Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Liepājā grupu turnīru izšķirošās cīņas

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Liepājā grupu turnīru izšķirošās cīņas
Slovēnijas izlase šovakar var izdarīt nopietnu pieteikumu spēlēšanai finālturnīrā, foto: IFF Floorball

Pasaules florbola čempionāta kvalifikācijas turnīri šodien turpināsies Liepājā un Slovēnijā, bet trešais turnīrs tiks iesākts Polijā. Ja vakar Latvijā notiekošajās spēlēs intrigas bija maz, tad šodien gaidāmas jau krietni nopietnākas spēkošanās.

Liepājā grupu turnīra izšķirošās spēles

Otrā spēļu diena Liepājas Olimpiskajā centrā atkal dāvās iespēju sekot līdzi četrām spēlēm un domājams, ka lielākā daļa spēļu varētu izvērsties krietni aizraujošāk nekā turnīra ievadā, kad visas spēles noslēdzās ar kādas komandas uzvaru ar vismaz 15 vārtu pārsvaru. Dienas ievadā laukumā dosies Francijas un Nīderlandes izlases, kas turnīru A apakšgrupā sāka ar zaudējumu. Uzvara šajā spēlē, visticamāk, ļaus komandai nodrošināt trešo vietu apakšgrupā, kas turnīra pēdējā dienā dos iespēju sacensties ar B apakšgrupas otro labāko komandu, lai vismaz teorētiski paspēkotos par ceļazīmi uz finālturnīru. Izlases savā starpā līdz šim aizvadījušas septiņas pārbaudes spēles, kuru bilance ir 4:3 par labu francūžiem. Taču pēdējās divās spēlēs Francijas izlase izrādījusies krietni pārākas, triumfējot ar 13:2 un 10:0. Šī būs pirmā reize, kad abas izlases spēlēs pasaules čempionāta kvalifikācijā. Francija vakar ar 2:19 kapitulēja Igaunijai, kamēr holandieši ar 1:20 atzina spēcīgās Somijas komandas pārākumu.

Pulksten 13:00 laukumā dosies Lihtenšteinas valstsvienība, kas vakar saņēma pamatīgu mācību stundu no Latvijas, piedzīvojot otro smagāko zaudējumu izlases vēsturē (2016. gadā ar 0:35 zaudēts Čehijai). Šodien komandai pretinieks, kas vairāk pielīdzināms viņu svara kategorijai. Islandieši vakar ar 1:16 piedzīvoja neveiksmi pret vāciešiem un šodien lūkos nodrošināt trešo vietu apakšgrupā, lai turnīra izskaņā varētu spēlēt kvalifikācijas maču par neticamo iekļūšanu finālturnīrā. Abām izlasēm šī būs pirmā oficiālā savstarpējā spēle valstsvienību līmenī.

Tikmēr pulksten 16:00, iespējams, tiks sadalīta otrā ceļazīme uz finālturnīru, kad Somija un Igaunija lūkos pievienoties finālturnīra saimniekiem zviedriem. Abas komandas savā starpā tikās arī kvalifikācijas turnīrā pirms iepriekšējā pasaules čempionāta, kad Valmierā Mārtiņa Grosa un Imanta Vīnkalna vadībā somi pirmajā periodā panāca 5:0 vadību, bet turpinājumā savu pārsvaru pārāk neattīstīja, izcīnot uzvaru spēlē ar rezultātu 7:2. Tā gan arī ir bijusi līdzīgākā spēle (rezultāta ziņā) starp abām izlasēm, kur kopējā bilance ir 6:0 somu labā. Mačā pret francūžiem teicams bija Artūrs Okružko, kurš ar 8 (4+4) punktiem pašlaik ir rezultatīvākais florbolists Liepājā notiekošajā kvalifikācijas turnīrā. Tikmēr Somijas izlases rindās ar četriem vārtiem atzīmējās Markus Salmi, kas gan viņam pašlaik neļauj būt pat starp TOP-10 rezultatīvākajiem florbolistiem.

Dienas noslēgumā pulksten 19:00 ļoti svarīgā spēle starp Latvijas un Vācijas izlasēm, kuras apskats meklējams ŠEIT.

Slovēņi un šveicieši var nokārtot visus jautājumus

Līdzīgs kvalifikācijas turnīrs kā Liepājā turpināsies arī Slovēnijā, kur gan piedalās tikai piecas komandas, kas aizvadīs viena apļa turnīru un trīs labākās izlases kvalificēsies pasaules čempionātam. Vakar plānoti vieglu uzvaru izcīnīja šveicieši, kuri šovakar dosies laukumā, lai spēkotos ar beļģiem, kuriem tā būs pirmā spēle šajā kvalifikācijas turnīrā. Abas izlases līdz šim divas reizes ir spēkojušās līdzīgos kvalifikācijas turnīros, 2014. gadā šveiciešiem uzvarot ar 20:0, bet sešus gadus vēlāk triumfējot ar 26:1. Kopš tā laika spēku samērs starp šīm izlasēm būtiski nav mainījies, līdz ar to arī šovakar beļģi varētu cerēt, ka izdosies gūt vismaz kādus vārtus, bet ielaižot mazāk par 20 bumbiņām savā cietoksnī, maču jau varēs dēvēt par izdevušos.

Jāpiezīmē, ka spēles Slovēnijā tiek aizvadītas uz koka grīdas seguma un, iespējams, tas palīdzēja slovēņiem pirmajā turnīra dienā pārsteigt Dāniju, uzvarot ar rezultātu 3:2. Šodien komanda spēkosies ar Itālijas valstsvienību, kas ranga ziņā krietni atpaliek no mājinieku pirmajiem pretiniekiem. Tādējādi, uzvarot šī vakara spēlē, slovēņi varētu spert ļoti platu soli finālturnīra virzienā. Komanda bija tuvu finālturnīram arī 2022. gadā, taču lielā mērā iegāza 8:8 neizšķirts tieši pret itāļiem. Abas izlases aizvadījušas vairākas pārbaudes spēles, bet pasaules čempionātu kvalifikācijā slovēņi vienreiz uzvarējuši ar 4:2, vēl divām spēlēm noslēdzoties neizšķirti. Tādējādi arī šodien viegla uzvara nav gaidāma.

Cīņas uzsāksies arī Polijā

Ja Latvijā un Slovēnijā turnīri tika uzsākti jau vakar, tad šodien ar četrām spēlēm savas cīņas uzsāks arī C un D apakšgrupu komandas, kas pēc līdzīgas izspēles kārtības kā Liepājā, ceļazīmes dalīs Polijas pilsētā Ločovā. Dienas pirmajā spēlē pulksten 11:00 Lielbritānijas valstsvienība centīsies sastādīt konkurenci Slovākijas valstsvienībai, ar kuru līdz šim ne reizes nav spēkojusies. To gan paveikt būs ļoti grūti, jo pēdējos mačos britiem vāji klājies pret krietni zemāka ranga komandām, zaudējot tādām izlasēm kā Francija un Ukraina.

Izteikti favorīti būs arī nākamajā spēlē pulksten 14:00, kad Norvēģijas izlase spēkosies ar spāņiem. Norvēģi gan ik pa laikam piedzīvo negaidītus zaudējumus kvalifikācijas turnīra spēlēs, taču grūti iztēloties, kā tas varētu notikt šovakar. Abām izlasēm bijušas divas iepriekšējas tikšanās līdzīgos kvalifikācijas turnīros – 2012. gadā “vikingiem” uzvarot ar 20:2, bet sešus gadus vēlāk tiekot pie “sausās” uzvaras ar rezultātu 13:0.

Arī D apakšgrupas pirmajās spēlēs intrigu meklēt būs sarežģīti, kad pulksten 17:00 Čehija spēkosies ar Ungāriju. Abas kaimiņvalstis savā starpā nav spēkojušās kopš 1999. gada pārbaudes spēlēm, bet florbola pirmsākumos čehiem nemaz tik labi neklājās, kad abos Eiropas čempionātos čehi uzvarēja ar pieticīgajiem 5:0 un 4:2, bet pirmajā pasaules čempionātā 1996. gadā Čehija tika pie panākuma ar 6:2. Kopš tiem laikiem gan Čehijā florbols strauji attīstījies, komandu arvien vairāk pieskaitot titula pretendentiem, kamēr ungāriem pēdējo reizi starp 16 labākajām pasaules komandām izdevies iekļūt 2012. gadā, kad nācija tika klasificēta 14. vietā.

Visbeidzot, turnīra saimnieki poļi, kuri ne vien grib atkal spēlēt finālturnīrā, bet beidzot atgriezties pasaules vadošo desmitniekā, pulksten 20:00 uzņems Austrijas izlasi. Interesanti, ka pasaules čempionātu finālturnīros izlases spēkojušās divreiz, abas reizes labākiem esot austriešiem. Taču tas noticis tālajā 2000. gadā (4:3) un 2022. gadā (5:1). Pēc tam Polijā florbols attīstījies straujāk un 2008. gada kvalifikācijas turnīrā beidzot konkurenti tika apspēlēti ar rezultātu 7:3. Arī 2012. gada kvalifikācijas turnīrā, kas tika aizvadīts Polijā, mājinieki izcīnīja uzvaru ar 5:4, lai gan otrā perioda izskaņā atradās iedzinējos ar 2:4.