Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Latvieši izcīna 15 no 18 Alfrēda Kraukļa kausiem, Rūdolfa Magura komandai sudraba medaļa

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Latvieši izcīna 15 no 18 Alfrēda Kraukļa kausiem, Rūdolfa Magura komandai sudraba medaļa
Alfrēda Kraukļa piemiņas turnīra laureātes U17 vecuma grupā meitenēm. Foto: AK Cup

Svētdien, 18. augustā, Rīgā noslēdzās Alfrēda Kraukļa 32. piemiņas turnīrs basketbolā bērniem un jauniešiem. Trīs dienās 207 komandas no septiņām valstīm sacentās 23 laukumos, aizvadot 531 spēli.

Turnīrā piedalījās vairāk nekā 3000 jauno basketbola censoņu – puiši un meitenes vecumā no 9 līdz 17 gadiem sacentās deviņās dažādās vecuma grupās.

Lauvas tiesu medaļu meiteņu sacensībās izcīnīja Rīgā bāzētās komandas, tomēr godalgas ieguva arī jaunās basketbolistes no Tukuma, Saldus, Jūrmalas, Cēsīm, Valmieras un Mārupes. Uz goda pjedestāla kāpa divas ārzemju komandas – no Ukrainas un Somijas. Laureātes sveica Latvijas valstsvienības basketbolistes Anete Šteinberga un Digna Strautmane.

Puišu sacensībās visvairāk medaļu izcīnīja rīdzinieki, taču panākumi neizpalika arī Mārupes, Ķekavas, Jelgavas, Rēzeknes, Ogres un Rūjienas jaunajiem basketbolistiem. Uz goda pjedestāla vietas izcīnīja vairākas ārzemju komandas no Lietuvas, Igaunijas un Zviedrijas. U11 grupā triumfēja “The Travel Team”, kas ir vairāku Eiropas valstu apvienotā komanda.

U13 vecuma grupā sudraba medaļu izcīnīja komanda, kas nosaukta par godu Rūdolfam Maguram – puisēnam, kurš pērn smagi cieta satiksmes negadījumā. Sacensību fināldienā Rūdolfs ratiņkrēslā bija līdzās komandai, un arī viņam tika pasniegta medaļa.

Labākās puišu komandas sveica turnīra dibinātājs, Alfrēda Kraukļa VEF basketbola skolas leģendārais treneris Jānis Rimbenieks, Latvijas Basketbola savienības prezidents Raimonds Vējonis, Rīgas mērs Vilnis Ķirsis, kā arī kardiologs Andris Ērglis un AS “Grindeks” padomes priekšsēdētājs Kirovs Lipmans.

Gan puišu, gan meiteņu U16 vecuma grupu MVP jeb vērtīgākie spēlētāji ieguva bijušā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētāja Andra Biedriņa balvu – 10 apmaksātas nodarbības “Kļūsti labāks” basketbola treniņu organizācijā, kurā treneri ir bijušie profesionālie basketbolisti Haralds Kārlis un Lauris Blaus.

Par turnīra dalībnieku pilnajiem vēderiem un gardajām maltītēm rūpējās restorānu tīkls LIDO. Turnīra norises laikā LIDO turnīra dalībniekiem nodrošināja kopumā 4625 maltītes.

Turnīra rīkotājs Jānis Labucs: “Alfrēda Kraukļa piemiņas turnīrs iepriekšējos gados strauji audzējis popularitāti. Pirms pieciem sešiem gadiem sacensības pulcēja 70-90 komandas. Iepriekšējos divos gados dalībnieku skaits dubultojās – piedalījās vairāk nekā 160 komandu. Tagad pirmo reizi esam sasnieguši 200 komandu skaitu, par ko saku lielu paldies visiem turnīra atbalstītājiem un savai rīkotāju komandai!”

“Patiesībā jāsaka, ka turnīrs vēl nav noslēgts – lai paildzinātu prieku par paveikto, turnīra U18 grupu uzvarētāji tuvākajā laikā saņems īpašus sudraba čempionu gredzenus, kas ir unikāls rotu meistara Haralda Zandersona rokudarbs. Saku paldies uzņēmumam “Latvijas finieris”, kas nodrošināja Ukrainas komandu bezmaksas dalību turnīrā.”

“Tāpat paldies Dobeles dzirnavniekam, veikalu tīklam LaTS, Balticovo un CircleK par nodrošinātajiem našķiem un atspirdzinošajiem dzērieniem visiem dalībniekiem jau turnīra pirmajā dienā! Esam bijuši sociāli atbildīgi un sadarbībā ar CSDD un Sadales tīklu turnīrā pievērsuši jauniešu uzmanību drošības ievērošanai ceļu satiksmē un rīkojoties ar elektroierīcēm. Paldies arī Bolt Drive par mobilitātes nodrošināšanu turnīra laikā! Man ir prieks, ka joprojām daudzi uzņēmumi ir gatavi atbalstīt bērnu un jauniešu sportu, saprotot, ka veselīgas un sportiskas sabiedrības veidošana ir visas Latvijas nacionālajās interesēs.”

Tiešraides no visām spēlēm PIEEJAMAS ŠEIT.

Trīsdesmit otrais Alfrēda Kraukļa piemiņas turnīrs, pirmo trīs vietu ieguvēji

Meitenes (turnīrā piedalās no 2016. gada)
U10: RBJSS Rīdzene, Tukuma sporta skola, Jugla
U11: Rīga/Centrs, Jugla, RBJSS Rīdzene
U12: Rīga/Centrs, Jugla, Saldus novada sporta skola
U13: RBJSS Rīdzene, BC Nokia (Somija), Jugla
U14: Rīga/Centrs, Sporta rezervju skola #2 (Ukraina), RBJSS Rīdzene
U15: Jugla, RBJSS Rīdzene, Rīga/Centrs
U16: Rīga/Centrs, Jūrmalas sporta skola, Cēsu pilsētas sporta skola
U17: RBJSS Rīdzene, Jugla, Mārupes novada sporta skola
U18: Rīga/Centrs, Bertānu Valmieras basketbola skola, Saldus NSS

Puiši
U10: Nacionalinė krepšinio Akademija (Lietuva), Mārupes NNS, BK Ķekava
U11: The Travel Team, BS Zemgale, Daugavas sporta nams
U12: Rīga/Centrs, Haapsalu Herilased (Igaunija), BS Zemgale
U13: NKA Agave (Lietuva), Rūdolfa Magura komanda, Ezerzeme/Rēzekne
U14: East-Ball (Latvija), Rīga/Pārdaugava, BS Rīga/A.Kraukļa VEF
U15: Ogres basketbola skola, Daugavas sporta nams 2, Rūjiena/BVBS
U16: Ogres basketbola skola, Jugla, BS Rīga/A.Kraukļa VEF
U17: DSN, Ogres basketbola skola, Klaipedos Krepšinio Mokykla (Lietuva)
U18: DSN, BS Rīga/A.Kraukļa VEF, Stockholm Royals (Zviedrija)

Par turnīru

Alfrēds Krauklis – Latvijas basketbola leģenda, izcils vīriešu valstsvienības spēlētājs, treneris, pedagogs, paraugs jaunajiem basketbolistiem un treneriem. Sudraba medaļas ieguvējs 1939. gada Eiropas čempionātā Kauņā.

Pārstāvot VEF sporta klubu, Alfrēds Krauklis 1958. gadā kļuva par līdzautoru vīriešu basketbola komandas VEF dibināšanā. Trīs gadus vēlāk viņa vadībā tika dibināta VEF bērnu un jaunatnes sporta skola. Daudzi skolas audzēkņi papildināja VEF meistarkomandu. Alfrēdam Krauklim aizejot mūžībā, skola tika nosaukta viņa vārdā – Alfrēda Kraukļa VEF basketbola skola.

Pirmais Alfrēda Kraukļa piemiņas turnīrs notika 1992. gada novembrī, piedaloties 46 puišu komandām no piecām valstīm – Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Ukrainas un Krievijas. Pirms trīs vasarām, 2021. gada 20.-22. augustā, turnīrs notika āra laukumos un nav ieskaitīts oficiālā numerācijā. Meiteņu komandas sacensībās piedalās no 2016. gada.

Pasākums tiek īstenots ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras atbalstu pasākuma "Starptautisku sporta pasākumu un izstāžu organizēšana Latvijā" ietvaros, ko līdzfinansē Eiropas Savienība.

Atbalstītāji: Rīgas valstspilsētas pašvaldība, LIDO, Dobeles dzirnavnieks, Balticovo, Latvijas Finieris, Bolt Drive, Venden, LaTS, Balcia Apdrošināšana, Rīgas Stradiņa universitāte, SIA Arbor Medical Korporācija, SIA Rīgas meži, Latvijas Bērnu fonds, AS 4finance, Sporta bode, “Forum cinemas”, Rīgas Motormuzejs, Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs, Latvijas Sporta muzejs, Latvijas Inovatīvās medicīnas fonds, SIA Karavela, Signet Bank, AS Grindeks, MINTprint.