Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2896, Did:0, useCase: 3

Amerikas lielākā esporta komanda - Latvijas esportista rokās uz Eiropu

Rolands Eliņš

Amerikas lielākā esporta komanda - Latvijas esportista rokās uz Eiropu
Mareks "YEKINDAR" Gaļinskis. Foto: theMAKKU/HLTV

Šonedēļ sāksies datorspēles CS:GO jaunā sezona, un šī vasara nākusi ar lielām pārmaiņām vairāku vadošo komandu vidū. To vidū ir arī "Team Liquid", kas nolēma iet līdz galam ar savu likmi uz iepriekšējā vasarā piesaistīto Latvijas esportistu Mareku "YEKINDAR" Gaļinski un uzticēja viņam komandas kapteiņa pienākumus, reizē arī no Ziemeļamerikas pārceļoties uz Eiropas reģionu.

CS:GO sacensībās kvalifikācijas kvotas parasti tiek sadalītas reģionāli, un pārliecinoši spēcīgākais un nopietnām komandām bagātākais ir Eiropas reģions. Šovasar tas kļuvis vēl draudīgāks, jo to papildinājušas vēl divas pasaules "Top5" komandas. Viena no tām ir Ukrainas "Natus Vincere", kas veica pamatīgu rokādi, saviem diviem ukraiņu spēlētājiem pievienojot rumāni, somu un lietuvieti Justinu "jL" Lekaviču, līdz ar to arī nomainot komandas komunikācijas valodu no krievu uz angļu.

Savukārt otra ir Latvijas esportista "YEKINDAR" pārstāvētā "Team Liquid", kas ilgus gadus bija Ziemeļamerikas esporta karognesēja. Tā bija pārliecinoši spēcīgākā Amerikas komanda, un "YEKINDAR" piesaistīšana pacēla to augstākā līmenī, taču ne pašā virsotnē, un bija jūtams, ka prasās vēl tālākas pārmaiņas. Tās tika veiktas, divu amerikāņu vietā piesaistot bulgāru "Rainwaker" un krievu "Patsi". Tā ka CS:GO rangos komandu ģeogrāfiskā piederība tiek noteikta pēc spēlētāju pilsonības, tad arī "Liquid" tagad kļuvusi par Eiropas reģionam piederīgu komandu.

Tas ir nozīmīgs solis, taču jau iepriekš tika piesaukts, ka ģeogrāfiskā atrašanās Amerikā neuzlabo "Liquid" iespējas cīnīties pret Eiropas lielākajām komandām, jo ir mazāk augstvērtīgu sparingmaču iespēju. Skaidrs, ka Eiropas turnīru kvalifikācijās būs grūtāk izsisties cauri, taču ne "Liquid", ne "NaVi" mērķi nav vienkārši tikt pamatturnīros, bet gan uzvarēt tajos, un šī mērķa piepildīšanai jābūt gataviem pieveikt jebkuru.

Marekam Gaļinskim un Latvijas esportam kopumā "Liquid" pārēja uz Eiropas reģionu gan ir tikai viens no šīs vasaras jaunumiem. Jau ziņots, ka maijā oficiāli par pasaules spēcīgākās sieviešu komandas "Nigma Galaxy" treneri tika iecelts Reinis "hyskeee" Grīnbergs, vakar cita sieviešu komanda "Guild" (19. vieta pasaules sieviešu rangā) par treneri oficiāli nozīmēja Miku "Independent" Siliņu, bijušo Latvijas komandas "Wolsung" treneri, kurš iepriekšējā gada laikā bija palīdzējis Francijas "Prodigies" komandai pakāpties uz 74. vietu pasaules rangā.

Daudz vairāk taktiskajā ziņā tagad tiks sagaidīts arī no "YEKINDAR", jo viņš iecelts komandas kapteiņa pozīcijā kā tā sauktais "in-game leader" jeb IGL. Tieši IGL spēles laikā pieņem lēmumus par to, kas jādara komandai, kā jāsadala spēki piecu cilvēku sastāvā, kurš atkāpjas un kurš spēlē agresīvāk, jāapkopo informācija, kā sadalījušies pretinieku spēki, un, protams, tas viss notiek paralēli viņa pašai spēlei.

Mareks pagājušajā vasarā pievienojās "Liquid" kā viens no pasaules spēcīgākajiem "entry" pozīcijas spēlētājiem, proti, tas, kurš uzņemas pirmo iniciatīvu un spēlē visagresīvāk, attiecīgi viņam arī lielākās iespējas sakrāt statistiku. "Liquid" sakarā gan arvien lielāka paļaušanās uz "YEKINDAR" individuālo varējumu noveda pie tā, ka brīžos, kad viņam spēle gāja no rokas, "Liquid" izskatījās neapturama. Taču brīžos, kad viņam īsti neveicās, komandas biedriem piesegt sanāca arvien retāk.

Risinājums ir riskants, tur nav, ko noliegt. Visu komandas taktisko lēmumu nodošana "YEKINDAR" rokās ir "Liquid" iešana līdz galam savā likmē par to, ka tieši latviešu spēlētājs aizvedīs komandu līdz virsotnei. Un šeit pat nav runas par to, vai Mareks būs spēcīgs IGL vai nē (viņš jau gada pirmajā pusē dažās spēlēs uzņēmās šos pienākumus , un esporta apskatnieki pārsvarā norāda, ka viņam ir visas vajadzīgās prasmes), bet gan par to, ka viņam paliks mazāk laika sava ierastā pienesuma sniegšanai. Pasniedzot situāciju futbola analoģijās, tas ir kā vienu no rezultatīvākajiem uzbrucējiem (Levandovski vai Benzemā, piemēram) norīkot par centra pussargu saspēles diriģēšanai. Nav šaubu, ka Levandovskis un Benzemā kā futbola meistari pietiekami labi prot arī to, taču tādā gadījumā vārti jāsit jau kādam citam. Un cik daudzi to prot darīt Levandovska un Benzemā līmenī?

"Liquid" pirmā lielā atrādīšanās jaunajā sastāvā - "YEKINDAR", amerikānis "oSee", kanādietis "NAF" un pieminētie "Patsi" un "Rainwaker" - būs šonedēļ "BLAST Premier Fall Groups 2023" turnīrā Dānijā, kas sāksies trešdien. "Liquid" spēlēs C grupā, pirmo maču aizvadot sestdien pret "G2 Esports". Interesanti, ka šajā grupā spēlē arī "FaZe", Latvijas esportista Helvija "broky" Saukanta pārstāvētā komanda, kas vasaras aktīvo transfēru periodā bija viena no retajām, kas savu sastāvu atstāja nemainīgu.

Šajā turnīrā balvu fonds būs 177.5 tūkstoši dolāru, un sešas labākās komandas no 12 kvalificēsies "BLAST Fall" pamatturnīram, kas notiks rudenī. Jaunās sezonas sakarā gan jāpiemin, ka tā būs nedaudz klusāka nekā ierasts, jo tajā nav paredzēts "Major" turnīrs - drīzumā tiek gaidīta CS:GO datorspēles pāreja uz CS2 versiju, kas atkal kārtis sajauks no jauna. Vēl gan nav zināms precīzi, kad tas notiks, taču 2024. gada sākumā ieplānots Kopenhāgenas "Major" jau CS2 versijā.

     [+] [-]

, 2023-07-11 17:08, pirms 10 mēnešiem
Ja noliktu aci pret aci YEKINDAR pret broky - kurš kuru?

     [+] [-]

, 2023-07-11 17:12, pirms 10 mēnešiem
damokla_zobens_22 rakstīja: Ja noliktu aci pret aci YEKINDAR pret broky - kurš kuru?
Nevar tā salīdzināt katram sava pozīcija,tas tāpat kā aizsargu ar uzbrucēju futenē salīdzināt. Katram savi plusi, mīnusi. Bet teorētiski broky skaitās labāks. Kaut vai to pašu pēdējā gada top 20 skatoties.

     [+] [-]

, 2023-07-11 17:36, pirms 10 mēnešiem
damokla_zobens_22 rakstīja: Ja noliktu aci pret aci YEKINDAR pret broky - kurš kuru?
ja awp tad broky
ja rifle tad yekindar

     [+] [-]

, 2023-07-11 18:11, pirms 10 mēnešiem
Ja sasniegumi un piķis, tad arī broky.

  -1 [+] [-]

, 2023-07-11 22:25, pirms 10 mēnešiem
Nu jā, man arī bija izveidojies viedoklis, ka tomēr mazliet augstāk kotējas broky. Bet abi ir labā līmenī.

  -1 [+] [-]

, 2023-07-12 00:47, pirms 10 mēnešiem
Broky statistikas ziņā ir baigi labais, bet, ja abi būtu brīvie aģenti, pieprasītāks tirgū noteikti būtu Yekindar. Nav daudz spēlētāju, kas spēj tik agresīvi spēlēt, atverot komandai iespējas. Broky ir talantīgs snaiperis, kas ļoti labi iekļāvies komandā, kurā ir nevainojama komanda. Taču labu snaiperu "tirgū" ir ļoti daudz.

  -1 [+] [-]

, 2023-07-12 00:57, pirms 10 mēnešiem
blu3 rakstīja: Broky statistikas ziņā ir baigi labais, bet, ja abi būtu brīvie aģenti, pieprasītāks tirgū noteikti būtu Yekindar. Nav daudz spēlētāju, kas spēj tik agresīvi spēlēt, atverot komandai iespējas. Broky ir talantīgs snaiperis, kas ļoti labi iekļāvies komandā, kurā ir nevainojama komanda. Taču labu snaiperu "tirgū" ir ļoti daudz.
Taisnība jau tev ir ka awperi ir daudz tirgū,tikai neaizmirsti,ka broky vispār uz faze ņēma kā iespējamu nākamo kapteini vai vnk rifleri,tur nekāda doma sākumā nebija,ka viņš uz awp spēlēs. Tikai viss vnk mainījās,ka vajadzēja uz awp pārkāpt,visādā ziņā viņš ir ļoti daudzpusīgs spēlētājs un mierīgi var arī uz rifler spēlēt vai kā otrais awp.

  -1 [+] [-]

, 2023-07-12 00:58, pirms 10 mēnešiem
Team Liquid reputācijas ziņā ir diezgan kritiskā pozīcijā, lai noturētu atbalstītājus.
Pirmkārt, galvenā fanu bāze bija Ziemaļamerikāņi. Liela daļa par Elige palaišanu un pāriešanu uz Eiropu jau nomelno komandu. Tikmēr atlikušie ZA fani gaidīs ātrus rezultātus.
Otrkārt, komanda Liquid kotējas kā grands, bet tikko pievienotie spēlētāji nav nekādas superzvaigznes. Komandas vadība paļaujas uz to, ka ir atlasīti spēlētāji "pēc lomām". Lai komanda kļūtu par labāko pasaulē, ir veselas 4 jautājuma zīmes:
Vai Yekindar spēs vadīt komandu? Iepriekš Yekindar izteicies LV Goexanimo intervijā, ka komandu vadīšana nav viņa lieta, bet tagad cerams Mareks būs adaptējies.
Vai oSee beidzot kļūs par komandu velkošu snaiperi? Lomu ziņā, tagad viņam vajadzētu būt vairāk teikšanai.
Vai Rainwaker spēs spēlēt top līmenī? Nekad nav spēlējis augstākajos turnīros.
Vai Patsi atgriezīsies tajā formā, kādā bija pirms gada? Viņam pēdējie turnīri bijuši švaki.

Saliekot uz papīra, komandai klāsies grūti, un labi rezultāti sagaidāmi tikai pakāpeniski.

  -1 [+] [-]

, 2023-07-12 01:03, pirms 10 mēnešiem
shmopsis rakstīja: Taisnība jau tev ir ka awperi ir daudz tirgū,tikai neaizmirsti,ka broky vispār uz faze ņēma kā iespējamu nākamo kapteini vai vnk rifleri,tur nekāda doma sākumā nebija,ka viņš uz awp spēlēs. Tikai viss vnk mainījās,ka vajadzēja uz awp pārkāpt,visādā ziņā viņš ir ļoti daudzpusīgs spēlētājs un mierīgi var arī uz rifler spēlēt vai kā otrais awp.
Tā gan. Broky pirms Faze nebija galvenais awp spēlētājs, bet ļoti kabi izkopis lomu. Yekindaram cerams arī izdosies pielāgoties IGL lomai.

  -1 [+] [-]

, 2023-07-12 04:18, pirms 10 mēnešiem
blu3 rakstīja: Team Liquid reputācijas ziņā ir diezgan kritiskā pozīcijā, lai noturētu atbalstītājus.
Pirmkārt, galvenā fanu bāze bija Ziemaļamerikāņi. Liela daļa par Elige palaišanu un pāriešanu uz Eiropu jau nomelno komandu. Tikmēr atlikušie ZA fani gaidīs ātrus rezultātus.
Otrkārt, komanda Liquid kotējas kā grands, bet tikko pievienotie spēlētāji nav nekādas superzvaigznes. Komandas vadība paļaujas uz to, ka ir atlasīti spēlētāji "pēc lomām". Lai komanda kļūtu par labāko pasaulē, ir veselas 4 jautājuma zīmes:
Vai Yekindar spēs vadīt komandu? Iepriekš Yekindar izteicies LV Goexanimo intervijā, ka komandu vadīšana nav viņa lieta, bet tagad cerams Mareks būs adaptējies.
Vai oSee beidzot kļūs par komandu velkošu snaiperi? Lomu ziņā, tagad viņam vajadzētu būt vairāk teikšanai.
Vai Rainwaker spēs spēlēt top līmenī? Nekad nav spēlējis augstākajos turnīros.
Vai Patsi atgriezīsies tajā formā, kādā bija pirms gada? Viņam pēdējie turnīri bijuši švaki.

Saliekot uz papīra, komandai klāsies grūti, un labi rezultāti sagaidāmi tikai pakāpeniski.
Viena lieta tiešām skaidra ka ar elige un nitro aiziešanu,viņi vismaz 50% na līdzjutējus ir zaudējuši. Bet īsti jau viņiem nav jau par,ko fanot par ko tad krievu c9 fanot,vai arī par Brazīlijas komandām. Vēl ir arābu EG,bet tur arī līdz na faniem tālu. Katrā ziņā pašam cs jau tas ir slikti ja pazudīs NA auditorija,tas pats faze jau arī sen uz eiropu pārgājis kgan principā ir bāzēts Asv. NA var vnk pāriet uz debīlo valorantu,bet cerams,ka kkas tajā reģionā mainīsies līdz ko cs 2 ienāks.

  -1 [+] [-]

, 2023-07-12 09:00, pirms 10 mēnešiem
Eiropas konkurence pārāk sīva lai gaidītu augstus panākumus no Liquid. Neloģisks lēmums, jo no ZA reģiona principā garantēja dalību visos nozīmīgākajos turnīros.

  -1 [+] [-]

, 2023-07-12 09:07, pirms 10 mēnešiem
shmopsis rakstīja: Viena lieta tiešām skaidra ka ar elige un nitro aiziešanu,viņi vismaz 50% na līdzjutējus ir zaudējuši. Bet īsti jau viņiem nav jau par,ko fanot par ko tad krievu c9 fanot,vai arī par Brazīlijas komandām. Vēl ir arābu EG,bet tur arī līdz na faniem tālu. Katrā ziņā pašam cs jau tas ir slikti ja pazudīs NA auditorija,tas pats faze jau arī sen uz eiropu pārgājis kgan principā ir bāzēts Asv. NA var vnk pāriet uz debīlo valorantu,bet cerams,ka kkas tajā reģionā mainīsies līdz ko cs 2 ienāks.
Runā, ka fanos par Complexity, uz kuru Elige aizgāja. Tagad viņi varētu arī šo to parādīt, jo sastāvs ir labs.
Valorants, jā, Zirmaļamerikā labi konkurē ar CS, it sevišķi tāpēc, ka Covid laikos visi lielie turnīri bija Eiropā, un ZA profi iepalika attiecībā pret citām Eiropas komandām. Liquid aolis pilnīgi saprotams, tajā pašā laikā tik liela organizācija varēja izzvejot labākus Eiropas spēlētājus, ja reiz pāriet no ZA.

     [+] [-]

, 2023-07-13 02:26, pirms 10 mēnešiem
damokla_zobens_22 rakstīja: Ja noliktu aci pret aci YEKINDAR pret broky - kurš kuru?
Pistoļu raundā broky saukants labāks

Bet kopumā es vairāk gribētu savā komandā gaļenieku jekindaru, jo viņš ir baigais nazis👍

Cik lasīts inside info , tad broky saukantam izšķirošos momentos var aizsvīst brille, bet nu meistarība gan lieliska💪