Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

2000 dalībnieku un zēnu fināli Arēnā: 31. reizi notiks Alfrēda Kraukļa piemiņas turnīrs

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

2000 dalībnieku un zēnu fināli Arēnā: 31. reizi notiks Alfrēda Kraukļa piemiņas turnīrs
Anžejs Pasečņiks ar sacensību dalībniekiem. Foto: Alfrēda Kraukļa kauss 2022

Nākamajā nedēļas nogalē, 18.-20. augustā, notiks trīsdesmit pirmais Alfrēda Kraukļa piemiņas turnīrs basketbolā. Sacensības rīko Alfrēda Kraukļa piemiņas fonds sadarbībā ar bērnu un jauniešu basketbola skolu "Rīga".

Nākamajā nedēļas nogalē, 18.-20. augustā, notiks trīsdesmit pirmais Alfrēda Kraukļa piemiņas turnīrs basketbolā. Sacensības rīko Alfrēda Kraukļa piemiņas fonds sadarbībā ar bērnu un jauniešu basketbola skolu “Rīga”.

Sacensības notiks septiņās vecuma grupās puišiem un meitenēm – U11 (2013. gadā un vēlāk dzimušie), U12 (2012.), U13 (2011.), U14 (2010.), U15 (2009.), U16 (2008.) un U18 (2006-2007). Zēnu turnīrā startēs 116 vienības, meitenēm – 48 komandas. Maksimālais spēlētāju skaits – 1968.

Gadu gaitā turnīrs gājis plašumā. Piemēram, 2019. gadā sacensībās piedalījās 97 komandas. Pirms diviem gadiem, spēlējot āra laukumos un bez ārzemniekiem – 83 komandas. Pērn pieteikumu skaits gandrīz dubultojās, sasniedzot skaitli 160, savukārt 2023. gadā pieteikušās 164 komandas, kas ir jauns rekords.

A.Kraukļa piemiņas turnīram pieteikušās 36 komandas no ārzemēm, tai skaitā 18 no Lietuvas, deviņas no Igaunijas, piecas no Zviedrijas, divas no Dānijas, viena no Polijas un viena apvienotā komanda, kurā pulcēti spēlētāji no dažādām Eiropas valstīm.

Spēles laiks U11 un U12 grupās būs 4x6 minūtes, U13 un U14 grupās – 4x7 minūtes, bet U15, U16 un U18 grupās – 4x8 minūtes. Pagarinājums – divas minūtes. Finālspēlēs par 1. un 3. vietu spēles laiks trīs vecākajās grupās būs 4x10 minūtes, vidējās grupās 4x8 minūtes, jaunākajās – 4x7 minūtes.

Spēles notiks 20 sporta zālēs Rīgā. Pirmo reizi turnīra vēsturē izšķirošās cīņas zēniem risināsies “Arēnā Rīga”, savukārt meitenes pulcēsies Daugavas sporta namā. Finālspēļu sākums 20. augustā, sākot no plkst. 09:30. Rīkotāji nodrošinās tiešraides no visām zālēm, savukārt izšķirošās spēles U16 un U18 puišu grupās būs vērojamas TV24 tiešraidēs, sākot no plkst. 16:00.

Kaspars Cipruss, LBS ģenerālsekretārs
“Alfrēda Kraukļa piemiņas turnīrs basketbolā, pateicoties tā dibinātājiem Jānim Rimbeniekam un Guntai Strazdiņai, kļuvis par lielāko pirmssezonas jaunatnes turnīru Latvijā. Šovasar Rīga uzņems gandrīz 2000 jauno basketbolistu no septiņām valstīm. Latvijas basketbola savienība vēl labas sekmes un patīkamas emocijas sacensību dalībniekiem.”

Nauris Miezis, Olimpiskais čempions 3x3 basketbolā
"Uzsāku savas basketbola gaitas Ķekavā pie trenera Andra Eglīša, kurš man parādīja, kas ir basketbols, un iemācīja mīlēt šo sporta veidu, savukārt tieši Alfrēda Kraukļa VEF basketbola skolā pabeidzu savu jaunatnes līgas spēļu nogriezni. Varu teikt, ka mani, kāds es esmu šodien (ne tikai kā basketbolists, bet arī kā cilvēks pa dzīvi) lielā mērā ir izveidojis šīs sporta skolas treneris Jānis Rimbenieks, kurš kopā ar kādreizējo sporta skolas direktori Guntu Strazdiņu dibināja Alfrēda Kraukļa piemiņas basketbola turnīru pirms vairāk nekā 30 gadiem. Treneris Rimbenieks man ir devis lielu daļu no tā, kas es esmu.

Lepojos, ka sporta skola, kurā trenējos daudzus gadus, spēj noorganizēt milzīgu, starptautisku, komandām pārbagātu turnīru, kas dod iespēju šīm komandām sagatavoties jaunajai sezonai. Arī es šajā turnīrā piedalījos, pārstāvēju sporta skolu ar lepni paceltu galvu un biju arī čempions, tāpēc droši varu teikt, ka piemiņas turnīrs ir devis savu pienesumu arī manai olimpiskajai zelta medaļai. Kad notiek turnīrs, ir sajūta, ka esi kā basketbola festivālā. Visās populārajās sporta zālēs notiek spēles visos vecumos gan zēniem, gan meitenēm. Var apskatīt, kā cīnās jaunie censoņi, kā arī redzēt topošos izlases kandidātus. Prieks redzēt, ka mana ģimene turpina piedalīties šajā turnīrā - mana sieviņa ar saviem audzēkņiem piedalījās turnīrā pagājušajā gadā un izcīnīja čempiona titulu U-11 puišu vecuma grupā. Cik esmu novērojis, turnīrs ar katru gadu tikai zeļ un plaukst, palielinās komandu skaits, atbalstītāju skaits un organizētība vienmēr ir lieliskā līmenī.

Basketbols ir foršs."

Par turnīru

Alfrēds Krauklis – Latvijas basketbola leģenda, izcils vīriešu valstsvienības spēlētājs, treneris, pedagogs, paraugs jaunajiem basketbolistiem un treneriem. Sudraba medaļas ieguvējs 1939. gada Eiropas čempionātā Kauņā.

Pārstāvot VEF sporta klubu, Alfrēds Krauklis 1958. gadā kļuva par līdzautoru vīriešu basketbola komandas VEF dibināšanā. Trīs gadus vēlāk viņa vadībā tika dibināta VEF bērnu un jaunatnes sporta skola. Daudzi skolas audzēkņi papildināja VEF meistarkomandu. Alfrēdam Krauklim aizejot mūžībā, skola tika nosaukta viņa vārdā – Alfrēda Kraukļa VEF basketbola skola.

Pirmais Alfrēda Kraukļa piemiņas turnīrs notika 1992. gada novembrī, piedaloties 46 puišu komandām no piecām valstīm – Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Ukrainas un Krievijas. Pirms divām vasarām, 2021. gada 20.-22. augustā, turnīrs notika āra laukumos un nav ieskaitīts oficiālā numerācijā. Meiteņu komandas sacensībās piedalās no 2016. gada.

Pasākums tiek īstenots ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras atbalstu pasākuma "Starptautiskās konkurētspējas veicināšana" ietvaros, ko līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds (Līgums Nr. SKV-TL-2023/57).

Atbalstītāji: Rīgas valstspilsētas pašvaldība, Lido, Dobeles dzirnavnieks, Venden, LaTs, Balcia Apdrošināšana, LIAA, Rīgas dome, Latvijas Sporta federāciju padome, SIA Lokširs, SIA Arbor Medical Korporācija, SIA Rīgas meži, Latvijas Bērnu fonds, AS 4finance, Sporta bode, “Forum cinemas” kino “Citadele”, Rīgas Motormuzejs, Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs, Latvijas Sporta muzejs, Latvijas Inovatīvās medicīnas fonds, Eiropas meiteņu basketbola līga.

Drošības partneri: VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija”, AS “Sadales tīkls”.

Informatīvie atbalstītāji: TV24, Latvijas Radio, Sportacentrs.com .

     [+] [-]

, 2023-08-11 21:35, pirms 11 mēnešiem
Viss būtu Ok, vienīgi ne treneriem, ne spēlētājiem nepilnu nedēļu pirms turnīra nav ne jausmas par spēļu kalendāru, norises vietām utt.
Oldskūlīgs pasākums….