Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Bruklinas ''Nets'': no iespējamās cīņas par titulu līdz neveiksmju pilnai sezonai

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Bruklinas ''Nets'': no iespējamās cīņas par titulu līdz neveiksmju pilnai sezonai
Bruklinas ''Nets'' lielais trijnieks - Bens Simonss, Kairijs Ērvings un Kevins Durents. Foto: USA Today Sports/Scanpix

Pirms jaunās sezonas nav nemaz tik vienkārši paredzēt, kā tajā varētu izskatīties Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komanda Bruklinas ''Nets''. Ar Kevinu Durentu, Kairiju Ērvingu un Benu Simonsu sastāvā uz papīra to var saukt par titula pretendenti, taču iepriekšējās sezonas pierādījušas, ka cerības piepildīt tā nav spējusi. Vai šī sezona būs izņēmums?

2019. gada vasarā Bruklinas ‘’Nets’’ kļuva no talantīgas jaunās komandas par NBA titula pretendenti. Tā vienā rāvienā piesaistīja divas līgas superzvaigznes – vispirms Kairiju Ērvingu, bet vēlāk arī Kevinu Durentu. Trīs gadu laikā postulētais par NBA čempiontitulu nav realizējies, pie tam, pazaudēta iepriekš veidotā kultūra un citām komandām atdotas virkne drafta izvēļu. Visam pa vidu bijusi trauksmaina 2022. gada vasara ar Kairija Ērvinga prasībām par maksimālo līgumu un Kevina Durenta ultimātu, vēloties tikt aizmainītam. Beigās visi palikuši turpat, kur beiguši sezonu, taču ne mazāka intriga ir, vai tā būs arī pēc nākamās sezonas izskaņas.

Turbulences pilnā vasara

2021./2022. gada sezonā jau bija vērojami interesanti notikumi ap ‘’Nets’’ komandu. Nepakļāvīgs Ņujorkas štata noteikumiem bija Kairijs Ērvings, kurš nevēlējās vakcinēties pret Covid-19 vīrusu un tādējādi noteiktu sezonas daļu nepiedalījās ‘’Nets’’ mājas spēlēs. Jau iepriekš Ērvings izcēlās ar savu nepastāvību, gadu iepriekš uz zināmu laiku bez paskaidrojumiem pametot komandu.

Notikumi komandā apnika Džeimsam Hārdenam, kuru 2020./2021. gada sezonā ‘’Nets’’ iemainīja maiņas darījumā no Hjūstonas ‘’Rockets’’. Spēlētājs nebija apmierināts ar lomu klubā, un lūdza otro reizi divu gadu laikā sevi aizmainīt. Februāra maiņu darījumu laikā Hārdens ceļoja uz Filadelfijas ‘’76ers’’, bet pretējā virzienā devās Bens Simonss, kurš joprojām nav nospēlējis nevienu oficiālu maču tās rindās.

Labākiem rezultātiem patraucēja arī savainojumi. Džo Heriss laukumā devās tikai 14 sezonas spēlēs, bet vēlāk veica potītes operāciju, kas lika viņa priekšlaicīgi noslēgt sezonu. Līdera lomu centās uzņemties Kevins Durents, taču arī viņš nebija pilnvērtīgi vesels, laukumā dodoties 55 mačos. Regulāro sezonu klubs noslēdza ‘’play-in’’ pozīcijā un par vietu ‘’play-off’’ tā uzvarēja Klīvlendas ‘’Cavaliers’’. Pirmajā kārtā, neuzvarēdama neviena mačā, vienība ar 0-4 piekāpās Bostonas ‘’Celtics’’ un izstājās no tālākās cīņas par titulu.

Trīs sezonu laikā, kurās komandu pārstāvējuši Durents un Ērvings, tā vēl nav tikusi pie čempiona gredzeniem. Vistuvāk tam klubs bija 2020./2021. gada sezonā, kad Austrumu konferences pusfinālā tā septiņu spēļu sērijā zaudēja nākamajai čempionei Milvoki ‘’Bucks’’. Haoss, kurš bija vērojams iepriekšējās sezonas laikā, kļuva par publisku drāmu 2022. gada vasarā.

Vispirms maksimālo līgumu no ‘’Nets’’ centās izspiest Kairijs Ērvings. Viņam pirms līguma pēdējās sezonas bija iespēja izvēlēties - atteikties vai turpināt sadarbību. Vienu brīdi spēlētājs izsvēra citu komandu variantus, taču bez Losandželosas ‘’Lakers’’ daudz variantu nebija. Kluba īpašnieks Ērvingam maksimālo līgumu galdā likt nebija gatavs, jo līdzšinējās sadarbības laikā spēlētājs ne vienmēr bijis pieejams komandai. Beigās Ērvinga sāga noslēdzās ar spēlētāja piekrišanu spēlēt ‘’Nets’’ arī līguma pēdējā gadā, kurā viņš pelnīs 36.5 miljonus dolāru. Pēc 2022./2023. gada sezonas viņš varēs kļūt par brīvo aģentu, ja vien puses sezonas laikā nepanāks jaunu vienošanos.

Uzreiz pēc tam ar jaunu satricinājumu klajā nāca Kevins Durents, pieprasot sevi aizmainīt. Pirms 2021./2022. gada sezonas Durents panāca līguma pagarinājumu un šī kļūs par pirmo sezonu tā ietvaros, kurā viņš pelnīs gandrīz 43 miljonus dolāru. ‘’Nets’’ nesteidzās ar Durenta vēlmes izpildi, jo pretī vēlējās iegūt kvalitatīvus aizstājējus, kuri var dot tūlītēju rezultātu. Interesi par Durentu izrādīja vairākas komandas, tostarp Toronto ‘’Raptors’’, Bostonas ‘’Celtics’’, Ņujorkas ‘’Knicks’’ un Maiami ‘’Heat’’, taču nevienas piedāvājums Bruklinu neieinteresēja. Kluba vadību neietekmēja arī Durenta ultimāts atlaist galveno treneri Stīvu Nešu un ģenerālmenedžeri Bobiju Mārksu jeb izvēlēties starp viņu un kluba vadību. Vasaras otrajā pusē visi vienojās turpināt sadarbību. ‘’Esam vienojušies turpināt uzsākto partnerību. Koncentrējamies tikai basketbola jautājumiem ar vienu kopēju mērķi: izveidot uzvarošu komandu, kas var atnest Bruklinai NBA titulu,’’ toreiz tika teikts izplatītajā paziņojumā.

Bez nopietniem pastiprinājumiem starpsezonā

Bruklinas ''Nets'' sastāvs 2022./2023. gada sezonai

SpēlētājsPozīcijaSpēles 2021./2022. g.Vidēji punkti
Kairijs Ērvingsaizsargs2927.4
Petijs Milzsaizsargs8111.4
Bens Simonssaizsargs--
Kevins Durentsuzbrucējs5529.9
Roiss O’Nīlsuzbrucējs777.4
Džo Herissuzbrucējs1411.3
Sets Karijsuzbrucējs6415.0
Tīdžejs Vorensspēka uzbrucējs--
Markīfs Morissspēka uzbrucējs177.6
Nikolass Klekstonscentrs478.7
Deirons Šārpscentrs326.2

2022. gada vasarā, koncentrējoties uz Kairija Ērvinga un Kevina Durenta jautājumiem, otrajā plānā palika sastāva komplektācija. No nozīmīgiem spēlētājiem pret iepriekšējo sezonu tajā vairs nespēlēs Gorans Dragičs, Brūss Brauns, Bleiks Grifins, Andrē Dramonds un Lamarkuss Oldridžs. Dragičs karjeru turpinās Čikāgas ‘’Bulls’’, Brauns Denveras ‘’Nuggets’’, Bleiks Grifins pievienojās Bostonas ‘’Celtics’’, Dramonds būs Dragiča komandas biedrs Čikāgā, bet Oldridžs šobrīd ir bez kluba.

Klāt nākuši Roiss O’Nīls, Tīdžejs Vorens un Markīfs Moriss. O’Nīls Jūtas sastāvā iepriekšējā sezonā vidēji meta 7.4 punktus un izcīnīja 4.8 bumbas zem groziem, Vorens pārstāvējis Indiānas ‘’Pacers’’, taču nav spēlējis visu iepriekšējo sezonu traumas dēļ, kamēr Markīfs Moriss 2021./2022. gada sezonu pavadīja Maiami ‘’Heat’’. Tur viņš caurmērā guva 7.6 punktus spēlē, taču laukumā devās vien 17 regulārās sezonas cīņās.

Aizsargu pozīcijā klubs izskatās cienīgi. Gadījumā, ja Ērvings spēs noturēt attieksmi pret basketbolu un nepazust no vienības radara tikai sev zināmu iemeslu dēļ, tad tandēms ar Petiju Milzu būs vērā ņemams duets. Pagaidām lielākās neskaidrības ir ap Bena Simonsa iespējamo izmantošanu komandas spēlē. Viņš nav laukumā devies visu iepriekšējo sezonu un pagaidām vien atgūst spēles garšu. Iespējams, austrālieti var izmantot arī citās pozīcijās, kā, piemēram, uzbrucēja vietā. Pārbaudes spēlēs viņš gan darbojies sev ierastajā aizsarga pozīcijā.

Sāpīga būs Brūsa Brauna pazaudēšanu, taču vietā nācis Roiss O’Nīls. Spēlētājs, kura prasmes uzbrukumā ir ierobežotas, taču kurš prot spēlēt aizsardzībā un segt ne tikai perimetra spēlētājus, bet arī ceturtā numura pozīcijas basketbolistus. Uzbrukumā viņa galvenais ierocis ir metiens – līdz šim karjerā viņš tālmetienus izpildījis ar 38.1 % precizitāti, bet divpunktu metienus ar 55.2 % precizitāti.

Spēka uzbrucēja pozīcijā iepriekšējā sezonā Bleiks Grifins neaizvadīja produktīvāko sezonu. Viņa vietā nācis Tīdžejs Vorens, kurš nespēlēja traumas dēļ, un veterāns Markīfs Moriss. Divi solīdi papildinājumi, kuriem vajadzētu aizstāt Grifina kvalitātes. Lielāko satraukumu gan pagaidām rada centra pozīcija, kurā šobrīd pirmais numurs ir Nikolass Klekstons. Bruklinā viņš spēlēs ceturto sezonu un iepriekšējā viņš laukumā devās visvairāk mačos – 47, kuros vidēji iemeta 8.7 punktus un izcīnīja 5.6 atlēkušās bumbas. Sezonas laikā gan visai ticami, ka Bruklinai būs jāmeklē pastiprinājumi šajā pozīcijā.

Medija ''The Athletic'' žurnālisti ''Nets'' paredz ap 49 uzvarām regulārajā sezonā un kvalificēšanos izslēgšanas spēlēm. Lai arī Durenta un Ērvinga esamība sastāvā var klubu uzskatīt par vienu no favorītēm uz titulu, pagaidām pirmssezonas prognozēs ''Nets'' tajās iekļauta netiek, jo ir pārāk liela neskaidrība, kas ar to notiks sezonas laikā.

Intrigas ap ''Nets'' pirms gaidāmās sezonas

Cik spēlēs piedalīsies Kairijs Ērvings?

Trīs sezonu laikā ar ''Nets'' Ērvings laukumā devies vien 103 regulārās sezonas spēlēs. Neviens neapšauba spēlētāja talantu, taču pēdējo gadu laikā sportists vairāk izcēlies ar savām aktivitātēm ārpus basketbola laukuma. Pazušana bez iemesla, nevēlēšanās vakcinēties pret Covid-19, iespējamā galvenā trenera Stīva Neša nerespektēšana ir vien daži no pēdējo gadu izpausmes līdzekļiem. Tieši tie lika ''Nets'' īpašniekam neizšķirties jau vasarā noslēgt jaunu līgumu ar Ērvingu. Vienīgais, kas var spēlētāju motivēt koncentrēties basketbolam nevis citām aktivitātēm, ir jauna līguma nopelnīšana.

Kevina Durenta nākotne

Pagaidām Kevins Durents ir samierinājies ar faktu, ka viņam jāturpina spēlēt Bruklinas ''Nets''. ''Saprotu savu vērtību, tāpēc zināju, ka komanda mani tik vienkārši neatdos. Komandas vadība man atklāti pateica, ka esmu pārāk labs, lai laistu mani prom, un es to novērtēju,'' ''Nets'' mediju dienā pauda pats basketbolists. Publiskie izteikumi gan nemazina to, ka baumas ap iespējamo Durenta došanos prom no Bruklinas var atjaunoties 2022./2023. gada sezonas laikā. Iespējams gan arī cits scenārijs, kurā jau ir dzīvs piemērs. 2007. gada vasarā Kobe Braients vēlējās tikt aizmainīts no ''Lakers'', taču klubs šo vēlmi neīstenoja. Tā vieta tā veica maiņu, piesaistot Pau Gazolu. Rezultātā ''Lakers'' izcīnīja divus titulus pēc kārtas. Kevinam Durentam ar ''Nets'' iespējams pārrakstīt ''Lakers'' sarakstīto scenāriju.

Stīva Neša pozīcijas galvenā trenera amatā

Stīvs Nešs par ''Nets'' galveno treneri kļuva 2020. gadā un šī ir viņa pirmā pieredze kā kādas NBA vienības speciālistam. Starpsezonā Durents pieprasīja klubam viņu atbrīvot no amata, taču tas nenotika. Būs interesanti novērot, kā Nešs tiks galā ar situāciju, lai atgrieztu ticību spēlētājos. Vai viņam izdosies nostrādāt visu sezonu kā ''Nets'' galvenajam trenerim pagaidām ir grūti prognozēt. Visai iespējams klubam būs ne īpaši sekmīgs sezonas ievads, jo no pirmajām 25 spēlēm lielākā daļa ir pret iespējamajām izslēgšanas spēļu dalībniecēm. Ja pēc tām klubam būs negatīva bilance, jāanalizē, kādi bijuši zaudējumu iemesli. Vai bijušas savainojumu problēmas, Nešu pārtrumpojuši citu klubu treneri vai viņš jau sezonas ievadā pazaudējis spēlētāju ticību.

Bens Simonss ''Nets'' kreklā

Austrālietis Simonss izlaida visu 2021./2022. gada sezonu. Pārbaudes spēlēs Simonss laukumā tika laists aizsarga pozīcijā kopā ar Kairiju Ērvingu, bet nevienā no četriem mačiem viņš neiemeta desmit punktus - respektīvi, divus, četrus, sešus un septiņus. Viņš gan bija produktīvs arī citās ailēs, kā, piemēram, atlēkušajās bumbās un rezultatīvajās piespēlēs. ''The Athletic'' atklāj, ka trio Simonss, Ērvings un Durents kopā varētu nospēlēt ap 49 regulārās sezonas spēlēs, bet austrālietis komandai visvairāk var palīdzēt aizsardzībā, kamēr uzbrukums ''Nets'' jau ir pietiekami talantīgs. Durents un Ērvings prot radīt situācijas sev pašiem, bet Heriss, Milzs un Karijs prot trāpīt metienus no distances. Sezonas ievadā šķiet, ka Simonsa spēles laiks gan varētu robežoties starp 20 līdz 25 minūtēm, kā tas bija novērojams pārbaudes mačos.

Bruklinas ''Nets'' jauno sezonu sāks naktī uz ceturtdienu, kad savā laukumā uzņems Zaionu Viljamsonu un Ņūorleānas ''Pelicans''. Vēl oktobrī tai paredzēti mači pret Toronto ''Raptors'', Memfisas ''Grizzlies'', Milvoki ''Bucks'', Dalasas ''Mavericks'' un Indiānas ''Pacers''.

Ko Bruklinas ''Nets'' sasniegs jaunajā sezonā?

  • 10

  • 9

  • 44

  • 81

  • 12