Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Latvijas un Igaunijas basketbols: vai ziemeļu kaimiņi mums jau priekšā?

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Latvijas un Igaunijas basketbols: vai ziemeļu kaimiņi mums jau priekšā?
Kers Krīsa. Foto: basket.ee

Latvijas vīriešu basketbola izlase šovakar ''Arēnā Rīga'' aizvadīs pārbaudes maču pret Igaunijas valstsvienību, kas nesen piedzīvojusi paaudžu maiņu un septembrī atgriezīsies ''EuroBasket'' finālturnīrā pēc septiņu gadu pārtraukuma. Portāls ''Sportacentrs.com'' uzrunāja Igaunijā populārā basketbola raidieraksta ''Mängumehed'' vienu no vadītājiem un 3x3 izlases treneri Sīmu Raudlu, lai salīdzinātu Latvijas un Igaunijas basketbola virtuves.

Jaunā paaudze atgriež Igauniju ''EuroBasket'' finālturnīru apritē

Igaunijas vīriešu basketbola izlase pēc 14 gadus ilga pārtraukuma Eiropas meistarsacīkstēs atgriezās 2015. gadā un grupu turnīra mačus aizvadīja tieši Rīgā. Līdz pat pamatturnīra piektajai, noslēdzošajai spēlei igauņi saglabāja gana labas izredzes kvalificēties izslēgšanas mačiem. Un nebija tālu, lai Igaunija sarūgtinātu Latviju un pārsteigtu Eiropu…

2015. gada 10. septembrī ''Arēnā Rīga'' Tanela Soka vadītā komanda ar plus 11 devās puslaika pārtraukumā, sperot platu soli pretī astotdaļfinālam. Otrajā puslaikā šobrīdējā izlases kapteiņa Daira Bertāna, Strēlnieka un Timmas rezultativitāte atgrieza Latviju spēlē, ļaujot galotnē svinēt uzvaru ar 75:64.

No 2015. gada izlašu modeļiem Latvijas izlases kandidātu lokā palikuši četri basketbolisti – Dairis Bertāns, Jānis Strēlnieks, Mareks Mejeris un Kaspars Bērziņš, bet Igaunijas rindās vien divi – Sīms Sanders Vene un Stens Soks. Varēja būt arī trīs, tomēr Rains Veidemans ilgstoši atlaba no savainojuma un šajā vasarā izlasei nepalīdz.

Ja 2015. gadā Ainara Bagatska izlases modelis vēl bija ceļā uz labāko rezultātu sasniegšanu, tad igauņi bija tuvu spēju limitam. 23 gadus vecais Veidemans tobrīd bija jaunākais basketbolists komandā, bet septiņu spēlētāju vecums pārsniedza 30 gadu slieksni.

Jau nākamajā kvalifikācijas ciklā debiju Igaunijas izlasē piedzīvoja vairākas jaunas sejas, tomēr atkārtot iespēto neizdevās un 2017. gada Eiropas čempionāta finālturnīrs igauņiem bija jāizlaiž. Paaudžu maiņa turpinājās, ko sekmēja arī talantīgā 1999. gadā dzimušo basketbolistu paaudze.

Ar Sandera Raiestes, Kristiana Kulamē, Kaspara Treiera, Matiasa Tasa, Henrija Drela un nu jau arī citu jauno spēlētāju iesaisti Igaunijas basketbols piedzīvoja uzplaukumu – FIBA Pasaules kausa kvalifikācijas spēlē savā laukumā šokēta zvaigžņotā Serbija un izbraukumā apspēlēta arī par spēcīgāku uzskatītā Gruzija, bet Henrija Drela un Sandera Raiestes vārdi locīti NBA drafta sakarā.

Pilnvērtīga paaudžu maiņa, sastāvā paturot 2015. gada modeļa jaunākos basketbolistus Veidemanu, Veni un Stenu Soku, ļāva 2020. gada vasarā pārbaudes spēlē uzveikt Lietuvu un vēlāk kvalificēties arī ''EuroBasket 2022'' finālturnīram – Eiropas meistarsacīkstēm, kurās Latvija nepiedalīsies.

Tas viss, kā arī apvienotās līgas izveide ar Latviju, ļāvusi Igaunijas basketbolam atdzimt kā laukumā, tā arī tribīnēs un mediju vidē.

''Godīgi sakot, es teiktu, ka visvairāk cilvēku nodarbojas ar futbolu, kā tas ir visur, taču populārāks līdzjutēju vidū klubu un izlašu līmenī ir basketbols. Vismaz es tā gribētu domāt. Volejbols arī ir audzis – esam piedalījušies vairākos Eiropas čempionātos. Futbols līdzjutēju vidū nav tik populārs, jo nacionālā izlase spēlē vāji un dara to UEFA Nāciju D līgā. Basketbols arī mediju vidū ir populārāks. Veidojam vairākus podkāstus par to. Arī spēļu reitingi TV ekrānos ir pietiekami labi, neraugoties uz to, ka basketbols nav pieejams nacionālajā televīzijā, kā tas ir futbola gadījumā,'' stāsta viens no raidieraksta ''Mängumehed'' vadītājiem Sīms Raudla.

''Ja jūs basketbolā cenšaties tuvoties un salīdzinat sevi ar Lietuvu, tad mēs to darām gan ar somiem, gan jums. Nedaudz vairāk gan ar latviešiem, jo mūsu klubi spēlē vienā čempionātā. Joprojām runājam, ka Latvija ir labāka basketbolā nekā mēs. Jums ir vairāk spēlētāju un mazāk ārzemnieku apvienotajā līgā. Piektdien redzēsim, kura komanda šobrīd ir labāka. Uzskatu, ka esam auguši, bet mūsu lielākā problēma ir augsta līmeņa spēlētāju iztrūkums. Jums ir Porziņģis, Eirolīgas un citu augstvērtīgu čempionātu spēlētāji. Mūsu vadošie basketbolisti ir lomas spēlētāji Spānijas un Itālijas čempionātos. Tā ir liela problēma. Mums nav viena puiša, kuram dot bumbu izšķirošos brīžos. Uzvarējām turnīru mājās pret Beļģiju un Bosniju, tomēr Latvija izlase ir spēcīgāka. Joprojām ir ejams tāls ceļš, lai noķertu Latviju.''

Iepriekšējā pārbaudes spēle gan iezīmē citu ainu – 2020. gadā uzvaru ar 84:67 svinēja Igaunija. Taisnības labad gan jāsaka, ka Latvijas izlase toreiz spēlēja eksperimentālā sastāvā, pārbaudot tuvākās rezerves, kuras šobrīd spēlē vadošās lomas Latvijas-Igaunijas līgas komandās – Artis Ate, Artūrs Ausējs, Kristaps Dārgais, Edmunds Elksnis, Kristaps Gludītis, Edvards Mežulis, Andris Misters, Kārlis Šiliņš. Bez minētajiem basketbolistiem Tallinā notikušajā pārbaudes turnīrā Latviju pārstāvēja arī Mārcis Šteinbergs, Artjoms Butjankovs, Kaspars Bērziņš un Edgars Lasenbergs.

Šovakar igauņus sagaida pavisam cits Latvijas sastāvs ar vienradzi Kristapu Porziņģi priekšgalā. Liepājnieks ne tikai atvieglo rokas partneriem, bet arī ar individuālo meistarību var izšķirt spēles likteni. Kas tāds pietrūkst Igaunijas basketbolā, taču, iespējams, ir kaut kur tepat pie apvāršņa. ''Visi gaida nākamo NBA basketbolistu pēc Martina Mīrsepa. Ir pagājuši vairāk nekā 20 gadi kopš viņš tur spēlēja. Lielākā cerība ir 2004. gadā dzimušais Henrijs Vēsārs (211cm). Iepriekš domājām, ka Henrijs Drels, Sanders Raieste vai Maiks Kalevs Kotsars varētu tur spēlēt, taču pagaidām tas nav noticis. Vēsārs no Madrides ''Real'' akadēmijas pārcēlās uz Arizonas ''Wildcats''. Domāju, ka no turienes viņa ceļš uz NBA varētu būt vieglāks nekā Eiropā. Talanta ziņā viņš ir ļoti labs, taču to, kur viņš spēlēs, rādīs laiks. Pieļauju, ka Vēsārs kļūs lielāks, kā tas parasti notiek, eiropiešiem dodoties uz ASV studentu čempionātu,'' par igauņu lielāko cerību teic Raudla.

Jaunatnes izlases šovasar – 2:1 Igaunijas labā

Pieaugušo līmenī Igaunijas tuvošanās Latvijai nav tik izteikta, kā tas pēc sajūtām ir atsevišķu jaunatnes izlašu kontekstā. Šovasar Igaunijas U20 izlase izcīnīja bronzas godalgas Eiropas čempionāta B divīzijā, nopelnot ceļazīmi uz spēcīgāko valstsvienību kompāniju. Latvijas vienaudži turnīra gaitā piekāpās Bulgārijai, Serbijai un Zviedrijai, ierindojoties sestajā vietā B divīzijā.

''U20 aizvadīja labu turnīru. Tajā komandā bija vairāki basketbolisti, kuri tuvākajos gados papildinās pieaugušo izlases rindas. Jonass Rīsmā par veiksmīgo sniegumu Eiropas čempionātā tika atalgots ar līgumu, pievienojoties ''Brindisi'' vienībai, kas spēlē Itālijas A sērijā,'' par 2002. gadā dzimušo basketbolistu paaudzi stāsta Sīms Raudla.

Turpat līdzās ar (un aiz) kaimiņiem no Igaunijas atradāmies arī U18 čempionāta B divīzijā, ko latvieši noslēdza 13. vietā, bet igauņi palika devītie. Atšķirība gan rodas faktā, ka šīs vasaras Latvijas U18 izlase tiek uzskatīta par samērā talantīgu, starp kuriem ir spēlētāji ar augstākās līgas pieredzi, kamēr Igaunijas basketbolisti pārsvarā spēlēja valsts ceturtajā spēcīgākajā čempionātā: ''U18 ir daži talantīgi basketbolisti, bet lielākā problēma ir tā, ka lielākā daļa spēlē Igaunijas pēc spēka ceturtajā līgā pret amatieriem bez intensitātes un agresivitātes. Jūsu jaunatnes izlašu kandidāti ikdienā spēlē vai trenējas ar apvienotās līgas klubiem. Viņi iegūst neatsveramu pieredzi. Latvijas basketbols no tā tikai iegūst. Protams, viņi zaudē mačos, bet tā ir lieliska pieredze. Mums, igauņiem, no tā ir jāmācās.''

Puišu jauniešu izlašu mikroduelī starp Latviju un Igauniju šajā vasarā uzvaru jau esam svinējuši U16 vecuma grupā, kurā Gata Meldera vadītā Latvijas komanda apspēlējusi Serbiju un cīnās par 9.-13. vietu A divīzijā, bet Igaunijas vienaudži aizvada mačus pret Luksemburgu un Kipru B divīzijas apakšgalā.

Ceļš uz profesionālo basketbolu caur ASV studentu čempionātu

Salīdzinot gan perspektīvos basketbolistus jaunatnes izlasēs, gan pašreizējos izlašu sastāvos, iezīmējas tendence – starp igauņiem krietni populārāka izvēle ir NCAA ceļš un izglītības iegūšana. Ja starp Latvijas izlases kandidātiem ASV koledžu pieredze ir tikai Kristeram Zorikam, tad Igaunijas izlasē augsta līmeņa sportu ar izglītības iegūšanu apvienojis Rauno Nurgers, Matiass Tass, Maiks Kalevs Kotsars, Janari Joesārs, bet to turpina darīt Kers Krīsa un 18 gadus vecais Vēsārs, kurš gan šobrīd nav pieaugušo izlases kandidātu lokā tieši debijas sezonas NCAA dēļ.

Pieredzējušākajiem basketbolistiem bijuši dažādi apsvērumi iegūt izglītību un nodarboties ar sportu ASV, bet Krīsas un Vēsāra gadījumā tie lielākoties bijuši apstākļi Eiropas klubu sistēmās – attiecīgi Kauņas ''Žalgiris'', kas Krīsu izīrēja ''Prienai'', un Madrides ''Real''. ''Krīsas māte vēlējās, lai Kers dodas uz ASV un iegūst izglītību. Mamma jāklausa. Arī pats Kers ir ļoti apmierināts. Arizonas ''Wildcats'' treneris Tomijs Loids ir lielisks stūrmanis eiropiešiem. Vēsārs pārcēlās uz Arizonu, jo Krīsa runāja daudz laba. Tāpat Madrides komandā viņam nebija paredzēta vieta. Viņš vēlējās spēlēt.''

Bez jau minētajiem Krīsas un Vēsāra nākamajā sezonā ASV studentu čempionātā spēlēs arī U20 izlases līderis Markuss Ilvers (''Wisconsin''). Cits U20 vadošais spēlētājs Kaspars Sūrorgs pēc vidusskolas ASV atgriezies Eiropā, noslēgdams četru gadu līgumu ar Badalonas ''Joventut''. Lēmets Boklers ieņēmis Matiasa Tasa vietu eiropiešiem draudzīgajā ''Saint Mary's'', kurā spēlējis arī Zoriks, bet Karloss Jurgens kopā ar Franci Lāci absolvēja ''Oral Roberts''.

Vai ziemeļu kaimiņi mums jau priekšā?

Komandām esot labākajos sastāvos, nē. Latvijas izlases basketbolisti uz papīra spēlē gan augstākā līmenī, gan nozīmīgākas lomas. Galu galā, igauņiem nav nedz Kristaps Porziņģis, nedz Dāvis Bertāns, nedz Rolands Šmits, nedz arī Rihards Lomažs, tomēr ziemeļu kaimiņu jaunā paaudze rada cerību agrāk vai vēlāk sagaidīt nākamo Martinu Mīrsepu un pacelt Igaunijas basketbolu pavisam jaunā līmenī.

Arvien vairāk Igaunijas basketbolistu atrod darba vietas augsta līmeņa čempionātos un vienībās. Piemēram, par Mareka Mejera komandas biedru Telavivas ''Hapoel'' rindās kļuvis Sīms Sanders Vene. Andrejs Gražulis ''Trento'' spēlēs kopā ar universitāti absolvējušo Matiasu Tasu, bet Kristians Kulamē nākamo sezonu pavadīs vienā no Lietuvas spēcīgākajām komandām Paņevēžas ''Lietkabelis''. Tajā igaunim gan paredzēta otrā saspēles vadītāja loma. ULEB Eirolīgā, savukārt, būs vismaz divi Igaunijas izlases basketbolisti. Maiks Kalevs Kotsars pēc izlaušanās sezonas Hamburgā pievienojies Artūram Kurucam un Sanderam Raiestem Vitorijas ''Baskonia'', bet Henrijs Drels turpinās ceļu uz basketbola meku lauzt caur NBA G līgu.

Jaunatnes izlašu starti pozitīvus signālus nerada. Igaunija mūs nav apsteigusi, bet neapšaubāmi pietuvojusies. Kā ar klubu basketbolu? Pirmās sajūtas liek domāt, ka tur situācija varētu būt labvēlīgāka igauņiem, bet par to kādā citā publikācijā.

Igaunijas izlases sastāvs spēlē pret Latviju

SpēlētājsPoz.AugumsDz. gadsKlubs 21/22'
Stens SoksPG184 cm1989Charilaos (Grieķija-2)
Martins DorbeksPG/SG194 cm1991Kalev/Cramo
Kristians KulamēSG194 cm1999San Pablo Burgos (Spānija)
Marts RozentālsSG193 cm1999Tartu Universitāte
Henrijs DrelsSG/SF205 cm2000Windy City Bulls (G līga)
Sīms Sanders VeneSF/PF203 cm1990Varese (Itālija)
Kregors HermetsPF204 cm1997Kalev/Cramo
Kaspars TreiersPF203 cm1999Sassari (Itālija)
Kristjans KitsingsPF206 cm1990Kalev/Cramo
Maiks Kalevs KotsarsC211 cm1996Towers (Vācija)
Matiass TassC208 cm1999St. Mary's (NCAA)
Rauno NurgersC208 cm1993Kalev/Cramo

     [+] [-]

, 2022-08-19 13:40, pirms 2 gadiem
Noteikti priekšā ... un ar atrāvienu šodien nemaz nav vērts iet laukumā

  +1 [+] [-]

, 2022-08-19 16:04, pirms 2 gadiem
fantomas rakstīja: Noteikti priekšā ... un ar atrāvienu šodien nemaz nav vērts iet laukumā
Un kas būs pēc 3-5 gadiem? Varbūt tiešām ir par to vērts runāt. Šim modelim vēl "iekšā" ir tikai pāris turnīri...

     [+] [-]

, 2022-08-19 22:44, pirms 2 gadiem
Hokejā vēl nav priekšā, bet tas tikai pagaidām.

     [+] [-]

, 2022-08-22 09:52, pirms 2 gadiem
ATTIEKSMES ZIŅĀ PRET SPĒLĒTĀJIEM un IT SEVIŠĶI JAUNATNES NOTEIKTI!!!
TĀDA ATTIEKSME KĀ LATVIJĀ NAV NEKUR CITUR PRET JAUNATNES BASKETBOLU!