Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:269, Did:0, useCase: 3

Čempionu cīņa Lielvārdē, "lauvām" iespēja labot rekordu

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Čempionu cīņa Lielvārdē, "lauvām" iespēja labot rekordu
Pērn Lielvārdes un Cēsu komandas parūpējās par īstu drāmu
Foto: Floorball.lv

Elvi vīriešu florbola līgas dienas centrālā spēle tiks izspēlēta Lielvārdē, kur pie vietējā "Lielvārde/FatPipe" viesosies Cēsu "Lekrings". Interesantai vajadzētu būt cīņai arī galvaspilsētā, kur panākumu sēriju turpināt centīsies "Rockets", uzņemot "Ruben". Dāmu konkurencē pie trešās uzvaras pēdējos trijos mačos lūkos tikt "Rīgas Lauvas".

"Rockets" – "Rubene"
Pulksten 14:00, Electrum OC Rīgā
Neskatoties uz pamatīgajiem robiem sastāvā, kas bija saistīti ar diskvalifikācijām, "Rockets" turpinājuši savu perfekto sezonu, kārtējā cīņā savā laukumā ar 9:5 apspēlējot "Talsi/Irlava" komandu, ar 15 punktiem piecās spēlēs saglabājot trešo vietu turnīra tabulā, ko pēc šīs dienas cīņām varētu vēl vairāk uzlabot. Jānis Jansons (3+11) turpina diriģēt komandas saspēli, bet rezultatīvi ir arī Edijs Hammers (7+6) un Edžus Bunka (10+0). Pavisam nesen komandas sastāvā atgriezies Henrijs Uzraugs (2+1), kurš jau pirmajā cīņā bija ļoti labs, saņemot mača vērtīgākā spēlētāja balvu. Pret kurzemniekiem spīdoši nospēlēja arī kādreizējais šā kluba spēlētājs Mārtiņš Lapsiņš (6+4), kuram šajā cīņā divi vārti un divas piespēles. Pret "Rubeni" ierindā atkal būs Dinārs Vaitaitis un Jānis Boroduška, kuriem tika mīkstināti sodi un jāizlaiž bija tikai viena cīņa. Savukārt Marks Višņakovs no tribīnēm būs spiests novērot vēl trīs nākamos mačus.

Pēc uzvaras pār "Triobet/Ulbroka" neveiksmju josla piemeklējusi "Rubeni", kas zaudējusi jau trīs pēdējos mačus. Svaigākais zaudējums tika piedzīvots savā laukumā pret FK "Rīga", kad jau ātri vien savus bijušos cīņu biedrus ar trim vārtu guvumiem stūrī iedzina Mārtiņš Zelčs, kuram mačā kopumā septiņi (!) precīzi metieni. Ārnijs Kuratņiks (8+7) turpina tikt pie vismaz kāda punkta katrā no cīņām, kamēr Atis Stepāns (3+9) pēdējā cīņā palika bez punktiem. Pēc slimības izārstēšanas sekmīgi laukumā atgriezās Ingars Matisons (8+2), kamēr Ritvars Bērziņš nebija kopā ar komandu arī pēdējā cīņā. Pirmo punktu virslīgā nopelnījis pieredzējušais Ilgvars Caune.

Mačā ar vienu galvaspilsētas komandu "Rubene" pabojājusi savus rādītājus nevienādos sastāvos, lai gan tie joprojām ir gana labi – mazākumā 84.21% neitralizācija ir labākais rādītājs līgā, kamēr vairākumā ar 45.45% realizāciju nācies atkāpties uz trešo vietu. Tikmēr "Rockets" vairākumā spēlē neveiksmīgi, ar 23.08% esot astotie līgā. Mazākums nedaudz labāks (75%), kas ir ceturtais labākais rādītājs.

Rīdzinieki līdz šim lieliski spēlējuši otrās (3-2-0) un jo sevišķi trešās (4-1-0) trešdaļas, kurās nav zaudējuši nevienā no mačiem. Tas nozīmē, ka "Rubenes" komandai ļoti svarīgi būtu sekmīgi sākt gaidāmo spēlei, kaut gan arī viņiem pašiem spēles pirmais nogrieznis nav perfekts (2-2-3). Iespējams mazākais spēļu skaits, bet tajā pašā laikā pašaizliedzīgā cīņa novedusi pie tā, ka "Rockets" komanda, cīnoties vienādos pilnos sastāvos, ielaiduši tikai 19 vārtus, kas ir labākais rādītājs līgā. "Rubene" tikmēr kapitulējusi precīzi divreiz vairāk.

Latvijas čempionātā abas komandas savā starpā tikušās 22 reizes. Ja sākotnēji "Rubene" allaž bija pārāki pār "Rockets" priekšteci RTU, tad pēdējos gados aina jau ir mainījusies par labu galvaspilsētas komandai. Pērn gan panākumi tika dalīti uz pusēm, jo savā laukumā rīdzinieki zaudēja ar 3:7 (1:4, 1:2, 1:1), bet viesos bija pārāki ar 8:5 (3:1, 3:2, 2:2).

Igaunijas izlase – FK "Ķekava"
Pulksten 14:00 Tartu
Pirmajā no divām sieviešu turnīra cīņām FK "Ķekava" dosies uz Igaunijas pilsētu Tartu, lai sacenstos ar šīs valstsvienības kandidātēm. Turnīra tabulā igaunietes ar astoņiem punktiem piecās spēlēs atrodas ceturtajā vietā, bet Ķekavas meitenes, nospēlējot par vienu spēli vairāk, savākušas deviņus punktus, kas dod otro vietu turnīra tabulā.

Igaunijas izlases līdere Latvijas čempionātā ir Merli Kaljuve, kura četrās aizvadītajās cīņās iekrājusi 17 (6+11) rezultativitātes punktus. Sparīgi sezonu sāka ari Līna Luiha (6+4), kura gan pēdējos mačos vairs nav tik rezultatīva. Vēl pie līderēm pieskaitāma Edīte Parnika (7+2). Savā pēdējā cīņā igaunietes viesos ar 15:9 šķietami pārliecinoši tika galā ar "Rīgas lauvām", taču vēl trešā perioda sākumā rezultāts bija neizšķirts.

FK "Ķekava" šīs sezonas rezultatīvākā spēlētāja ir Ieva Jurkāne (9+3), bet Elīna Drēziņa iespējusi astoņus (4+4) punktus. Pa sešiem punktiem iekrājušas Laura Skujevska un Paula Brunovska, bet Alīnas Loginas rēķinā ir pieci punkti trijās aizvadītajās cīņās. Pēdējās divas spēles FK "Ķekava" aizvadījusi pret "Rīgas lauvām", abos mačos piedzīvojot zaudējumus, kas noteikti neuzlabo situāciju turnīra tabulā. Divas spilgtas cīņas pret Ķekavas komandu aizvadījusi "lauvu" vārtsardze Kristīne Kirilova, kurai šajos mačos kopumā nācās tikt galā ar vairāk kā simts metieniem.

Ķekavas komanda pirmā apļa spēlē prata tikt galā ar Igaunijas izlasi, savā laukumā uzvarot ar 8:7 (4:2, 1:1, 3:4). Cīņas gaitā latvietes panāca 4:2 un 5:3 vadību, taču katastrofālais sniegums trešā perioda ievadā, kad piecu minūšu laikā tika zaudēti četri vārti, lika pieprasīt pārtraukumu "Ķekavai". Tas deva rezultātu, jo izdevās lauzt mača gaitu, ātri panākot izlīdzinājumu, bet pašās spēles beigās mazākumā Ieva Jurkāne guva uzvaras vārtus.

"Rīgas Lauvas" – "Ķekavas Bulldogs"
Pulksten 15:00 O.Kalpaka psk. Rīgā
"Rīgas Lauvas" šosezon piecās spēlēs izcīnījušas tikai divas uzvaras, taču abas ir pār vienu no pēdējo gadu spēcīgākajām komandām FK "Ķekava". Vēl bēdīgāk klājies "Ķekavas Bulldogs", kas četrās spēlēs izcīnījušas tikai vienu panākumu, taču šī uzvara tika gūta pār pēdējo gadu nemainīgajām valsts čempionēm "Rubeni", turklāt gana pārliecinoši. Tas apliecina faktu, ka šosezon virslīgā katra komanda var pieveikt katru. Ar spēli starp "lauvām" un "buldodzēm" tiks likts punkts pirmā apļa cīņām (otrais aplis gan jau rit pilnā sparā).

"Rīgas Lauvas" rezultatīvākā spēlētāja ir Linda Dadajeva (8+5), kurai seko Anna Ankudinova (5+2) un Monika Džigure (5+1), bet noteikti nevar neizcelt vārtsardzi Kristīni Kirilovu, no kuras parādītā snieguma ļoti daudz kas ir atkarīgs. Pēdējā spēlē pret "Ķekavu" viņa tika galā ar 41 pretinieču metienu no 43, bet pirms tam tika neitralizēti 59 no 63 pretinieču metieni. Ņemot vērā, ka pēdējās divas cīņas bija tieši pret FK "Ķekava", rīdziniecēm šodien ir lieliska iespēja izcīnīt trešo uzvaru pēc kārtas – tik gara panākumu sērija komandai nav padevusies kopš atgriešanās valsts spēcīgākajā līmenī. Pērn divas reizes izdevās izcīnīt pa diviem panākumiem.

"Ķekavas Bulldogs" savu pēdējo cīņu aizvadīja pirms divām nedēļām, ar rezultātu 11:5 šokējot "Rubeni", tādējādi tiekot pie pirmajiem trim punktiem turnīra tabulā. Pašlaik gan viņas tik un tā ieņem pēdējo ailīti čempionāta kopvērtējumā, taču šī uzvara noteikti deva papildus pārliecību saviem spēkiem. Kārtējo reizi spilgti nospēlēja Inga Ametere (10+4), kurai tajā cīņā astoņi punkti. Ar 4+2 komandas otra rezultatīvākā ir Zanda Ozoliņa, līdz ar to ir nepieciešams lielāks pienesums no pārējās komandas, lai uzvara pār "Rubeni" nebūtu no lielo nejaušību klases.

FK "Rīga" – "Ķekava"
Pulksten 17:00 Spuņciemā
Nomainot galveno treneri, FK "Rīga" daudzus pārsteidza, viesos ar rezultātu 11:6 apspēlējot "Rubeni". Fantastisku sniegumu uzvarētāju rindās nodemonstrēja bijušais rubenietis Mārtiņš Zelčs, izdarot septiņus precīzus metienus, tostarp pirmos trīs vārtus gūstot nepilnu deviņu minūšu laikā. Zelčs kļuvis par vienīgo spēlētāju šosezon, kurš četrās spēlēs guvis trīs vai vairāk vārtu vienā mačā. Tieši Zelčs ar 24 (24+0) punktiem kļuvis par savas komandas rezultatīvāko spēlētāju. Unikāli, ka visi punkti nopelnīti ar vārtu guvumiem un florbolistam joprojām nav neviena rezultatīva piespēle. Aiz Zelča palicis ierastais līderis Alvis Dāle (10+12) un Lauris Zaicevs (3+12). Pārējie joprojām ir munīcijas pienesēji, taču ar to pašlaik ir pietiekami, lai atstātu pēdējās pozīcijas tabulā un ar astoņiem punktiem tikpat spēlēs ļāvis pakāpties uz astoto vietu.

"Ķekavas" komanda sezonu iesāka sekmīgi, bet tagad piedzīvojuši zaudējumus jau četrās pēdējās cīņās, turnīra tabulā ar pieciem punktiem astoņās spēlēs atkal nokrītot uz pēdējo vietu turnīra tabulā. Šo spēli diskvalifikācijas dēļ jāizlaiž būs Atim Lazdiņam un Rūdolfam Blumam, bet Jānis Liepa savu sodu jau ir izcietis. Noteikti būtisks zaudējums ir Henrija Uzrauga (6+9) došanās prom no komandas, jo viņš bija viens no komandas neapšaubāmiem līderiem. Tas nozīmē, ka uzbrukumā lielā mērā jāpaļaujas uz Klāvu Jansonu (17+4) un Matīsu Jansonu (6+8).

Neskatoties uz lejupejošajiem rezultātiem, "Ķekava" joprojām ir starp līgas labākajiem skaitliskajā vairākumā (38.46%, ceturtā vieta) un skaitliskajā mazākumā (76.19%, trešā vieta). Arī rīdziniekiem šie rādītāji ir visnotaļ solīdi, abās pozīcijās ieņemot piekto vietu līgā (vairākumā 37.93%, mazākumā 72.73%). Galvaspilsētas komanda joprojām nav spējusi uzvarēt nevienas spēles pēdējā trešdaļā (0-3-5), kamēr "Ķekavai" tieši spēles noslēdzošais posms ir sekmīgākais (2-2-4).

Latvijas čempionātā abām komandām savā starpā nācies cīnīties sešas reizes un visos mačos pārāki bijuši rīdzinieki. Tiesa, pēdējās divās cīņās pērn panākumi nāca līdzvērtīgos mačos – mājās uzvara ar 5:3 (2:0, 2:1, 1:2), bet viesos panākums tika izcīnīts vien papildlaikā ar 6:5 (1:1, 3:4, 1:0, 1:0). Šī būs viena no retajām spēlēm rīdziniekiem, kurā viņi pirms spēles būs uzskatāmi par cīņas favorītiem. Laiks rādīs vai šo statusu izdosies apliecināt arī laukumā.

"Talsi/Irlava" – "FBK Valmiera"
Pulksten 19:00 Talsos
Talsu un Irlavas apvienotā komanda atkal vairāk kā 40 minūtes cīnījās kā līdzīgs ar līdzīgu pret Rīgas "Rockets", tomēr mača izskaņā četri bezatbildes zaudētie vārti un nācās piedzīvot neveiksmi ar rezultātu 5:9. Desmit minūtes pirms pamatlaika beigām komandas vārtos debitēja vārtsargs Reinis Mizga, kurš tika galā ar trim no četriem sāncenšu metieniem, saņemot balvu kā cīņas labākais spēlētājs. Pozitīvais noteikti ir fakts, ka laukumā pēc vairāku spēļu izlaišanas atgriezies Krišs Treimanis (6+2). Viņš pašlaik ir piektais rezultatīvākais savā komandā, bet pārliecinošs līderis ir Jānis Ragovskis (4+12), kuram seko Normunds Jansons (8+2) un Deivids Barkovskis (5+4). Ar deviņiem punktiem astoņās cīņās kurzemnieki pašlaik ieņem septīto vietu turnīra tabulā.

Pēc divām izcīnītajām uzvarām pēc kārtas valmierieši līdzvērtīgi spēkojās arī ar pašreizējiem valsts čempioniem "Lielvārdi/FatPipe", savā laukumā piedzīvojot neveiksmi ar rezultātu 3:5. Nepatīkami pārsteidza ļoti mazais skatītāju skaits šajā cīņā, jo valmierieši pēdējo sezonu laikā bija pieradinājuši, ka palēnām, taču skatītāju skaits kļūst kuplāks. Komandas līderi pēdējā cīņā palika bez vārtu guvumiem, Laurim Alvim Stiprajam, kurš spīdēja mačā pret ulbrokiešiem neizdevās gūt vārtus ar soda metiena palīdzību. Valmieriešu rezultatīvākais spēlētājs pašlaik ir Mārtiņš Broks (8+5), kuram seko Aigars Belasovs (4+6) un Ričards Eglītis (4+5). Tieši Eglīti nosauca par labāko savā komandā pēdējā mačā. Ņemot vērā pašu neveiksmi un citu spēļu iznākumus, valmierieši ar sešiem punktiem atkal atkāpušies jau līdz desmitajai vietai.

Abām komandām īsta bēdu ieleja ir spēle nevienādos sastāvos. Skaitliskajā vairākumā abas šīs komandas ir pārliecinoši sliktākās līgā, talsiniekiem realizējot 13.64% momentu, bet "FBK Valmiera" šis rādītājs ir pat 13.33%. Mazākumā talsinieki ar 66.67% neitralizāciju ir astotie, bet valmieriešiem arī pie mazākuma būtu pamatīgi jāpiestrādā – 52.94% neitralizācija ir otrais sliktākais rādītājs turnīrā. Neskatoties uz to, spēlējot vienādos sastāvos "FBK Valmiera" spējuši uzrādīt pat pozitīvu gūto un zaudēto vārtu attiecību (34:31), kas ir labāka par gaidāmo pretinieku iespēto (39:42).

15 aizvadītajās savstarpējās cīņās talsinieki izcīnījuši desmit panākumus, kamēr konkurentiem piecas uzvaras. Šeit gan jāpiebilst, ka valmierieši visas piecas uzvaras izcīnījuši pēdējos sešos dueļos. Pērn Valmierā vietējā komanda bija pārāka ar rezultātu 7:5 (3:3, 2:0, 2:2), bet viesos uzvara vēl pārliecinošāka – 9:5 (4:1, 2:2, 3:2).

"Lielvārde/FatPipe" – "Lekrings"
Pulksten 19:00 Lielvārdē un Sportacentrs.com
Dienas centrālā cīņa norisināsies Lielvārdes novada sporta centrā un spēli būs iespējams vērot arī Sportacentrs tiešraidē. Tajā tiksies pēdējo gadu labākās komandas Latvijā – Cēsu "Lekrings" pēc triju gadu valdīšanas Latvijas florbola čempionu troni atdeva Lielvārdes komandai pēc dramatiskās neveiksmes pērn pusfināla sērijā. Tagad komandām atkal gaidāma atkalredzēšanās.

Pēc šokējošā zaudējuma pēcspēles metienu sērijā FK "Rīga" komandai "Lielvārde/FatPipe" svinējuši panākumus nākamajās četrās spēlēs un pašlaik atrodas uz panākumu takas, kas turnīra tabulā ar 15 punktiem sešās spēlēs ļauj atrasties ceturtajā vietā. Pēdējā uzvarētajā cīņā Valmierā sevi kā īstens līderis beidzot pieteica Toms Akmeņlauks (6+4), kurš pēc šīs cīņas arī kļuvis par savas komandas šīs sezonas rezultatīvāko spēlētāju, apsteidzot Ati Blindu (5+4) un Miku Valpēteru (3+5), kurš atgriezies ierindā pēc vienas spēles izlaišanas. Ja Valpēters ir atgriezies, tad Kaspars Mudelis izlaidis jau trīs cīņas un nav zināms vai pret cēsniekiem varēs atgriezties ierindā.

Pretēji Lielvārdes komandai, cēsnieki pēc uzvarām pirmajās sešās sezonas spēlēs septītajā piedzīvoja savu pirmo neveiksmi, viesos ar 5:6 zaudējot "Triobet/Ulbroka" komandai. Šī neveiksme arī likusi atkāpties uz otro vietu turnīra tabulā ar 18 punktiem septiņās spēlēs. Tiesa, pašreizējie līderi ulbrokieši vienu punktu vairāk izcīnījuši, aizvadot par divām spēlēm vairāk. Lielisku cīņu pret "Triobet/Ulbroka" aizvadīja Andris Rajeckis, gūstot trīs vārtus un izdarot vienu rezultatīvu piespēli, tādējādi kļūstot par savas komandas šīs sezonas rezultatīvāko spēlētāju un labāko bombardieri (9+9). Pa 14 punktiem savākuši Aleksandrs Abramovs (7+7) un Andris Malkavs (5+9). Pēdējos divos mačos komandai nav varējis palīdzēt Gints Bērtulis (3+0).

Cēsu komanda šosezon ir labākā skaitliskā vairākuma realizētāja (58.82%), kamēr Lielvārdes florbolistiem skaitliskais vairākums pašlaik galīgi nedarbojas – 22.22% realizācija ir tikai devītais rādītājs līgā. Turpretim skaitliskajā mazākumā gaidāmās spēles mājinieki ar 83.33% neitralizāciju ir otrie labākie līgā, kamēr cēsniekiem 69.57% neitralizācija un piektā vieta līgā.

Cēsu komanda joprojām fenomenāli spēlē maču pirmos periodus, kurus uzvarējuši visās sepiņas spēlēs, tostarp zaudētajā cīņā pret Ulbrokas komandu, kur gan neizdevās iekrāt pietiekami lielu pārsvaru, lai to cīņas gaitā spētu nosargāt. Jāpiezīmē, ka arī Lielvārdes komandai tieši pirmie periodi bijuši līdz šim labākie un arī viņi šo spēles posmu ne reizi nav zaudējuši (5-1-0).

Pēdējos gados ierasts, ka komandas savā starpā satiekas izslēgšanas turnīrā, vai nu tas būtu ceturtdaļfinālā kā 2010.gadā vai finālos, kā tas pēdējo gadu laikā bijis ne reizi vien. Pērn pusfināla sēriju "Lielvārde" uzvarēja ar 4:1, taču četras no piecām spēlēm ievilkās papildlaikā vai pēcspēles metienu sērijā. Spēlējot Lielvārdē laukuma saimniekiem izdevies uzvarēt desmit spēles, deviņās piedzīvojot zaudējumus. Kopējā bilance gan ievērojami labāka "lēcējpelēm", kuri uzvarējuši 29 reizes, zaudējot vien 15 mačos.