Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Saredzot milzu riskus, LFS nepiesaka junioru izlasi pasaules čempionātam

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Saredzot milzu riskus, LFS nepiesaka junioru izlasi pasaules čempionātam
Latvijas U-19 sieviešu izlase
Foto: Floorball.lv

Nākamā gada maijā Jaunzēlandē plānots kārtējais pasaules florbola čempionāts U-19 juniorēm. Pirmo reizi pasaules čempionātu vēsturē sacensībās nepiedalīsies kāda no Latvijas izlasēm.

Aizvadītajā nedēļas nogalē Igaunijā norisinājās pasaules U-19 čempionāta kvalifikācijas turnīrs ar Dānijas, Ungārijas, Itālijas un mājinieču komandu līdzdalību. Uzvarot visās spēlēs, pārliecinoši ceļazīmi uz pasaules čempionātu izcīnīja dānietes, bet otru ceļazīmi ieguva Ungārijas izlase. Finālturnīrs čempionātam paredzēts nākamā gada maija sākumā Jaunzēlandes pilsētā Velingtonā, tādējādi Starptautiskajai florbola federācijai cenšoties popularizēt sporta veidu ārpus Eiropas valstīm. Finālturnīrā piedalīsies 16 komandas, kas, atbilstoši reitingam, sadalītas būs A un B apakšgrupās, kurās spēlēs ranga labākās komandas un C un D apakšgrupās, kurās spēlēs pārējās kvalificējušās komandas.

Kā zināms, pavisam nesen tika aizvadīts iepriekšējais pasaules U-19 čempionāts, kurā gan piedalījās tikai deviņas izlases, kā rezultātā Starptautiskā florbola federācija tām komandām kas nestartēja iepriekšējā čempionātā, saglabājusi iepriekšējo vietu ranga tabulā. Tā rezultātā Norvēģijas izlasei saglabāta sestā vieta rangā, kaut gan pasaules čempionātā Zviedrijā šīs izlases nebija.

Aplūkojot dalībnieku sarakstus, redzams, ka dalībai nav pieteikta Latvijas U-19 izlase, kas Zviedrijā notikušajā čempionātā izcīnīja piekto vietu, sasniedzot otru visu laiku labāko rezultātu šajā vecuma grupā. Lai noskaidrotu, kādēļ pieņemts šāds lēmums, Sportacentrs.com sazinājās ar Latvijas Florbola savienības prezidentu Ilvi Pētersonu:

“Mēs saskatījām milzīgus riskus un nesamērīgas izmaksas, var tikai palielināties dažādu Covid-19 radītu seku rezultātā un var ietekmēt visu nacionālo izlašu plānus 2022. gadā. Vēl jāņem vērā Jaunzēlandes striktā attieksme ar Covid-19 ierobežošanu, kā rezultātā var nākties “iesprūst” valstī uz vēl papildus dienām, turklāt nav nekādas skaidrības vai pirms pasaules čempionāta arī nebūs jāievēro karantīna, ierodoties čempionāta mājvietā. Tas viss kopā var radīt nesamērīgi lielas izmaksas. Skatoties kopumā plānoto 2022. gada kalendāru, jāņem vērā, ka jūlijā, iespējams, vīriešu izlasei būs jāpiedalās Pasaules spēlēs Amerikas savienotajās valstīs, bet nākamā gada beigās ir plānots pasaules čempionāts Šveicē. Tāpat jāņem vērā arī riski, ka, ja mēs piesakāmies pasaules čempionātam Jaunzēlandē, bet beigās kaut kādu iemeslu dēļ neaizbraucam vai atsaucam savu dalību, tas var draudēt ar sankcijām pret citu izlašu dalību pasaules čempionātos. Jāatceras, ka šogad notikušajos pasaules čempionātos, kas tika aizvadīti Zviedrijā un Čehijā piedalījās tikai dalībvalstis no Eiropas un arī ne visas, kurām bija tādas tiesības, piemēram, Norvēģija.”