Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1458, Did:0, useCase: 3

Dušans Ivkovičs: "Latvija atgādina Serbiju pirms dažiem gadiem"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Dušans Ivkovičs: "Latvija atgādina Serbiju pirms dažiem gadiem"
Serbijas vīriešu basketbola valstsvienība 2011
Foto: www.fibaeurope.com

"Latvijas treneris Bagatskis ir paveicis labu darbu basketbolam. Latvija man atgādina Serbijas komandu, kāda tā izskatījās dažus gadus atpakaļ," izcīnot otro uzvaru Eiropas čempionāta B grupā, teica Serbijas vīriešu basketbola valstsvienības galvenais treneris Dušans Ivkovičs.

2007. gada finālturnīrā Spānijā pēc trīs zaudējumiem Krievijai, Grieķijai un Izraēlai serbu basketbolisti netika ārā no grupas. Zorana Slavniča vadītajā izlasē tikai divi spēlētāji – aizsargs Marko Jaričs un spēka uzbrucējs Milans Gurovičs – bija vecāki par 24 gadiem. Teodosičam un Tepičam bija 20 gadu, Markovičam tikai 19.

“Tā visa ir mana vaina un uzņemos pilnu atbildību,” teica Slavničs, kura priekšteči pie Dienvidslāvijas, vēlāk Serbijas un Melnkalnes stūres izcīnīja 17 medaļas Eiropas čempionātos, astoņas zelta un piecas sudraba godalgas ieskaitot. “Es izvēlējos spēlētājus, tāpēc nevaru viņus vainot.” Komandā nespēlēja daudzi veterāni, kuru rēķinā bija zelta medaļas Eiropas un pasaules čempionātos, bet viņu ego un ambīcijas pēdējos gados izlasē radīja neciešamu atmosfēru.

Serbija nesamierinājās ar zaudējumiem.

Jaunie spēlētāji zināja, kā uzvarēt jaunatnes sacensībās. Viņiem bija treneri, kuriem uzticēties. Serbijas basketbola vēsture stāstīja par daudziem panākumiem. Un basketbolisti turpināja strādāt.

Uzvarām 2007. gada FIBA U19 Pasaules čempionātā Novi Sadā un trīs Eiropas jaunatnes čempionātos pēc kārtas sekoja turpinājums pieaugušo konkurencē.

Kamēr 12 labākās pasaules komandas sacentās 29. Olimpiādes spēlēs Pekinā, jaunie serbi gatavojās EuroBasket 2009 kvalifikācijas kampaņai. Viņu vadību uzņēmās leģendārais Dušans Ivkovičs.

2008. gada 20. augustā Kaljāri pilsētā Sardīnijas salā Serbija pirmajā kvalifikācijas spēlē ar 78:64 uzvarēja Itāliju. Mēnesi vēlāk serbi ar 7-1 bilanci par trīs uzvaru tiesu apsteidza Bulgāriju, Itāliju, Somiju un Ungāriju, izcīnot tiesības spēlēt finālturnīrā Polijā.

Gadu vēlāk komanda izcīnīja sešas uzvaras, ceturtdaļfinālā pieveica Krieviju, pusfinālā Slovēniju un tikai finālā piekāpās zvaigžņu pārpildītajai Spānijai. Valstsvienībā astoņi spēlētāji – Veļičkovičs (1986), Tepičs, Teodosičs, Pauničs (1987), Bjeļica, Markovičs, Raduļica (1988) un deviņpadsmitgadīgais Mačvans (1989) – bija 22 gadus veci vai jaunāki. Urošam Tripkovičam divdesmit trešā dzimšanas diena bija turnīra laikā.

Ivkovičs turpināja darbu un šovasar paziņoja, ka ir gatavs vadīt izlasi bez atlīdzības.

Dušans Ivkovičs, Serbijas valstsvienības galvenais treneris
Šodien spēlējām daudz labāk nekā vakar pret Itāliju un pārliecinājāmies, ka vieglu pretinieku nav. Spēles sākums ļoti atšķīrās no vakardienas, kad ar grūtībām guvām pirmos desmit punktus. Aizsardzība bija daudz labāka, uzbrukums sekmīgāks. Divdesmit trīs gūti punkti ceturtdaļā un ielaisti septiņi – tas ir labs rādītājs.

Taču dažu iemeslu dēļ – domāju, tā ir psiholoģija – spēlētāji no soliņa, kuri panāca lūzumu vakar, esot priekšā ļāva Latvijai atgūties. Slikti, ka otrajā ceturtdaļā ielaidām 26 punktus un nesaglabājām pārsvaru.

Rezultātu sasniegšanai mums bijis jāpārvar daudz problēmu. Nezinu, kurai citai komandai bijis tik daudz savainoto, taču neatkarīgi no tā visu noteiks pašu attieksme pret spēli. Nevienam citam nav tiesību vairāk cīnīties par savu valsti, kā to varam mēs paši. Nesaku, ka cīnāmies nepietiekami, taču brīžiem zaudējam koncentrāciju. Runājam vienu, darām otru. Tā nav kritika, bet pašsaprotamas lietas.

Spēlei ar Izraēlu gatavosimies tādā pašā ritmā. Bez rīta treniņa, ar video analīzi divas stundas pirms spēles. Domāju, būsim gatavi spēlēt labāk nekā šodien.

  +5 [+] [-]

, 2011-09-01 21:47, pirms 13 gadiem
Nu tad cerams, ka arī pēc vēl dažiem gadiem mēs līdzināsimies tagadējai Serbijas izlasei. Noteikti ar šo komandu mēs vēl kautko iespēsim! Mūsu džeki ir labākie!

 +17 [+] [-]

, 2011-09-01 21:51, pirms 13 gadiem
Maza piebildīte, šiem te- "talantiem", izņemot Bertānu īsti nav kur attīstīties, LBL viņi mierīgi var arī sapūt, tie paši serbi pirms gadiem 4 kaplēja savos labākajos klubos, galvenokārt tas bija Partizan un tā bija Eirolīga. Tie paši vācieši tagad veido vēl vienu Eirolīgas komandu Bayern izskatā un tur spēlē vairāki jaunie, turklāt Bauermans pašlaik ir gan Vācijas gan Bayern galvenais treneris. Latvijā visa situācija ir skaidra, nebūs ne Eirolīgas kluba, ne attīstības iespējas, ja tur kādam individuāli uzspidēs tas jau būs daudz.

  +5 [+] [-]

, 2011-09-01 21:51, pirms 13 gadiem
arī mums ir divas medaļas U-18 čempionātos pēdējos gados, tapēc domāju, ka ieturot šādu kursu un turpinot spēlēt ar jaunajiem spēlētājiem varam izveidot tiešām labu izlasi. Es te nerunāju par Serbijas, Spānijas un citu lielvalstu līmeni, drīzāk mēs varētu būt tādā Slovēnijas līmenī un tas jau būtu ļoti, ļoti labi.
Slēpts komentārs: anjo

  -3 [+] [-]

, 2011-09-01 22:08, pirms 13 gadiem
prasās tikai kambala centrā. žēl ka bagatskim tā neliekas

  +3 [+] [-]

, 2011-09-01 22:17, pirms 13 gadiem
hmm rakstīja: Tikai žēl ka tas (noskaņojusies vecā izlase) ir zinātniskā fantastika nevis realitāte. Varbūt vienīgi Ankarā, kad Kambim bija 1. čempis izlase bija optimāli noskaņojusies - bet tad tomēr to vilka vecā kaluma vīri: Bagatskis, Miglinieks, Štelmahers, Helmanis, Vītols, vēl naudas nesamaitāts Kambala u.c. nevis mīkstie tirliņi Valters, Biedriņš, Bērziņš, Šķēle utt., kuriem attieksme pret izlasi ir zem katras kritikas.
Ceru, ka no tagadējās izlases attieksmes ziņā izaugs vīri, kas būs līdzvērtīgi vecā kaluma vīriem - un tad es ticu, ka sasniegtie rezultāti būs augstāki, kā 'tusētāju' izlasei, lai arī viņiem talants bija krietni vairāk.
Domāju, ka vaina bija arī tur, ka uz vietu izlasē nebija nekāda dižā konkurece. Jau pirms čempionāta sastāvs bija zināms par 80% (ja nebija traumu). Varēja bišķi atlaist (neatskaitīs taču no izlases). Neriskēs taču Biedriņa vietā ņemt Ciprusu (tikai piemērs). Ļooti reti kādu atskaitīja (KB) Un tas viss krājās.

     [+] [-]

, 2011-09-01 22:19, pirms 13 gadiem
Visam piekrītu ,bet Tu kļūdijies Berziņš bija gatavs piedalīties izlase un viņš tiešām būtu labs papildinājums garajam galam toties sagadijas ka vinam bija jaarste trauma un bet par tiem parejiem gan man nav nekadas labas domas!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2011-09-01 22:27, pirms 13 gadiem
anjo rakstīja: Domāju, ka vaina bija arī tur, ka uz vietu izlasē nebija nekāda dižā konkurece. Jau pirms čempionāta sastāvs bija zināms par 80% (ja nebija traumu). Varēja bišķi atlaist (neatskaitīs taču no izlases). Neriskēs taču Biedriņa vietā ņemt Ciprusu (tikai piemērs). Ļooti reti kādu atskaitīja (KB) Un tas viss krājās.
Nebrīnīšos ja jaunā izlase jau šajā čempī pārsteigs un sasniegs vairāk nekā tā saucamā `` vecā izlase``

  +6 [+] [-]

, 2011-09-01 22:38, pirms 13 gadiem
jurkoo rakstīja: Nebrīnīšos ja jaunā izlase jau šajā čempī pārsteigs un sasniegs vairāk nekā tā saucamā `` vecā izlase``
Viens no plusiem, ka šogad nav psiholoģiskā spiediena. Ja citus gadus obligāti bija jāizkļūst no grupas, tad šogad viņiem šāda uzdevuma nav.

  +3 [+] [-]

, 2011-09-01 22:47, pirms 13 gadiem
Labs raksts . Jāaizmirst pagātne un jādomā par nākotni (jaunatni). Drīz jau vecie arī gribēdami netiks izlasē . Un arī tagad nav vajadzīgi gaisa jaucēji !

  -3 [+] [-]

, 2011-09-01 23:02, pirms 13 gadiem
Ko te daudzi di**Š pa tusētāju izlasēm un netusētāju izlasēm.attieksme? tā jau ir katra paša lieta. kapēc Janičēnoks uzmeta izlasei aizbildinoties ar traumu,bet pirms nedēļas leišos normāli nokapāja spēli. Varbūt vnk daudziem ir piegriezies rauties vairākās vietās.un saņemt tiek lielu "ATBALSTU" no līdzjutējiem,ka sauc pa alkāniem,impotentiem tizleņiem? Galu galā,ja jau viņi būtu tik slikti, Biedriņš,Bērziņš,Valteri,Šķēle tad nu viņi va nespēlētu ne NBA ne ACB ne kaut vai tajā pašā BBL. Tā nu gribu teikt, ka nav ko nolikt tos,kas nespēlē, bat gan priecāties pa tiem jaunajiem, kas cenšās un spēlē,jo pateicoties viņiem iespējams, LV uzspīdēs kāds spēlētajs kuru pamanīs eirolīgas klubs un tad jau vien LV izlase būs ieguvēja pēc pāris gadiem. Lūdzu nenoliksim spēlētājus,bet atbalstīsim tos kas ir

  +5 [+] [-]

, 2011-09-01 23:04, pirms 13 gadiem
martinstids rakstīja: prasās tikai kambala centrā. žēl ka bagatskim tā neliekas
Man gan liekas ka Biedriņš ar pārstādītām smadzenēm būtu tīri labs!

  -2 [+] [-]

, 2011-09-01 23:14, pirms 13 gadiem
Aizmirstiet taču vienreiz par Biedriņu! Ja nav cilvēkam interese spēlēt izlasē...NEVAJAG! Pēc gada vai diviem būs vēl Rozītis un Ābele, ja arī viņi negribēs, vienmēr atradīsies kāds, kas gribēs...

  +4 [+] [-]

, 2011-09-01 23:21, pirms 13 gadiem
man arī šī izlase ļoti patīk. Jāiet uz jaunajiem, galu galā mums jaunie ir Eiropas spicē, materiāls mums ir ļoti plašs un, kā redzam, tad viņi nepazūd, jāuzkrāj pieredze, jātiek labos klubos un būs baigi labi.

  +5 [+] [-]

, 2011-09-01 23:26, pirms 13 gadiem
Brand87 rakstīja: Stulbais sūdmuti, Kaspars Bērziņš nekad nav atteicis izlasei, vienmēr ir piekritis spēlēt izlasē, takā ned*rs karstu ampli ja nezini. Lielais experts b*e.
tev varbūt atgādināt kurš divus gadus atpakaļ pirms paša EČ sākuma staigāja sakodies pa viesnīcu ar gultas matraci galvā, bet vēlāk salauza durvis un pasūtīja Kemzuru? atbilde - Bērziņš
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-09-01 23:50, pirms 13 gadiem
Un tomēr, kāpēc toreiz Kemzura kļūdījās?

  -2 [+] [-]

, 2011-09-02 00:20, pirms 13 gadiem
Eu , veci , pasaki ka tu negribetu but tāds taka Ādolfs? spānijā kapā , pelna mēnesī tikpat cik tu vienā gadā ,ja tik daudz vispār.. Tu uzskati ,ka esi labāks par viņu?

  -1 [+] [-]

, 2011-09-02 00:25, pirms 13 gadiem
resnais putns rakstīja: zelta vārdi,perfekti manas domas
Piekrītu

  -1 [+] [-]

, 2011-09-02 00:31, pirms 13 gadiem
hmm rakstīja: Tikai žēl ka tas (noskaņojusies vecā izlase) ir zinātniskā fantastika nevis realitāte. Varbūt vienīgi Ankarā, kad Kambim bija 1. čempis izlase bija optimāli noskaņojusies - bet tad tomēr to vilka vecā kaluma vīri: Bagatskis, Miglinieks, Štelmahers, Helmanis, Vītols, vēl naudas nesamaitāts Kambala u.c. nevis mīkstie tirliņi Valters, Biedriņš, Bērziņš, Šķēle utt., kuriem attieksme pret izlasi ir zem katras kritikas.
Ceru, ka no tagadējās izlases attieksmes ziņā izaugs vīri, kas būs līdzvērtīgi vecā kaluma vīriem - un tad es ticu, ka sasniegtie rezultāti būs augstāki, kā 'tusētāju' izlasei, lai arī viņiem talants bija krietni vairāk.
Nu Bērziņam un Šķēlem, vienmēr pret izlasi ir bijusi laba attieksme,viņi paši vienmēr ir gribējuši spēlēt un nekad nav atteikušies,ja vienīgi spiesti bijuši to darīt ! Tikai nevajag pieminēt nekādas dzeršanas utt.

     [+] [-]

, 2011-09-02 06:16, pirms 13 gadiem
Mežonīgais putniņš rakstīja: Krokodils - Nav runa par to vai ir kur attistīties. Ir jau kur, VEF ir pietiekami labs līmenis, bet lieta tāda, ka nevar likt vienā maisā Serbijas spēlētājus 19-22 gados un LV spēlētājus.
pirmkārt jau atšķirība ir meklējama kluba vadības un treneru attieksmē pret jaunajiem latviešu spēlētājiem. un šajā jomā BUtauts pēc SKA laikiem ir viegli prognozējams.

ja spēlētāji, kuri situšie par uzvaru pret Francijas nēģeriem vai serbiem ir VEF`a 12 spēlētāja līmenī, tad kādā līmenī pēc Tavām domām ir pirmie 11 šī kluba spēlētāji???

     [+] [-]

, 2011-09-02 18:58, pirms 13 gadiem
Divas blondīnes sēž un spēlē pokeru. Viena pēkšņi iekliedzās- šahs un mats! Otra vēsi atbild-nomierinies, tas nav basketbols.
P.S. Iespējams, ka šīs blondīnes nekad neizlasīs šo joku, taču, ja viņas atbalstītu Latvijas basketbola izlasi Eurobasket 2011, tad noteikti ietērptu savus mobilos telefonus Kin īpašajos basketbola skinos.