Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Aigars Nerips: "Rīgā labāk nospēlēja Cēsu līderes"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Aigars Nerips: "Rīgā labāk nospēlēja Cēsu līderes"
Aigars Nerips LSBL finālsērijas trešajā spēlē Olimpiskajā sporta centrā
Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

"Finālos lietas koncentrējas uz līderu darbībām un spēli aizsardzībā. Līderi aizvelk sev līdzi pārējos. TTT līderes uzņēmās iniciatīvu un labi nospēlēja Cēsīs, nākamajā spēlē to neizdevās paveikt," neveiksmes cēloņus LSBL finālsērijas trešajā spēlē vērtēja sieviešu basketbola kluba "TTT Rīga" galvenais treneris Aigars Nerips. Nākamā spēle notiks 25. aprīlī plkst. 19:30 Cēsu sporta namā.

Finālsērijas gaitā otrajos puslaikos un pagarinājumos punktus ir guvušas četrpadsmit basketbolistes, no tām astoņas “TTT Rīga” un sešas SK “Cēsis” spēlētājas. Sešus un vairāk punktus otrajā puslaikā katrā no minētajām spēlēm ir savākušas četras spēlētājas – Ieva Krastiņa un Alla Muravskaja rīdzinieču sastāvā, Agnija Reke un Nakiša Seilsa cēsnieču rindās.

Cēsu vadošais piecnieks – Eibele, Reke, Seilsa, Horelika un Batlere – minētajās 70 minūtēs ir guvušas 103 no 104 komandas punktiem. Rīdzinieču piecas rezultatīvākās spēlētājas – Krastiņa, Muravskaja, Šurkusa, Rozenberga un Dukāte – minētajā laikā savākušas 80 no 91 komandas punkta. Vēl sešus punktus spēles otrajā daļā ir pievienojusi Guna Lagzdiņa, ieskaitot četrus punktus pirmajā pagarinājumā.

Aigars Nerips

Par spēli pēc astotās minūtes

Nācās pārveidot spēli, jo piezīmes savāca viena no mūsu svarīgākajām spēlētājām. Pārējiem centriem nebija veiksmīgākā spēle, jo netika pienācīgi nospēlēts aizsardzībā. Netika pilnībā ievēroti savi tiešie uzdevumi. Atsevišķas spēlētājas nevar laukumā atrasties visās vietās, ir noteikta telpa un līnijas, kurās jāstrādā bumbas saņemšanai vai pretinieču apturēšanai. Tas netika izpildīts, tāpēc nevarējām nosegt visas sāncenšu spēlētājas. Individuāli ir grūti apturēt tādu pieredzējušu spēlētāju kā Batleri, tāpēc pārējām meitenēm aizsardzībā pret viņu jādod savu pienesumu.

Par spēli pēdējās septiņās minūtēs

Situācija izvērtās sarežģīta, jo uzbrucēja Muravskaja parasti nespēlē ceturtā un piektā numura pozīcijās. Tur viņa nejūtas labi. Svētdienas spēle to pierādīja. Iepriekšējās cīņās viņa prasīja iespēlēt bumbu iekšā, savukārt svētdien, pat nonākot uzbrukumā pret mazajām spēlētājām, to nedarīja. Vieglās kļūdas bija no pirmajām spēles minūtēm, atdodot bumbas pretiniecēm rokās. Ir spēles, kurās viņa uzņemas un lauž spēli, taču tas ne vienmēr ir iespējams.

Pakāpeniski izdevās pielāgoties, bet nerealizējām vairākus brīvus metienus no groza apakšas. Piemēram, pievilkām astoņu punktu attālumā un varējām samazināt starpību vēl vairāk, turklāt Ieva Krastiņa labi aizskrēja caurgājienā. Kad neiemetām, pretī uzreiz dabūjām piezīmes vai izprovocētos pārkāpumus. Tā bija loterijas taktika – iemetīs vai neiemetīs. Lai tiktu klāt, bija jāveic nestandarta risinājumi. Dažas reizes uzsitām piezīmes pret nepareizo cilvēku. Tobrīd Cēsis turējās deviņu desmit punktu vadībā un tuvāk vairs netikām.

Par iespējām lauzt spēles gaitu

Spēles gaitā, kad piezīmes savāca Anda Eibele, uzbrukumi bija jāveido gar viņu. Izdevības to darīt bija jau ātrāk, spēlējot viens pret vienu. Tās neizmantojām. Pieļāvām kļūdu sērijas. Nostaigājām, dabūjām gala autu un zaudētus punktus. Svarīgi, kādas ir kļūdas – vai tās atpakaļ nes divus punktus, vai vienkārši zaudējam bumbu. Tā zaudējām kādus sešus vai astoņus punktus. Pat labi nospēlējot aizsardzībā, tādā veidā devām pretinieku komandai atkārtotas uzbrukuma iespējas.

Par Pavlovskas spēli pret Seilsu

Eva labi tika galā ar Seilsas segšanu. Daļēji tas bija izmisuma solis. Ja spēlētu klasiski, būtu grūtāk, taču krīzes brīdī Pavlovska izpildīja uzdevumu. Parasti Seilsu sedz citas spēlētājas, piemēram, Muravskaja iepriekšējā spēlē ļoti labi tika ar viņu galā. Redzot, ka basketboliste var izpildīt uzdevumu, tas var dot jaunas iespējas.

Par Muravskajas rezultatīvajām piespēlēm

Piespēli jādod brīžos, kad zini, ka tas nesīs rezultātu. Mums parasti ir vismaz divas piespēles pēc kārtas, otrajā piespēlē izmantojot “back-pass” (bumbas atspēlēšana atpakaļ). Daļu no piespēlēm centra spēlētājām pārķēra pretinieces, tātad ne visi lēmumi bija pareizi, turklāt Cēsis sedza samērā šaurā telpā. Ieva un Alla pašas vairāk sāka iemest, kad pretiniecēm jau bija 10-12 punktu pārsvars.

Par metienu precizitātes kritumu otrajā puslaikā

Otrajā puslaikā atbildības slogs ir lielāks, vairāk metienu jāizmet līderēm. Seilsa iemeta vairākus savus metienus, taču bijušas arī spēles, kurās Batlere savas iespējas neizmanto, aizmet garām pustālos metienus. Finālos lietas koncentrējas uz līderu darbībām un spēli aizsardzībā. Līderi aizvelk sev līdzi pārējos. Cēsīs komandas līderes uzņēmās un labi nospēlēja, Rīgā labāk strādāja pretinieču līderes.

Par “play-off” spēļu režīmu

Mums vissmagāk bija finālu sākumā, kad aizvadījām trīs spēles sešās dienās. Kopā trīspadsmit dienās piecas spēles. Tā kā spēles notiek pusastoņos vakarā, teorētiski tās iekļaujas divpadsmit diennaktīs. Tas nav viegli. Piektdienas treniņā slodze bija mazāka, taču ir arī psiholoģiskais nogurums. Citādi ievērojam treniņu grafiku. Pirmdien būs atjaunošanās treniņš.