Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:810, Did:0, useCase: 3

Helmuts Rodke atbild - 10. daļa

Helmuts Rodke
Helmuts Rodke

Helmuts Rodke atbild - 10. daļa
Helmuts Rodke
Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

Paldies cienījamajiem lasītājiem un jautātājiem! Publicēju atbildes uz nākamajiem jautājumiem.

Uzdod jautājumu Helmutam Rodkem!

genesis3
Labdien! Jautājums tāds - vai ir kaut kāda iespēja "kačāties" tā, lai pieaugtu spēks, bet, lai muskuļu masa pēc iespējas mazāk pieaugtu. Vai tas vispār ir iespējams, ja ir, tad kas un kā īsti jādara? Paldies jau iepriekš.

Jā, var uztrenēt spēku ar salīdzinoši nelielu muskuļu masas pieaugumu. Vienīgi tam pamatā ir jābūt labai bāzes fiziskajai sagatavotībai, nostiprinātai presei, mugurai, pēdai. Vingrinājuma atkārtojumu skaits samazinās līdz 1-5, un palielinās darba svars. Spēku pastiprināti drīkst trenēt, kad ir beidzies straujas augšanas periods. Man ir speciālas treniņu programmas, kas ietver gada laikā, cikliski atkārtojošās piramīdveida mainīgas slodzes, kas savstarpēji pārklājas uz dažādām muskuļu grupām par 1/3 vai 2/3 no slodzes līknes. Sarežģīti? Jānāk uz konsultāciju.

S.T.A.T.
Sveiki, vēlējos uzzināt, vai ir iespējams iegūt kādu cm klāt pie ķermeņa garuma, regulāri karājoties zviedru sienā vai vienkārši pie pievilkšanās stieņa? Man ir 17 gadi, jau 2 gadus gandrīz neesmu paaudzies.

Šādā veidā garāks nekļūsi!
Karājoties vai pievelkoties iespringst muguras muskulatūra, lai saturētu ķermeni kopā. Ja vēl šo vingrinājumu pabeidz ar nolēkšanu, kas ir trieciens mugurai, tad... saproti pats!
Garumu nosaka ģenētika, augšanas zonas, un hormons somatotropīns. Augšanas periodā svarīgi ir pietiekami daudz gulēt, un iet gulēt laicīgi, īpaši piektdienas vakaros- kad ir sakrājies nedēļas nogurums, kā arī pilnvērtīgi ēst !

Nedaudz mugurkaula garumu ietekmē regulāra muguras stiepšana ar dažādiem vingrinājumiem, t. sk. noliecieni un muguras noapaļošana sēdus stāvoklī, pavērpšanās, ar izelpu uz pastiepšanu, ritināšanās uz muguras - guļus uz paklājiņa ar pievilktiem ceļiem un tml. Drīzāk gan var runāt par muguras saīsināšanās aizkavēšanu ar stiepšanās vingrinājumiem. Sportistiem ir svarīgi dienas vidū uz 15- 20 minūtēm atlikties guļus stāvoklī, kā arī pastaipīt muguru, lai atslābinātu to pēc rīta treniņa vai skolas, un iegūtu labākas darbaspējas pēcpusdienas treniņā.