Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:371, Did:0, useCase: 3

Pēc zaudēta pusfināla "pazūd" Kubas beisbolists

Juris Miņins
Juris Miņins

Pēc zaudēta pusfināla "pazūd" Kubas beisbolists
Ivans Prieto, Foto:AP/Scanpix

Kubas izlases beisbolists Ivans Prieto pēc 2023. gada Pasaules beisbola klasikas turnīra ir pametis savas komandas bāzi Maiami un nav atgriezies atpakaļ Kubā, kļūstot par pirmo beisbolistu, kurš ir aizbēdzis no Kubas lielākā beisbola turnīra laikā.

Kā ziņo ASV mediji, Kubas izlases ķērājs Ivans Prieto, kurš spēlē ķērāja pozīcijā, taču 2023. gada turnīrā bija rezervists, ir aizbēdzis no izlases bāzes un nav devies ar komandu atpakaļ uz Kubu. Tiek stāstīts, ka Prieto vienkārši pameta komandas bāzi, iesēdās kādā auto, kur viņu gaidījuši radinieki un devies prom. Pirms tam, kā jau esot noskaidrots, spēlētājs ir saņēmis zvanu no, visdrīzāk, savām mājām, kurā Ivanu aicināja palikt Maiami.

26 gadus vecais Ivans Prieto ir pirmais kubiešu beisbolists, kurš ir aizbēdzis no savas valsts Pasaules beisbola klasikas laikā.

Kopumā šāda prakse gan nav nekas jauns, jo Kuba oficiāli ir nostājusies pret savu beisbolistu spēlēšanai ASV, lai gan pieļauj viņu došanos uz citu valstu līgām (saņemot atļauju). Tiek lēsts, ka ik gadu no Kubas pa dažādiem ceļiem aizbēg vairāk kā divi simti beisbolistu un, ja iepriekš, kad šī plūsma bija mazāka, tie bija jau pieaugušo līmenī sevi pierādījuši spēlētāji, tad tagad bēg arī perspektīvie jaunieši.

Jāpiebilst arī, ka Kubas varas oficiālā nostāja pret visiem bēgļiem ir diezgan skarba, jo viņi tiek pasludināti par valsts nodevējiem un viņi ne tikai vairs netiek aicināti spēlēt izlasē, bet arī ilgāku laiku viņiem nav iespējas apmeklēt Kubu.

Tieši šī apstākļa dēļ 2023. gada WBC izspēlē kubiešu komanda, neskatoties uz to, ka spēja tikt līdz pusfinālam, bija diezgan vāja un pēdējā spēlē piedzīvotā sagrāve pret ASV (2:14) drīzāk ir loģiska, nekā pārsteidzoša.

Interesanti, ka pirms WBC vairāki kubiešu aktīvisti piedāvāja izveidot komandu no MLB spēlējošajiem Kubas beisbolistiem, tādējādi savācot daudz konkurētspējīgāku vienību, taču Starptautiskā beisbola un softbola federācija šādu ideju noraidīja, paziņojot, ka turnīrā piedalās komandas, kuras ir deleģējušas valstu nacionālās federācijas.

2022. gada sezonā MLB spēlēja 33 kubiešu beisbolisti, bet vēl daudzi jaunie talanti spēlēja zemākajās līgās.

Jāatzīmē arī, ka Kubas un ASV izlašu mača laikā ārpus stadiona notika mītiņš, kurā vietējie un jau iepriekš uz ASV pārbēgušie kubieši protestēja pret Kubas valdību un prasīja valsts atbrīvošanu no pie varas esošajiem politiskajiem spēkiem.

Izmantotie resursi:
https://www.nbcsports.com/chicago