Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:277, Did:0, useCase: 3

1.līgas austrumos četri fārmklubi, divi debitanti un divi ar virslīgas pieredzi

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

1.līgas austrumos četri fārmklubi, divi debitanti un divi ar virslīgas pieredzi
Pērn "Lielvārde/Fans" palika uzreiz aiz labāko trio
Foto: Ritvars Raits, Floorball.lv

Šosezon Latvijas florbola čempionātā vīriešu 1.līgas turnīrā piedalīsies 15 komandas, no kurām deviņas varēs pretendēt uz iekļūšanu Elvi florbola līgā. Austrumu reģionā tādas būs četras.

No fārmklubiem draudīgākais sastāvs Lielvārdei
Pēc vienas sezonas pārtraukuma šosezon vīriešu 1.līgas turnīrā komandas atkal sadalītas divos reģionos – Austrumus un Rietumos. No komandām, kas pērn spēlēja Austrumu reģionā, labākās sekmes spēja uzrādīt "Lielvārde/Fans", kas kļuva par regulārā turnīra uzvarētājiem, taču pēc tam piedzīvoja neveiksmes gan turnīra pusfinālā, gan vienīgajā spēlē par bronzas medaļām. Komandas kodols palicis nemainīgs, salīdzinot ar iepriekšējo sezonu. Tomēr vairāki komandas vadošie spēlētāji saņēmuši paaugstinājumu un iekļauti "Lielvārde/FatPipe" komandas pieteikumā startam Elvi florbola līgā, līdz ar to atklāts ir jautājums par iespējām apvienot spēlēšanu abās līgās. No pagājušās sezonas vadošajiem spēlētājiem šobrīd pieteikumā nav Matīss Pēteris Polis, Dāvis Janovskis, Ralfs Jonikāns un Artūrs Mudelis, kā arī komandas pamatvārtsargs Mārtiņš Kavoss. Lai vietas nepaliktu tukšas, no junioriem "uz augšu" pacelti Maikls un Markuss Navarovs un Armands Savins. Visi šie spēlētāji bijuši vadošo lomu spēlētāji 2002. gadā dzimušo jauniešu kategorijās.

Praktiski līdz nepazīšanai sastāvs nomainījies "LU/FS Masters" klubam, kuriem no pērnā gada virknējuma ierindā palikuši vien astoņi spēlētāji. Pērn šajā Ulbrokas kluba fārmkomandā vadošās lomas spēlēja Krists Paulovičs, Ēriks Akulovs un Kārlis Dārznieks, no kuriem vienībā palicis tikai pēdējais. Sastāvā "iepludināta" virkne 1999-2001 gadā dzimušie labākie Ulbrokas sistēmas juniori, kuriem tādējādi būs iespēja spert pirmos soļus pieaugušo florbolā. Vienīgais spēlētājs, kurš vecāks par 25 gadiem būs jau iepriekš pieminētais Dārznieks. Atšķirībā no Lielvārdes fārmkluba, ulbrokieši līdz šim nav aizrāvušies sezonas gaitā spēlētājus noslogot gan virslīgas, gan 1.līgas čempionātā.

Ievērojami savas rindas izmainījis arī "Rubenes" fārmklubs, komandas virknējumā iekļaujot vairākus jaunos spēlētājus, vienlaikus iespēju atgriezties florbola laukumā pēc septiņu gadu pārtraukuma ļaujot pieredzējušajam aizsargam Andrim Saldūksnim. Tāpat spēlētāju pieteikumā parādās Oskara Keiša. Pilnībā virslīgai koncentrēsies tādi pērno sezonu līderi kā Dāvis Zēmelis, Emīls Šūmanis un Leo Lapiņš, arī Matīss Celms, kurš jau pirmajā virslīgas spēlē saņēma mača vērtīgākā spēlētāja balvu.

Pērn līgas vājākā komanda bija Cēsu "Lekrings" fārmklubs, kuri tagad palikuši par gadu pieredzējušāki un varētu izrādīt nopietnāku pretestību. Pāris komandas līderi (Jorens Malkavs, Kevins Šmits, Emīls Roberts Grīnbergs) iekļauti arī virslīgas kluba pieteikumā, taču domājams, ka galvenais akcents šiem spēlētājiem arī šosezon būs uz 1.līgas turnīru. Pašlaik nav pieteikumā tādi jau gana pieredzējuši spēlētāji kā Emīls Dzalbs un Latvijas izlases uzbrucējs Pēteris Trekše, taču, iespējams, sezonas laikā cēsnieki kādu pieredzējušo spēlētāju nosūta uz mačiem arī 1.līgas turnīrā.

Iepriekš minētās komandas varēs cīnīties par līgas godalgām, taču bez iespējām pacelties vienu līgu augstāk. Par to varēs cīnīties četras pārējās līgas komandas.

Klubi ar virslīgas pieredzi
Pirms vairākiem gadiem "Madona" bija stabila 1. līgas vidusmēra komanda, uz vienu sezonu arī iekļūstot Latvijas čempionāta virslīgā. Pēdējos gados komandas sekmes nav bijušas tik sekmīgas un par panākumu jāuzskata iekļūšana izslēgšanas turnīrā. Starpsezonu periodā komandu atstājis pieredzējušais aizsargs Māris Zicmanis, sastāvā nav arī Armands Ozdoba un Atis Drozdovs. Tikmēr klubā atgriezušies bijušie spēlētāji Guntis Jansons (no Valmieras) un Mārcis Māliņš (no LU/FS Masters). Lai aizpildītu sastāvu, komandai piesaistīti arī jaunie Dāvis Kristars Kokorevičs (2000.) un Salvis Mežāns (2002.).

Vēl labu laiku pirms "Madonas" starta virslīgā stiprāko pulkā spēlējis arī "Saulkalnes" klubs, kad sezonas gaitā bankrotējušo "Latvijas avīzi" čempionātā aizstāja "Rīgas Lauvas". No tā sastāva pašlaik gan virknējumā nav neviena spēlētāja. "Saulkalnes" klubs, kas savas mājas spēles aizvadīs Salaspilī, spējis nosargāt visus savus vadošos spēlētājus, vienlaikus iegūstot arī virslīgā uzspēlējušos Armandu Asniņu, Emīlu Liepiņu un Lauri Lancmani, kā arī pašu audzēkni, 2001. gadā dzimušo Patriku Brieži.

Ambiciozie debitanti
Šajā reģionā startēs arī divas līgas jaunpienācējas un abām sastāvi ir ļoti kaujinieciski, ar kuriem varētu paspēkoties arī par tikšanu virslīgā. Pērn par 2.līgas čempioniem kļuva "Impar Limbaži", kuri pēc neilga pārdomu brīža tomēr izšķīrās par labu kāpšanai līmeni augstāk. Starpsezonā limbažnieki nosargājuši visus vadošos spēlētājus izņemot Dēvidu Osīti. Taču papildinājums bijis vērā ņemams. Izmantojot "Rockets" atkāpšanos no virslīgas pie "Impar Limbaži" pārcēlušies šā kluba spēlētāji Edijs Hammers, Marks Višņakovs, Sandis Venevics un Raitis Ozols. Tāpat komandai pievienojušies Gatis Egle un Raivis Kurnigins – divi no iepriekšējo sezonu "Kokneses" kluba līderiem. Sastāvs tāds, ar kuru varētu paspēkoties par tikšanu uz virslīgu, taču līdz šim klubam nav bijusi sava jaunatnes bāze, kas var radīt nopietnas problēmas. Šā iemesla dēļ šosezon uzaicinājumu spēlēt Elvi florbola līgā nesaņēma FK "JeNo".

Ar jaunatnes sistēmu viss kārtībā ir citiem debitantiem – FBK SĀC, kuri šosezon debitēs Latvijas čempionātā pieaugušajiem, turklāt uzreiz ir saņemta Latvijas Florbola savienības atļauja spēlēt 1.līgas turnīrā. Ja limbažnieki savas rindas papildināja ar bijušajiem "Rockets" spēlētājiem, tad Saulkrastos sev jaunu mājvietu atradusi virkne vairs neesošā FK "Rīga" kluba spēlētāju. Zināmākie noteikti būs brāļi Alvis un Toms Dāles. Tāpat tieši šajā klubā spēlēs vienīgais limbažnieku vērā ņemamais zaudējums Dēvids Osītis. Pie vadošajiem spēlētājiem varētu pieskaitīt arī Jāni Borodušku, Rolandu Vaivadu, Ģirtu Lūsi, Mārtiņu Neilandu un Ivo Videjus.

Autora prognoze par komandu rezultātiem regulārajā sezonā:
1. "Impar Limbaži"
2. "Lielvārde/Fans"
3. "Saulkalne"
4. "FBK SĀC"
5. "LU/FS Masters"
6. "Rubene-1"
7. "Madona"
8. "Lekrings-1"

Vīriešu 1. līgas čempionāta godalgoto vietu ieguvēji:

SezonaZeltsSudrabsBronza
2016./17.RSU/BabīteFK JeNoOgres vilki
2015./16.Rubene-1Lielvārde/FansFK Rīga-1
2014./15.LU/FS MastersApelsīns/TalsiRubene-1
2013./14.Apelsīns/TalsiRubene-1Jelgavas novads
2012./13.MadonaRubene-1FK Rīga
2011./12.FK ĀdažiLatgaleĶekavas Bulldogs
2010./11.FK Jūrmala/BTAValmieraFK Ādaži
2009./10.Cēsis/CBLatgranula/LīgatneTalsi/ZZS
2008./09.FK RīgaUlbrokaMadona
2007./08.RTUFK ValmieraIrlava/Telms
2006./07.PārgaujaKuršiTriāls
2005./06.BlāzmaKuršiRTU
2004./05.PārgaujaRTUĶekava-2
2003./04.ValmieraĶekava-2Triāls
2002./03.TalsiBauskas klēts-2Triāls
2001./02.IrlavaKuršiAlusvēderi
2000./01.ZL HotlineStaļiIrlava
1999./00.RubeneStaļiĶekava-2