Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:296, Did:0, useCase: 3

Bijusī UFC cīkstone apņemas nodot savas smadzenes pēcnāves pētījumiem

Rolands Eliņš

Bijusī UFC cīkstone apņemas nodot savas smadzenes pēcnāves pētījumiem
Džūlija Kedzija. Foto: UFC

Bijusī UFC cīkstone Džūlija Kedzija, kurai ir vairāki simptomi hroniskiem smadzeņu bojājumiem, medijam "BBC Sport" apliecinājusi, ka ļaus izmantot savu ķermeni pēc nāves pētījumiem par cīņu sporta ietekmi uz smadzenēm.

Džūlija Kedzija savā cīkstones karjerā aizvadīja 29 cīņas, izcīnot 16 uzvaras. Viņa piedalījās arī vadošās MMA organizācijas UFC cīņās, taču karjeru beidza jau 32 gadu vecumā, kad bija cietusi četrus zaudējumus pēc kārtas.
Šobrīd Kedzija cieš no depresijas, miega trūkuma, hiperaktivitātes un panikas lēkmēm. Tie visi ir hroniskas traumatiskas encefalopātijas (CTE) simptomi. CTE ir smadzeņu deģenerācijas veids, par kura iemesliem tiek uzskatītas atkārtotas galvas traumas, piemēram, cīņu sportā.

"Man tā liekas normāla lieta, ko šobrīd darīt," savu lēmumu komentēja Kedzija. "Esmu saņēmusi sitienus pa galvu tik daudz, ka mēs tikpat labi varam arī apskatīties, kas tad tur noticis, un iegūt konkrētus datus. Ja tas ir veids, kā es varu palīdzēt MMA kustībai un sieviešu dalībai tajā, tad jā, daru to."

CTE ir slimība, kas pakāpeniski ar laiku kļūst arvien smagāka un noved pie demences, taču to nav iespējams diagnozēt personas dzīves laikā, bet gan tikai pēcnāves izmeklēšanas laikā.

"Vairums profesionālo MMA cīkstoņu, kurus esam pētījuši, ir bijuši ar CTE un tā turpināsies arī nākotnē," sacīja Kriss Noviskis, bijušais WWE cīkstonis, kurš nodibinājis Smadzeņu satricinājumu ietekmes fondu (CLF). "Mums šobrīd vēl nav UFC cīkstoņu, kuri sasnieguši 70 gadu vecumu, līdz ar to mēs šobrīd nezinām, ko īsti esam izveidojuši."
Profesionālais MMA, salīdzinājumā, piemēram, ar boksu, ir krietni jaunāka industrija, turklāt pētījumiem piekrituši tikai nedaudzi šī sporta veida pārstāvji.

UFC ir vadošā MMA organizācija, kuras paspārnē šobrīd ir ap 650 cīkstoņu. UFC ir izveidojusi savu medicīnisko institūtu, kas piedāvā cīkstoņiem medicīnisko atbalstu, un tiek norādīts, ka šobrīd sportistiem piedāvātā izglītība par potenciālajām traumām un briesmām ir daudz plašāka nekā iepriekšējā paaudzē.

"UFC cer, ka jau relatīvi tuvā nākotnē nonāksim pie tā, ka katram cīkstonim un bokserim reizi gadā būs jāveic medicīniskās smadzeņu pārbaudes," BBC norādīja UFC izpilddirektors Lorenss Epstīns. "Piemēram, ja sportistam smadzeņu masas sarukums ir lielāks nekā standarta, tad vairs nebūtu iespējams saņemt licenci un sports būtu jāatstāj."

Izmantotie resursi:
https://www.bbc.com/sport/mixed-mar...