Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Andrejs Lēmanis: "Austrālija brauks uz Rio, lai izcīnītu zelta medaļu"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Andrejs Lēmanis: "Austrālija brauks uz Rio, lai izcīnītu zelta medaļu"
Andrejs Lēmanis spēlē pret Ķīnu
Foto: Brisbane Courier Mail

"Pēc Okeānijas čempionāta komandā notika diskusija un vienojāmies, ka brauksim uz Rio, lai izcīnītu zelta medaļu," intervijā laikrakstam "Brisbane Courier Mail" teica Austrālijas vīriešu basketbola valstsvienības galvenais treneris Andrejs Lēmanis.

Austrālieši XXXI Olimpiādes spēlēm kvalificējās 2015. gada 18. augustā, divu spēļu summā pieveicot Jaunzēlandi ar rezultātu 160:138. Pirmajā spēlē savā laukumā Austrālija uzvarēja ar 71:59, bet atbildes cīņā Velingtonā bija pārāka ar 89:79.

“Boomers” vasarā nebija labākajā sastāvā. Ierindā nebija Džo Inglss no “Utah Jazz” un Ārons Beinss no “Detroit Pistons”, savukārt Bens Simonss gatavojās pirmajai sezonai NCAA komandā “Louisiana State University”. Iespējams, ka jūnijā viņš ar pirmo tiks izvēlēts NBA draftā.

Lēmanis noskaņots apņēmīgi. “Mēs patiešām ticam, ka mums ir pietiekami talanta, lai izcīnītu zelta medaļu. Tā ir viena no lietām, kuru viegli pateikt, taču mūsu komandā pastāv patiesa ticība, ka varam sasniegt šo mērķi.”

NBA 2015. gada čempions Endrū Boguts pievienojas latviešu izcelsmes trenera teiktajam. “Mūsu mērķis ir sacensties un izcīnīt zelta medaļu, jo tu nevēlies braukt uz Olimpiskajām spēlēm, sakot, “Mēģināsim finišēt ceturtajā vietā vai izcīnīt bronzu.” Manuprāt, tas nav pareizais prāta stāvoklis.”

Boguts pērn atgriezās valstsvienībā pēc septiņu gadu pārtraukuma, pirmo reizi kopš 2008. gada Olimpiskajām spēlēm Pekinā. “Cilvēki dažreiz pārspīlē, taču mēs nopietni ticam, ka mums ir nepieciešamais sastāvs, talants un biedriskums. Nevar zināt, kas var notikt atsevišķā dienā. Priecājamies par braucienu un iespēju.”

Lēmanis cer, ka komandai varēs pievienoties Bens Simonss, kurš valstsvienībā līdz šim spēlējis tikai epizodiski. “Kā var nebūt sajūsmā par viņu? Benam ir milzīgs talants. Viņam ir tikai 18 gadu un daudz jāaug, taču viņš kļūs tikai labāks un labāks. Bens izskatās iespaidīgi katrā nakāmaja līmenī. Studentu basketbolā viņš izskatās kā vīrietis, kurš spēlē pret zēniem.”

Treneris atgādina, ka Simonsa pieejamību noteiks NBA jauno spēlētāju atlases ceremonijas iznākums. “Viņš vēlas pārstāvēt savu valstu un braukt uz Olimpiskajām spēlēm, taču pagaidām viņam jāspēlē ASV. Ja viņš, kā gaidāms, pieteiksies NBA draftam, tas var sarežģīt cerības, ņemot vērā, ka NBA vasaras līga un valstsvienības nometne notiks vienā laikā.”

Vēl viens NBA čempions, “San Antonio Spurs” saspēles vadītājs Pets Milss, ir pārliecināts, ka Simonss var daudz palīdzēt Austrālijai. “Viņš ir neticami atlētisks spēlētājs ar lielisku potenciālu. Viņš var mums palīdzēt abos laukuma galos, pateicoties spējai aizsargāties daudzās pozīcijās un veidot izspēles uzbrukumā, turklāt Simonss ir ļoti labs piespēlētājs.”

Pirms mēnēša Lēmanis piekrita pārņemt “Brisbane Bullets” stūri, sākot no 2016. gada rudens. “Man patiktu apvienot darbu klubā un valstsvienībā, taču lēmumu pieņems Austrālijas Basketbola federācija. Rio rezultāti var izšķirt, vai viņi vēlēsies turpināt sadarbību ar mani vai nē. Ja viņi vēlēsies saglabāt to kā pilna laika darbu, tad nevarēšu to paveikt. Ja tas būs daļēja laika darbs, skatīšos, kā tas atbildīs Brisbenas iecerēm.”

Lēmanis kļuvis par Austrālijas līgas NBL čempionu gan kā spēlētājs, gan treneris. “NBL nospēlēju trīs gadus. Man paveicās, ka 1992. gadā uzvarēju čempionātā “South East Melbourne Magic” sastāvā. Man komanda bija pirmajā vietā. Trenera darbā turpinu tāpat. Saprotos ar puišiem, kuri upurē sevi komandas labā un nenonāk uzmanības centrā.”

Austrālijas vīrieši Olimpiskajās spēlēs sacentīsies 14. reizi, taču pie medaļas komandai vēl nav izdevies tikt. Zaļā kontinenta pārstāvji 1988. gadā Seulā, 1996. gadā Atlantā un 2000. gadā Sidnejā izcīnīja ceturto vietu, bet pēdējos divos turnīros Pekinā un Londonā finišēja septītajā vietā.

Izmantotie resursi:
Boomers want to reach the gold standard - FIBA.com
– The Courier Mail

  -3 [+] [-]

, 2016-01-13 16:43, pirms 8 gadiem
Nu būsim reāli!!!! Kāda medaļa!

  +2 [+] [-]

, 2016-01-13 16:50, pirms 8 gadiem
Zelts jau ir aizņemts diezgan pasen.
Slēpts komentārs: cobham

  +5 [+] [-]

, 2016-01-13 16:56, pirms 8 gadiem
BayernM rakstīja: Nu būsim reāli!!!! Kāda medaļa!
ja savāc visus labakos, tad medaļa ir realaka nekā Latvijas spēlēšana olimpiadee...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2016-01-13 17:01, pirms 8 gadiem
žēl ka Kairijs Īrvings nepiekrīt pārstāvēt AUS izlas, pasē vismaz viņam tā rakstīts ka viņš no turienes nāk

  +2 [+] [-]

, 2016-01-13 17:02, pirms 8 gadiem
Robis rakstīja: ja savāc visus labakos, tad medaļa ir realaka nekā Latvijas spēlēšana olimpiadee...
tas neko daudz neizsaka, ņemot vērā ka Latvijas spēlēšanā olimpiādē arī būtu gana liels brīnums

  +2 [+] [-]

, 2016-01-13 17:06, pirms 8 gadiem
ErvThePerv rakstīja: tas neko daudz neizsaka, ņemot vērā ka Latvijas spēlēšanā olimpiādē arī būtu gana liels brīnums
tā vienkārši ir sava veida atbilde tiem kam izlases 8.vieta liekas slikta, jo esot bijis stabili jatiek atlases dalibnieku vidū, bet te mierīgi var paziņot ka AUS, kas var nolasīt pirmo piecinieku praktiski tikai no NBA spēlētājiem tikšana pie medaļām nav reāla...

  -1 [+] [-]

, 2016-01-13 17:30, pirms 8 gadiem
Robis rakstīja: tā vienkārši ir sava veida atbilde tiem kam izlases 8.vieta liekas slikta, jo esot bijis stabili jatiek atlases dalibnieku vidū, bet te mierīgi var paziņot ka AUS, kas var nolasīt pirmo piecinieku praktiski tikai no NBA spēlētājiem tikšana pie medaļām nav reāla...
Kas ir Pets Milzs? Vai nu tad Patriks vai Patijs, bet ne jau Pets.

  +2 [+] [-]

, 2016-01-13 17:38, pirms 8 gadiem
Ambīcijas un augsti mērķi sportā ir jāizvirza vienmēr, bet jāraugās uz lietām ir reāli!

  -2 [+] [-]

, 2016-01-13 17:50, pirms 8 gadiem
poxis15 rakstīja: žēl ka Kairijs Īrvings nepiekrīt pārstāvēt AUS izlas, pasē vismaz viņam tā rakstīts ka viņš no turienes nāk
Ko viņš tur darītu? Dellijam dvieli padotu?

  +2 [+] [-]

, 2016-01-13 17:54, pirms 8 gadiem
chubaki rakstīja: Ko viņš tur darītu? Dellijam dvieli padotu?
aizietu uz USA ģērbtuvēm un mērītu krānu, protams.

  +1 [+] [-]

, 2016-01-13 20:24, pirms 8 gadiem
Maģiskais Simonsu jau paspējis nosaukt par labāko spēlētāju tādā vecumā kopš Lebrona. Ja viņš arī izrādās tāda līmeņa čalis, tad AUS varētu uz nākamo olimpiādi cīnīties par zeltu, bet RIO ir nedaudz par ātru priekš zelta.

Par bronzu vēl moš varētu pamocīties. Milzs tomēr ir ļoti labs NBA līmeņa saspēlnieks un jau citos izlašu turnīros bez problēmām izģērba citu izlašu perimetra aizsardzību. arī pārējie - Boguts, Beinss, Delijs nav nemaz tik švaki.

  +1 [+] [-]

, 2016-01-13 23:33, pirms 8 gadiem
Australija ir galvena pretendente uz sudrabu,kads brinums ,ja vini brauc ar tadu merki Boguts Ogilijs Jawai Andersens Baynes cikagas garais,piemirsu uzreiz ka uzvarda Inglish Njulijs Brokhows Simonds Delaneova Mils Exums utt....miiilziga komanda