Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2980, Did:0, useCase: 3

Basketbola klasiku gaidot: VEF sastāva problēmas, ''Ventspilij'' gandrīz visi ierindā

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Basketbola klasiku gaidot: VEF sastāva problēmas, ''Ventspilij'' gandrīz visi ierindā
Kristera Zorika un Ivana Gandijas-Rosa duelis gaidāms arī kausa pusfinālā. Foto: Mikus Kļaviņš

Jau rīt Ventspilī pirmo Latvijas kausa pusfināla spēli aizvadīs pēdējo gadu basketbola principiālākās pretinieces ''Ventspils'' pret ''VEF Rīga''. Esošās kausa īpašnieces prezidents Gatis Jahovičs portālam ''Sportacentrs.com'' atklāja, ka klubs visdrīzāk spēlēs ar astoņu spēlētāju rotāciju, kamēr ''Ventspilij'' varētu iztrūkt divi līdz trīs basketbolisti, norādīja ģenerālmenedžeris Ralfs Pleinics.

Latvijas kausā basketbolā jau šodien sākas pusfinālu izspēle. Vispirms Liepājā laukumā dosies ''Liepājas'' un ''Valmiera Glass/ViA'' komandas, kamēr rīt Ventspilī pirmo maču aizvadīs ventspilnieki pret ''VEF Rīga''. Finālā iekļūs komanda, kas uzvarēs divu spēļu summā. Otrajā pusfinālā starp ''Ventspili'' un ''VEF Rīga'' gaidāms pagājušās sezonas fināla atkārtojums - toreiz vefiņš uzvarēja ar 74:62, par vērtīgāko spēlētāju atzīstot Aleksandru Madsenu.

Pusfinālu esošie čempioni sagaidīs ar būtiskiem iztrūkumiem sastāvā, portālam ''Sportacentrs.com'' atklāja VEF prezidents Gatis Jahovičs. Ņemot vērā, ka RSU/''VEF Rīga'' sastāvā iepriekšējās kārtās spēlējuši Alberts Putāns, Pēteris Pinnis un Raivo Butirins, viņi visi vairs nevar pārstāvēt VEF rindas Latvijas kausa izcīņā. Pie tam, traumēts ir Roberts Bērziņš, kura atlabšana gaidāma vien pēc pāris nedēļām. Ierindā gan atgriezīsies viens no līderiem Nasirs Brukss, kurš izlaida pēdējos divus mačus apvienotajā līgā pret ''Kalev''/''Audentes'' un ''Viimsi''. VEF prezidents nenoliedza, ka īsā rotācija uztrauc, taču izteica cerību, ka tās laikā arī citiem neradīsies veselības problēmas un piezīmju nasta. Pārējie septiņi bez Bruksa, Kristers Zoriks, Emīls Krūmiņš, Anrijs Miška, Glens Kouzijs, Māris Gulbis, Artis Ate, Elaidža Klerenss, ir gatavi cīņai.

Ne visi veseli ir arī ''Ventspilij''. Kā norādīja ''Ventspils'' ģenerālmenedžeris Ralfs Pleinics, tad veselības problēmas šobrīd ir trim spēlētājiem - Matīsam Kulačkovskim, Milīkam Jarbro un Dāvim Ozeram. Viņš gan uzsvēra, ka Kulačkovskis vai Jarbro varētu atgriezties ierindā, kamēr Ozera atlabšanā no vasarā gūtā savainojuma bijuši sarežģījumi. Pirms sezonas viņam bijusi ieplānota nozīmīga loma rotācijā, un ar Ozeru rēķinājušies kā ar 15 līdz 20 minūšu spēlētāju mačā. Pleinics gan izteica gandarījumu, ka šajā sezonā izdevies nokomplektēt sastāvu tā, ka katrā pozīcijā ir divi līdzvērtīgi meistarības ziņā spēlētāji, kuri viens otru var aizvietot. Atsevišķās pozīcijās par minūtēm laukumā konkurē trīs basketbolisti.

''Ventspili uzskatām par otro spēcīgāko komandu Latvijā,'' uz jautājumu, vai abu vienību spēles joprojām ir principiālas, atbild VEF prezidents Jahovičs. Iepriekš portālam ''Sportacentrs.com'' VEF galvenais treneris Jānis Gailītis norādīja, ka ventspilnieki uz šo sezonu izveidojuši jaudīgu komandu, kas gan vēl nav atradusi savu spēli. Pretinieku trenera teiktajam neoponēja ''Ventspils'' ģenerālmenedžeris, taču jautājumā par spēles principialitāti raudzījās plašāk, sakot, ka laika gaitā izveidojušies arī citi nozīmīgi dueļi, kā, piemēram, pret ''Ogri''. ''No vēsturiskā viedokļa VEF pret ''Ventspils'' ir principālākais duelis, kāds Latvijas basketbolā šobrīd ir,'' viņš gan nenoliedza, ka pastāv īpašāka aura ap šo komandu spēlēm.

Latvijas kauss ir īpašs ar to, ka uzvarētājs tiek noteikts divu spēļu summā. Gan Pleinics, gan Jahovičs atzina, ka šis ir pašreiz iespējami labākais turnīra formāts. ''Jauns divritenis nav jāizgudro,'' spriež ''Ventspils'' ģenerālmenedžeris, kurš gan piebilst, ka pie uzvarētāja noteikšanas vienā spēlē varētu būt vairāk pārsteigumu. Savukārt Jahovičs akcentē, ka šādos gadījumos katrai spēlei ir krietni augstāka cena un atbildība. ''Šis ir pareizais formāts, ja vēlamies, lai arī otrās vai trešās līgas komandas varētu sarūpēt pārsteigumu. Sērijā priekšrocības tomēr būtu rangā augstāk esošajai komandai.''

Vienu reizi abas komandas jau šajā sezonā savstarpēji spēlējušas. Pašā sezonas ievadā, 7. oktobrī, Rīgā uzvaru ar 100:81 svinēja ''VEF Rīga''. Vefiņam toreiz rezultatīvākais ar 21 punktu bija bijušais ventspilnieks Māris Gulbis, bet vairs komandā nespēlējušais Denjels Hamiltons iemeta 16 punktus, izcīnīja septiņas bumbas zem groziem un atdeva septiņas piespēles. Ventspilniekiem 18 punkti Linardam Jaunzemam, bet 15 Artūram Ausējam un Ivanam Gandijam-Rosam.

Kopš tā mača abās komandās notikušas atsevišķas izmaiņas, taču krietni vairāk to bijis VEF. Komandā vairs nespēlē Hamiltons, Iļja Gromovs, Džamals Abramss un Vitālijs Zotovs, kamēr ''Ventspils'' rindas pastiprinājis Emanuels Vembi. Gan Jahovičs, gan Pleinics atzina, ka no sezonas sākuma mača atmiņā var palikt tikai rezultāts, kamēr pati spēle rīt būs pilnīga cita. ''Mums kodols kopā spēlē trīs sezonas un viņi atceras visus zaudējumus un uzvaras pret VEF,'' noteica ''Ventspils'' ģenerālmenedžeris. ''No tās spēles paliek tikai rezultāts. Šoreiz būs cita spēle ar pavisam citu atbildību,'' noslēdza VEF prezidents.

Rītdien spēles tiešraidi būs iespējams vērot portālā ''Sportacentrs.com''. Atbildes mačs Rīgā gaidāms nākamajā trešdienā, 8. februārī.

     [+] [-]

, 2023-01-31 20:16, pirms gada
Laikam būs jāaizvelkas līdz OC. Būs labs kapiņš

     [+] [-]

, 2023-01-31 20:53, pirms gada
Vefam pa mizu jasadod lai Kurzemē var kauss palikties