Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:296, Did:0, useCase: 3

Penja centīsies nosargāt negaidīto UFC titulu no lauvenes Nunisas

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Penja centīsies nosargāt negaidīto UFC titulu no lauvenes Nunisas
Džuliana Penja (pa kreisi) un Amanda Nunisa. Foto: AFP/Scanpix

Šonakt Dalasā, ASV gaidāms “UFC 277” cīņu turnīrs ar diviem titula dueļiem saraksta augšgalā. Par vīru mušas svara kategorijas pagaidu titulu cīnīsies bijušais čempions Brendons Moreno (19-6-2) un Kajs Kara-Frenss (24-9), bet šova galvenajā cīņā Amanda Nunisa (21-5) centīsies atriebt dāmu vieglākā svara čempionei Džulianai Penjai (12-4) sakāvi abu iepriekšējā tikšanās reizē.

• Penja un Nunisa pirmo savstarpējo cīņu aizvadīja pērnā gada izskaņā, kad Penja sagādāja vienu no lielākajiem pārsteigumiem UFC vēsturē, otrajā raundā pieveicot par visu laiku labāko sieviešu MMA cīkstoni uzskatīto Nunisu ar žņaugšanas paņēmienu.

• Vīru mušas svara pilnvērtīgā titula īpašniekam Deivesonam Figeiredu jau ilgāku laiku nespējot vienoties ar UFC par nākamo jostas aizstāvēšanas cīņu, divīzijas reitinga “top 2” cīkstoņi Moreno un Kara-Frenss savā starpā noskaidros pagaidu titula īpašnieku.

• Tāpat oktagonā dosies arī fanu favorīts un UFC nokautu rekordists Deriks Lūiss, bijušais pussmagā svara titula pretendents Entonijs Smits un citi. Cīņas tiešraidē no 5:00 rītā pārraidīs “Go3” interneta platforma.

Džulianas Penjas uzvara pār Amandu Nunisu aprāva “lauvenes” iesauku iemantojušās brazīlietes 12 uzvaru sēriju, kas sniedzās līdz pat 2015. gadam. Tās laikā Nunisa bija paguvusi gan iegūt un piecas reizes aizstāvēt vieglākā svara titulu, gan arī kļūt par pirmo un līdz šim vienīgo divu UFC divīziju čempioni starp sieviešu cīkstonēm. Otrs – pusvieglā svara tituls – joprojām ir 34 gadus vecās Nunisas rīcībā.

Pēc negaidītās sakāves pret Penju brazīliete, kas iepriekš trenējās vienā no lielākajām MMA cīkstoņu komandām “American Top Team”, pilnībā nomainījusi treniņu apstākļus, treneru sastāvu un iekārtojusi sev individuālu treniņbāzi. “Jostas zaudēšana nelika man nolaist rokas vai skumt. Tas man deva motivāciju un dzirksteli, kas man vienmēr bijusi vajadzīga. Džuliana man sagādāja izaicinājumu, kas man bija vajadzīgs, jo ļoti ilgi man tādu nebija,” pārdomās par negaidīto sakāvi decembrī dalījās Nunisa.

Brazīlietes upuru saraksts ir garš, sākot ar Rondu Rauziju un Mišu Teitu, beidzot ar Holliju Holmu un Kristiani “Kiborgu” Žustino. Divus gadus jaunākā Penja gan atsacījās tam pievienoties, un pirms gaidāmā revanša pauda, ka ir gatava uz visu: “Es sitīšu, speršu, raušu aiz matiem, es izbakstīšu viņai acis, ja tas būs vajadzīgs. Ticiet man, kad saku, ka esmu gatava mirt – darīšu visu, ko tas [uzvara] prasīs.” UFC prezidents Deina Vaits gan iestarpināja čempiones monologā, ka “cerēsim, ka nekas no tā nenotiks”.

Venecuēliešu izcelsmes ASV cīkstonei uzvara pār Nunisu bija vien otrā pēc kārtas, taču krietni titulētāko pretinieci pirmajā duelī Penja salauza ar gribasspēku un mērķtiecību. Arī pirmajā raundā Penjai neklājās viegli, un varēja šķist, ka šī Nunisai būs kārtējā vieglā uzvara, taču otrajā raundā Penjas sitieni vairākkārt brazīlieti apdullināja, un atklātā cīņā jau dominēja amerikāniete, nogāžot pretinieci zemē un pielietojot žņaugšanas paņēmienu. Par revanša cīņu tika paziņots gana ātri, un abas cīkstones treneru lomā piedalījās arī UFC realitātes šova “The Ultimate Fighter” jaunākajā sezonā.

Spriedze abu dāmu starpā, gatavojoties cīņai ir tikai augusi. Pēdējā faceoff ceremonijā, tiekoties aci pret aci, Penjai piebiedrojās arī četrus gadus vecā meita.

Daudz kritizēta, taču UFC ierasta prakse ir pagaidu čempiontitulu cīņu rīkošana, kad kādu iemeslu dēļ ilgāku laiku nav varējis cīnīties kādas divīzijas pilnvērtīgā titula īpašnieks. Šāds scenārijs piemeklējis arī vīriešu mušas svara kategoriju, par kuras pagaidu čempiona statusu cīnīsies meksikānis Brendons Moreno un jaunzēlandietis Kajs Kara-Frenss.

28 gadus vecajam Moreno aiz muguras trīs cīņas pret pašreizējo divīzijas čempionu Deivesonu Figeiredu. Pirmajā duelī, kas kļuva par vienu no labākajām 2020. gada cīņām, tika fiksēts neizšķirts, bet pirms gada revanšā Moreno ar žņaugšanas paņēmienu izcīnīja pārliecinošu uzvaru, kļūstot par pirmo Meksikas UFC čempionu. Pretendentu trūkuma dēļ šī gada janvārī tika sarīkota arī triloģijas noslēguma cīņa, kurā Moreno līdzvērtīgā duelī zaudēja pēc punktiem.

Visas zīmes norādīja uz ceturto savstarpējo cīņu kā vienīgo loģisko nākamo soli, taču šādu scenāriju vismaz pagaidām izjauca divi faktori. Pirmais – čempiona Figeiredu savainojums un vēlāk nespēja vienoties ar UFC par finansiāliem nosacījumiem, kas brazīlieti atstāja ārpus cīņu aprites tuvākajā laikā. Otrais – jauna, neapstrīdama titula pretendenta parādīšanās Kaja Kara-Frensa personā.

29 gadus vecais Jaunzēlandes cīkstonis, kurš ikdienā trenējas kopā ar UFC vidējā svara čempionu Izraelu Adesanju, guvis trīs spilgtas uzvaras pēc kārtas. 2021. gada martā Kara-Frenss pirmajā raundā nokautēja Rožeriu Bontorinu, bet decembrī no jaunzēlandieša rokas pirmajā raundā krita arī bijušais UFC vieglākā svara čempions Koudijs Garbrants. Šogad Kara-Frenss aizvadījis vienu cīņu, kad ar vienbalsīgu tiesnešu lēmumu pēc punktiem pieveica tā brīža mušas svara reitinga līderi Askaru Askarovu.

Arī Moreno un Kara-Frensam šī būs revanša cīņa. Abi pirmoreiz tikās 2019. gada decembrī, kad Moreno guva uzvaru ar vienbalsīgu tiesnešu lēmumu pēc punktiem.

Pirms abām titulcīņām būs vērojams smagsvaru duelis - Deriks Lūiss centīsies atgriezties uz uzvaru takas pret Sergeju Pavloviču, kurš izcēlies ar trim pirmā raunda nokautu uzvarām pēc kārtas. Citā mušas svara divīzijas cīņā iespējamo nākamo titula pretendentu centīsies noskaidrot Alehandre Pantoža un Alekss Peress, bet pussmagajā svarā - Entonijs Smits un Magomeds Ankalajevs.

Izmantotie resursi:
https://mmajunkie.usatoday.com/2022...
https://www.mmafighting.com/2022/7/...

     [+] [-]

, 2022-08-02 13:15, pirms 2 gadiem
Kā tas ir- negaidīto titulu..?

Čučēja mājās saldi un salavecis atnesa?

Ipaķj šitie ''žurnālisti''. Tie kas cīņu skatījās, paši redzēja, kā par jostu nācās pacīnīties.