Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

F1 inženieris: "Peress ir ātrs, bet nevar palīdzēt uzlabot mašīnu"

Juris Grīns
Juris Grīns

F1 inženieris: "Peress ir ātrs, bet nevar palīdzēt uzlabot mašīnu"
Serhio Peress. Foto: Motorsport.com

Bijušais Serhio Peresa inženieris atklājis savas domas par meksikāņu F1 pilotu, sakot, ka viņš ir ļoti ātrs sacīkšu braucējs, taču tehniskajā ziņā nespēj dot daudz. Citādās domās ir "Red Bull" vadība.

No 2021. gada Peress būs "Red Bull" pilots, sastāvā nomainot mazāk pieredzējušo Aleksu Albonu, kurš faktiski nemaz nespēja konkurēt ar Maksu Verstapenu uzstādīto rezultātu ziņā. Ernests Knūrs bija inženierijas komandas vadītājs vēl laikos, kad 2011. un 2012. gadā Peress pārstāvēja "Sauber" nometni.

"Es pazīstu Serhio, jo strādājām kopā "Sauber" komandā un izmantojām "Ferrari" dzinējus," intervijā RTL iesāks Knūrs. "Viņš ir ļoti labs braucējs svētdienās, bet runājot par atdevi tehniskajā ziņā, es viņu nepieskaitu labākajiem. Viņš ir tīrs sacīkšu braucējs, to viņš tiešām prot darīt. Tāpat viņš ir cilvēks, kurš komandā ienes savu personību, savu viedokli, bet tas arī rada nervozitāti komandas iekšienē. Ja komandas vadība to spēj pieņemt, tas ir labi, taču jāsaprot, ka tam būs negatīvas sekas, arī inženieru darbā. Tas ātri var pāraugt ļoti negatīvā atmosfērā, un ko tādu ir laikus jānovērš."

Savukārt "Red Bull" pilotu programmas vadītājs Helmuts Marko atzīst, ka ātrums vien nebija iemesls, kāpēc Peresam tika piedāvāts līgums. Svarīgas esot arī viņa zināšanas par "Mercedes" motoriem, ar ko meksikānis startējis pēdējās astoņas sezonas. Kā zināms, no 2022. gada "Red Bull" paši vēlas attīstīt "Honda" dzinējus, bet no 2026. gada - jau ražot paši savus.

"Pirmā lieta, kas bija noteicošā - viņa progress ātruma ziņā," saka Marko. "Šī noteikti bija viņa līdz šim labākā sezona. Otra lieta - Džordžs Rasels ar "Mercedes" formulu sacīkstēs, kurās Peress uzvarēja, nespēja viņam būtiski pietuvoties, lai gan tobrīd brauca ar labākām riepām. Peress jau vairākās sacīkstēs ir pierādījis, ka spēj izvērtēt nepieciešamo ātrumu, lai noturētos priekšā pretiniekam, bet tajā pašā laikā nepārslogotu riepas. Protams, ir bijušas arī neveiksmīgas sacīkstes. Un tad vēl fakts, ka viņš daudzas sezonas ir braucis ar "Mercedes" dzinējiem, zina par to vadāmību un atdevi. Viss tas runāja viņam par labu."

Peress šo sezonu noslēdza ceturtajā vietā, un tas ir viņa lielākais sasniegums "Formula 1" braucēja karjerā. Pirmās divas sezonas viņš startēja "Sauber" komandā, pēc tam vienu gadu bija "McLaren" pilots, bet kopš 2014. gada pārstāv "Force India" vienību, kas pirms dažiem gadiem mainīja nosaukumu uz "Racing Point".

Izmantotie resursi:
The fastest and most complete Formula 1 news blog!