Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Poļi nespēj uzvarēt Austriju, slovēņi tuvojas sapnim

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Poļi nespēj uzvarēt Austriju, slovēņi tuvojas sapnim
Francijas sieviešu izlase decembrī spēlēja finālturnīrā, šovakar svarīgu uzvaru izcīnīja šīs valsts vīriešu valstsvienība, foto: IFF Floorball

Pasaules florbola čempionāta kvalifikācijas turnīrā vīriešiem par nelielu pārsteigumu parūpējusies Austrijas valstsvienība, kas Polijā notiekošajā kvalifikācijas turnīrā spēja nospēlēt neizšķirti 6:6 ar laukuma saimniekiem. Tikmēr Slovēnija turpina izmantot sava laukuma priekšrocības, tuvojoties iekļūšanai finālturnīrā.

Turnīra otrā diena Liepājas Olimpiskajā centrā sākās ar Francijas un Nīderlandes izlašu savstarpējo dueli, kurā vajadzēja noskaidrot, kura no komandām ieņem trešo vietu grupā, tādējādi saglabājot izredzes uz iekļūšanu pasaules čempionāta finālturnīrā. Maču labāk sāka francūži, kuri izvirzījās vadībā ar 2:0, taču holandieši prata rezultātu līdzsvarot. Kopumā rezultatīvais spēles pirmais periods noslēdzās ar kaujniecisku 4:4 neizšķirtu. Arī otrā perioda pirmajā pusē nekas nemainījās, kad uz franču vārtu guvumu, nīderlandieši atbildēja ar to pašu. Trešajā periodā gan Francijas valstsvienība prata nostiprināt savas pozīcijas, gūstot vārtus vairākos ātrajos pretuzbrukumos, bet reizi iemeta arī pretinieku tukšajos vārtos. Tādējādi Francija tika pie 10:5 uzvaras, kas praktiski garantē trešo vietu tabulā.

Kā nākamās laukumā devās Latvijas izlases pretinieces kvalifikācijas turnīrā Islande un Lihtenšteina. Pirms spēles favorītu statuss tika piedēvēts islandiešiem, taču pēc pirmā perioda 2:1 vadībā atradās lihtenšteinieši. Otrajā periodā islandiešu līderis Andreas Stefansons izgājienā pret pretinieku vārtsargu panāca 2:2, taču oponenti nebija gatavi padoties. Vienīgi otrā perioda otrajā pusē brāļi Aleksandrs un Kristofers Ronlunds ar skaistiem metieniem ļāva favorītiem pārņemt vadību. Taču uzvaru tas nenodrošināja, jo Lihtenšteina parādīja, ka vārtus pretuzbrukumos spēj gūt ne tikai pret Latviju – otrajā periodā tādā veidā tika panākts 4:4, bet trešajā trešdaļā arī 5:5. Islandieši gan panāca savu, vispirms realizējot vairākumu, bet tad pēc stūra ātras izspēles vēl vienus vārtus gūstot Stefansonam. Mača izskaņā, spēlējot formātā sešatā pret četriem Remo Tišhausers vēl deficītu sadeldēja līdz 6:7, taču izglābt savu komandu no zaudējuma nespēja.

Iespēju pārbaudīt savus spēkus uz Somijas izlases fona šodien varēja Igaunijas izlase, kas vakar ar 19:2 sagrāva Franciju, bet šovakar paši varēja uz savas ādas izjust kā ir visu spēli darboties dziļi no aizsardzības, reti tiekot pie bumbiņas. Somijas izlase šajā spēlē bija ievērojami pārāka, teju atkārtojot vakar iespēto rezultātu, kad ar 21:1 tika sagrauta Nīderlande. Jau pirmajā periodā somi guva piecus vārtus dažādām gaumēm, esot rezultatīvi gan ar metieniem no tālās distances, gan vārtu priekšas vai pretuzbrukumos. Igauņi gan arī nepalika sausā, kad otrā perioda vidū vārtus guva Egerts Unga, kad pavirši nospēlēja somu vārtsargs, ievirzot bumbiņu savos vārtos. Otrais periods noslēdzās ar 13:1 somu labā, bet trešajā trešdaļā bumbiņa vēl septiņas reizes pabija mūsu ziemeļu kaimiņu vārtos. Somijas izlasē šoreiz rezultatīvākais ar vieniem vārtiem un četrām piespēlēm bija Miko Lākso, bet Oskari Heikila un Justus Kainulainens tika pie trim precīziem metieniem.

A apakšgrupas turnīra tabula

VietaKomandaSpēlesUzvarasNeizšķirtiZaudējumiVārtiPunkti
1.Somija220041:24
2.Igaunija210120:232
3.Francija210112:242
4.Nīderlande20026:300

B apakšgrupas turnīra tabula

VietaKomandaSpēlesUzvarasNeizšķirtiZaudējumiVārtiPunkti
1.Latvija220039:44
2.Vācija210117:112
3.Islande21018:222
4.Lihtenšteina20029:360

Šodien savas spēles uzsākušas arī C un D apakšgrupu vienības, kas spēlē Lochow arēnā Polijā. Jau pirmā spēle izvērtās ļoti rezultatīva, kad Slovākija ar 19:8 apspēlēja Lielbritāniju. Nonākuši ātri iedzinējos ar 0:2, briti tikpat ātri tika atpakaļ rezultātā. Tomēr pirmajā pārtraukumā Slovākijas izlase devās pie 5:2 pārsvara. Jebkāda veida cerības uz pozitīvu iznākumu Lielbritānijas izlasei zuda otrā perioda pirmajā pusē, kad viņi pamanījās ielaist vēl sešus vārtus. Otrā trešdaļa noslēdzās ar 13:3, bet pēdējā periodā, sevišķi tā pēdējās minūtē slovāki darbojās pārāk pavirši, ļaujot vairākkārt ar vārtu guvumiem atzīmēties arī rangā krietni zemāk esošajiem konkurentiem. Slovākiem fantastisku spēli aizvadīja Ronalds Gašpariks, kurš tika pie viena vārtu guvuma, taču izdarīja septiņas rezultatīvas piespēles. Britiem neviens nenopelnīja vairāk par diviem punktiem.

Lēni ieskrējās arī otra C grupas favorīte Norvēģija, kas pirmajās desmit minūtēs spēlēja 2:2 neizšķirti pret Spāniju. Līdz pārtraukumam favorīti ieguva divu vārtu pārsvaru, bet otrās trešdaļas vidū atradās vadībā jau ar 8:2. Spēles turpinājumā divus vārtus guva veterāns Ole Mosins Olesens, taču arī spāņiem izdevās atzīmēties ar trim rezultatīviem metieniem. Olesenam šajā spēlē bez diviem vārtiem arī trīs rezultatīvas piespēles un viņš bija rezultatīvākais savā komandā.

C apakšgrupas turnīra tabula

VietaKomandaSpēlesUzvarasNeizšķirtiZaudējumiVārtiPunkti
1.Slovākija110019:82
2.Norvēģija110010:52
3.Spānija10015:100
4.Lielbritānija10018:190

Tikmēr divas pilnīgi dažādas spēles turnīra ievadā izvērtās D apakšgrupā. Absolūtie favorīti čehi jau desmit minūšu laikā panāca 4:0, un pirmo trešdaļu uzvarēja ar 6:1 spēlē pret ungāriem, otrajā periodā izdevās iekāpt otrajā desmitā gūto vārtu ziņā, bet visa spēle tika uzvarēta ar pārliecinošu 16:1. Ar sešām rezultatīvām piespēlēm uzvaru sekmēja Filips Formans, bet trīs čehu florbolistiem šajā spēlē hat-trick jeb trīs vārtu spēle.

Tikmēr nebūt ne pirmo reizi uz Austrijas izlases grābekļa uzkāpa turnīra saimnieki poļi, kuri aizvadīja kārtējo līdzvērtīgo spēli. Mačā, kuru apkalpoja tiesnešu pāris Mārtiņš Gross un Imants Vīnkalns, divas sekundes pirms otrā perioda beigām naturalizētas Lukas Dalstrēms poļiem panāca 5:5 neizšķirtu, bet desmit minūtes pirms pamatlaika beigāsm Kaspers Škura mājiniekus izvirzīja vadībā. Viesi gan nepadevās, jau tajā pašā minūtē panākot 6:6 līdzsvaru. Pēdējā minūtē austriešiem bija iespēja arī izraut uzvaru, taču neizdevās gūt vārtus skaitliskajā vairākumā un šajā kvalifikācijas turnīrā tika fiksēts pirmais neizšķirts. Dalstrēmam šajā spēlē kopumā trīs vārtu guvumi, taču tas nelīdzēja poļiem. Tagad abām komandām neklātienes cīņā būs jācīnās par labāku vārtu attiecību, lai iespējamajā kvalifikācijas kārtā tiktu pie teorētiski parocīgāka pretinieka. Un savs vārds šajā cīņā būs sakāms arī ungāriem.

D apakšgrupas turnīra tabula

VietaKomandaSpēlesUzvarasNeizšķirtiZaudējumiVārtiPunkti
1.Čehija110016:12
2.Austrija10106:61
3.Polija10106:61
4.Ungārija10011:160

Visbeidzot, Slovēnijā notiekošajā E apakšgrupas kvalifikācijas turnīrā pamazām izkristalizējas komandas, kuras varētu kvalificēties finālturnīram. Otro pārliecinošo uzvaru izcīnījuši šveicieši, kas ar 13:2 apspēlēja beļģus. Favorīti jau pirmajās divās minūtēs panāca 2:0 vadību, bet perioda vidū beļģi negaidīti sadeldēja deficītu līdz minimumam, šādu rezultātu protot noturēt līdz pat 15. minūtei. Perioda galotne gan neveiksmīga, kas lika nonākt iedzinējos ar 1:5. Otrajā periodā Šveices izlasei vēl seši vārti, bet trešajā periodā favorīti vairs diži neaizrāvās ar vārtu guvumiem. Klaudio Šmids un Levins Konrāds šajā spēlē atzīmējās ar diviem vārtu guvumiem un tikpat piespēlēm.

Tikmēr mājinieki slovēņi, kuri turnīra ievadā parūpējās par lielāko pārsteigumu, uzvarot dāņus, otrajā spēļu dienā neatļāvās vaļības un pierādīja savu pārākumu pār itāļiem, pret kuriem līdz šim bija klājies grūti. Šoreiz mājinieki jau pirmajā periodā ieguva 4:1 vadību, bet otro periodu uzvarēja ar 7:1. Apzinoties, ka turnīra izskaņā svarīga var izrādīties arī vārtu attiecība, slovēņi nenoņēma kāju no gāzes pedāļa arī trešajā periodā, maču pabeidzot ar pārliecinošu 11:2 uzvaru. Tas nozīmē, ka vien liela neveiksme turnīra izskaņā var atstāt Slovēniju bez kārotā mērķa.

e apakšgrupas turnīra tabula

VietaKomandaSpēlesUzvarasNeizšķirtiZaudējumiVārtiPunkti
1.Šveice220029:44
2.Slovēnija220014:44
3.Dānija10012:30
4.Beļģija10012:130
5.Itālija20024:270

     [+] [-]

, 2024-02-02 06:16, pirms 3 mēnešiem
Dāvi, Tev florbols laikam ir par daudz :"Iespēju pārbaudīt savus spēkus uz Somijas izlases fona šodien varēja Latvijas izlase, kas vakar ar 19:2 sagrāva Franciju, bet šovakar paši varēja uz savas ādas izjust kā ir visu spēli darboties dziļi no aizsardzības, reti tiekot pie bumbiņas." Ceru, ka mūsējiem pret Somiem klāsies labāk.