Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Liepājā noslēgsies grupu cīņas, Slovēnijā un Polijā izšķirošie mači priekšā

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Liepājā noslēgsies grupu cīņas, Slovēnijā un Polijā izšķirošie mači priekšā
Vakar par lielāko pārsteigumu parūpējās Austrija, kas spēlēja neizšķirti ar poļiem, foto: IFF Floorball

Latvijā, Polijā un Slovēnijā šodien turpināsies pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīrs florbolā vīriešu valstsvienībām. Ja Liepājā šodien punkts tiks likts grupu turnīra spēlēm, tad pārējās kvalifikācijas grupās galvenie mači vēl priekšā.

Liepājā grupu turnīra noslēdzošajā dienā pirmajā mačā pulksten 10:00 laukumā dosies mūsu ziemeļu kaimiņi igauņi, lai sacenstos ar Nīderlandi. Igauņiem bijušas divas diametrāli atšķirīgas spēles, vispirms ar 19:2 sagraujot francūžus, bet pēc tam ar 1:20 kapitulējot Somijai. Lai ieņemtu otro vietu apakšgrupā, Igaunijas valstsvienībai, visticamāk pietiks ar neizšķirtu pēdējā spēlē pret komandu, kas objektīvi ir vājākie šajā grupā. Šī būs desmitā abu izlašu oficiālā savstarpējā spēle un iepriekš allaž uzvarējuši ir mūsu kaimiņi. Tiesa, 2022. gada pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīrā, kas tika aizvadīts Valmierā, panākums tika izcīnīts vien ar 4:2, spēles laikā gan esot vadībā ar 4:0.

Pulksten 13:00 laukumā dosies Vācijas un Lihtenšteinas izlases, kas abas turnīra gaitā piedzīvojušas negaidīti smagus zaudējumus Latvijai un ar mainīgām sekmēm spēlējušas pret Islandi. Lai gan Vācijas izlases sniegums turnīrā nav bijis pārliecinošs, spēlē pret pundurvalstiņu viņi būs favorītu statusā, lai tiktu pie uzvaras un tādējādi nodrošinātu vismaz otro vietu apakšgrupā. Abām izlasēm šī būs pirmā oficiālā savstarpējā spēle turnīrā. Lielisku turnīru pašlaik aizvada Lihtenšteinas izlases uzbrucējs Remo Tišhausers, kurš abos mačos atzīmējies ar hat-trick, bet pēc otrās dienas ar 7 (6+1) punktiem ir turnīra ceturtais rezultatīvākais florbolists.

Formalitātes grupu turnīra noslēdzošajā spēlē jānokārto Somijas valstsvienībai, kas pulksten 16:00 dosies laukumā, lai spēkotos ar Franciju. Franči savu galveno uzdevumu paveica vakar, kad uzvarēja holandiešus, tādējādi līdz turnīra pēdējai dienai saglabājot sapni par finālturnīru. Tikmēr somi divās spēlēs tikuši pie divām uzvarām ar kopējo vārtu attiecību 41:2. Lai viena no pasaules vadošajām izlasēm nekļūtu par savas apakšgrupas uzvarētājiem, viņiem šodien spēlē pret pasaules vidusmēra florbola izlasi jāpiedzīvo neveiksme ar vismaz 18 vārtu starpību… Lieki piebilst, ka līdz šim vienīgajā abu komandu savstarpējā spēlē 2014. gada kvalifikācijas turnīrā Somija uzvarēja ar 28:0…

A apakšgrupas turnīra tabula

VietaKomandaSpēlesUzvarasNeizšķirtiZaudējumiVārtiPunkti
1.Somija220041:24
2.Igaunija210120:232
3.Francija210112:242
4.Nīderlande20026:300

B apakšgrupas turnīra tabula

VietaKomandaSpēlesUzvarasNeizšķirtiZaudējumiVārtiPunkti
1.Latvija220039:44
2.Vācija210117:112
3.Islande21018:222
4.Lihtenšteina20029:360

Ja A un B apakšgrupās Liepājā šodien grupu turnīrs noslēgsies, tad C un D apakšgrupās, kas spēkojas Polijā, klāt vien otrā spēļu kārta, kurā gaidāmas vairākas interesantas spēles. Vispirms svarīgu spēli par trešo vietu grupā aizvadīs Spānijas un Lielbritānijas izlases, kas turnīra ievadā centā izrādīt konkurenci par sevi objektīvi spēcīgākajām komandām, taču bija spiestas samierināties ar zaudējumu. Nepalikšana pēdējā vietā grupā gan ļautu saglabāt cerības uz laimīgu kvalificēšanos finālturnīram. Tālajā 2002. gadā savstarpējā spēlē pārāki bija briti, 2016. un 2018. gadā gana komfortablas uzvaras izcīnīja jau spāņi, bet pēdējais duelis bijis 2019. gada rudenī pārbaudes spēlē briti tika pie 5:4 uzvaras, izšķirošos vārtus gūstot divas sekundes pirms pamatlaika beigām…

Pēc tam laukumā dosies D apakšgrupas galvenie favorīti, lai sacenstos ar Austriju. Ja čehi tika pie vieglas uzvaras turnīra ievadā, tad austrieši vakar kārtējo reizi paklupināja poļus, nospēlējot neizšķirti 6:6. Šķiet gan, ka šis neizšķirts varētu izrādīties nepietiekams, lai apsteigtu mājiniekus noslēguma tabulā. Lai to paveiktu, atlikušajās spēlēs jācenšas sasniegt pēc iespējas labāki rezultāti un pret čehiem tas nozīmē – zaudēt maksimāli maz vārtu. Savā starpā komandas nav spēlējušas kopš 2014. gada kad čehi uzvarēja ar 15:1. Zaudējums ar tik lielu starpību austriešiem varētu būt liktenīgs cīņā par otro vietu grupā. Tā gan arī ir lielākā sagrāve abu komandu savstarpējās spēlēs, ar piebildi, ka pārējie mači aizvadīti pirms aptuveni 20 gadiem.

Uzvara C apakšgrupā tiks dalīta starp Norvēģijas un Slovākijas izlasēm, kas vakar aizvadīja rezultatīvas spēles, daudz vārtu sametot britu un spāņu vārtos, taču tajā pašā laikā arī pašiem gana bieži nācās meklēt bumbiņas savos vārtos. Spēle varētu izvērsties gana spraiga un neprognozējama. Iepriekšējā pasaules čempionātā abas komandas turnīra noslēgumā spēkojās par septīto vietu, kad Māra Kumerdanka un Kaspara Kristapsona pieskatīti, slovāki triumfēja ar 10:5. Turklāt arī grupu turnīrā čempionāta ievadā Slovākija bija pārāka ar 7:6. Pēdējo reizi norvēģi savus oponentus uzvarēja 2016. gada pasaules čempionātā Rīgā, kad bija pārāki ar 4:3.

Pēc neizcīnītās uzvaras vakar, atkāpšanās ceļa vairs nav laukuma saimniekiem poļiem, kuriem šodien nepieciešama uzvara pār Ungāriju, turklāt uzvara jācenšas izcīnīt ar pēc iespējas lielāku rezultātu, lai neklātienes cīņā apsteigtu austriešus. Poļu spēle pēdējā laikā nav bijusi tik pārliecinoša, lai viņus uzskatītu par izteiktiem favorītiem, bet ungāru sniegumu grūti novērtēt, ņemot vērā, ka viņi spēkojās ar čehiem. Sešās aizvadītajās savstarpējās spēlēs poļi uzvarējuši piecus mačus, vēl reizi komandām spēlējot neizšķirti. Taču tā ir tikai statistika, jo pēdējais duelis starp abām izlasēm noticis 2012. gada pasaules čempionātā, kur poļi uzvarēja ar 5:2, vienus vārtus gūstot arī Mihalam Džurdžikam, kurš savulaik spēlējis arī Latvijas florbola virslīgā.

C apakšgrupas turnīra tabula

VietaKomandaSpēlesUzvarasNeizšķirtiZaudējumiVārtiPunkti
1.Slovākija110019:82
2.Norvēģija110010:52
3.Spānija10015:100
4.Lielbritānija10018:190

D apakšgrupas turnīra tabula

VietaKomandaSpēlesUzvarasNeizšķirtiZaudējumiVārtiPunkti
1.Čehija110016:12
2.Austrija10106:61
3.Polija10106:61
4.Ungārija10011:160

Kā ierasts, divas spēles tiks aizvadītas arī E apakšgrupā, komandām sacenšoties Slovēnijā un koka grīdas seguma. Vispirms Itālija un Beļģija aizvadīs savstarpējo spēli, cenšoties tikt pie pirmajiem punktiem turnīrā. Itāļi pēc vakar piedzīvotās sagrāves pret slovēņiem nonākuši ļoti sarežģītā situācijā, lai paspēkotos par vietu finālturnīrā, kamēr beļģiem šīs cerības ir reālākas – atliek uzvarēt itāļus un laukuma saimniekus slovēņus, ar ko varētu būt gana. Tiesa, iepriekš tālajā 2009. gadā divās pārbaudes spēlēs uzvaras izcīnīja Itālija, bet iepriekšējā pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā itāļi savās mājās nenosargāja trīs vārtu pārsvaru un nospēlēja neizšķirti 6:6.

Visbeidzot Šveice, kas turnīrā jau tikusi pie divām pārliecinošām uzvarām spēkosies ar dāņiem, kuri jau turnīra ievadā nostādīja sevi sarežģītā situācijā. Domājams, ka spēle ar pasaules TOP-4 komandu dāņiem nebūs izšķirošā, jo viņiem jākoncentrējas nākamajām spēlēm pret itāļiem un beļģiem, kur neveiksmes vairs nav pieļaujamas. Lai gan abas komandas regulāri startē pasaules čempionātos, savstarpējās spēles nav aizvadītas kopš 2008. gada turnīra, kad šveicieši Čehijas pilsētā Ostravā triumfēja ar 12:1, tiekot pie savas pārliecinošākās uzvaras pār šodienas oponentiem.

E apakšgrupas turnīra tabula

VietaKomandaSpēlesUzvarasNeizšķirtiZaudējumiVārtiPunkti
1.Šveice220029:44
2.Slovēnija220014:44
3.Dānija10012:30
4.Beļģija10012:130
5.Itālija20024:270