Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2980, Did:0, useCase: 3

Otrais "Užavas" kausa fināls: "Liepāja" mēģinās izraut trofeju no VEF rokām

Emils Ozerinskis

Otrais "Užavas" kausa fināls: "Liepāja" mēģinās izraut trofeju no VEF rokām
Renārs Birkāns. Foto: Ģirts Gertsons

Liepājā pulksten 17:00 sāksies otrais Latvijas Basketbola "Užavas" kausa fināls. Aktuālā kausa turētāja "VEF Rīga" centīsies nosargāt savu titulu pret "Liepāju", kurai sezonas ievadā rīdzinieki jau piekāpās. Spēles tiešraide no Liepājas olimpiskā centra būs vērojama LTV7.

Šovakar norisināsies otrā atjaunotā Latvijas kausa finālspēle. Pirms gada "Užavas" kausa fināls norisinājās Ventspilī, kur Rīgas VEF guva panākumu ar 74:62. Savu iegūto kausa īpašnieku statusu rīdzinieki centīsies nosargāt pret "Liepāju".

"VEF Rīga" basketbolistiem ceļš uz finālu bija visai īss. Bija jāpārvar pusfināla barjera, kur pretī stājās pērnās sezonas fināliste "Ventspils", kas kārtu iepriekš bija izslēgusi ogrēniešus. Pusfināla šī pāra intriga tika atrisināta visai raiti galvaspilsētas komandai pārliecinoši uzvarot pirmajā duelī. Arī otrajā cīņā rīdzinieki tika pie uzvaras, divu spēļu summā sakrājot +29.

Liepājnieki kausā cīnījās jau no trešās kārtas. Kurzemes komandas turnīra ievadā droši apspēlēja kaimiņus no "Nīcas", bet turpinājumā izdevās izvairīties no nepatikšanām pret "Kandavu/Anzāģe". Savukārt pusfinālā Artūra Visocka-Rubeņa trenētā komanda aiz sevis noturēja valmieriešus.

Liepājnieku cerības saspringti pacīnīties finālā ieskicē komandu savstarpējie dueļi Latvijas - Igaunijas līgā. Sezonu iesāka sensācija, "Liepājas" uzbrukumam saraujot gabalos rīdzinieku centienus aizsardzībā. Arī pirms gadu mijas kurzemnieki rādīja ciešu pretspēli VEF vienībai.

"Liepājai" pēdējā laikā gan ir sastāva iztrūkumi. Dāvja Geka lēmums doties uz Islandes čempionātu pārklājās ar periodu, kurā savainojumos iedzīvojās Kārlis Žunda un Kristiāns Šulcs. Arī Kārlis Šiliņš pēdējās spēlēs nav bijis ierindā. Rīdziniekiem tikmēr iztrūkumi ir sastāva dziļumā, vairākiem rezervistu lomas pildošajiem spēlētājiem kausa ietvaros uzspēlējot RSU sastāvā, kas nu liedz pārstāvēt VEF rindas.

Šādas tādas paralēles spēlētāju karjerās var atrast, abu vienību rindās esot iepriekš otrai komandai piesaistītiem basketbolistiem. "VEF Rīga" kapteinis Artis Ate ir Liepājas basketbola audzēknis, kurš arī pildījis vēju pilsētas komandas kapteiņa pienākumus. Iepriekšējās sezonās "Liepāju" pārstāvēja Roberts Bērziņš (pēdējos mēnešus traumēts) un nedaudz liepājnieku rindās uzspēlējis arī Anrijs Miška.

"Liepāju" šosezon pārstāv savi audzēkņi Arnolds Helmanis un Roberts Freimanis, kuri abi ir bijuši rīdzinieku melnajos kreklos. "VEF Skolas" audzēknis ir Kārlis Šiliņš, bet divu gadu līgums ar galvaspilsētas klubu iepriekš bijis Ričardam Vanagam.

Abu komandu saspēles vadītāji Kristers Zoriks un Renārs Birkāns bijuši komandas biedri DSN komandā un kopīgi spēlējuši arī jaunatnes izlasēs.

Padomju okupācijas gados Latvijas kausa trofeju Liepājas komandas izcīnījušas četras reizes. "Ekspedīcijas zvejas pārvalde" turnīrā uzvarēja 1963. gadā, bet "Sarkanā metalurga" komanda bija labākā 1968., 1974. un 1976. gadā. Savukārt VEF priekšgājēji kausā uzvarēja 1960. gadā.

"Užavas" kausa finālspēlē uzstāsies liepājnieku ansamblis "Bermudu Divstūris", bet ieeja finālspēlē būs bez maksas. Tiešraide - LTV7.

Atjaunotā Latvijas basketbola kausa fināli

GadsSpēleRez.MVPTreneris
2023.Liepāja - VEF Rīga
2022.Ventspils - VEF Rīga62:74Aleksandrs MadsensJānis Gailītis

Izmantotie resursi:
https://www.basket.lv/

Kura komanda iegūs otro Užavas kausu?

  • 72

  • 108


  -1 [+] [-]

, 2023-02-19 10:00, pirms gada
Atkal komentēs Senhofs un Gulbis, kuri atklāti kaifos par VEF?

  +2 [+] [-]

, 2023-02-19 10:20, pirms gada
Emīl, forši, ka esi arī pa noputējušiem vēstures plauktiem parakājies! Vismaz kāds uzzina, ka basketbols Latvijā bija arī starp Sapņu komandu un LBL...

  -2 [+] [-]

, 2023-02-19 11:37, pirms gada
JEFiņš ar savām Gailīša vistiņām varēs nokārtiem knābjiem braukt atpakaļ uz Rīgu patrenēties vēl..

LIEPĀJA!💪💪💪

  -1 [+] [-]

, 2023-02-19 11:39, pirms gada
Neinteresants duelis Liepāja - VEF 56:98

     [+] [-]

, 2023-02-19 12:57, pirms gada
Vefam mačs treniņa režīmā un uzvara vismaz ar +20

  -1 [+] [-]

, 2023-02-19 13:18, pirms gada
Madzigais rakstīja: JEFiņš ar savām Gailīša vistiņām varēs nokārtiem knābjiem braukt atpakaļ uz Rīgu patrenēties vēl..

LIEPĀJA!💪💪💪
VEF 110 - Lepaja 49

  +1 [+] [-]

, 2023-02-19 13:39, pirms gada
wolmar rakstīja: Emīl, forši, ka esi arī pa noputējušiem vēstures plauktiem parakājies! Vismaz kāds uzzina, ka basketbols Latvijā bija arī starp Sapņu komandu un LBL...
Maz zināmie vēstures fakti, noprotu, ir Gunta Keisela nopelns. Tos no LBS relīzes pārrakstīju.

  -1 [+] [-]

, 2023-02-19 14:10, pirms gada
Vefam viegla pastaiga..
Nevienlīdzīgākais fināls kāds bijis..

  +1 [+] [-]

, 2023-02-19 14:16, pirms gada
Bumba ir apaļa! Tāpēc ceru, ka liepājnieki savu skatītāju priekšā spēs rādīt to pašu brīnumu kādu parādīja sezonas pirmajā spēlēs pret VEF.

  -1 [+] [-]

, 2023-02-19 14:26, pirms gada
kā vispār varēja tā būt,ka Liepāja knapi uzvarot Kandavu un Valmieru tiek finālā,kamēr otrajā zarā bija vef,Ventīļi un Ogre O_o ,grūti to kausu uztvert nopietni

     [+] [-]

, 2023-02-19 14:31, pirms gada
GRIFFONS rakstīja: VEF 110 - Lepaja 49
Diez vai. Ticamāk, ka VEF būs arī nesportiskas intereses un uzvarēs ar knapi padsmit punktiem.

     [+] [-]

, 2023-02-19 14:35, pirms gada
elvison rakstīja: kā vispār varēja tā būt,ka Liepāja knapi uzvarot Kandavu un Valmieru tiek finālā,kamēr otrajā zarā bija vef,Ventīļi un Ogre O_o ,grūti to kausu uztvert nopietni
Tu it kā seko basketbolam un it kā vajadzētu saprast, ko nozīmē izloze. Bet, acīmredzot, to Tev saprast ir pa grūtu!