Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2896, Did:0, useCase: 3

Saūda Arābijas nauda arī esportā - debijai gatavojas Pasaules kausa izcīņa

Rolands Eliņš

Tuvo Austrumu bagāto valstu kāre sevi globāli parādīt spožā gaismā un uzlabot savu reputāciju iepriekšējo gadu laikā pacēlusies jaunā līmenī - Pasaules kauss futbolā, PK basketbolā, golfa tūres pārņemšana, lielās boksa cīņas un vēl un vēl. Saūda Arābija arī iepriekš bija izrādījusi interesi par esporta sacensībām, bet šogad ieplānots liels, dārgs un ambiciozs pasākums - pirmais Pasaules kauss esportā.

Esports joprojām meklē savu vietu profesionālo sacensību pasaulē, un centralizēta sistēma joprojām nav izveidojusies. Ir dažnedažādas federācijas, aģentūras un savienības, kas katra pati rīko savus turnīrus, un neviens šeit neaizliedz savu turnīru ar astoņām komandām no trim valstīm nosaukt par pasaules čempionātu. Ja, teiksim, futbolā visiem ir skaidrs, kurš turnīrs ir galvenais veids, kā noteikt labākos pasaulē, tad esportā bijuši visādi PČ un PK, kuru vidū jaucas arī visādi "International", "Major" un "Masters", un cilvēkiem, kas nav iedziļinājušies katrā esporta spēlē, viegli apjukt, lai saprastu, kurš tad te ir galvenais turnīrs. It sevišķi tādēļ, ka neviens organizētājs jau neies savu lolojumu pieteikt ar tekstu, ka šīs nemaz nav tik svarīgas sacensības.

Bijušas runas par esportu olimpiskajās spēlēs, bijuši plāni par pasaules čempionātiem starp valstīm, SOK turpina bīdīt savu "Olympic Esports Series". Tie visi ir centieni savienot esporta plašo auditoriju ar klasiskā sporta jēdzieniem un principiem. Tagad ar savu mēģinājumu pieteikušies Saūda Arābijas miljardieri.

2023. gada beigās tika izziņots Pasaules kauss esportā, kas šovasar notiks Saūda Arābijā. Tobrīd netika sniegts daudz detaļu, un citu personu izpildījumā to varētu uztvert kā kārtējo pārambiciozo projektu, kurā tiek sasolītas debesis, bet viss apraujas reālo izmaksu un mazo ieguvumu priekšā. Taču, ja turnīru pieprasa Saūda Arābijas princis, tad izmaksas jau ir sekundāras, un gala rezultātam ir daudz vieglāk noticēt.

Galu galā, Saūda Arābijas nauda ir pārliecinājusi Krištianu Ronaldu, ka nav labākas vietas, kur aizvadīt karjeras nogali, un viņa piemēram sekojušas vēl vairākas futbola zvaigznes. Saūda Arābijas ietekmes pieaugušanu centās nepieļaut Profesionālā golfa tūre (PGA), kas cīnījās par savu zvaigžņu nosargāšanu, bet šī "problēma" tika atrisināta ar visas PGA pārpirkšanu. Saūda Arābija milzīgus līdzekļus iegulda cīņu sportā, tajā jau sarīkojot vairākus lielus pasākumus, un plānā ir arī boksa smagsvaru Taisona Fjūrija un Oleksandra Usika grandiozā cīņa, ko gan pagaidām atlicis Fjūrija savainojums. Tāpat noslēgts ļoti vērtīgs desmit gadu līgums ar sporta izklaides kompāniju WWE, kas Saūda Arābijā rīko vairākus restlinga šovus. Un vēl jau iegūtas tiesības uz 2034. gada Pasaules kausu futbolā, kas bija rūpīgi lolots Saūda Arābijas mērķis, kamēr Katara tikusi pie PK2027 basketbolā rīkošanas.

Vai tendence nav tāda, ka Tuvajos Austrumos drīz notiks lielākā daļa sporta lielo pasākumu? Tas tika vaicāts arī TV4 raidījuma "(Bez)maksas sports" studijā 10. epizodē, kas skatītājus sasniegs 27. februārī. "Nelielas bažas par šādu variantu ir, jā," piekrita Kristaps Janičenoks, "EuroBasket2025" izpilddirektors. "Viņi gan nedomā tādos aspektos kā mēs šeit, viņiem tā vairāk ir biļete uz Rietumu sabiedrību, kurā viņi vēlas vairāk integrēties."

Savukārt LIAA Tūrisma departamenta direktore Inese Šīrava raidījumā norādīja, ka Saūda Arābijas lielo sporta pasākumu rīkošana tomēr ir cikliska: "Protams, ar viņu budžetiem mēs nekad nevarēsim sacensties, bet paliek cerība, ka globālo pasākumu rīkošanā tomēr ir tendence, ka notikumu vietas tiek rotētas un nekoncentrējas tikai uz dažām valstīm. Tas tomēr ir sava veida mārketings, un līdzjutējiem patīk doties uz dažādiem galamērķiem un pieredzēt kaut ko jaunu. Ja visi lielie pasākumi norisināsies tikai vienā vietā, tas drīzāk nāks par sliktu."

Līdz ar to loģiski, ka savu ieguldījumu sarakstu Saūda Arābija vēlas dažādot, un tam pievienosies arī esporta Pasaules kauss, ko Saūda Arābija vēlas padarīt par ikgadēju turnīru un pārvērst par esporta sezonas kulmināciju. Balvu fondi esportā un to atbilstība tirgum ir atsevišķa tēma, taču parasti tā ir viena no pirmajām lietām, kas piesaista uzmanību. Saūda Arābija PK balvu fondu vēl nav izziņojusi, tik vien apsolījusi, ka tas būs lielākais esporta vēsturē. Pagaidām šis rekords pieder "DOTA2" 2021. gada turnīram "The International", kura balvu fonds bija virs 40 miljoniem dolāru. Tas gan bija turnīrs tikai vienā datorspēlē, kamēr Saūda Arābija vēlas rīkot Pasaules kausu uzreiz vairākās disciplīnās, kas tiek izspēlētas paralēli.

Šobrīd izziņotās datorspēles ir "Starcraft 2", "DOTA2" un CS2, kas attiecīgi interesanti arī Latvijas esportistu sakarā, proti, CS2 elites līmenī spēlē divi latvieši, kuru komandas būs ļoti ticamas kandidātes uz dalību šajā turnīrā. Lai gan līdz vasarai nav palicis nemaz tik daudz laika, pilna sacensību programma vēl nav nosaukta.

"Datorspēļu industrijas vērtība drīz pārsniegs 200 miljardus dolāru un tā strauji kļuvusi par globālo līderi izklaides sfērā, jo to pārstāv vairāk nekā trīs miljardi cilvēku visā pasaulē," vēstīts "Esports World Cup 2024" paziņojumā. "Kas vēl nesen bija hobijs, tagad kļuvis par sportu, kas regulāri piepilda arēnas ar skatītājiem un izklaidē miljoniem lielu auditoriju. Lai turpinātu attīstīt esportu, mēs mazināsim esporta ekosistēmas fragmentārismu un nodrošināsim centralizētu platformu vadošajām spēlēm un labākajiem esportistiem, ieviešot jaunu standartu tam, ko nozīmē būt pasaules čempionam esportā."

Pagaidām vēl daudz nezināmā, taču vismaz solījumu līmenī ir pamats optimismam, ka organizētāji ar ESL dibinātāju Ralfu Reihartu priekšgalā neiekritīs tajā bedrē, kurā SOK ar saviem esporta plāniem.

Proti, SOK savu "Olimpisko sēriju" virza pilnībā pa savam, būtībā ignorējot esporta auditoriju, ko pati SOK tik ļoti vēlas piesaistīt olimpiskajai kustībai. 2023. gada "Olimpiskajā esporta sērijā" bija pārstāvētas tādas spēles kā lokšaušana, šahs, riteņbraukšana, dejošana, burāšana utml., kamēr no esporta populārākajām spēlēm bija pārstāvēta tikai "Fortnite", turklāt nevis standarta spēle, bet SOK vajadzībām tika izveidots īpašs spēles režīms, kurā bija jācenšas trāpīt nevis citiem spēlētājiem, bet gan mērķiem. Video spēļu portāls IGN šo disciplīnu, kurā bronzu ieguva Latvijas esportists Andrejs Piratovs, nodēvēja par "stulbāko olimpisko esportu". Proti, visas šīs spēles pašas par sevi droši vien ir tīri jaukas un interesantas, taču tās īsti nereprezentē esporta auditoriju. Tas ir apmēram tā, kā būtu rīkot futbola turnīru, kurā spēlētāji sacenšas buču šņorēšanā.

Saūda Arābijas turnīrs kopumā paredzēts astoņu nedēļu garumā, spēlēm tiekot izspēlēti paralēli un attiecīgi piesaistot uzmanību ilgākā laika posmā. Tiek solīts, ka tiks ievērotas katras spēles tradīcijas un netiks izgudrota jauna izspēles sistēma tikai tāpēc, ka ir tāda iegriba, un tāpat tiek solīts, ka Saūda Arābijas rīkotais Pasaules kauss organiski iekļausies esporta sezonā, jo ceļazīmes uz PK spēlētāji un komandas varēs izcīnīt ar dalību jau esošajos turnīros. Tāpat tiek ņemta vērā profesionālā esporta realitāte, kur nacionālais sadalījums spēlē sekundāru lomu un galvenā lieta ir pārstāvētā komanda. Saūda Arābijas PK kopvērtējums līdz ar to arī tiks rēķināts starp profesionālajām komandām, nevis valstīm.

Tas viss ir jauki, un citu Saūda Arābijas nesen rīkoto sporta pasākumu pieredze liek cerēt, ka arī esporta Pasaules kauss tiks noorganizēts augstā līmenī. Atliek tikai jautājums - kāpēc? Jau vairākkārt runāts, ka šādi Tuvo Austrumu bagātās valstis cenšas uzlabot savu reputāciju un novērst uzmanību no valstī novērotajiem cilvēktiesību pārkāpumiem (vai vismaz reputācijai par cilvēktiesību pārkāpumiem). Kā saka angliski, "sportwashing" jeb ar skaisto sportu nomazgājot pleķus savas valsts prestižā.

Taču reputācijas uzlabošana ir tikai daļa no Saūda Arābijas karalistes lielā plāna. Pirms astoņiem gadiem pieteiktā "Vīzija 2030" ir milzīga ilgtermiņa programma, kas rēķinās ar to, ka ienākumi no naftas atradnēm mazināsies. Princis Mohameds bin Salmans, kura vārds saistīts ar "Washington Post" žurnālista Džamala Kašogi nežēlīgo slepkavību 2018. gadā, līdz ar to gatavs ieguldīt milzīgus līdzekļus, lai viņa valsts jau laicīgi nostātos uz jauna ceļa, tuvinātos Rietumvalstu uzņēmumiem, kļūtu par tūrisma centru un attīstītu spēcīgu ekonomiku arī tad, kad nafta (kas šobrīd veido 40% no Saūda Arābijas IKP), kā tiek prognozēts tuvākajās desmitgadēs, vairs nebūs tik vērtīga.

Un sports (un arī esports) šajā "Vīzijā 2030" tiek saskatīts kā svarīga panākumu sastāvdaļa, jo tiek cerēts, ka ieguldījumi futbolā, golfā, boksā, restlingā u.c. novedīs pie produkta, ar ko iespējams arī pelnīt. Protams, liela daļa pašreizējo ieguldījumu ir krietni virs tirgus vērtības, un mētāšanās ar desmitiem un simtiem miljoniem dolāru vairs nevienu nepārsteidz. Piemēram, pagājušajā vasarā par futbolista Kiljana Mbapē transfēru galdā tika likta summa tuvumā vienam miljardam.

Kā pirms dažiem mēnešiem savu viedokli par "Vīziju 2030" sasummēja Saūda Arābijas Futbola federācijas ģenerālsekretārs Ibrahims Alkasims, "Saūda Arābijas "Vīzija 2030" balstās uz trim pamatakmeņiem, no kuriem viens ir dzīves kvalitāte. Daļa no dzīves kvalitātes ir sports. Nācija, kas sporto, beigu beigās iztērē mazāk citiem izdevumiem, kas savukārt spārno valsts ekonomiku. Sports ir būtiska daļa no ekonomikas. Paskatieties uz jebkuru valsti un redzēsiet, ka tās kopējā ekosistēmā sports ne tikai netieši ietekmē ekonomiku, bet arī citas nozares."

Tāpat sports tiek izmantots diplomātisko attiecību veidošanai un jaunu tirdzniecības darījumu noslēgšanai, kā arī sports Saūda Arābijai ir ļoti noderīgs, lai valsts globāli pirmām kārtām asociētos tieši ar futbola PK, Ronaldu spēlēšanu šeit vai esporta lielāko turnīru. Protams, arī sporta pasaulē netrūkst personu, kas iebilst pret šādas naudas pieņemšanu un neatbalsta Saūda Arābijas ienākšanu sportā, un arī esportā pēc paziņojuma par PK dibināšanu publiski pieres sarauca vairāki. Taču, ja klasiskais sports ir kaut aptuvens piemērs, tad beigu beigās tāpat visi brauks un spēlēs tur, kur ir nauda.

Izmantotie resursi:
https://brownpoliticalreview.org/20...
https://www.tbsnews.net/sports/visi...
https://esportsworldcup.com/faqs
https://olympics.com/en/esports/

  +1 [+] [-]

, 2024-02-16 09:07, pirms 2 mēnešiem
Nu uz šādu turnīru jau arī broky saukantu un gaļinieku jekindaru varētu uzaicināt tā ka atzīstami💪👍💶💵💴

     [+] [-]

, 2024-02-16 12:01, pirms 2 mēnešiem
Rūjienas Stiprais rakstīja: Nu uz šādu turnīru jau arī broky saukantu un gaļinieku jekindaru varētu uzaicināt tā ka atzīstami💪👍💶💵💴
Nu broky ar "Faze"visdrīzāk jā, bet vai jekindars ar "Liquid", kas šobrīd ir 24. vietā pēc ranga - varētu nebūt tik ticami, ja ņem vērā, ka runa ir par 8 komandām, kur viena gandrīz garantēti ir vietējā "Falcons"

     [+] [-]

, 2024-02-16 13:40, pirms 2 mēnešiem
Mukurs rakstīja: Nu broky ar "Faze"visdrīzāk jā, bet vai jekindars ar "Liquid", kas šobrīd ir 24. vietā pēc ranga - varētu nebūt tik ticami, ja ņem vērā, ka runa ir par 8 komandām, kur viena gandrīz garantēti ir vietējā "Falcons"
Tur pārsvarā būs kvalifikācija no turnīriem nevis reitinga. Team Spirit jau kā pirmā komanda ir iekļuvusi, uzvarot Katovices turnīru.

  -1 [+] [-]

, 2024-02-17 12:09, pirms 2 mēnešiem
Biatlonam var ziedot.

     [+] [-]

, 2024-02-17 19:00, pirms 2 mēnešiem
100berzins rakstīja: Biatlonam var ziedot.
Ja broky saukants tiks pie arābu naudas, tad atbrauks uz Rūjienu un to kārtīgi atzīmēsim👌