un bilance ir negatīva – trīs uzvaras, pieci neizšķirti un četri zaudējumi. Noteikti atpazīstamākā spēle pret angļu klubu notika 2005.gadā (finālā Stambulā), kad "Milan" otrajā puslaikā pamanījās izsēt trīs vārtu pārsvaru un pēcspēles sitienos zaudēt "Liverpool". Abas pēdējās reizes astotdaļfinālā "Milan" tikusies tieši ar angļu klubiem – vispirms tika zaudēts Londonas "Arsenal" (0:2), bet pēc tam piekāpās arī Mančestras "United" (2:7). "Milan" un "Tottenham Hotspur", protams, savā starpā nav tikušās, taču londonieši grupu turnīrā krustoja šķēpus ar citu Milānas klubu "Inter" – 3:1 mājās un 3:4 izbraukumā.

Betsafe.com prognoze: "Milan" (1.80) – "Tottenham" (1.90)

"Tottenham Hotspur" Šveices galvaspilsētā Bernē gūst savus pirmos vārtus Čempionu līgā. Foto: AP/Scanpix

Lai arī jau kādu laiku Londonas "Chelsea" neapšaubāmi ir ierindojama starp spēcīgākajām vienībām pasaulē, aristokrātiem Čempionu līga vēl ne tik senā pagātnē drīzāk bija kā ekstra, nevis pašsaprotama parādība. Pirmo reizi grupu turnīrā londonieši iekļuva 1999.gadā (starp citu, pa ceļam ar 3:0 pieveicot Rīgas "Skonto"), bet regulāri tur atrodas vien kopš 2003.gada. "Chelsea" izslēgšanas spēlēs iekļuvusi ik reizi, kad tikusi grupu turnīrā, un izņēmums, protams, nebija arī šī sezona. Savukārt "København" šosezon tikai otro reizi kluba pastāvēšanas vēsturē sasniedza grupu turnīru. Pirmajā reizē (2006.gadā) dāņi pat izcīnīja septiņus punktus, taču šī bija tā retā reize, kad ar to nepietika pat trešajai vietai.

"Chelsea" izslēgšanas spēles sasniegusi jau septīto sezonu pēc kārtas, un tikai divreiz tā apstājusies astotdaļfinālā – 2006.gadā ar 2:3 londonieši piekāpās "Barcelona", bet pagājušajā sezonā nespēja pieveikt Milānas "Inter" (1:3). Interesanti, ka "Barcelona" un "Inter" pēc "Chelsea" uzvarēšanas pēcāk iekļuva un uzvarēja arī finālā. Tāpat "Chelsea" četrreiz apstājusies tikai pusfinālā, bet vistuvāk kārotajai trofejai aristokrāti bija 2008.gadā – toreiz pēcspēles sitienos pārāka bija Mančestras "United". "Chelsea" Čempionu līgā ar dāņu klubiem vēl nav tikusies, toties " København" debijas sezonā tikās ar "Manchester United" – viesos tika zaudēts ar 0:3, toties mājās salda uzvara ar 1:0. Jāpiebilst, ka dāņu klubiem vēl nekad nebija izdevies pārvarētu grupu turnīra robežu.

Betsafe.com prognoze: " København" (5.30) – "Chelsea" (1.12)

Marseļas "Olympique" pēc 18 gadu pārtraukuma atgriežas elitē

Marseļas "Olympique", finālā ar 1:0 uzvarot Itālijas "Milan", kļuva par pirmo Čempionu līgas uzvarētāju. Tajā sezonā marseļieši triumfēja arī Francijas čempionātā, taču pēcāk spēļu sarunāšanas skandāla dēļ tas tika atņemts, bet klubs tika nosūtīts uz otro līgu. Čempionu līgas titulu francūžiem gan neatņēma, taču Marseļas "Olympique" kopš tā laika ne reizi nebija iekļuvusi izslēgšanas spēlēs. Pēc kļūšanas par Eiropas čempioniem nākamie pieci piegājieni grupu turnīrā marseļiešiem bija nesekmīgi – viena ceturtā un četras trešās vietas apakšgrupā. Taču šosezon Francijas kūrortpilsētas pārstāvjiem izdevās pēc 18 gadu pārtraukuma atgriezties "play-off".

Tikmēr Mančestras "United" Čempionu līgā spēlējis ļoti stabili, pārliecinoši attaisnojot kluba statusu pasaules futbolā. Pirmo reizi izslēgšanas spēlēs mančestrieši iekļuva 1997.gadā un kopš tās reizes no grupas nav izkļuvuši tikai vienreiz – 2006.gadā Mančestras "United" ārkārtīgi negaidīti grupā palika pēdējā. Pēdējo 14 sezonu laikā Mančestras "United" 13 reizes sasniegusi "play-off" kārtu, no kurām sešās reizēs izdevies pārvarēt ceturtdaļfināla barjeru. Pēdējoreiz Čempionu līgas finālā mančestrieši iekļuva aizpagājušajā sezonā, kad ar 0:2 piekāpās "Barcelona".

Didjē Dešāms bija Marseļas "Olympique" kapteinis laimīgajā 1993.gadā un nu atkal atvedis uz Marseļu pasaules līmeņa futbolu - taču šoreiz jau kā galvenais treneris. Foto: AP/Scanpix

Mančestras "United" visai bieži spēlējis pret Francijas vienībām – kopā 18 reizes. Savā laukumā sarkanajiem velniem klājies pat ļoti veiksmīgi – septiņas uzvaras un divi neizšķirti. Taču izbraukumā gan gājis kā pa celmiem – tikai divas uzvaras, kā arī četri neizšķirti un trīs zaudējumi. Izslēgšanas spēlēs pret franču klubiem mančestrieši spelējuši trīsreiz: vispirms 1998.gadā pārāks izrādījās "Monaco" (1:1, taču vairāk izbraukumā gūtu vārtu), tad 2007.gadā tika uzvarēta "Lille" (2:0), bet 2008.gadā – Lionas "Olympique" (2:1).

Savā starpā abas komandas tikušās divreiz – 1999./00.g. sezonā. Toreiz abas vienības tika ielozētas vienā apakšgrupā, un uzvaras tika dalītas uz pusēm – "Manchester United" savā laukumā uzvarēja ar 2:1, bet Marseļas "Olympique" atbildēja ar panākumu savās mājās (1:0). Marseļiešiem bilance ar angļu klubiem ir sekojoša – četras uzvaras un seši zaudējumi. Interesanti, ka Marseļas "Olympique" 2007.gadā kļuva par pirmo franču klubu, kam izdevies uzvarēt "Anfield" stadionā, Liverpūlē.

Betsafe.com prognoze: Marseļas "Olympique" (3.20) – Mančestras "United" (1.30)

Izmantotie resursi:
UEFA.com - The official website for European...

Vai Madrides "Real" iekļūs ceturtdaļfinālā?

  • 204

  • 73


  +1 [+] [-]

, 2010-12-18 14:56, pirms 14 gadiem
Crēsim, ka iekļūs!
Slēpts komentārs: Nelietotājs

  +1 [+] [-]

, 2010-12-18 15:07, pirms 14 gadiem
es par Cristiano freekicku

  -3 [+] [-]

, 2010-12-18 15:12, pirms 14 gadiem
hoorai rakstīja: es par Cristiano freekicku
25 metri, zem pārlikņa?

  +2 [+] [-]

, 2010-12-18 15:12, pirms 14 gadiem
Statistika laba- No 12 izslēgšanas spēlēm savā laukumā francūži zaudējuši tikai divreiz, toties "Real" izbraukumā 20 spēlēs uzvarējis vien divreiz, bet zaudējis pat 14 (!) reizes.

  +2 [+] [-]

, 2010-12-18 15:12, pirms 14 gadiem
Lūk šādi ir jāveido raksti

  +2 [+] [-]

, 2010-12-18 15:14, pirms 14 gadiem
Nepamet sajūta, ka Agrim ir kaut kāds zobs uz Real, jeb uz bagātiem klubiem kā tādiem?

  +1 [+] [-]

, 2010-12-18 15:14, pirms 14 gadiem
nelielas shaubas ir, bet cerams, ka Real tiks beidzot galaa ar Lyon!

     [+] [-]

, 2010-12-18 15:46, pirms 14 gadiem
Nu šoreiz gan iekļūs cik tad ilgi var mīcīties tajā 1/8 finālā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-12-18 16:20, pirms 14 gadiem
AndrisC rakstīja: Barcas lidzjutējs!
Agris tak Lyon līdzjutējs!

     [+] [-]

, 2010-12-18 16:23, pirms 14 gadiem
Nē.

  -2 [+] [-]

, 2010-12-18 16:27, pirms 14 gadiem
labdien rakstīja: Nē.
Ko nē?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2010-12-18 18:03, pirms 14 gadiem
Krokodils rakstīja: Nepamet sajūta, ka Agrim ir kaut kāds zobs uz Real, jeb uz bagātiem klubiem kā tādiem?
Kāpēc uzreiz zobs? Vienkārši apskaties uz "Real" sniegumu pēdējo sezonu ČL! Vai varbūt uzskati, ka "Real" aizcīnīšanās tikai līdz ČL 1/8finālam ir lielisks panākums? Nepaliec smieklīgs! Virsraksta jautājums patiešām ir aktuāls un objektīvs.

     [+] [-]

, 2010-12-19 13:12, pirms 14 gadiem
Šoreiz pārvarēs!