Layout: current: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:440, Did:0, useCase: 3

2015. gads: Latvijas profesionālajā MMA

Jānis Eisaks
Jānis Eisaks

2015. gads: Latvijas profesionālajā MMA
Mihails Cirkunovs
Foto: sherdog.com

Par tradīciju izveidojies, ka portāls Sportacentrs.com jaunā gada sākumā atskatās uz Latvijas sportistu pērnā gada sasniegumiem ne tikai sportā kopumā, bet arī atsevišķos sporta veidos kā, piemēram, MMA. Arī šoreiz mēs uz pērnā gada spilgtākajiem notikumiem profesionālajā cīņu sportā atskatījāmies aptaujas veidā.

Lai arī reitingi un aptaujas, ir visai subjektīvs jēdziens, mēs tāpat kā iepriekšējos gadus pieturējāmies pie ierastās koncepcijas, un arī šoreiz noteicām Latvijas labākos aizgājušā gada profesionālā MMA cīkstoņus, labākās cīņas, labākos nokautus, labāko sāpju paņēmienu izpildītājus, labākos ringa tiesnešus, kā arī Latvijas labāko konferansjē. Lai šī aptauja būtu maksimāli objektīva, mēs pieaicinājām neatkarīgu ekspertu brigādi, kuri mums palīdzēja izdarīt pareizo izvēli. Ekspertu grupā bez raksta autora piedalījās bijusī UBO pasaules čempione boksā, kikboksa cīkstone, tiesnese un trenere Agnese Boža, MMA aizsācējs Latvijā Edmunds Ķirsis, starptautiskās klases MMA un K-1 tiesnesis Rolands Mikalauskas, pasaules vicečempions Tai - boksā Sandris Tomsons, Latvijas pankrationa federācijas prezidents Sergejs Domņins, MMA, K1 un Boksa tiesnesis Vilnis Kozlovskis, Latvijas amatieru MMA federācijas ģenerālsekretārs Andrejs Maslovs, Latvijas Brazīļu Džiu-Džitsu (BJJ) federācijas prezidents Vladislavs Čerņavskis un Latvijas pankrationa federācijas viceprezidents Manvels Isadžanjans. Bet par visu pēc kārtas…

Turamies pasaules reitingos

Jau sen mūsu valsts cīkstoņi figurē dažādās ranga tabulās un viņu vārdi atrodami starptautisko skautu blociņos, taču 2015. gads Latvijas profesionālā MMA vēsturē tika ierakstīts ar trekniem burtiem. Ja visi basketbola fani aizgājušajā gadā priecājās par liepājnieku Kristapu Porziņģi, kurš pievienojās NBA komandai Ņujorkas “Knicks”, kļūstot tikai par trešo latvieti, kurš spēlējis pasaules lielākajā basketbola līgā, tad Latvijas cīņas sporta fani aiz sajūsmas lēkāja, kad Latvijā dzimušais Mihails Cirkunovs (10-2) parakstīja līgumu ar pasaules lielāko MMA organizāciju UFC. Turklāt Cirkunovs ir tikai otrs Latvijas atlēts, kuram tas izdevies, bet pirmais, kurš zem šīs organizācijas karoga izcīnījis uzvaru.

Jā, interneta vidē var lasīt viedokli, ka Mišu nemaz nedrīkst uzskatīt par Latvijas pārstāvi, jo viņš jau piecpadsmit gadus dzīvo Kanādā, bet mēs domājam, ka šie komentētāji kļūdās. Lai arī Cirkunovs pats atzīst, ka, nedaudz piemirsis latviešu valodu, jo ikdienā to nelieto, viņš sevi prezentē kā Latvijas sportistu un savā “Twitter” profilā regulāri raksta latviešu valodā. Viņš pat 18. novembrī neaizmirsa Latviju apsveikt valsts svētkos. Tāpēc lepojamies ar to, kas mums ir nevis visur meklējam slikto. Bet tas tā, atkāpei....

Kā atceramies, Cirkunovs, kurš šobrīd pasaules reitingā ierindots starp pasaules TO 50 labākajiem pussmagā svara MMA cīkstoņiem, UFC debitēja ar pārliecinošu uzvaru pār amerikāni Danielu Džoliju (5-2). MMA apskatnieki viņam prognozē spožu nākotni, taču Mihailam līdz virsotnēm vēl tāls ceļš ejams.

Lielas cerības liktas arī uz tukumnieku Edgaru Skrīveru (13-2), kurš pērnā gada izskaņā Ķīnā triumfēja astoņu vīru MMA turnīrā, kļūstot par organizācijas “Loong FC” pusvieglā svara čempionu. Pēc šī panākuma par Edgaru, kura iniciāļi atrodami vairākās reitingu veidotāju tabulās, interesi izrādījušas vairākas lielākās Āzijas organizācijas, taču latvieša nospraustais mērķis ir nokļūšana pasaules ietekmīgākajā organizācijā UFC.

Pasaules reitingos vēl joprojām atrodams arī smagsvara Konstantīna „Lāčplēša” Gluhova (28-16) vārds. Lai arī Kostja pērngad aizvadīja tikai vienu MMA cīņu, kurā piedzīvoja zaudējumu, viņš portāla Tapology.com smagā svara reitingā ierindots 113. vietā. Trīsdesmit piecus gadus vecajam Gluhovam ir līgums ar Krievijas organizāciju “M-1”, taču vēl joprojām pastāv cerība, ka par viņa pakalpojumiem ieinteresēsies kāda no pasaules lielākajām MMA organizācijām, piemēram, kaut vai tā pati “Bellator”, kura “Lāčplēsim” savulaik jau piedāvāja līgumsaistības, taču Gluhovs toreiz no šī piedāvājuma atteicās.

Pirms gada bez nosauktajiem Cirkunova, Gluhova un Skrīvera reitingos figurēja daudz vairāk mūsu sportistu, proti, Artūra Čerņavska (5-2), Igora Kostina (6-3), Mārtiņa Egles (10-8-1) un Ņikitas Petrova (7-5-1) vārdi, taču šobrīd šie atlēti reitingos nav atrodami. Tam ir dažādi iemesli. Piemēram, Egle, Čerņavskis un Petrovs vairāk par gadu nav aizvadījuši nevienu cīņu, taču Kostins 2015. gadā aizvadīja tikai vienu maču, kurā piedzīvoja zaudējumu. Par Egli un Čerņavski pagaidām nav skaidrs vai viņi vispār atgriezīsies MMA sportā, taču domājams, ka Petrovu mēs noteikti nākamgad redzēsim ringā. Ņikita aktīvi trenējas un gaida piedāvājumus.

Lai arī šis apraksts par aizejošo gadu veltīts profesionālajam MMA, nedrīkst nepieminēt Anglijā dzīvojošo Igoru Puškarski (11-0), kurš amatieru MMA cīnās bez zaudējumiem kopš 2013. gada. Viņš šogad kļuva par britu organizāciju FCC un “Shinobi” vidējā svara čempionu, un Lielbritānijas vidējā svara reitingā atrodas pirmajā pozīcijā. 2016. gadā Igors plāno debitēt profesionāļos. Domājams, ka Puškarskis arī profesionāļos ies tālu, un, iespējams, drīzumā mēs par viņu dzirdēsim bieži.

Atgriežas vecās un uzlec jaunās zvaigznes

Šis gads priekš Latvijas MMA sporta bija gana produktīvs ne tikai dēļ tā, ka mūsu valsts atlētus vēl joprojām pamana dažādu reitingu sastādītāji un Cirkunova līguma parakstīšana ar UFC, bet arī ar jaunu un talantīgu sportistu parādīšanās uz skatuves, vecmeistaru atgriešanos apritē, kā arī ar tituliem. Principā, šogad pie starptautiskajiem tituliem profesionālajā MMA tika tikai divi mūsu sportisti: Mihails Cirkunovs un Edgars Skrīvers, taču abi šie tituli ir gana vērtīgi. Pirms līguma parakstīšanas ar UFC, Mihails uzvarot slaveno amerikāni Rodniju Valesu (24-10-1), kļuva par Kanādas organizācijas HKFC pussmagā svara čempionu. Viņš aizvadīja vienu šā titula aizstāvības cīņu, bet pēc tam pievienojās UFC. Bet kā jau minējām, Skrīvers, lai kļūtu par “Loong FC” čempionu, viņam bija jāuzvar astoņu sportistu turnīrā.

Viennozīmīgi, lielākās kaislības MMA šogad notikušas tepat Latvijā, kur nomainījušies gandrīz katras svara divīzijas čempioni.

Sāksim ar to, ka Eiropas čempions kikboksā Raimonds Kozlovskis (2-3), kurš šo sezonu nobeidza ar cīņu pret titulēto kanādieti Ksavjā Aloi (5-0-0), šā gada vasarā Kuldīgā uzveicot Atvaru Armanoviču (4-1-1), negaidīti tika kronēts par Latvijas čempionu pusvieglajā svarā. Vienu Latvijas čempiona titulu bagātāks kļuva arī kluba “Sev Arch” pārstāvis Pāvels Baženovs (2-1), kurš šogad Saldū uzveicot Kristapu Tišku (0-2) saviem šosezon izcīnītajiem Latvijas pankrationa un graplinga čempiona tituliem pievienoja jauniešu pussmagā svara MMA čempiona jostu. Par gada vienu no krāšņākajām cīņām divkaujā par vakanto Latvijas čempiona titulu vieglajā svarā parūpējās bijušais šī titula īpašnieks Mihails Zabajevs (7-6) ar jelgavnieku Robertu Skujiņu (4-7-1), kurš lielāko savu karjeras daļu aizvadījis Anglijā. Aizraujošais mačs noslēdzās pēc punktiem un uzvarētāju bija spiesti noteikt sāna tiesneši, kuri ar vienbalsīgu lēmumu par jauno Latvijas čempionu kronēja Skujiņu. Bija cilvēki, kuri bija pretējās domās par soģu verdiktu, kas varētu liecināt, ka šīm Skujiņa – Zabajeva “attiecībām” varētu būt turpinājums.

Bez Zabajeva, kurš ringā nebija manīts vairāk par gadu, atgriešanās cīņu apritē par sevi šogad atgādināja vīri, kuru vārdi Latvijas MMA sistēmā figurē jau ilgu laiku, taču dažādu iemeslu dēļ par viņiem maz bija dzirdēts. Piemēram, uz lielās skatuves atgriezās viens no mūsu valsts pieredzes bagātākajiem MMA atlētiem, bijušais Eiropas un Latvijas pussmagā svara čempions Andrejs Zozuļa (13-17), kurš gadu iesāka ar uzvaru pār Krištofu Pietražeku (5-9), bet noslēdza ar zaudējumu cīņā ar Mihalu Oleksejčuku (7-2), kā arī bijušais WPFL pussmagā svara čempions Igors Zabolotnijs (7-3), kurš šogad aizvadīja tikai vienu divkauju un Polijā bija pārāks par bosnieti Nemanju Karguli (0-3). Gada nogalē Igors izlēma par labu pārejai uz smagsvariem, lai krustotu dūres ar Latvijas uzlecošo MMA smagā svara zvaigzni, hokejistu Danielu Riekstiņu (3-0), taču tā cīņa tā arī nenotika.

Ar divām izteiktām uzvarām 2015. gadā no trīs gadu atvaļinājuma atgriezās saldenieks Jurijs Dubatovka (3-0). Viņš gada sākumā uzveica lietuvieti Jonasu Kartaviču un novembrī jau rakstā pieminēto Pāvelu Baženovu. Sev uzmanību vēl šogad pievērst likuši MMA sporta jaunpienācēji Aleksandrs Kukarekins (3-0), Vladislavs Gusevs (2-0), Rihards Biģis (1-0) un Pāvels Lapovs (2-0), kuri savus spēkus MMA izmēģinājuši tikai šogad un uz ringa cīnās bez zaudējumiem. Jāpiebilst, ka mūsu valstī talantīgu sportistu netrūkts. Līdz ar MMA popularitāti arī Latvijā parādās aizvien profesionālāki kadri.

Aizvadītajā gadā aizvadītas vairākas lieliskas un aizraujošas cīņas, izcīnītas skaistas uzvaras gan ar nokautiem, gan ar sāpju/žņaugšanas paņēmieniem, taču to visu nav iespējams uzlikt uz vienas lapas, tāpēc izdomājām nesarežģīt lasītājam dzīvi un sadarbībā ar ekspertu grupu visus gada notikumus sadalījām sešās nominācijās: „Labākais cīkstonis”, „Labākā cīņa”, „Labākais nokauts”, „Labākais sāpju paņēmiens”, „Uzlecošā zvaigzne”, „Labākais MMA tiesnesis” un “Labākais konferansjē”.

Latvijas labākais MMA cīkstonis

VietaVārds/UzvārdsKlubs
1.Mihails CirkunovsXtreme Couture
2.Edgars SkrīversPukhet Top Team
3.Roberts SkujiņšSparta

Ja sākumā likās, ka šajā nominācijā diskusiju nebūs un eksperti vienbalsīgi par labāko aizgājušā gada MMA cīkstoni atzīs vienīgo mūsu valsts cīkstoni, kurš cīnās pasaules ietekmīgākajā līgā UFC, tomēr Cirkunovs par labākā statusu dabūja pacīnīties ar Edgaru Skrīveru. Iemesls kāpēc daļa ekspertu savu balsi atdeva Skrīveram bija tas, ka Edgars tomēr kā sportists uzaudzis Latvijā vietējo skatītāju priekšā, bet Mihails kā cīkstonis izveidojies Kanādā. Neskatoties uz viedokļu atšķirību, ar divu balsu pārsvaru par 2015. gada Latvijas labāko MMA cīkstoni tomēr tika atzīts Cirkunovs. Otrajā ailītē palika Skrīvers, kurš trenējas slavenajā taizemiešu klubā “Pukhet Top Team”, bet aiz viņa seko jaunizceptais Latvijas vieglā svara čempions Roberts Skujiņš. Interesanti, ka šoreiz labāko trijniekā nav atrodams Konstantīna Gluhova vārds, kurš Latvijas labākā cīkstoņa titulu Sportacentrs.com versijā izpelnījās pēdējos trīs gadus.

Labākā MMA cīņa

VietaVārds/Uzvārds
1.Roberts Skujiņš VS Mihails Zabajevs
2.Jurijs Dubatovka VS Pāvels Boženovs
3.Raimonds Kozlovskis VS Ksavjē Alaoi (Kanāda)

Šeit aptaujāto speciālistu viedokļi sakrita pilnībā. Visi kā viens par pērnā gada labāko cīņu atzina Tukumā cīņu šovā “FREON: Milžu cīņas 4” notikušo divkauju par vakanto Latvijas čempiona titulu vieglajā svarā starp jelgavnieku Robertu Skujiņu un kluba “LEWC” audzēkni Mihailu Zabajevu, kurā uzvarētājs tika noskaidrots pēc punktiem. Šī, iespējams, bija mokošākā un asumiem bagātākā MMA cīņa, kādu Latvijā nācies redzēt pēdējos piecos gados. Eksperti par gana labu cīņu uzskatīja arī maču starp diviem gados jaunajiem sportistiem Juriju Dubatovku un Pāvelu Baženovu, kura ieņēma gada otras labākās MMA cīņas statusu. Tie, kuri neredzēja šo maču, jāpiebilst, ka Pāvels bija pārņēmis kontroli pār cīņu, taču vienā momentā izlaida grožus no rokām un piedzīvoja zaudējumu. Trešo vietu mūsu tabulā ieņem cīņa starp kluba “Sev Arch” sportistu Raimondu Kozlovski un kanādieti Ksavjē Aloi. Šis vairāk bija izdzīvošanas mačs priekš Kozlovska, taču divus raundus noturēties pretī Kanādas vienam no labākajiem vieglākā svara (-62 kg) cīkstoņiem nav joka lieta. Pie tam, Ksavjē, kura treniņu biedrs ir bijušais UFC čempions Džordžs Santpjērs, mājup devās ar pabojātu morāli, jo nespēja viegli tikt galā ar latviešu puiku, priekš kura treniņi un cīņas ir hobijs, bet kanādietis visu dzīvi velta tikai sportam. Arī uzdauzītā acs priekš Aloi bija suvenīriņš par piemiņu no Latvijas.

Gada labākais nokauts

VietaCīņu pāris
1.Daniels Riekstiņš Vs. Reinis Frāms
2.Mihails Cirkunovs Vs. Rodnijs Valess (ASV)
3.Daniels Riekstiņš Vs. Janušs Diļevskis (Polija)

Liekas, ka nevienu citu gadu tā nav bijis, ka viens sportists kādā no mūsu aptaujām spējis vienā nominācijā kāpt uz goda pjedestāla uzreiz uz diviem pakāpieniem. Šogad to paveicis MMA sporta jaunpienācējs, kluba “Kamakura Jelgava” pārstāvis Daniels Riekstiņš, kura ātrās uzvaras pār Reini Frāmu un Janušu Diļevski iekļautas starp 2015. gada labāk izpildītajiem nokautiem. Riekstiņš ir autors aizgājušā gada labākajam un trešajam skaistākajam nokautam, bet otro vietu atstājis UFC cīkstonim Cirkunovam, kurš ar kājas sitienu pretiniekam pa galvu nokautēja slaveno Rodniju Valesu un kļuva par HKFC pussmagā svara čempionu.

Gada labākais sāpju/žņaugšanas paņēmiens

VietaCīņu pāris
1.Igors Zabolotnijs Vs. Nemanja Kraguļs (Bosnija)
2. Edgars Skrīvers Vs. Ruholahs Šabani (Irāna)
3.Jurijs Dubatovka Vs. Pāvels Boženovs

Pērnais gads bija ražens ne tikai ar labi izpildītiem, skaistiem nokautiem/tehniskajiem nokautiem, netrūka arī Latvijas sportistu uzvaras ar sāpju/žņaugšanas paņēmieniem. Aptaujas dalībniekiem bija jānoskatās daudzas pērnā gada cīņas, taču neapšaubāmi, prasmīgākais aizgājušā gada sāpju paņēmienu meistars bija kuldīdznieks Igors Zabolotnijs, kurš ar rokas laušanas paņēmienu Polijā uzvarēja Nemanju Kraguļu (0-3). Jāpiebilst, ka Igors “Labākā sāpju paņēmiena izpildītāja” titulu Sportacentrs.com versijā saņem jau otro reizi. Savukārt par otro pozīciju ekspertu domas dalījās. Aptaujas laikā uzpeldēja Pāvela Lapova un Monvīda Zvaigznes vārdi, taču viņi nebija konkurēt spējīgi ar Edgaru Skrīveri un Juriju Dubatovku, kuri arī ekspertu pierakstos cīnījās par otro vietu šīs aptaujas sadaļā. Ar ilgām diskusijām eksperti tomēr nonāca pie kopsaucēja un kā pērnā gada otru labāko “sāpju paņēmienu” atzina Skrīvera izpildīto rokas laušanas paņēmienu cīņā ar Ruholahu Šabani. Dubatovkas meistarstiķis ieguva trešo vietu.

Uzlecošā zvaigzne

VietaVārds/UzvārdsKlubs
1.Daniels RiekstiņšKamakura
2.Aleksandrs KukarekinsProfesionālis
3.Vladislavs GusevsSev Arch

Šajā nominācijā tika izskatīti to sportistu vārdi, kuri tikai šogad debitēja profesionālajā MMA un pa šo gadu spēja sasniegt labus rezultātus. Bez īpašas konkurences „Uzlecošās zvaigznes” titulu ieguva Latvijas hokeja virslīgas spēlētājs un cīņas sporta jaunpienācējs Daniels Riekstiņš, kurš šosezon aizvadīja trīs MMA mačus, uzvarot Oļegu Nadobņikovu, Reini Frāmu un Janušu Diļevski. Ilgākā cīņa jūrmalniekam, kurš pārstāv Jelgavas klubu “Kamakura” ilga tikai 46 sekundes. Otrajā pozīcijā tikpat spoži MMA karjeru uzsākušais rīdzinieks Aleksandrs Kukarekins, kurš protams, nevar palielīties ar tik efektīvām uzvarām kā Riekstiņš, taču tik un tā viņš izcīnījis neapstrīdamas uzvaras. Bet trešo vietu ieņem Vladislavs Gusevs, kurš gadu noslēdza ar skaistu uzvaru pār citu MMA sporta jaunatklājumu Gvido Granauski (2-3), kurš pats pagājušo sezonu uzsāka visai daudzsološi, taču gada beigas viņam bija gaužām neveiksmīgas.

Labākais MMA ringa tiesnesis

VietaVārds/Uzvārds
1.Sergejs Domņins
2.Rolands Mikalauskas
3.Andrejs Maslovs

Arī šajā nominācijā tika skatīti tikai šā gada labākie un aktīvākie profesionālā ringa tiesneši. Par cik mūsu ekspertu vidū bija viss aizgājušā gada TOP 3 sastāvs, proti, Sergejs Domņins, Rolands Mikalauskas un Andrejs Maslovs, šajā nominācijā viņiem balsot bija liegts. Ar gandrīz vienbalsīgu lēmumu ekspertu kolēģija gada labākā MMA tiesneša titulu piešķīra Sergejam Doņinam, kurš aizgājušajā gadā kā ringa tiesnesis strādāja ne tikai Latvijā, bet bija arī visai pieprasīts citviet Eiropā. Domņins aiz sevis atstāja 2013. gada Latvijas labāko profesionālā MMA tiesnesi Sportacentrs.com versijā Rolandu Mikalausku, kurš tiesā gandrīz visos lielākajos Latvijā notiekošajos cīņu šovos, un Andreju Maslovu. Arī Maslova darba lauks pagaidām ir tikai Latvija.

Gada labākais konferansjē

VietaVārds/Uzvārds
1.Verners Akimovs
2.Armands Simsons
3.Sergejs Deņisovs

Profesionālajos cīņu sporta šovos tāpat kā jebkurā citā pasākumā neiztikt bez pasākuma vadītāja jeb mūsu gadījumā – konferansjē. Latvijā ik pa laikam uzrodas jauni vārdi, taču pēdējos gadus stabili figurē tikai trīs personāži un tie ir – Verners Akimovs, Sergejs Deņisovs un Armands Simsons. Bez izmaiņām jau kuru gadu pēc kārtas labākā konferansjē balvu cīņu sporta pazinēji atdeva Akimovam, kurš konferansjē karjeru uzsāka tālajā 2009. gadā. Reitingos kāpis TV personība Armands Simpsons, kurš apdzinis pieredzes bagāto Sergeju Deņisovu un palicis otrais ar cerīgu skatu uz nākotni. Diezgan labi aizgājušajā gadā konferansjē statusā sevi pieteica mūziķis Jānis Kalējs, taču par viņu nobalsoja vien Agnese Boža un Manvels Isadžjans, mēģinot viņu iebalsot mūsu reitinga trešajā pozīcijā. Jāpiebilst, ka savulaik cīņu sporta konferansjē arodu mēģinājuši apgūt arī mūziķi Ozols, Gacho, DJ Gustavito, Liene Brikouska, Lingita Bopulu, radio balss Toms Barons, taču viņi, izņemot Brikousku, tā arī nenostiprinājās šajā sfērā un ātri nozuda no skatuves.

Pēc nedēļas publicēsim arī aizgājušā gada apskatu profesionālajā kikboksā jeb K-1, kurā aprakstīsim ne tikai pērnā gada spilgtākos notikumus, bet arī līdzīgi kā MMA sadalīsim balvas sešās nominācijās.

Izmantotie resursi:
Sherdog.com: UFC, Mixed Martial Arts (MMA)...
Tapology | The MMA Network