Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Par Superlīgas projekta likumību aicina lemt Eiropas Savienības tiesu

Rolands Eliņš

Par Superlīgas projekta likumību aicina lemt Eiropas Savienības tiesu
Florentino Peress. Foto: EPA/Scanpix

Madrides tiesa ir oficiāli vērsusies pie Eiropas Savienības augstākās tiesas, aicinot to noteikt, vai UEFA un FIFA ar savu pretsparu pret Superlīgas projektu nav pārkāpušas ES likumus.

Madrides tiesa pēc Superlīgas dibināšanas bija pieņēmusi lēmumu, ka UEFA, FIFA un visas šo organizāciju dalībnieces pagaidām nevar noteikt sankcijas Superlīgas klubiem, kuri bija iecerējuši izveidot paši savu līgu. No 12 Superlīgas klubiem deviņi jau ir oficiāli izstājušies no šīs līgas un piekrituši saņemt finansiālu sodu, kamēr "Juventus", "Barcelona" un "Real Madrid" to vēl nav darījuši.

Reaģējot uz to, UEFA atvēra disciplinārlietu pret šiem trim klubiem, paverot ceļu lielāku sankciju piespriešanai, taču tas ir pretrunā ar Madrides tiesas pagaidu lēmumu. Attiecīgi Madrides tiesa vērsusies augstākā instancē, proti, pie Eiropas Savienības augstākās tiesas. ES tiesai uzdoti divi jautājumi – vai UEFA un FIFA nepārkāpj konkurences likumu, neļaujot klubiem izveidot pašiem savu līgu, kā arī vai UEFA un FIFA ir tiesīgas piespriest sankcijas klubiem, kas nolēmuši palikt Superlīgā vismaz formāli.

Superlīgas projekts kā tāds šobrīd ir apstājies. Superlīgas ideja tika piesaukta jau gadiem ilgi, taču oficiālais pieteikums sanāca ļoti blāvs, sekoja plaša līdzjutēju pretreakcija, kas lika vairākiem klubiem pārdomāt jau dažu dienu laikā.

Madrides tiesas prasība balstās uz to, kā Eiropas Savienības tiesā tiks interpretēti divi ES statūtu punkti. Viens punkts paredz karteļu aizliegumu, kā arī tādu vienošanos nepieļaušanu, kas varētu traucēt brīvo tirgu, kamēr otrs punkts paredz aizliegumu sava dominējošā tirgus stāvokļa izmantošanai. Madrides tiesa aicina ES tiesu konstatēt, vai UEFA un FIFA uzspiestā pozīcija nav interpretējama kā neatkarīgu organizāciju ("Juventus", "Barcelona" un "Real Madrid" principā ir tieši tādas) ekonomisko tiesību ierobežošana.

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/soccer/blog-fi...

     [+] [-]

, 2021-05-13 19:42, pirms 3 gadiem
Protams kura tiesa tā verēja būt ja ne Madrides un Peresa atbalstītāji...

     [+] [-]

, 2021-05-13 20:25, pirms 3 gadiem
Tūlīt izlaidīs džinu no pudeles. Izteikti dominējošs stāvoklis un konkurences trūkums redzams basketbola Eirolīgā un arī Superlīgas projektā.

     [+] [-]

, 2021-05-14 00:14, pirms 3 gadiem
He, he, Juve, Barsa un Madrid jau te ir tas īstākais nākotnes kartelis. "Neatkarīgas organizācijas", nu tur kaķim jāsmejas...tik neatkarīgi, ka bija slepus, gadiem ilgi sadziedājušies un vienā dienā spēja izspļaut paziņojumu, ka jauna līga būs.

Globalizatoru mafija neliekas mierā, grib izsist savu lietu par katru cenu un, visticamāk, arī izsitīs, ja ne caur vienu kabatas tiesu, tad citu.

     [+] [-]

, 2021-05-14 00:17, pirms 3 gadiem
"tādu vienošanos nepieļaušanu, kas varētu traucēt brīvo tirgu"... šitā mafija pat vairs nerubī, ka futbols ir sports.