Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2539, Did:0, useCase: 3

"Euro 2024" finālturnīra potenciālās pārsteigumu autores – kuras izlases tās būs?

Jānis Celmiņš

"Euro 2024" finālturnīra potenciālās pārsteigumu autores – kuras izlases tās būs?
Itālijas izlase pēc triumfa iepriekšējā turnīrā. Foto: AFP/Scanpix

Tuvojas Eiropas čempionāts futbolā, kas šoreiz norisināsies futbola lielvalstī Vācijā, kur 24 valstis cīnīsies par galveno trofeju. Galvenās favorītes ir ierastās - Anglija, Vācija, Francija, Spānija, Portugāle, tāpat nevienam nebūs pārsteigumi par Beļģijas, Itālijas un Nīderlandes spēlēšanu pusfinālu. Taču no kurām izlasēm vērts sagaidīt patiešām negaidītus panākumus? Vērts pievērst uzmanību, kādas prognozes piedāvā bukmeikeri Euro 2024 sakarā.

Eiropas futbolā jau vairākas paaudzes valda konkrēta hierarhija, kurā dominē dažas lielākās valstis. Šīs futbola lielvalstis ir Pasaules kausa un Eiropas čempionāta favorītes praktiski visos turnīros - gan tagad, gan pirms desmit gadiem, gan pirms 20 un 30 gadiem. Taču Eiropas čempionātā katra spēle ir svarīga, un katrs favorītu klupiens nozīmē, ka paveras vieta kādam citam, un Eiropas čempionātos ierastā lietu kārtība bieži vien tikusi sagriezta kājām gaisā.

Divi slavenākie piemēri ir 1992. un 2004. gada finālturnīros. Pirms 32 gadiem "Euro 1992" finālturnīrā pilnīgi negaidīti triumfēja Dānijas izlase, kurai vispār nebija turnīrā jāpiedalās - Dānija tika uzaicināta kara pārņemtās Dienvidslāvijas vietā. Savukārt pirms 20 gadiem "Euro 2004", kas reizē bija arī Latvijas izlases vēsturiskā debija šāda līmeņa sacensībās, kaut kādā veidā pamanījās uzvarēt Grieķijas izlase, sešās spēlēs gūstot tikai septiņus vārtus.

Gandrīz katrā 21. gadsimta Eiropas čempionāta finālturnīrā bijusi komanda, kas krietni pārspējusi uz sevi liktās cerības un ielauzusies ierasto grandu vidū. Tas gan neattiecas uz pavisam neloģiskiem Pelnrušķītes stāstiem, bet gan uz tā saukto Eiropas futbola vidusslāni, kura pieskaitāmas daudzas izlases, kas ikdienā tomēr atpaliek no Anglijas, Vācijas un Spānijas līmeņa.

Piemēram, 2008. gada finālturnīra pusfinālā spēlēja Turcija un Krievija, kuras abas savos pusfinālos gan zaudēja. 2016. gada finālturnīrā pirmoreiz par čempioni kļuva Portugāle, kas toreiz arī nebija bukmeikeru pirmā izvēle, taču tāpat jāatzīmē Velsas izlases iekļūšanu pusfinālā un, protams, debitantes Islandes aizkļūšana līdz ceturtdaļfinālam, pa ceļam izslēdzot no turnīra Angliju. Savukārt nesen aizvadītajā "Euro 2020", kas pandēmijas dēļ notika 2021. gadā, pusfinālā pamanījās iekļūt Dānijas izlase, un tāpat jāpiemin, ka ceturtdaļfinālā spēlēja Šveices, Ukrainas un Čehijas izlases, kamēr Vācijai un Francijai turnīrs beidzās jau astotdaļfinālā.

Arī "Euro 2024" tiek sagaidīts ar ierastajām favorītēm priekšgalā. Skatoties, kādus koeficientus piedāvā totalizators Euro 2024 sakarā, Anglijai, Vācijai, Francija, Spānijai un Portugālei tiek paredzēta galvenā cīņa par čempiones titulu, kamēr tieši aiz šīm izlasēm ir neliels otrais vilnis ar Beļģiju, Nīderlandi un Itāliju. Skaidrs, ka visas šīs izlases ir cienīgas spēlēt "Euro 2024" ceturtdaļfinālā un par katru no tām atsevišķi nebūs nekāds pārsteigums, ja tās iekļūs vismaz labāko astotniekā. Taču, ņemot vērā vēsturiskās tendences, būs milzīgs pārsteigums, ja ceturtdaļfinālā spēlēs tieši šīs astoņas izlases. Kā rāda vēsture, parasti tomēr atrodas vismaz viena komanda, kas aizspēlējas negaidīti tālu.

Pirmkārt jau jāatzīmē, ka Eiropas čempionātā šovasar spēlēs praktiski visas spēcīgākās komandas. Nosacīti izņēmumi ir Velsa, Islande un Grieķija, kas zaudēja pārspēļu finālos, tāpat būs visnotaļ maza ziemeļvalstu pārstāvniecība, jo finālturnīram nekvalificējās ne Norvēģija, ne Zviedrija.

Otrkārt, turnīrā ir tikai dažas patiešām izteiktas pastarītes, turklāt arī tas vērtējams tikai nosacīti. Teorētiski viszemāk izliktas ir Albānijas, Gruzijas un Slovākijas izlases, kā arī Slovēnija un Rumānija. Skaidrs, ka šīs komandas nebūs titula favorītes, bet atsevišķā spēlē atņemt punktus augstāk izliktai pretiniecei? Tas noteikti būs dienas kārtībā.

Treškārt, jāpievērš uzmanība komandu izkārtojumam apakšgrupās, kas tika izlemts grupu turnīra izlozē. Ir milzīga atšķirība, vai spēlēt A grupā (tur kopā ar Vāciju ir Skotija, Ungārija un Šveice) vai, piemēram, B grupā, kur Albānija iemesta kompānijā ar Itāliju, Horvātiju un Spāniju.

Skatoties uz sastāviem un iepriekšējiem panākumiem, varētu sagaidīt, ka nu beidzot pienākusi kārta izcelties Polijas un Austrijas izlasēm. Taču šīs abas izlases nonākušas D apakšgrupā, kur tām kompāniju sastādīs Francija un Nīderlande. Tas savukārt nozīmē, ka Polija un Austrija varēs būt laimīgas, ja vispār izkļūs no grupas. Jāatgādina, ka izslēgšanas spēlēs iekļūs sešu grupu divas labākās komandas, kā arī četras no sešām trešo vietu ieguvējām.

Parocīgākās pozīcijās potenciāliem pārsteigumiem ir C grupas komandas. Tur galvenā favorīte Anglija cīnīsies ar Slovēnijas, Dānijas un Serbijas izlasēm, un gan dāņi, gan serbi tiek piesaukti pie tiem, kuri var aizspēlēties visnotaļ tālu. Galu galā, Dānijas izlasei jau ir šāda veida pieredze no iepriekšējā turnīra, kamēr Serbija var lepoties ar dziļu un sabalansētu sastāvu savā EČ debijā. Jā, Serbijai šī būs debija Eiropas čempionātā, lai gan pēc atdalīšanās no Melnkalnes tā paspējusi piedalīties jau trīs Pasaules kausos.

Bez grandu līdzdalības izveidojusies E grupa, protams, ja vien par grandu netiek uzskatīta Beļģija. Beļģijas izlases zvaigžņu klāsts principā attaisnotu šādu statusu, taču Beļģijas ambīcijas pagaidām tomēr palikušas piepildītas tikai daļēji. Beļģijai šajā grupā būs trīs solīdas pretinieces - Rumānija, Ukraina un Slovākija. Lai gan komandu spēki ir nosacīti līdzvērtīgi, Ukrainas izredzes uz otro vietu grupā šobrīd izskatās reālistiskas, un tas nozīmētu astotdaļfinālu pret D grupas otrās vietas ieguvēju.

Savukārt debitante Gruzija tikusi pie iespējas F apakšgrupā, kurā par vietu izslēgšanas spēlēs cīnīsies pret Turciju, Portugāli un Čehiju. Gruzija nebūs favorīte nevienā no šiem mačiem, taču sīvā konkurence nozīmēs, ka izspraukties cauri apakšgrupas sietam varētu izdoties arī ar vienu veiksmīgu spēli.

Bukmeikeru vērtējumā aiz favorītu lielā astotnieka kā nākamās izlases seko Horvātija, Dānija un Turcija. Horvātija divreiz pēc kārtas spēlējusi Pasaules kausa pusfinālā, turklāt 2018. gadā pat sasniedza finālu, kamēr Eiropas čempionātā panākumi bijuši pieticīgāki. Iepriekšējos divos finālturnīros Horvātija netika pāri astotdaļfināla kārtai.

Arī tagad B apakšgrupā Horvātijai nesolās vieglas dienas, turklāt aktuāls ir jautājums, vai Horvātijas iekļūšana ceturtdaļfinālā vai pat pusfinālā vispār atbilstu vārdam "pārsteigums"? Tāpat - vai būtu loģiski to teikt par Dāniju, ņemot vērā, ka dāņi pusfinālā spēlēja jau pirms trim gadiem?

Tādus īstos pārsteigumus līdz ar to drīzāk varētu sagaidīt no A grupas. Mājiniece Vācija ļoti centīsies, lai pati nesarūpētu jaunu šoka terapiju saviem līdzjutējiem, taču bažas par to, protams, ir. Vācija ir izlidojusi no turnīra jau pirmajā fāzē divos iepriekšējos Pasaules kausa finālturnīros, kā arī apstājusies astotdaļfinālā "Euro 2020". Kamēr Vācija meklēs savu modžo, to noteikti būs gatavas izmantot Skotijas, Ungārijas un Šveices izlases. Neviena no šīm trim komandām iepriekšējo 50 gadu laikā nav spējušas sasniegt Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālu (Ungārija to divreiz paveica pirms 52 un 60 gadiem), un parocīgāku iespēju būs grūti vēlēties.

Precīzu ceļu izslēgšanas spēlēs šobrīd gan nav iespējams ieskicēt nevienai komandai, jo EČ pašreizējais formāts paredz, ka astotdaļfinālā iekļūs četras no sešām trešo vietu ieguvējām. Lai būtu iespējams godīgi izveidot astotdaļfināla pārus tā, lai nevienai komandai nenāktos izslēgšanas spēlēs cīnīties pret savas grupas komandu, UEFA sagatavojusi sarežģītu sistēmu, ko pagaidām vēl nav vērts detalizēti apspriest. Taču komandām noteikti jārēķinās ar to, ka konkurence būs sīva. Iepriekš "Euro 2020" finālturnīrā visām sešām grupas trešo vietu ieguvējām bija 3-4 punkti, un četras labākās tika noteiktas pēc vārtu statistikas. Ukraina bija tikai par vieniem gūtiem vārtiem priekšā Somijai, taču ar to izrādījās pietiekami, lai tiktu pie astotdaļfināla pret Zviedriju, ko aizraujošā mačā izdevās pieveikt.

Līdz ar to arī "Euro 2024" īstā intriga sāksies izslēgšanas spēlēs, kur favorītu statuss ir ar daudz mazāku nozīmi, jo vienā atsevišķā spēlē var notikt teju pilnīgi viss, ieskaitot pavisam negaidītus pavērsienus arī tā saukto mazo izlašu izpildījumā.