Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:296, Did:0, useCase: 3

Šonakt divas UFC titulcīņas un ilgi gaidīta Nika Diaza atgriešanās

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Šonakt divas UFC titulcīņas un ilgi gaidīta Nika Diaza atgriešanās
Niks Diazs (pa kreisi) pret Robiju Louleru (pa labi). Foto: twitter.com/UFC

Naktī uz svētdienu Lasvegasā risināsies ''UFC 266'' cīņu šovs, kurā uz spēles būs likts divu titulu liktenis - savas pozīcijas centīsies nosargāt pusvieglā svara čempions Aleksandrs Volkanovskis un mušas svara čempione Valentīna Ševčenko, savukārt ilgi gaidīts moments būs divu leģendu - Nika Diaza un Robija Loulera - revanša duelis.

Cīņu sporta faniem gaidāma aizraujoša nakts. Ja ap pusnakti ''Tottenham'' stadionā Londonā boksa ringā dūres krustos Entonijs Džošua un Oleksandrs Usiks, tad tuvāk rīta pusei aizraujoši notikumi risināsies UFC oktagonā "T-Mobile Arena'' Lasvegasā, kas uzņems ''UFC 266'' cīņu šovu.

Tā galvenais duelis būs cīņa par pusvieglā svara titulu - čempions Aleksandrs Volkanovskis (22-1) tiksies ar Braienu Ortegu (15-1). 32 gadus vecajam Volkanovskim šī būs otrā titula aizstāvēšanas cīņa. Iepriekšējos divos iznācienos austrālietim pretī stājies bijušais čempions Makss Holovejs - 2019. gada decembrī Volkanovskis gāza Holoveju, bet pērnvasar bija pārāks arī revanša cīņā, pirmo reizi titulu nosargājot. Austrālijas cīkstonim šī būs desmitā UFC cīņa - līdz šim visās izcīnītas uzvaras, bet kopumā Volkanovska uzvaru sērija panākuma gadījumā var sasniegt pat 20(!) cīņu atzīmi.

Tieši cīņā pret Holoveju pagaidām vienīgo zaudējumu karjerā piedzīvojis divus gadus jaunākais Ortega, kurš 2018. gada izskaņā cīņā pret tā brīža čempionu piedzīvoja bezierunu sakāvi. Pēc ilgākas pauzes Ortega cīņu apritē pērnā gada rudenī atgriezās jau jaunā kvalitātē - iepriekš sevi vairāk apliecinājis kā džiu-džitsu meistaru, amerikānis demonstrēja, ka ir ievērojami progresējis arī kikboksa elementos, piecu raundu cīņā sakaujot Čanu Sunu Junu.

Volkanovskim un Ortegam bija paredzēts cīnīties jau ''UFC 260'' šovā pavasarī, taču pāris dienas pirms cīņas kļuva zināms, ka austrālietis inficējies ar Covid-19. Cīņa ne tikai tika pārcelta uz jaunu datumu, bet Volkanovskis un Ortega kļuva arī par UFC realitātes šova "The Ultimate Fighter" treneriem divās pretējās jauno cīkstoņu nometnēs, šova dalībniekiem sacenšoties par uzvarētāja titulu.

Pirms Volkanovska un Ortegas dueļa oktagonā kāps dāmas - darbībā atkal būs redzama dominējošā Valentīna Ševčenko (21-3), kura tiksies ar pieredzējušo Lorenu Mērfiju (15-4). Mušas svara čempione Ševčenko līdz šim pierādījusi, ka savā divīzijā līdzvērtīgu pretinieču viņai praktiski nav, un arī pret Mērfiju lode [Ševčenko iesauka ir ''The Bullet''] būs pārliecinošā favorītes statusā. Šogad Kirgizstānas cīkstone vienu cīņu jau aizvadījusi, ''UFC 261'' ietvaros otrajā raundā sakaujot bijušo UFC čempioni Žesiku Andradi.

38 gadus vecajai Lorenai Mērfijai tikmēr šī būs pirmā UFC titulcīņa karjerā. Amerikāniete pašlaik uzkrājusi piecu uzvaru sēriju, bet izšķirošo soli tuvāk kārotajam duelim ar Ševčenko Mērfija spēra šovasar, pretendentu cīņā ar dalītu tiesnešu lēmumu pēc punktiem pieveicot Džoannu Kaldervudu.

Tiesa, pats gaidītākais ''UFC 266'' notikums, iespējams, nemaz nebūs neviena no titulcīņām, bet gan duelis pirms tām, jo savu pirmo cīņu gandrīz septiņu gadu laikā aizvadīs UFC leģenda Niks Diazs (26-9), tiekoties ar vēl vienu cīkstoni, kuram pienāktos šāds pats apzīmējums - Robiju Louleru (28-15). Abiem veterāniem šis būs revanšs pēc 17 (!) gadiem - Diazs un Loulers cīnījās ''UFC 47'' šovā, pirmajam parūpējoties par zināmu pārsteigumu un nokautējot Louleru otrajā raundā. Tolaik Nikam bija 21 gads, bet Robijam - 22.

Niks Diazs, kura jaunākais brālis Neits joprojām ir viena no lielākajām UFC zvaigznēm, savu iepriekšējo cīņu aizvadīja 2015. gadā, pēc punktiem piekāpjoties Andersonam Silvam. Šī dueļa iznākums gan tika anulēts, jo Diazs saņēma piecu gadu diskvalifikāciju par marihuānas lietošanu. Pirms tam amerikāņa rēķinā zaudējumi pret Karlosu Konditu un Žoržu Senpjēru, kuram neizdevās atņemt UFC titulu. Savu iepriekšējo uzvaru Diazs guvis 2011. gadā pret Bīdžeju Penu, taču kopš tā laika cīnījies tikai minētās trīs reizes. Gadu gaitā viņš kļuvis par fanu favorītu, pateicoties gan savai cīņas manierei oktagonā, gan savam autentiskumam raksturā - kā puisis, kurš nāk no ielām un kuram cīņas ir dzīve.

Ja Diazs var lepoties ar ''Strikeforce'' titulu, tad Loulera sasniegumu sarakstā ir UFC čempiona josta, ko amerikānis izcīnīja 2014. gadā. Savas karjeras laikā Loulers sagādājis MMA sporta faniem neaizmirstamas cīņas - ne velti viņa duelis ar Roriju Makdonaldu tiek uzskatīts par vienu no visu laiku izcilākajām UFC cīņām, Louleram pierādot savu mežoņa instinktu.

Kopš UFC titula zaudēšanas 2016. gadā Robija karjera gan attīstījusies ar lejupejošu līkni, iepriekšējās sešās cīņās gūstot tikai vienu uzvaru - pirms četriem gadiem pret Donaldu Seroni. Pērn Lolers UFC oktagonā kāpa vienreiz, pēc punktiem atzīstot Nīla Magnija pārākumu. Interesanti, ka gaidāmais duelis ar Diazu bija paredzēts pusvidējā svarā, taču pēc Diaza komandas pieprasījuma tas tika pārcelts uz vidējo svaru.

Visas ''UFC 266'' main card cīņas, sākot no 5:00 rītā pēc Latvijas laika, tiešraidē translēs "Go3" televīzija. Galvenās cīņas sākums gaidāms ap 7:00 rītā, taču tas atkarīgs no iepriekšējo cīņu iznākuma.

Izmantotie resursi:
https://www.sherdog.com/