Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource651 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource651), Fid:2965, Did:0, useCase: 3

Saūda Arābijas uzvara pār Argentīnu – statistiski lielākais pārsteigums PK vēsturē

Rolands Eliņš

Saūda Arābijas uzvara pār Argentīnu – statistiski lielākais pārsteigums PK vēsturē
Lionels Mesi pēc Argentīnas sakāves. Foto: AP/Scanpix

Vakar Pasaules kausa izcīņā futbolā Saūda Arābija ar 2:1 pieveica Argentīnas izlasi, un saskaņā ar statistikas uzņēmuma "Nielsen Gracenote" apkopoto informāciju šī spēle vērtējama kā lielākais pārsteigums Pasaules kausa vēsturē.

Saūda Arābijas izlase PK2022 C apakšgrupā tika uzskatīta par izteiktu pastarīti, taču šobrīd atrodas tās līderpozīcijās un, ņemot vērā konkurentes Meksika un Polija savstarpējā mačā cīnījās neizšķirti, ar labām izredzēm var skatīties uz savu izkļūšanu no grupas. Gandrīz katrā Pasaules kausā atrodas kā negaidīta "varoņkomanda", kas uzlec krietni augstāk nekā gaidīts, piemēram, PK2014 Kostarika pamanījās uzvarēt vienā apakšgrupā ar Angliju, Itāliju un Urugvaju, kamēr PK2018 Horvātija (pirms turnīra favorītu sarakstā izlikta 12. vietā) aizspēlējās līdz pat finālam.

Taču vērtējot vienu atsevišķu spēles rezultātu, statistikas kompānija "Nielsen Gracenote" secinājusi, ka tieši vakardienas spēle ir lielākais pārsteigums Pasaules kausa vēsturē, proti, no visu PK spēļu uzvarētājām pirms mača Saūda Arābijai bija vismazākās izredzes tikt pie uzvaras. "Nielsen" atzīmē, ka savos aprēķinos izmanto pašizstrādātu reitingu sistēmu, kuras algoritmā ņem vērā komandu spēku, tendences, spēles vietu un iepriekšējos rezultātus.

Secināts, ka Saūda Arābijai šajā spēlē statistiski bija tikai 8.7% iespēja uzvarēt. Tas pārspēj iepriekšējo PK lielāko pārsteigumu, kad tālajā 1950. gadā ASV pamanījās pieveikt Angliju ar 1:0. ASV izredzes pret Angliju tika novērtētas ar 9.5% iespējamību. Toreiz Anglija spēlēja jaunās, zilās krāsas formās, kuras pēc šī mača vairs nekad neizmantoja.

Šeit jāuzsver, ka "Nielsen" piedāvātie dati nav tas pats, kas bukmeikeru koeficienti, kas gan tiek aprēķināti pēc nosacīti līdzīgas sistēmas. "William Hill" futbola eksperts Rūdolfs Lielauss portālam Sportacentrs.com norādīja, ka, skatoties vēsturiskos koeficientus, viņš var piekrist apgalvojumam, ka Saūda Arābijas paveiktais ir lielākais pārsteigums PK vēsturē.

"Skatoties pieejamos koeficientus, tad Saūda Arābijas varbūtību uzvarēt spēlē bukmeikeri novērtēja ar aptuveni 4% iespējamību," teica "William Hill" bukmeikers. "Šajā publicētajā "Nielsen" sarakstā gan nav Dienvidkorejas uzvaras pār Vāciju 2018. gadā, kad šāda iznākuma varbūtība, skatoties pēc koeficientiem, bija 4.80-5.00%, kamēr Šveice uzvara pār Spāniju no koeficientiem sanāk ar 6.50% varbūtību. No nesenākās futbola vēstures arī vēlētos atzīmēt Senegālas uzvaru pār Franciju 2002. gadā (aptuveni 9% varbūtība)."

Saūda Arābijas uzvara, kuras dēļ valstī izsludināta nacionālā brīvdiena, vēl pārsteidzošāka bija tādēļ, ka arī pēc pirmā puslaika par to nekas neliecināja. Argentīna atradās vadībā 1:0 un bija tuvu pārsvara palielināšanai, un skaidrs, ka pēc pirmajām 45 minūtēm bukmeikeru novērtējums par Argentīnas uzvaru bija kļuvis vēl pārliecinošāks.

"Puslaika pārtraukumā koeficients uz Saūda Arābijas uzvaru bija pacēlies līdz 67.00, kas ir apmēram 1.5% varbūtība," norādīja Lielauss. "Neviena šāda likme mūsu totalizatorā gan nav veikta," viņš pasmaidīja.

Lielākie pārsteigumi PK spēļu vēsturē, saskaņā ar Nielsen Gracenote datiem

V.SpēleGadsRezultātsVarbūtība
1.Argentīna-Saūda Arābija2022.1:28.7%
2.ASV-Anglija1950.1:09.5%
3.Spānija-Šveice2010.0:110.3%
4.Vācija-Alžīrija1982.1:213.2%
5.Čehija-Gana2006.0:213.9%

Izmantotie resursi:
https://www.arabianbusiness.com/lif...

Noderīgas saites:

PK 2022 jaunumi
Kalendārs un rezultāti
Turnīra tabulas
"William Hill" prognožu spēle

Kur skatīties spēles?

“Forum Cinemas” sadarbībā ar “WilliamHill TV” piedāvā ekskluzīvu iespēju skatīties PK futbolā uz lielā kino ekrāna k/t “Kino Citadele” tiešraidē ar oriģinālo skaņu no stadiona – ļaujot apmeklētājiem pilnībā iejusties stadiona atmosfērā.

PK futbolā lielākajos sporta bāros Latvijā O'Learys Akropolē Rīga un Riga Plaza. Vairāk kā 70 TV ekrāni, boulings, biljards, virtuālās realitātes un sporta simulatori!