Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Kokoškovs par Serbijas aizkulisēm: "Pirms pusfināla pārkāpām "burbuļa" noteikumus"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Kokoškovs par Serbijas aizkulisēm: "Pirms pusfināla pārkāpām "burbuļa" noteikumus"
Igors Kokoškovs 2021. gada jūlijā. Foto: FIBA

Serbijas basketbola federācija (KSS) pagaidām nav paziņojusi, kurš treneris vadīs vīriešu valstsvienību Pasaules kausa kvalifikācijā. Igors Kokoškovs pievienosies Dalasas "Mavericks". Viņa pēctecis nav nosaukts, lai gan aizkulisēs vēl jūlija pirmajā pusē izskanēja tādi vārdi kā Aleksandrs Džordževičs, Saša Obradovičs un Svetislavs Pešičs.

Serbija 3. jūlijā Belgradā zaudēja Itālijai un nekvalificējās Tokijas spēlēm. Pēc neveiksmes pār treneri vēlās kritikas lavīna, taču KSS nesteidzās ar sadarbības pārtraukšanu – oficiāla lēmuma par Kokoškova atbrīvošanu nav joprojām.

Jaunu pavērsienu radīja izmaiņas klubu frontē – 27. jūlijā žurnālisti ziņoja, ka serbu speciālists atstājis Stambulas “Fenerbahce” galvenā trenera krēslu, lai kļūtu par Džeisona Kida asistentu Dalasā. Pagāja dažas nedēļas un Turcijas superklubs nolīga citu serbu speciālistu – Boloņas “Virtus” bijušo stūrmani Aleksandru Džordževiču.

Grūti iedomāties, ka Džordževičs varētu atgriezties uz “ērgļu” komandtiltiņa – valstsvienības galvenā trenera darbs nav īsti savienojams ar Eirolīgas kluba ambīcijām. Kokoškovs uzņēmās šo misiju, taču, kā pats atzina, nebija īsti laimīgs par iznākumu. "Pēc 30 sezonām basketbolā un 16 gadiem FIBA sacensībās vēl nekad nebiju strādājis tādos apstākļos. Situācija pieprasīja lielu elastību un spēju pielāgoties. Darba plānu nācās mainīt gandrīz katru dienu."

Maija beigās Kokoškova sarakstā nokļuva 24 spēlētāji: Teodosičs, Jovičs, Mičičs, Avramovičs, Bogdanovičs, Andžušičs, Jaramazs, Lazičs, Kaliničs, Lučičs, Dobričs, Milosavļevičs, Beļica, Davidovacs, Petruševs, Iličs, Milutinovs, Marjanovičs, Raduļica, Smailagičs, Guduričs, Jokičs, Pokuševskis, Marinkovičs un Nedovičs.

Treniņnometnes sākums atsvieda realitātē – pirmajās trīs dienās Kokoškova rīcībā bija tikai trīs spēlētāji. "Man bija sarunas ar spēlētājiem, kuri piezvanīja un pateica, ka šovasar nespēlēs valstsvienībā. Pirmie divi kontakta treniņi notika pirmajā vakarā pēc ierašanās Grieķijā (serbi piedalījās tradicionālajā Akropoles kausā – Sportacentrs.com). Mums nevienā brīdī nebija pieejami 12 basketbolisti un nenotika neviens treniņš pilnā sastāvā."

Situācija bija tik slikta, ka pirms pusfināla spēles pret Puertoriko mājinieki pārkāpa noteikumus. "Mēs paņēmām spēlētāju, kurš neatradās burbulī, lai treniņos varētu uzspēlēt pieci pret pieci. Savu tiesu prasīja savainojumi – Stefans Jovičs turnīra laikā guva savainojumi. Cerējām tikt cauri, balstoties uz pieredzi, motivāciju un faktu, ka spēlējām Belgradā."

Itālija bija labākā komanda finālā, atzina Kokoškovs. “Itāliešiem nebija tik daudz spēlētāju ar individuāliem tituliem kā mums. Tā ir matemātika. Basketbols nav matemātika, taču spēlei piemīt sportiskā loģika. Neraugoties uz vārdiem un mūsu komandu, nebijām gatavi tai spēlei. Objektīvu iemeslu dēļ nebijām pietiekami sagatavoti gan individuāli, gan kā komanda.

NBA vērtīgākais spēlētājs Nikola Jokičs pēc garās sezonas nepiedalījās Tokijas kvalifikācijā. Kokoškovs viņu aizstāvēja. "Jokičs ir labākais basketbolists pasaulē. Paskatieties, kas notika ar Slovēniju. Tā nekvalificējās Eiropas čempionātam (patiesībā Pasaules kausam – Sportacentrs.com), zaudēja Baltkrievijai. Viņiem bija divas ļoti sliktas vasaras, kamēr parādījās viņu "Alfa" vīrietis, viņu Jokičs – parādījās Luka (Dončičs), kurš šobrīd ir "Top 5" spēlētājs pasaulē un viss mainījās. Tie ir cilvēki-magnēti."

Tādi spēlētāji kā Jokičs un Dončičs var pacelt komandu citā līmenī, uzskata Kokoškovs. “Īpaši, ja tavs labākais spēlētājs ir labākais piespēlētājs pasaulē. Nevis labākie punktu guvēji, bet spēles veidotāji. Tas atspoguļojas enerģijā un pārliecībā par saviem spēkiem. Mums jārīkojas gudri. Pašreizējā attieksme nepalīdzēs Nikolam sajusties tuvākam valstsvienībai. Viņš nevarēja spēlēt objektīvu iemeslu dēļ un mums viņu jāatbalsta jebkurā gadījumā.”

Kokoškovs norādīja, ka Serbijas basketbolam nākotnē jāatrisina dažas stratēģiskas lietas. "Nevaru atļauties būt liekulīgs. Pastāv divas pilnīgi atšķirīgas koncepcijas – viena kā Eirolīgas komandas trenerim, otra kā trenerim, kurš startē FIBA sacensībās. Pats šobrīd neesmu Serbijas basketbolā – dzīvoju Fīniksā, bet aizvadītajā sezonā strādāju Stambulā."

Dalasas “Mavericks” 31. augustā izplatītajā paziņojumā norādīts, ka Kokoškovs ir Serbijas vīriešu basketbola valstsvienības galvenais treneris.

Izmantotie resursi:
ДРУГИ ПИШУ - Игор Кокошков: Мој останак зависи...
https://sport.blic.rs/kosarka/domac...