Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2890, Did:0, useCase: 3

Teitums: "Kristaps Porziņģis ir trūkstošais ceļabiedrs "Celtics" ceļojumā"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Teitums: "Kristaps Porziņģis ir trūkstošais ceļabiedrs "Celtics" ceļojumā"
Kristaps Porziņģis, Nikola Jokičs un Džeisons Teitums 2024. gada 19. janvārī. Foto: AFP/Scanpix

"Kristaps Porziņģis pārsteidza tādā ziņā, ka pirms tam viņu pa īstam nepazinu. Zināju tikai no nedaudzajām reizēm, kad spēlēju pret viņu, taču viņš attaisno pārdrošākās cerības," Bostonas "Celtics" uzbrucējs Džeisons Teitums augstu vērtē latviešu basketbolista pienesumu.

“Pagājušā gada NBA finālā mocījāmies pret “Miami Heat”, jo viņi samainījās aizsardzībā, un mums nebija neviena, kuram iespēlēt bumbu, lai to atkostu. Viņi to izmantoja pret mums, bet Kristapu Porziņģi varam izmantot kā izšķirošu atbildi,” Teitums teica ESPN žurnālistei Ramonai Šelburnai.

Bostonas klubs agrāk pret Porziņģi sūtīja Markusu Smārtu (“Celtics” spēlētājs 2014-2023) vai Džeju Krauderu (“Celtics” uzbrucējs 2015-2017). Ieteikums – turēties apakšā un spēlēt tik fiziski, lai liktu latvietim justies nekomfortabli. Daļēji tas nostrādāja, taču Bostonā ieradās cits Porziņģis.

“Ja viņam pretī noliek kādu lielu spēlētāju, tas, iespējams, ir pārāk lēns un nepietiekami kustīgs, lai turētu līdzi,” turpināja Teitums. “Ja pretī noliek mazāku sedzēju, tas var turēt līdzi, taču Porziņģis ir 216 centimetrus garš. Viņš var pārmest bumbu pāri bez aiztures.”

Savainojumi un negaidītā nesaderība ar “Mavericks” zvaigzni Luku Dončiču aizkavēja Porziņģa attīstību Dalasā un pabojāja viņa reputāciju. Zemākais punkts tika sasniegts 2021. gada izslēgšanas spēlēs pret Losandželosas “Clippers”, kad galvenais treneris Riks Kārlails piespiedu kārtā mainīja latvieti pret Bobanu Marjanoviču.

“Skaidri redzams, ka nerādīju labāko sniegumu,” Porziņģis teica par otro sezonu Dalasas “rikšotāju” rindās. “Mani vajāja savainojumi, neuzķēru labu ritmu. Tā nebija man labvēlīga vieta. Tiku pārbaudīts. Tajā brīdī sāku veidot savu spēli no jauna.”

Porziņģa pārdzimšana sākās 2022. gada vasarā. Dažus mēnešus ātrāk, februārī, “Mavericks” tirdzniecības perioda beigās aiztirgoja viņu uz “Washington Wizards”, pretī saņemot Dāvi Bertānu un Spenseru Dinvidiju. Tas kļuva par žilbinošu kritienu.

Vasarā Porziņģis devās uz Latviju un aicināja bijušo valstsvienības spēlētāju Žani Peineru kļūt par viņa treneri. Peineram nebija iepriekšējas pieredzes trenera darbā, taču valstsvienībā viņš darbojās kā treneris laukumā. Un vienmēr analītiski vērtēja spēli.

Peinera instinkts teica, ka jāizpēta Porziņģa stiprās puses NBA karjerā – un jāliek tās lietā ar dubultu sparu. Ar “Wizards” galvenā trenera palīgu Dīnu Oliveru un latviešu žurnālistu Reini Lāci viņi darīja tieši to.

Pirmais uzdevums Peinera vārdiem: “Iepostot bumbu bez daudzām kustībām vai dribliem”. “Kad viņš saņem bumbu pareizajā pozīcijā, kur ir efektīvs – laukuma vidū, ap brīvmetienu līniju – vienu vai divas reizes driblē, izdara vienu kustību un met. Pati vienkāršākā lieta.”

Atkal un atkal, sporta zālēs Spānijā, Latvijā un Monako, viņi izkopa šo kustību. Tas bija apnicīgi un brīžiem pat garlaicīgi. Taču rezultāti bija apbrīnojami. Pēc “Second Spectrum” datiem Porziņģis šosezon pirms metiena izdara vidēji 0,51 driblu – tas ir otrais mazākais rādītājs starp spēlētājiem, kuri izdarījuši vismaz 400 metienu. Vēl mazāk driblē “Milwaukee Bucks” centrs Brūks Lopess.

Tas mainīja “Celtics” spēli. “Ķelti” 2023. gada sezonā ieņēma 26. vietu līgā bumbas iespēlēšanā garajam spēlētājām. Šogad viņi pakāpušies uz astoto vietu. Lielā mērā tādēļ, ka Porziņģis pēc tiešās iespēlēšanas vidēji gūst 1.48 punktus. Tas ir augstākais rādītājs starp NBA spēlētājiem, kuriem šosezon bijušas 75 vai vairāk “post up” situācijas un augstākais rādītājs kopš mērījumu sākuma.

“Viņš izmanto katru mazāko spraugu aizsardzībā,” Teitums teica par Porziņģa spēju atrast un izmantot “mismatch” situācijas pret nevienlīdzīgu aizsargu. “Viņš zina savas vietas. Viņš zina, kur ir efektīvs. Viņš ir ļoti gudrs basketbolists.”

Otrais uzdevums Peinera vārdiem: iemācīties, kad izdarīt “pick-and-pop” piespēles, un kad doties uz grozu, lai izprovocētu piezīmes. “Tas ļauj kļūt efektīvākam. Kad doties uz grozu – bez liekām kustībām un dribliem – un, kad izmest.”

Vēl viens iespaidīgs uzlabojums. “Celtics” vidēji gūst 8.9 punktus spēlē vairāk no Porziņģa “pick-and-pop” izspēlēm, kad viņš nostājas aizsegā – tas ir vairāk nekā jebkuram citam spēlētājam. Pirmajās sešās NBA sezonās šādos uzbrukumos viņš vidēji guva 0.89 punktus, šosezon – 1.12 punktus.

Porziņģa klātbūtne palielina “Celtics” izvēļu skaitu pret aizsargu mainīšanos un zonas aizsardzību, atzīst kluba sporta direktors Breds Stīvenss. “Ar mūsu puišiem ir viegli spēlēt un viņi grib uzvarēt. Domāju, ka vīri ātri saprata, cik labs ir Porziņģis, ja viņu sameklē izdevīgās situācijās.”

Porziņģis sezonas sākumā tik labi iederējās “Celtics”, ka Teitums sāka viņa lomu salīdzināt ar Pau Gazolu, kurš 2008. gadā tika aizmainīts uz Losandželosas “Lakers”, lai apvienotos ar Kobi Braientu. Duets 2009. un 2010. gadā sagādāja divus titulus.

“Kobem tiešām bija nepieciešams Pau tajās divās reizēs, kad viņi kopā izcīnīja titulus. Kristaps Porziņģis ir trūkstošais ceļabiedrs mūsu ceļojumā.”

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/nba/story/_/id...

  +3 [+] [-]

, 2024-02-02 09:05, pirms 3 mēnešiem
...viens no labākajiem SC rakstiem pēdējā laikā...

  +3 [+] [-]

, 2024-02-02 09:45, pirms 3 mēnešiem
Tiešām ideāls raksts par super ideālu spēlētāju !

     [+] [-]

, 2024-02-02 10:39, pirms 3 mēnešiem
norden rakstīja: Tiešām ideāls raksts par super ideālu spēlētāju !
Un kāpēc gan nevar būt šāds raksts par mūsu labāko basketbolistu.

  -2 [+] [-]

, 2024-02-02 12:04, pirms 3 mēnešiem
Ulllis rakstīja: ...viens no labākajiem SC rakstiem pēdējā laikā...
Tu gribēji teikt ESPN rakstiem, jo es šī rakta linku no ESPN šeit SC vakar iekopēju pie ķeltu pirmspēles apskata.
SC, paldies, ka to iztulkoja!

     [+] [-]

, 2024-02-02 15:34, pirms 3 mēnešiem
Viss jau ir forši,bet KP jau nebūs tas kurš atrisinās jūsu pašu problēmas no sezonas uz sezonu.
JT un JB iekšā joprojām sēž maziņš mental midget.
Šogad protams ir sarucis tādu spēļu skaits,bet joprojām viņas bija.
Minesotas,OKC utt spēles kur bija jāspēlē no pāris punktu deficīta.