Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Kamerūnas izlase: NBA zvaigžņu atteikumi un latviešiem pazīstams līderis

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Kamerūnas izlase: NBA zvaigžņu atteikumi un latviešiem pazīstams līderis
Džeremaija Hils. Foto: FIBA

Jau šodien ''Arēnā Rīga'' startēs 2024. gada Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrs. Viena no tā dalībniecēm būs Kamerūna, kas pirmo maču aizvadīs trešdien. Kamerūna uz starptautiskās skatuves lielākos panākumus guvusi iepriekšējos nepilnos 20 gados, bet uz vēl lielākiem panākumiem kandidēt liegusi NBA zvaigžņu nespēlēšana izlasē – Rīgā neredzēsim Paskālu Siakamu, bet komandas līderis būs ar vairākiem latviešiem klubos spēlējušais Džeremaija Hils.

Latvijas galvaspilsētā Rīgā no 2. līdz 7. jūlijam par ceļazīmi uz Parīzes olimpiskajām spēlēm spēkosies Latvijas, Gruzijas, Filipīnu, Melnkalnes, Kamerūnas un Brazīlijas izlases. Vienā grupā ielozētas Latvija, Gruzija un Filipīnas, bet otrā - Brazīlija, Melnkalne un Kamerūna. Izspēles formāts paredz, ka no katras grupas pusfinālā iekļūs divas labākās, A un B grupas uzvarētajai par vietu finālā spēlējot pret otras grupas otrās vietas ieguvēju. Finālā noskaidrosies komanda, kas izcīnīs vienīgo ceļazīmi uz Parīzi.

NBA zvaigžņu atteikumi un Latvijas basketbolistiem labi zināms aizsargs
Kamerūnas basketbola izlase ir ar visniecīgāko starptautisko turnīru pieredzi starp visām Rīgas kvalifikācijas turnīra dalībniecēm. Pagājušajā gadsimtā kamerūnieši vien divas reizes septiņdesmitajos spēlēja Āfrikas čempionātā, bet par stabilu ''AfroBasket'' dalībnieci kļuvusi iepriekšējo nepilnu 20 gadu laikā. Kopš 2007. gada Kamerūna spēlējusi visos septiņos ''AfroBasket'' finālturnīros un labāko rezultātu sasniegusi tieši 2007. gadā, kad izcīnīja savu vienīgo starptautisko turnīru medaļu, ierindojoties otrajā pozīcijā. Ne Pasaules kausā, ne olimpiskajās spēlēs kamerūnieši nav piedalījušies.

No kamerūniešu NBA spīdekļiem izlasē spēlējis vien Luks Rišārs Mbā a Mute, palīdzot tikt pie 2007. gada ''AfroBasket'' sudraba. Filadelfijas ''76ers'' zvaigzne Džoels Embīds izvēlējies citu ceļu, atsakot dzimtenei, pēcāk vienojoties ar Franciju par tās pārstāvēšanu, bet beigu beigās izvēloties ASV, kuras rindās arī ir iekļauts startam Parīzes olimpiskajās spēlēs. Indiānas ''Pacers'' zvaigzne Paskāls Siakams publiski paudis vēlmi pārstāvēt Kamerūnas izlasi, tomēr līdz šim tajā tā arī nav uzspēlējis un nebūs arī Rīgā. Šoreiz Siakamam valstsvienībai nācās atteikt brīvā aģenta statusa dēļ, lai arī sagaidāms, ka tuvākajā laikā oficiāli tiks izziņota sadarbības turpināšana ar ''Pacers''. Savukārt 24 gadus vecais Kristians Koloko janvārī tika atbrīvots no Toronto ''Raptors'' veselības likstu dēļ – viņam atklāja karjeru apdraudošas asins trombu problēmas, kā rezultātā centram jāgūst NBA atbildīgā paneļa atļauja karjeras turpināšanai. Nesenajā NBA draftā ar kopējo 57. numuru Toronto ''Raptors'' rindās nonāca cits kamerūnietis – 18 gadus vecais centrs Ulrihs Šomšī, kurš bija drafta jaunākais spēlētājs. Viņš izlasi šajā vasarā nepārstāv.

2022. gada augustā pie Kamerūnas pases tika ULEB Eirolīgas kluba Vilerbānas ASVEL aizsargs Periss Lī. 184 centimetrus garais basketbolists tika iekļauts arī kandidātu lokā, tomēr līdz treniņnometnei netika – viņa vietā izlasi pārstāvēs klubu karjerā ar vairākiem latviešiem kopā spēlējušais Džeremaija Hils. ASV dzimušajam aizsargam ir vecāki ar kamerūniešu saknēm.

Tieši Hils būs viens no galvenajiem Kamerūnas uzbrukuma veidotājiem. 28 gadus vecais saspēlnieks iepriekš Kamerūnas krāsas pārstāvēja Pasaules kausa kvalifikācijā un olimpiskajā priekškvalifikācijā. Pirmajā viņam caurmērā 12 punkti un piecas piespēles, bet otrajā vidēji 18,3 punkti un 9,3 rezultatīvas piespēles.

Hila karjera iepriekšējās sezonās mijusies ar vairākiem Latvijas basketbolistiem. 2021. gadā viņš kopā ar Ojāru Siliņu kļuva par Kazahstānas čempionu ''Astana'' rindās, bet sezonu vēlāk kopā ar Mareku Mejeri pārstāvēja ''Parma''. 2022./2023. gada sezonā Hils spēlēja Seviļas ''Real Betis'' – Andalūzijas klubu tosezon uz īsu brīdi pārstāvēja Rodions Kurucs, bet ilgāk seviļiešu rindās spēlēja Dairis Bertāns un Anžejs Pasečņiks.

Būtiska loma groza tuvumā būs arī Itālijas klubus pārstāvošajiem Džordanam Bajē un Polam Ebuā. Bajē ''Brindisi'' rindās aizvadīja labāko sezonu karjerā, A sērijā izceļoties ar 8,5 punktiem un 5,2 atlēkušajām bumbām, bet Ebuā izcēlās ar 6,9 punktiem un 4,8 atlēkušajām bumbām Kremonas kluba rindās. Starpsezonā par viņa pakalpojumiem interesi izrādījusi arī Milānas ''Olimpia'', taču sagaidāms, ka basketbolists, kuram ir arī Itālijas pase, paliks Kremonas ''Vanoli'' rindās. Savlaik Ebuā, kurš no 15 gadu vecuma basketbola prasmes slīpējis Itālijā, tika uzskatīts par vienu no talantīgākajiem 2000. gadā dzimušajiem basketbolistiem Eiropā. Netiekot izraudzīts NBA draftā, uzbrucējs tika pie treniņnometnes līguma ar Maiami ''Heat'', tomēr līdz šim NBA vēl nav spēlējis.

Zem groziem pretspēku Melnkalnes un Brazīlijas torņiem Kamerūnas izlasē dos 27 gadus vecais centrs Viljams Narass, kurš iepriekšējās četras sezonas bijis Francijas augstākās līgas kluba ''Le Mans'' pamatcentrs. Aizvadītajā sezonā Narasam caurmērā 10,2 punkti un 5,4 atlēkušās bumbas.

Kamerūnas valstsvienībā tikai viens basketbolists ir no vietējā čempionāta – 31 gadu vecais uzbrūkošais aizsargs Arnolds Komē, kurš pārstāv Jaundes FAP vienību. Viņš iepriekš valstsvienību pārstāvējis 2017. un 2021. gada ''AfroBasket'' turnīros, bet pie lielas lomas nav ticis.

Kamerūnas izlase

PozīcijaSpēlētājsAugumsDz. gadsKlubs 23/24'
AizsargsSamirs Gbetkoms191 cm1998Antibes (FRA-2)
Fabjēns Atebā195 cm1991Saint-Vallier (FRA-2)
Džeremaija Hils188 cm1995Runa (RUS)
Arnolds Komē195 cm1992FAP
UzbrucējsPols Ebuā203 cm2000Cremona (ITA)
Tamenangs Čo198 cm1998CSKA (BUL)
Briss Ejagā205 cm1998Pont-de-Cheruy (FRA-3)
Rolands Njamā198 cm199346ers (GER-2)
Rožers Mutē A Bidiass199 cm1995Saint-Chamond (FRA-2)
Žordans Bajē206 cm1999Brindisi (ITA)
Abdurahids Tečengs206 cm2000Fordham (NCAA)
CentrsViljams Narass203 cm1997Le Mans (FRA)

Kamerūnas valstsvienība visu treniņu ciklu aizvadīja Rīgā, no 15. līdz 30. jūnijam trenējoties ''Rimi'' Olimpiskajā centrā. 26. jūnijā Jūrmalā kamerūnieši aizvadīja pārbaudes maču pret Gruziju un izcīnīja uzvaru ar 67:66. Plašāka statistika no spēles nav pieejama. Divas dienas iepriekš Kamerūna Rīgā spēlēja pret Ēģipti, taču šī mača rezultāts nav zināms.

Vienīgie Āfrikas pārstāvji olimpiskās kvalifikācijas turnīrā Rīgā sacensības sāks trešdien, kad spēkosies pret Melnkalni. Ceturtdien kamerūniešiem gaidāms duelis pret Brazīliju.

Saistītie raksti

# Gruzijas izlase: divi NBA vīri, jauns treneris un naturalizētais no ''Maccabi''
# Melnkalnes izlase: ar zvaigzni Vučeviču un traumu dēļ gados jaunu sastāvu
# Filipīnu izlase: līderu iztrūkums un OS kvalifikācija kā gatavošanās Āzijas kausam
# Brazīlijas izlase: divu spēlētāju izmaiņa no PK un jauns galvenais treneris
# Kamerūnas izlase: NBA zvaigžņu atteikumi un latviešiem pazīstams līderis

     [+] [-]

, 2024-07-02 09:23, aizvakar
Smieklīgi, spēlē Rīgā, bet nezina kā Kamerūna nospēlēja pret Ēģipti. Kur tad viņi spēlēja? Meža vidū vai kādā sporta zālē? Tur taču strādā tehniskie darbinieki.

     [+] [-]

, 2024-07-02 12:58, aizvakar
evenks rakstīja: Smieklīgi, spēlē Rīgā, bet nezina kā Kamerūna nospēlēja pret Ēģipti. Kur tad viņi spēlēja? Meža vidū vai kādā sporta zālē? Tur taču strādā tehniskie darbinieki.
Tas ka SC nezina, nenozīmē, ka arī izlase nav lietas kursā par rezultātu.