Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:371, Did:0, useCase: 3

Apžēlojoties par Lietuvas beisbolistiem, tiesneši pārtrauc EČ kvalifikācijas maču

Juris Miņins
Juris Miņins

Apžēlojoties par Lietuvas beisbolistiem, tiesneši pārtrauc EČ kvalifikācijas maču
Lietuvas beisbola izlase 2019. gada B grupas EČ
Foto: facebook.com/beisbolas.lt

Šodien noslēdzās Eiropas beisbola čempionāta elites grupas pārspēles, kurās Izraēlas izlase izcīnīja divas pārliecinošas uzvaras pār Lietuvu. Otrajam panākumam bija nepieciešami vien pieci iningi.

Eiropas čempionāts beisbolā ir turnīrs, kas notiek reizi divos (trīs) gados un tajā piedalās 12 spēcīgākās šī reģiona komandas. Tiesa, tā kā 2020. gadā beisbols atgriezīsies olimpisko spēļu programmā, tad, apvienojot EČ ar OS kvalifikācijas turnīru, 2018. gada Eiropas čempionāts tika pārcelts uz 2019. gadu.

Tāpat, lai noskaidrotu tās divas komandas, kas EČ elites grupas turnīrā piedalīsies no B grupas, tika rīkoti divi kvalifikācijas turnīri, precīzāk, "play-off" sērijas. Pirmajā piedalījās 2017. gada B grupas EČ divas labākās komandas (apakšgrupu uzvarētājas), t.i., Austrija un Lietuva. Šajā sērijā, kas ilga līdz divām vienas komandas uzvarām, labāka bija Austrijas vienība un abas spēles noslēdzās priekšlaicīgi. Pirmā, kuru austrieši uzvarēja ar 10:0, noslēdzās septītajā iningā, bet otrā, pie rezultāta 3:25 – piektajā spēles cēlienā.

Savukārt otrajā kvalifikācijas sērijā, kurā piedalījās jau 2019. gada EČ B grupas labākās komandas, piedalījās Izraēla un Lietuva, kas atkal bija labākā savā apakšgrupā, finālā pieveicot Ukrainu.

Jāsaka, ka arī šogad lietuviešiem nebija lemts iekļūt Eiropas spēcīgāko komandu sabiedrībā, kā arī turpināt cīņu par vietu olimpisko spēļu turnīra dalībnieču sastāvā. Pirmajā mačā, kas vakardien norisinājās Utenā, viņi gan spēja noturēties visus deviņus iningus, taču piekāpās Izraēlas valstsvienībai ar 2:12, bet šodien gan klājās daudz sliktāk un mačs atkal tika pārtraukts priekšlaicīgi, jo spēles piektajā iningā rezultāts bija kļuvis jau 15:0 par labu Izraēlai.

Beisbolā, kad laukumā tiekas divas dažādu līmeņu komandas vai kādā no mačiem viena vienība ir ievērojami spēcīgāka par otru, kas redzams arī uz tablo, var tikt piemērots tā sauktais "žēlastības noteikums" ("mercy rule" – aut.), kas paredz, ka, ja mačā ir nospēlēti vismaz pieci iningi no deviņiem un vienai komandai ir vismaz 15 punktu pārsvars, tad spēli var noslēgt (atbilstoši Pasaules beisbola un softbola konfederācijas, jeb WBSC aktuālajiem noteikumiem). Šādi noteikumi ir gan starptautiskos mačos, gan bērnu un studentu čempionātos, taču profesionālajās beisbola līgās gan tas netiek piemērots.

Taisnības labad gan jāpiebilst, ka Izraēlas beisbola izlase tiek komplektēta nevis no vietējo komandu spēlētājiem, bet gan no Ziemeļamerikā dzimušiem un augušiem spēlētājiem, kuriem ir ebreju saknes. Tādējādi šajā komandā, kas stājās pretī lietuviešiem, bija virkne ar MLB draftā izvēlētiem ASV beisbola zemāko līgu spēlētājiem.

Pēc šiem mačiem ir noskaidrojies arī viss 2019. gada Eiropas čempionāta, kas no 6. līdz 15. septembrim norisināsies Vācijā, dalībnieku sastāvs. Bonnas pilsētā mačus aizvadīs Beļģija, Horvātija, Čehija, Francija, Vācija un Lielbritānija, bet Solingenā – Itālija, Nīderlande, Spānija, Zviedrija, Austrija un Izraēla.

Šīs pašas komandas cīnīsies arī par iespēju 2020. gadā doties uz olimpiskajām spēlēm. Tiesa, uzvara EČ vēl negarantē biļeti uz Tokiju, jo Eiropas čempioniem būs jātiekas pārspēlēs ar Āfrikas spēcīgāko izlasi (DĀR), lai sadalītu vienīgo ceļazīmi uz vēsturisko beisbola turnīru, kas būs pirmais kopš sporta veids ir atgriezies OS programmā.

Izmantotie resursi:
WBSC - World Baseball Softball Confederation

     [+] [-]

, 2019-07-27 18:13, pirms 5 gadiem
Visusvētākā jaunava Marija,
Apžēlojies par Lietuvas beisbolistiem,
Āāāāāāāāp - žēēēēēē - looooo - jieeeeeees!