Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2890, Did:0, useCase: 3

Vai Bīla un Porziņģa duets atgriezīs ''Wizards'' NBA ''play-off''?

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Vai Bīla un Porziņģa duets atgriezīs ''Wizards'' NBA ''play-off''?
Kristaps Porziņģis. Foto: AP/Scanpix

Straujiem soļiem tuvojas jaunā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sezona, kurā no Latvijas arī šosezon spēlēs divi latvieši - Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns. Pēc laika Rietumu konferencē pagājušās sezonas laikā Porziņģis tika aizmainīts atpakaļ uz Austrumu konferenci. Jaunajā sezonā viņš kopā ar Bredliju Bīlu veidos ''Wizards'' līderu duetu, bet vai ar to pietiks, lai Vašingtona pēc viena gada pauzes atgrieztos izslēgšanas spēlēs?

Šodien, 30. septembrī, Japānā Kristapa Porziņģa Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komanda Vašingtonas ‘’Wizards’’ ar spēli pret Goldensteitas ‘’Warriors’’ sāks gatavošanos jaunajai NBA sezonai, kas ar diviem mačiem sāksies 18. oktobrī. Starpsezonā klubs veicis atsevišķas izmaiņas sastāvā, un īstenojis nozīmīgāko mērķi - nosargājis līderi Bredliju Bīlu, ar kuru noslēgts jauns maksimālais līgums. Trijotne Bīls – Porziņģis – Kuzma vismaz sezonas sākumā būs šīs vienības līderi, kurai pagaidām eksperti vietu izslēgšanas spēlēs neparedz.

''Wizards'' sastāva izmaiņas starpsezonā

Pēc divām skaļām starpsezonām šī ‘’Wizards’’ bija klusāka. Ja pirms diviem gadiem tā veica maiņu, kā rezultātā no ‘’Rockets’’ ieguva Raselu Vestbruku, bet pirms gada to pašu Vestbruku aizmainīja uz Losandželosas ‘’Lakers’’, tad šīs vasaras nozīmīgākais uzdevums bija savās rindās noturēt ilggadējo līderi Bredliju Bīlu, kas arī izdevās. Vispirms paredzami Bīls atteicās no iepriekšējā līguma pēdējā gada, lai vēlāk ar to varētu noslēgt jaunu vienošanos uz nākamajiem pieciem gadiem par 251 miljonu ASV dolāru. Naudas ziņā tik vērtīgu piedāvājumu Bīls nekur nesaņemtu, un publiski basketbolists allaž pozitīvi izteicies par iekārtošanos politiskajā galvaspilsētā Vašingtonā.

Aizsargi

2021./2022.g spēlētāji2022./2023.g spēlētāji
Bredlijs BīlsBredlijs Bīls
Išs SmitsMonte Moriss
Rauls NetoDelons Raits
Tomāšs SatoranskisDžonijs Deiviss

Jau iepriekšējās sezonas beigās Bredlijs Bīls aicināja ‘’Wizards’’ veikt uzlabojumus aizsargu jeb saspēles vadītāju rindās, un šķiet, ka Vašingtonai šajā starpsezonā ir izdevies spert soli uz priekšu. Lielāko darījumu vasarā klubs veica ar Denveras ‘’Nuggets’’, kā rezultātā tika samainīti arī divi aizsargi – Išs Smits devās uz Kolorādo štatu, bet Monte Moriss uz Vašingtonu. Iepriekšējā sezona Morisam kļuva par karjerā statistiski veiksmīgāko, 75 regulārās sezonas spēlēs vidēji metot 12.6 punktus un atdodot 4.4 rezultatīvās piespēles. ‘’Wizards’’ vairs nespēlēs arī Rauls Neto un čehs Tomašs Satoranskis. Brazīlietis karjeru turpinās citā Austrumu konferences vienībā Klīvlendas ‘’Cavaliers’’, bet Satoranskis atgriezās Eiropā, pievienojoties Spānijas grandam ‘’Barcelona’’. Viņu vietas ieņēmuši Delons Raits un Džonijs Deiviss.

30 gadus vecais Raits iepriekšējo sezonu pavadīja Atlantas ‘’Hawks’’, 77 regulārās sezonas spēlēs vidēji metot 4.4 punktus un atdodot 2.4 piespēles. Viņam šī kļūs par septīto NBA komandu karjerā – visilgāko laiku viņš pavadījis Toronto ‘’Raptors’’ sastāvā, bet ar ‘’Wizards’’ basketbolists noslēdzis divu gadu līgumu par 16 miljoniem dolāru. Jāpiemin, ka viņš jau reizi ir spēlējis kopā ar Kristapu Porziņģi. Tas notika 2019./2020. gada sezonā, kuru spēlētājs pavadīja Dalasā. Tikmēr Džoniju Deivisu ‘’Wizards’’ izvēlējās šī gada draftā ar augsto desmito numuru. Šobrīd esošā aizsargu grupa izskatās daudzsološa. Lielāko spēles laiku savstarpēji dalīs Bīls ar Morisu, kā nākamais no rezervistu soliņa tiks iesaistīts Raits, bet Deivisam savā debitanta gadā būs jāpierāda savas prasmes abos laukuma galos.

Uzbrucēji

2021./2022.g spēlētāji2022./2023.g spēlētāji
Kenteiviuss Kaldvels PoupsVils Bārtons
Deni AvdijaDeni Avdija
Korijs KispertsKorijs Kisperts

Lielākā izmaiņa vieglo uzbrucēju pozīcijā saistītā ar Kenteiviusa Kaldvela Poupa aizmainīšanu uz Denveras ‘’Nuggets’’ kopā ar Išu Smitu. Šajā pozīcijā vietā nācis Vils Bārtons, kurš aizvadīja rezultatīvu iepriekšējo sezonu – 77 regulārās sezonas mačos uzbrucējs vidēji guva 14.7 punktus un izcīnīja 4.8 atlēkušās bumbas zem groziem. Tomēr jāsecina, ka līdz ar maiņu ''Wizards'' kļuvusi vājāka aizsardzībā, jo Bārtons nav tik labs šajā elementā, cik ir Kaldvels Poups. Lielāku darba apjomu savā laukuma galā turpmāk var nākties veikt izraēlietim Deni Avdijam, kamēr uzbrukumā galvenās opcijas būs citas. Gaidāmajā sezonā ‘’Wizards’’ uzbrukums balstīsies uz Bredlija Bīla, Kristapa Porziņga un Kaila Kuzmas veiksmēm un savstarpējām sadarbībām. Bārtons gan ir pierādījis, ka prot trāpīt no tālienes, karjeras laikā vidēji metot ar 35.4 % precizitāti. Tas var lieti noderēt komandai, kurai iepriekšējā sezonā ar metienu precizitāti no tālās distances nevedās. Vašingtonā palicis arī Korijs Kisperts, kurš savā debitanta gadā vidēji meta 8.2 punktus spēlē.

Spēka uzbrucēji

2021./2022.g spēlētāji2022./2023.g spēlētāji
Kails KuzmaKails Kuzma
Rui HačimuraRui Hačimura
Entonijs GilsEntonijs Gils
Aizeja TodsAizeja Tods

Sastāvs šajā pozīcijā palicis nemainīgs. Kails Kuzma joprojām būs viens no vadošajiem komandas basketbolistiem, bet otrajā sezonā Vesa Anselda juniora vadībā lielāku lomu būs jāspēlē japānim Rui Hačimuram. Iepriekšējā sezonā viņš laukumā devās 42 regulārās sezonas spēlēs, kurās vidēji guva 11.3 punktus un izcīnīja 3.8 atlēkušās bumbas zem groziem. Starpsezonā klubs noslēdza jaunu līgumu ar Entoniju Gilu, pusēm vienojoties par vēl divu sezonu sadarbību par 3.8 miljoniem ASV dolāru.

Garie basketbolisti

2021./2022.g spēlētāji2022./2023. g spēlētāji
Kristaps PorziņģisKristaps Porziņģis
Tomass BraientsTāžs Gibsons
Daniels GafordsDaniels Gafords
Vernons KerijsVernons Kerijs

Ne visi tabulā minētie garie spēlētāji ir klasiski centra basketbolisti, taču visi šajā pozīcijā var spēlēt un lielākoties tajā sezonas griezumā arī tiks izmantoti. Lielākā izmaiņa saistīta ar Tomasa Braienta pārcelšanos uz Losandželosas ‘’Lakers’’. Viņa vietā klubs piesaistīja pieredzējušo Tāžu Gibsonu, kurš ar savu pieredzi lieti noderēs mikroklimata veidošanā. Laukumā Gibsona talanta un prasmju līmenis ir zemāks par Braienta. Visticamāk, visbiežāk centra pozīcijā tiks izmantoti Kristaps Porziņģis un Daniels Gafords, neizslēdzot iespēju abus laukumā sūtīt vienlaicīgi. Šāda taktiskā nianse var būt interesanta. Gan Porziņģis, gan Gafords jau savas karjeras laikā pierādījuši, ka prot spēlēt aizsardzībā. Nozīmīgākais jautājums Kristapa sakarā ir viņa veselības noturība visas sezonas garumā. Tieši to latvietis pirms sezonas uzsvēra kā vienu no saviem mērķiem – iegūt stabilitāti gan veselības, gan sniegumā laukumā ziņā.

Kristapa Porziņģa - Bredlija Bīla tandēms

Liepājnieks Porziņģis uz Vašingtonas ‘’Wizards’’ tika aizmainīts iepriekšējās sezonas vidū, februāra maiņu darījuma laika pēdējā dienā. Viņš no Dalasas ‘’Mavericks’’ atgriezās Austrumu konferencē, bet pretējā virzienā ceļoja Spensers Dinvidijs un Dāvis Bertāns. Porziņģa aizmainīšanu no Dalasas varēja paredzēt, taču ne februāra maiņu darījumu laikā. 2020./2021. gada sezonā latvietis ne līdz galam bija apmierināts ar sev piešķirto lomu komandā, kā arī tika ziņots par abpusējo nepatiku starp Porziņģi un Dončiču.

Rezultātā ieplānotais ‘’Mavericks’’ duets Dončičs – Porziņģis praksē nenostrādāja, kas lika tai izšķirties par maiņas darījumu. Šobrīd uz līdzvērtīga dueta rezultēšanos cer Vašingtonas ‘’Wizards’’, kuras sastāvā ir Bredlijs Bīls. Abi kopā neuzspēlēja iepriekšējās sezonas beigās, jo ‘’Wizards’’ līderis plaukstas traumas dēļ to noslēdza priekšlaicīgi.

Gan Porziņģis, gan Bīls viens otru slavēja mediju dienā. ‘’Kristaps, iespējams, ir labākais garais spēlētājs, ar kādu kopā būšu spēlējis. Viņš ir ļoti daudzpusīgs – viņa māka izplest laukumu, atdot piespēli un trāpīt metienus nav pienācīgi novērtēta. Nenovērtēta ir arī Kristapa spējas aizsardzībā,’’ par latvieti teica ‘’Wizards’’ līderis. ‘’Manuprāt, mans darbs ir laukumā padarīt vieglāku spēli Bredam, bet viņa un Kuzmas atrašanās laukumā noteikti atvieglos spēli arī man pašam. Mēs viens otru varam ļoti labi papildināt,’’ līderim piebalsoja Porziņģis, kurš turpināja, ka Kuzmam, pašam un Bīlam ātri vien jāatrod kopīga valoda laukumā, lai tas rezultētos uzvarās.

Vašingtonas ''Wizards'' aprakstošie medija ''The Athletic'' žurnālisti uzskata, ka no talanta viedokļa Bīla un Porziņga duets var būt rezultātu nesoša kombinācija. Abi spēj gūt punktus no praktiski jebkuras pozīcijas laukumā, bet Bīls labi spēlē uzbrukumā pēc ‘’pick&roll’’ sadarbībām. Ja Porziņģis ir tas, kurš dodas likt Bīla aizsargam aizsegu, tad pretinieka aizsardzībai var nākties izšķirties – visu uzmanību veltīt Bīlam, vai sekot Porziņģa kustībām pēc aizsega likšanas. Ja Kristaps paliek brīvs uz tālmetiena līnijas pēc bloka pielikšanas, tad Bīlam nekas cits neatliks, kā atdot piespēli, bet latvietim trāpīt no distances. Jebkurā gadījumā ‘’Wizards’’ cer, ka tandēma nerezultēšanās Dalasā bija saistīta ar saspēlēšanās problēmām starp Kristapu un Luku Dončiču, kamēr ar Bīlu abu tandēms varētu strādāt labāk.

Šajā vasarā Porziņģis īpaši strādājis pie kustībām uzbrukumā atrodoties ar muguru pret grozu, pustālā un tālmetiena precizitātes. Pagājušajā sezonā Kristapam nevedās ar metieniem no tālienes – tos viņš izpildīja ar 31% precizitāti, kas bija viņa sliktākais rādītājs līdzšinējā NBA karjerā. 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēs augustā pret Turciju un Lielbritāniju Porziņģis trīspunktniekus izpildīja ar 40% precizitāti, trāpot četrus no izpildītajiem desmit metieniem.

Spēles maniere un prognozes

2021./2022. gada sezonu ‘’Wizards’’ iesāka spoži – pirmajās 13 spēlēs tā bija uzvarējusi desmit mačos, kas bija vienības labākais sezonas sākums 47 gados. Jau toreiz Vašingtonas fani no prieka neaplaudēja, jo jau iepriekš pēc labiem sezonas sākumiem tos tālāk piemeklēja vilšanās. Tā gadījās arī šoreiz, visam sākoties ar nesaskaņām ģērbtuvē, kas izlauzās uz āru sniegumā laukumā.

Starpsezonā ‘’Wizards’’ palikusi aptuveni līdzīgās spēka pozīcijās kā pirms iepriekšējās sezonas. Aizsargu rindās tā ir veikusi uzlabojumus ar vienu no starpsezonas labākajām maiņām. Montes Morisa piesaiste dos lielāku iespēju Bredlijam Bīlam koncentrēties uz savu tiešo pienākumu pildīšanu nevis visa uzbrukuma organizēšanu. Tomēr satrauc aizsardzības speciālistu trūkums trešā jeb vieglā uzbrucēja pozīcijā.

Lai rezultētos Bīla un Porziņģa duets pārējiem trim laukuma spēlētājiem būs jāstrādā pie laukuma paplašināšanas, kas dotu Bīlam ar Porziņģi pietiekami daudz vietas uz parketa sadarbības izspēlei. Nevar aizmirst arī Kailu Kuzmu, kurš arīdzan vēlēsies noteiktus pieskārienus uzbrukumā mača laikā. Lielākais izaicinājums sagaida galveno treneri Vesu Anseldu junioru, kuram iepriekšējā sezonā ar sev piešķirto sastāvu neizdevās balansēt spēli aizsardzībā un uzbrukumā. Lai arī komandas spējas aizsardzībā, iespējams, ir sarukušas, tās potenciāls uzbrukumā pieaudzis. Galvenajam trenerim nāksies domāt veidus, kā efektīvi spēlēt savā laukuma galā un ļaut līderiem izcelties uzbrukumā.

Pirmssezonas prognozēs Vašingtonu nav iepriecinājis sporta medijs ESPN. Tā žurnālistu vērtējumā 2022./2023. gada sezonā ‘’Wizards’’ regulārajā sezonā uzvarēs 34 spēlēs un ieņems 12. vietu Austrumu konferencē – tātad nemaz nekvalificēsies ‘’play-in’’ turnīram. ‘’Neiekļūt izslēgšanas spēlēs būtu liela vilšanās gan Vašingtonai, gan Šarlotei, taču Austrumu konference ir kļuvusi vēl spēcīgāka, bet abas vienības nav veikušas pietiekami daudz izmaiņu starpsezonā, lai mūs pārliecinātu, ka tās ir pretendentes uz vietu ‘’play-in’’,’’ teikts ESPN publikācijā.

Cits medijs ‘’The Athletic’’ prognozē, ka Vašingtonas sezonas mērķim jābūt iekļūšanai ‘’play-in’’ turnīrā. Medijs atklāj, ka ‘’Wizards’’ spēlēšana pārspēlēs ir samērā reālistisks scenārijs, kamēr automātiskas vietas nodrošināšana izslēgšanas spēlēs pēc regulārās sezonas beigām netiek prognozēta. Lai klubs varētu pretendēt uz vietu vismaz ‘’play-in’’, jāsakrīt vairākiem faktoriem, uzskata žurnālisti. Vispirms Montem Morisam ātri vien jāiekļaujas kolektīvā un labi jāspēlē kopā ar jaunajiem komandas biedriem. Bredlijam Bīlam jāsaglabā veselība visas sezonas garumā un jāatgriežas tajā sportiskajā formā, kādā viņš bija vērojams divas sezonas pirms 2021./2022. gada. Porziņģim būtu vēlams izvairīties no nopietniem savainojumiem un daudzu spēļu izlaišanas, bet Deni Avdijam un Rui Hačimuram jādod lielāks individuālais pienesums – izraēlietim ar tālmetienu precizitāti, bet Hačimuram ar spēli aizsardzībā.

‘’Wizards’’ būs interesanta komanda, kam sekot līdz sezonas garumā, taču, lai varētu pretendēt uz labiem rezultātiem, tai visas sezonas garumā labā līmenī jāspēlē aizsardzībā. Starpsezonā tā ir pazaudējusi iepriekšējās sezonas labāko aizsargu Kaldvelu Poupu, kas nozīmē, ka tai būs jāspēlē kā komandai, lai uzlabotu rādītājus šajā basketbola elementā.

Jauno NBA sezonu Vašingtonas ''Wizards'' sāks 19. oktobrī, kad izbraukumā spēkosies pret Indiānas ''Pacers''. 21. oktobrī savā laukumā tā uzņems Čikāgas ''Bulls'', bet vēl oktobrī tai paredzētas cīņas pret Klīvlendas ''Cavaliers'', Detroitas ''Pistons'', vēlreiz Indiānas ''Pacers'', Bostonas ''Celtics'' un Filadelfijas ''76ers''.

Izmantotie resursi:
ESPN: Serving sports fans. Anytime. Anywhere.
https://theathletic.com/3578324/202...

Vai Kristaps Porziņģis kopā ar ''Wizards'' iekļūs NBA izslēgšanas spēlēs?

  • 483

  • 103


  +4 [+] [-]

, 2022-09-30 10:25, pirms 2 gadiem
Play in vajadzētu tikt.

  +3 [+] [-]

, 2022-09-30 10:26, pirms 2 gadiem
Šķiet, ka šī sezona būs KP, ja ne izšķiroša tālākajā kerjerā, tad ļoti nozīmīga gan. Beidzot ir tas brīdis, kad jāapliecina sevi par visiem 100%. Ir pieredze, veselība - jākapā! Baigi interesanti būs redzēt, kā saspēlēsies ar Beal.

     [+] [-]

, 2022-09-30 10:52, pirms 2 gadiem
Sastāvs ir dziļš un talantīgs. Ja nebūs tās traumas, tad stabila play-off komanda.

  +2 [+] [-]

, 2022-09-30 11:12, pirms 2 gadiem
Starp Beal un Luku ir viena ļoti svarīga atšķirība. Beal ir apnicis zaudēt un viņam gribas uzvaras, nav vairs svarīgi būt tam kuram ir labākie stati. Jau iepriekš ir izteicies, ka iemesti 40 punkti nepriecē, jo grib uzvarēt. Palīgi viņam blakus ir gana labi, jāpadara apkārt esošie labāki un būs arī uzvaras. Kopumā būs play off vai nē ir atkarīgs no Beal spējas salikt spēli pareizajā virzienā.

  -1 [+] [-]

, 2022-09-30 11:14, pirms 2 gadiem
Cikos šodien viņi kapā pret GST?

  +1 [+] [-]

, 2022-09-30 11:15, pirms 2 gadiem
Bogey rakstīja: Cikos šodien viņi kapā pret GST?
13:00 pēc Latvijas laika.

     [+] [-]

, 2022-09-30 11:27, pirms 2 gadiem
Kāpēc duets? Kāpēc ne trio (Bīls, Zingers un Kuzma)?

Galvenais, lai ir veselība un tad play-off būs...

  -1 [+] [-]

, 2022-09-30 12:14, pirms 2 gadiem
Labs raksts!

Par PO WSH noteikti priekšā būs -
Mil, Bos, Phi, Mia, Cavs, Bkn-tās jau ir 6.
Turpat ir Atl, Tor, Chi, kas jau ir 9...

Noteikti ari Horneti kausies un Det šogad sāks mēģināt uzvarēt. Uzdevums nav viegls, kādam ir jānolaiž balons un pašiem jāspēlē labi.

  -3 [+] [-]

, 2022-09-30 12:52, pirms 2 gadiem
Wizards top 6 komanda.

  -2 [+] [-]

, 2022-09-30 14:27, pirms 2 gadiem
Ne tuvu

  -2 [+] [-]

, 2022-09-30 16:56, pirms 2 gadiem
Noteikti tur būs, ja KP spēle tikpat labi kā izlases mačos..
Nešaubos ka tā arī būs, pieminiet manus vārdus šī būs KP spilgtākā sezona, un izlsēgšanas spēlēs viņi spēlēs!!

     [+] [-]

, 2022-09-30 17:52, pirms 2 gadiem
270 jā. Ko Jūs pīpējat, džeki?
Celtics, Nets, Bucks, Heat, 76ers, Raptors, Bulls, Cavs, Hawks. Neticu, ka būs priekšā kādai no šīm komandām. Varbūt var pacīnītes par play-in ar Ņujorku un Hornets, bet tie arī būs griesti.

  -1 [+] [-]

, 2022-09-30 19:15, pirms 2 gadiem
Wašingtona bija lieliska ar DĀVI

  -2 [+] [-]

, 2022-09-30 19:18, pirms 2 gadiem
Savējais, Rūjienas puika turēja spēli savās stingrajās rokās un ierādija vietu visiem mellajiem un baltajiem
DB - the BEST !!!🏀

  -1 [+] [-]

, 2022-09-30 20:37, pirms 2 gadiem
Rūjienas Niknais rakstīja: Savējais, Rūjienas puika turēja spēli savās stingrajās rokās un ierādija vietu visiem mellajiem un baltajiem
DB - the BEST !!!🏀
Vai ir plānoti kādi jaunumi Rūjienas Klondaikā šosezon? Ir doma piebraukt uz kādu spēli, pagsezon noraustījos, jo biš neomulīgi bij klausīties par jerēniešu kārtējiem izlēcieniem pret iebraucējiem... ☹️

     [+] [-]

, 2022-10-01 18:22, pirms 2 gadiem
Nekas tur nebūs. Kā tagad viedi jāsaka, ķīmijas nekādas. Katrs velk deķi uz savu pusi. Ja treneri neko neizmainīs, atsevišķas spilgtas spēles un viss, ko burvji iespēs.