Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

NBA viedokļi: Porziņģim un Bertānam būs jādomā par pārspēlēm, Dončičs - MVP?

Rolands Eliņš

NBA viedokļi: Porziņģim un Bertānam būs jādomā par pārspēlēm, Dončičs - MVP?
Kristaps Porziņģis. Foto: AFP/Scanpix

Pirms Nacionālās basketbola asociācijas jaunās sezonas sākuma savu viedokli un prognozes par latviešu basketbolistu pārstāvēto komandu gaitām un iespējamajiem pārsteigumiem piedāvāja Edgars Buļs, raidījuma "Ūdenszeļļi" vadītājs, Reinis Lācis, basketbola apskatnieks un "Go3" komentētājs, un Toms Mālmeisters, portāla Sportacentrs.com basketbola apskatnieks.

Porziņģi un "Wizards" gaida cīņa par tikšanu Austrumu pārspēlēs

Lai gan jau ilgāku laiku tā atrodas apmaksātāko sastāvu saraksta augšgalā, "Wizards" komanda nav uzvarējusi nevienā "play-off" sērijā kopš 2017. gada. Arī šosezon "Wizards" gaidāmas pamatīgas izmaksas (152 miljoni dolāru spēlētāju algās), kas ir 12. augstākais rādītājs NBA, un no komandas noteikti tiek sagaidīts vairāk nekā 35 uzvaras iepriekšējā sezonā. Taču prognozes milzu optimismu šajā sakarā nevieš – visi trīs šī materiāla sakarā uzrunātie basketbola apskatnieki norādīja, ka labākajā gadījumā iztēlojas "Wizards" kā komandu, kas Austrumu konferencē cenšas iekļūt labāko desmitniekā, lai piedalītos "play-off" pārspēlēs.

"No intrigas perspektīvas ir ļoti laba pašreizējā situācija, ka zvaigznes ir izkaisījušās pa līgu," teica Reinis Lācis, kurš "Go3" platformā komentēs arī šīs sezonas atklāšanas maču. "Līga ir kļuvusi sabalansētāka. Ir 5-6 komandas, kuras visnotaļ atklāti gatavojas nākamā gada draftam, bet pārējās ir ar savām zvaigznēm un ambīcijām. Un arī Austrumu konferencē, lai tiktu labāko sešiniekā, būs ļoti liela konkurence. Vismaz šobrīd vēl nesaskatu Vašingtonu kā tāda līmeņa komandu, kurai bez šaubām varētu prognozēt vietu "play-off". Taču jāsaprot arī, kāpēc Ziemeļamerikā par "Wizards" nav īpaši labas prognozes – Bredlijam Bīlam neizdevās sezona, tāpat arī jau par konstantu lietu kļuvusi skepse par Porziņģa traumatismu, taču, ja viņiem abiem viss ir kārtība, "Wizards" noteikti būs gatava "maisīt gaisu" Austrumos."

Līdzīgi par komandas cīņu par "play-in" norādīja arī Edgars Buļs, kurš gatavojas nu jau kārtējai raidījuma "Ūdenszeļļi" sezonai: "Uzbrukuma potenciāls ir milzīgs ar trīsgalvaino pūķi Bīls-Porziņģis-Kuzma priekšgalā. Talantīgi, spēcīgi un atlētiski vīri, kuri prot punktus, taču neviens no viņiem nekad nav bijis žilbinošs tieši komandas aizsardzībā. Kristaps ir izcils metienu bloķētājs, bet tādā kopējā aizsardzības sistēmā viņi trīs neizceļas, neviens nav bijis "All-Defense" pagodinājumiem pat tuvumā. Nu nav viņi tādi kā Pols Džordžs vai Kavai Lenards, kuri velk savu komandu gan uzbrukumā, gan aizsardzībā."

"Un vēl jau arī veselības faktors, kas ir aktuāls gan Bīlam, gan Kristapam," atzina Buļs. "Patīk vai nē, bet "Wizards" faniem droši vien bieži būs ar bažām jāgaida ziņas pirms spēles, proti, vai Bredlijs un Kristaps spēlēs vai nē. Tie ir faktori, kas uztrauc par "Wizards", turklāt, ja arī šajā ziņā viss ir kārtībā, konkurence Austrumos būs ļoti liela. Milvoki, Bostona, Filadelfija, Maiami, Atlanta, Klīvlenda – kuru no šīm komandām "Wizards" ir gatava stabili apsteigt? Un vēl jau Toronto, Šarlote, Atlanta, protams, Bruklina, kas visas gribēs tikt vismaz pārspēlēs."

Savukārt Toms Mālmeisters, Sportacentrs.com apskatnieks, atzīmēja, ka "Wizards" aiz stabilā pamatpiecinieka seko neliela bedre: "Pārbaudes mačos ar sākumsastāvu bija dziesma laukumā, bet ar rezervistiem – pavisam cits stāsts. Ja pirms gada varēja teikt, ka "Wizards" ir pat par plašu rotācija, tad liekas, ka šobrīd tajā ir robi. Kopumā piekrītu prognozēm Ziemeļamerikā, ka Vašingtonai būs grūti tikt izslēgšanas spēlēs. Austrumos ir liela konkurence, 5-6 komandas jau šobrīd var puslīdz droši ierakstīt "play-off" pirmajā kārtā, un teiktu, ka "Wizards" varētu cīnīties par desmito vietu un tikšanu pārspēlēs. Bet tikšanai "play-off", pieļauju, ka beigās būs par īsu. Tikmēr pašam Porziņģim – svarīgākais būs izvairīšanās no mazākām un lielākām traumām. Šķiet, ka Vašingtonā viņš iederas labāk nekā Dalasā, tagad tikai nepieciešams ilgāks un stabilāks laika nogrieznis, lai apliecinātu sevi un izmantot iespējas."

"Porziņģa dalība izlasē? Noteikti, ka tas dos savu pozitīvu efektu. Viņš izlasē varēja daudz spēlēt ar bumbu, pat nedaudz eksperimentēt uzbrukumā, un tāda līmeņa spēlētājam iespējas izpausties uzbrukumā parasti nāk par labu," par Porziņģa spēlēšanu izlasē šovasar teica Lācis. "Viņam gan izlases dēļ sanāca nedaudz vēlāk pievienoties komandai – "Wizards" jau septembra sākumā Losandželosā sapulcējās uz treniņiem, un tur Porziņģis vēl nebija, bet nu tas arī ir nosacīts sīkums. Svarīgāk tas, ka Porziņģim tagad būs atgriešanās NBA pēc pusgada pārtraukuma kopš iepriekšējās sezonas beigām, un tas bija noderīgs posms – ne tikai viņam, bet daudziem. Jāatceras, ka Covid-19 dēļ bija burbulis, OS, pagarināta nākamā sezona, un tikai šogad atkal bija nosacīti normāla starpsezona."

Bertāns un "Mavericks" – straujš kāpums uz augšu Dalasai nav gaidāms

Dalasas "Mavericks" iepriekšējā sezonā aizmainīja Porziņģi, šajā darījumā iegūstot arī Dāvi Bertānu. Pēc tam izdevās aizspēlēties līdz pat konferences finālam, taču vietā ir jautājums, vai starpsezonā "Mavericks" ir pielikusi klāt. Drīzāk jāsatraucas, vai nesekos krietns kritums, jo kā ļoti nozīmīgu jāvērtē Džeilena Bransona aiziešanu uz "Knicks".

"Dalasai jau kopumā iepriekšējā sezona bija iedalāma vairākos posmos – traumas, maiņas, melnāki nogriežņi. Tāpēc tās 52 uzvaras iepriekšējā sezonā varbūt pat precīzi neatainoja Dalasas patieso spēku," norādīja Lācis. "Savukārt šosezon galvenais izaicinājums būs aizvietot Bransonu. Šobrīd kā spēlētāji, kuri var vadīt bumbu, palikuši tikai Dončičs un Dinvidijs. Ja viņiem visu laiku viss būs kārtībā ar veselību, tad arī Dalasai viss būs kārtībā. Tāpat ir bažas par komandas aizsardzību – iepriekšējās sezonas izskaņā tā bija patiešām augstā līmenī. Bet starpsezonā šādu līmeni nav viegli noturēt, un tā varētu būt lieta, kas arī ir mainījusies. Taču tāpat – savstarpējā duelī "Mavericks" uzskatu par favorīti pret "Wizards"."

Savukārt Buļs izteicās, ka Dalasai Dončičs ir bijis visnoderīgākais tad, kad viņš cīnās pats: "Viņš ar savu ego vislabāk jūtas tad, kad ir izteikts līderis un galvenais komandas vilcējs, kamēr pārējie tikai pienes ieročus. Kad viņš ir lieliskā sportiskajā formā, tad Dalasa var rādīt brīnumus un, piemēram, pieveikt Fīniksu "play-off" sērijā. Savukārt kad viņam spēle vairs neiet no rokas, tad arī komandai jau nākas krist reizē ar viņu, kā tagad Eiropas čempionātā ar Slovēniju. Taču Dalasas un Dončiča, kurš pats tagad saka, ka viņam komandā otru zvaigzni nevajag, intereses tomēr atšķiras, un nezinu, vai šāda Dalasa noturēs līmeni. Neredzu īsti viņiem ieročus, lai vēlreiz atgrieztos konferences finālā. Drīzāk teiktu, ka jau pagājušajā gadā "Mavericks" uzleca augstāk par savu galvu, un šosezon drīzāk nāksies par tikšanu "play-off" cīnīties pārspēlēs."

Līdzīgi norādīja arī Mālmeisters: "Dalasa šosezon ir vājāka nekā bija. Bransona aizvietošana būs sarežģīta, šajā pozīcijā Dalasai nebūs viegli. Saprotu, ka būs Kampaso sastāvā, bet NBA viņam pagaidām nav izdevies tā līdz galam atvērties. Dončičs un Dinvidijs, tas ir labi, taču nepieciešams vēl kāds, kurš var kontrolēt bumbu. Bransona zaudējums ir nozīmīgs, kamēr sastāva papildinājumi to neatsver. Pie titula favorītēm noteikti Dalasu nevar pieskaitīt, un atgriešanās konferences finālā arī diez vai sanāks. Izslēgšanas spēlēs gan jau tiks, taču tas arī nav nekas garantēts, jo arī Rietumos ir apmēram sešas komandas, kuras ir priekšā Dalasai."

Dončičs 22./23.g. sezonas MVP?

"Mavericks" līderis Luka Dončičs jau iepriekšējā sezonā izcēlās ar statistikas līniju 28.4 punkti, 9.1 atlēkusī bumba un 8.7 rezultatīvas piespēles, kas ļāva viņam iegūt piekto augstāko punktu skaitu sezonas MVP balsojumā. Pirms šīs sezonas sākuma viņš bukmeikeru prognozēs izlikts kā galvenais favorīts uz šo titulu, taču vai patiešām izdosies pakāpties vēl līmeni augstāk?

"Kā spēlētājs Dončičs, manuprāt, jau ir pietuvojies savam maksimumam, neko daudz vairāk viņš vairs uzlabot nevar," izteicās Lācis. "Taču noteikti ir vieta progresam psiholoģiski un uzvedībā uz laukuma. Neesmu gan drošs, vai tas īpaši ietekmēs viņa situāciju MVP titula sakarā, jo, ja Dalasa izcīna kaut vai 50 uzvaras, tad varam būt droši, ka tas var notikt tikai ar Dončiča milzīgu ieguldījumu un lielisku statistiku. Tādēļ MVP tituls slovēnim – pilnīgi reāla iespēja."

Savukārt Buļs atzīmēja, ka 23 gadus vecajam Dončičam tikai tagad pienāk karjeras posms, kad viņš ir savos spēka gados: "Statistika viņam būs iespaidīga, un MVP tituls ir reāla lieta. "Top5" viņš būs noteikti. Bet, līdzīgi kā iepriekš Raselam Vestbrukam, labs jautājums, vai tas reizē nāks arī lieliem komandas panākumiem. Teiktu, ka tas ir Lukas spožums un posts – izcils spēlētājs, neapšaubāmi, taču viņš savu ego tomēr nespēj nošķirt no komandas. Viņš pats Dalasu var pacelt līdz zināmam līmenim, bet ne augstāk, tur vajadzīga lielāka palīdzība un viņam pašam jābūt gatavam to pieņemt un izmantot."

Iepriekšējās sezonas sakarā Mālmeisters norādīja, ka Dončičam patraucēja iepriekšējās sezonas sākums, kad slovēņu aizsargs vēl nebija uzņēmis labāko formu, bet medijos tendences par MVP favorītiem jau bija izveidojušās: "Arī šeit konkurence ir iespaidīga. Jokičs un Embīds noteikti būs līmenī, arī Adetokunbo gan jau nenoņems kāju no gāzes pedāļa. Man pašam arī ļoti interesē Zaions Viljamsons, jo tīri pēc prasmēm jau viņš šajā kompānijā iederas. Bet Dončičs būs spēris nākamo soli, domāju, ka viņam arī izstāšanās EČ ceturtdaļfinālā psiholoģiski nāks par labu. Dončičs noteikti būs Dalasas līderis no A līdz Z, un visiem skaidrs, ka no viņa būs atkarīgs tas, cik tālu Dalasa aizspēlēsies."

Pustrakā prognoze – Jūtas kritums, Filadelfijas kāpums, Klīvlendas pārsteigumi

Par NBA favorītēm, gaidāmajiem pārsteigumiem un komandām, kuras varētu sagādāt vilšanos, iespējams runāt stundām, tādēļ noslēgumā uzrunātie apskatnieki tika aicināti izteikt vienu nosacīti pārdrošu prognozi – vai tā būtu negaidīta pieteikšanās pie favorītēm, neplānots MVP titula kandidāts vai prognozējama izgāšanās.

"Tas laikam nav īpaši pārdrošajā prognožu kategorijā, taču aicinātu rūpīgāk pieskatīt Klīvlendas komandu," teica Buļs. "Tajā ir savākts liels talants, un man ļoti interesēs, kā tai izdosies to sabalansēt. Neprognozēšu tagad, ka "Cavaliers" tiks pie titula vai pat spēlēs finālā, taču domāju, ka tikšana konferences finālā, proti, līgas labāko komandu četriniekā, ir tīri iespējama lieta."

Mālmeisters tikmēr piesauca Jūtas "Jazz", kas iepriekšējā sezonā guva 49 uzvaras un spēlēja izslēgšanas spēlēs, taču vasarā aizmainīja savus līderus Rudī Gobēru un Donovanu Mičelu: "Kad no viņiem gaidīja pastiprinājumus, zvaigznes tika aizmainītas. Domāju, ka "Jazz" jau domā par 2023. gada draftu, attiecīgi arī šīs sezonas gaitā vēl būs maiņas un komandai laukumā klāsies ļoti grūti. Jā, ir Maiks Konlijs, Kolins Sekstons, Lauri Markanens, bet teiktu, ka "Jazz" ir pilnīgi reāli sezonu pabeigt par 30 uzvarām mazāk nekā iepriekš, lai kā arī tas neizklausītos."

Savukārt Lācis savu "pustrako" prognozi izmantoja Filadelfijas "76ers" uzvarai regulārajā sezonā visas līgas kopvērtējumā: "Filadelfija izskatās labi nobruņojusies regulārās sezonas spēļu maratonam, tiesa, domāju, ka par viņu spēku izslēgšanas spēlēs vēl būs daudz jautājumu."

  +1 [+] [-]

, 2022-10-18 18:09, pirms gada
Wizards droši var tēmēt uz Top 6

  +5 [+] [-]

, 2022-10-18 18:36, pirms gada
Ir jāmāk uzrakstīt rindkopas virsrakstā Bertānu un pēc tam čali vispār nepieminēt nekādā analītiskā pozīcijā, ne labā ne sliktā, ne neitrālā

  +1 [+] [-]

, 2022-10-18 18:43, pirms gada

     [+] [-]

, 2022-10-19 12:42, pirms gada
Vai Slovēnijā Kristapu apspriež?

  +1 [+] [-]

, 2022-10-19 18:01, pirms gada
Slēpts komentārs: x2 rakstīja: Wizards droši var tēmēt uz Top 6
Kāds vēl top6, ko tu pīpē

     [+] [-]

, 2022-10-20 14:51, pirms gada
šitā "ekspekstu" plarkšķēšana par knapi sākušos NBA sezonu, ir ne vairāk vērta, kā izēstas olas čaumala. Pat pirmās spēles liek šaubīties par to, cik vispār šie speciālisti orientējas basketbola lietās. Par spīti Dončiča individuālajai meistarībai, Mavs dabū pa pakaļu, bet gandrīz norakstītā Wizards viesos uzvar Pacers. Tālāk solās būt vēl interesantāk, jo izskatās, ka Wizards veidojas laba komandas spēle, kamēr Mavs turpina dancot ap superdīvu.

     [+] [-]

, 2022-10-20 21:18, pirms gada
Lexxx rakstīja: šitā "ekspekstu" plarkšķēšana par knapi sākušos NBA sezonu, ir ne vairāk vērta, kā izēstas olas čaumala. Pat pirmās spēles liek šaubīties par to, cik vispār šie speciālisti orientējas basketbola lietās. Par spīti Dončiča individuālajai meistarībai, Mavs dabū pa pakaļu, bet gandrīz norakstītā Wizards viesos uzvar Pacers. Tālāk solās būt vēl interesantāk, jo izskatās, ka Wizards veidojas laba komandas spēle, kamēr Mavs turpina dancot ap superdīvu.
ja tev Vašingtonas uzvara pret Indiānu ir pārsteigums, tad labāk nekomentē basketbolu