Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:296, Did:0, useCase: 3

Usmanam trešā UFC titula aizstāvēšanas cīņa pret bijušo treniņbiedru Bērnsu

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Usmanam trešā UFC titula aizstāvēšanas cīņa pret bijušo treniņbiedru Bērnsu
Kamaru Usmans. Foto: USA Today Sports/Scanpix

''UFC APEX'' arēnā Lasvegasā šonakt risināsies ''UFC 258'' cīņu šovs, kura galvenais notikums būs cīņa par UFC pusvidējā svara titulu - Gilberts Bērnss (19-3) mēģinās no čempiona troņa gāzt Kamaru Usmanu (17-1).

Kamaru Usmana un Gilberta Bērnsa cīņa laika gaitā tikusi pārcelta jau divas reizes - pagājušā gada jūlijā plānus savest astoņstūrī kopā bijušos treniņpartnerus izjauca Bērnsa inficēšanās ar Covid-19, bet decembrī par šķērsli kļuva Usmana savainojums. Par dueļa pārcelšanu uz 13. februāri [pēc Latvijas laika 14. februāra agrs rīts] UFC oficiāli paziņoja pirms nepilna mēneša.

33 gadus vecais nigērietis Usmans UFC pusvidējā svara čempiona statusā atrodas kopš 2019. gada, kad ar vienbalsīgu tiesnešu lēmumu pieveica tā brīža čempionu. Pēc tam savu statusu Usmans nostiprināja ar divām veiksmīgām titula aizstāvības cīņām pret divīzijas zvaigznēm Kolbiju Kovingtonu un Horhi Masvidalu. Kamaru Usmans UFC cīnās kopš 2015. gada un uzvarējis visās 12 aizvadītajās cīņās, bet kopā viņa uzvaru sērija sasniedz iespaidīgo 16 panākumu atzīmi.

Trešo titula aizstāvības cīņu pusvidējā svara čempions aizvadīs pret divīzijas reitinga pirmo numuru un savu bijušo treniņpartneri Bērnsu. Brazīlijas cīkstonis kopā ar gadu jaunāko Usmanu trenējās ''Blackzilians'' un ''Sandford MMA'' komandās Floridā pie trenera Henrija Hufta, kura komandas vidū ir tādi cīkstoņi kā Maikls Čendlers, Vitors Belforts un Robijs Loulers. Pagājušogad Usmana un Hufta ceļi šķīrās - UFC čempions šādu soli skaidroja ar to, ka vēlējies no treneru puses vairāk individuālu pieeju, un uzsāka sadarbību ar pazīstamo MMA treneri Trevoru Vitmenu Denverā. Viens no galvenajiem Usmana sparingpartneriem tagad ir ilggadējais Vitmena audzēknis Džastins Geičī. Kopā ar savu jauno treneri nigērietis aizvadīja iepriekšējo cīņu pret Masvidalu [kurš aizvietoja saslimušo Bērnsu].

Jāatzīmē, ka brīdī, kad Usmans mainīja komandas, jau bija zināms, ka, visticamāk, viņa nākamais pretinieks būs tieši Bērnss. Attiecībā uz treniņpartneru cīņām UFC vēsturē bijuši dažādi precedenti. Bijušais divu UFC svara kategoriju čempions Deniels Kormjē no smagsvariem pārcēlās uz pussmagā svara divīziju, jo nebija gatavs cīnīties ar savu komandas biedru Keinu Velaskezu, kurš tolaik bija smagā svara čempions. Pavisam citādi izvērtās, piemēram, Tīdžeja Dilašova un Koudija Garbranta stāsts, no komandas biedriem kļūstot par ienaidniekiem. Abi aizvadīja divas savstarpējās cīņas, abās ar nokautu uzvarot Dilašovam, kurš kļuva par UFC vieglākā svara čempionu.

Usmans un Bērnss gan vairākkārt teikuši, ka viens pret otru neizjūt neko sliktu, taču - tāds ir bizness. "Tu ar kādu kopā trenējies, dalies ar zināšanām, kas ir tev, un uzņem tās arī no citiem. Tu centies palīdzēt viņiem uzbūvēt karjeru, un nedomā, ka ''varbūt viņi to cenšas atņemt man''. Nav forši, ka esam ielikti šādā situācijā. Bet tāda ir dzīve,'' atzina Usmans. ''

Savulaik trenējoties kopā, abi cīkstoņi bija no dažādām svara kategorijām - Usmans no pusvidējā, bet Bērnss no vieglā svara. "Man ar viņu bija daudz cīņu ''Blackzilians'' laikā. Tas pat nebija sparings - tās bija cīņas,'' izteicās brazīlietis. "Viņš ir spēcīgs džeks, bet es daudz strādāju pie tā, lai pārsteigtu viņu ar savu spēku, jo viņš ar mani šajā svarā nav tik daudz trenējies. Man būs tāds pats ātrums, bet vēl lielāks spēks,'' sola Bērnss.

34 gadus vecajam brazīlietim aiz muguras karjeras veiksmīgākais gads. Savas gaitas UFC Bērnss sāka 2014. gadā, un lielāko daļu karjeras pavadījis vieglā svara divīzijā. Pirms diviem gadiem brazīlietis pārcēlās vienu svara kategoriju augstāk, un pusvidējā svarā uzvarējis visās četrās cīņās. 2020. gadā Bērnss sevi pieteica skaļāk, pirmajā raundā nokautējot Demianu Maiju un ar vienbalsīgu tiesnešu lēmumu pēc punktiem sakaujot jau pieminēto Taironu Vudliju. Šāda sērija ierindojusi Gilbertu Bērnsu pusvidējā svara divīzijas reitinga pirmajā vietā.

''Tā ir atšķirība starp mani un Kamaru - viņam galvenais ir dominēt, bet es gribu pretinieku piebeigt, nokautēt vai ar sāpju paņēmienu. Par to es domāju vispirms, un esmu gatavs būt bīstams jebkur, kur cīņa nonāks," izteicās brazīlietis. Bērnss pamatā dod priekšroku cīņai parterā, taču pēdējās cīņās apliecinājis arī sava sitiena spēku.

Starp pārējo main card cīņu dalībniekiem jāizceļ bijušais UFC vidējā svara divīzijas titula pretendents Kelvins Gastelums (16-6), kurš tiksies ar Īenu Heinišu (14-3). Gastelums pēc uzvarām pār tādiem cīkstoņiem kā Maikls Bispings un Ronaldo Souza šobrīd piedzīvojis trīs zaudējumus pēc kārtas, līdzīgās cīņās piekāpjoties pašreizējam čempionam Izraelam Adesanjam un Darenam Tilam. Savā iepriekšējā iznācienā šovasar Gastelums jau pirmajā raundā ar sāpju paņēmienu cieta sakāvi pret Džeku Hermansonu.

Visas ''UFC 258'' main card cīņas tiešraidē pārraidīs ''Go3'' interneta televīzija. Main card cīņas [pēdējās piecas] sāksies 5:00 no rīta pēc Latvijas laika, bet Usmans un Bērnss astoņstūrī varētu doties ap 7:00 rītā - tas atkarīgs no iepriekšējo cīņu iznākuma.

''UFC 258'' cīņu saraksts

Nr.Cīņa
11.Kamaru Usman vs. Gilbert Burns
10.Maycee Barber vs. Alexa Grasso
9.Kelvin Gastelum vs. Ian Heinisch
8.Maki Pitolo vs. Julian Marquez
7.Ricky Simon vs. Brian Kelleher
6.Rodolfo Vieira vs. Anthony Hernandez
5.Belal Muhammad vs. Dhiego Lima
4.Polyana Viana vs. Mallory Martin
3.Andre Ewell vs. Chris Gutierrez
2.Gabe Green vs. Phil Rowe
1.Gillian Robertson vs. Miranda Maverick

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/mma/story/_/id...
https://www.mmafighting.com/2021/2/...

     [+] [-]

, 2021-02-13 23:51, pirms 3 gadiem
bērnss uzvarēs..?