Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource651 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource651), Fid:2965, Did:0, useCase: 3

Pasaules kausa finālā arī liela intriga par Zelta buča ieguvēju

Rolands Eliņš

Pasaules kausa finālā arī liela intriga par Zelta buča ieguvēju
Lionels Mesi, Kilians Mbapē, Hulians Alvaress un Olivjē Žirū. Foto: Scanpix/ AFP, Reuters, SIPA

Pasaules kausa futbolā finālspēle tiks sagaidīta ar pašsaprotamo intrigu par čempiones noskaidrošanu – Francija nosargās troni vai Argentīna to iegūs? Taču papildus būs arī mazāka mēroga intriga par Zelta buča balvas ieguvēju, jo finālā piedalīsies četri futbolisti ar tīri reālām izredzēm uz rezultatīvākā spēlētāja godu. Lionels Mesi un Kilians Mbapē pagaidām ir labākajās pozīcijās, taču viņu komandas biedri Hulians Alvaress un Olivjē Žirū ir tikai vienu vārtu attālumā.

Pasaules kausā Katarā vairs atlikušas tikai divas spēles – sestdien Maroka cīnīsies pret Horvātiju bronzas mačā, kam svētdien sekos lielais fināls Francija pret Argentīnu. PK vēsturē nereti bijuši gadījumi, kad bronzas spēlē izšķiras Zelta buča vai Zelta bumbas ieguvējs, turklāt interesanti uzsvērt, ka turnīra rezultatīvākais spēlētājs finālā nav piedalījies jau kopš 2002. gada, kad Brazīlija ar Ronaldo astoņu gūto vārtu palīdzību triumfēja visā turnīrā.

Pēc 20 gadu pauzes atkal sagaidāms, ka finālā piedalīsies Zelta buča ieguvējs, kurš gan pagaidām nav zināms, taču droši var prognozēt, ka viņš būs no Francijas vai Argentīnas. Nevienam Horvātijas un Marokas spēlētājam pagaidām nav vairāk par diviem vārtu guvumiem, tāpat grūti iztēloties, ka kāds no šo izlašu spēlētājiem mediju balsojumā tiks novērtēts tik spilgti, lai iegūtu Zelta bumbu kā turnīra MVP.

Tas gan nenozīmē, ka nav intrigas par rezultatīvākā spēlētāja godu, pavisam pretēji, intriga ir dzīva un daudzšķautnaina. Uz Zelta buci reālistiski pretendē četri spēlētāji, kas finālspēles dienā ir rets notikums, turklāt šādi spēlētāji ir abās izlasēs – pa pieciem vārtiem šobrīd ir Lionelam Mesi un Kilianam Mbapē, bet pa četriem vārtiem ir Huliana Alvaresa un Olivjē Žirū rēķinā. Praktiski droši var teikt, ka pirmoreiz Zelta buča balvas vēsturē (kopš 1982. gada) to iegūs Argentīnas vai Francijas futbolists, tiesa, abām šīm valstīm bija PK rezultatīvākie spēlētāji vēl pirms šīs balvas ieviešanas – Argentīnai Mario Kempess 1978. gadā un Giljermo Stabile 1930. gadā, Francijai Žists Fontēns 1958. gadā, kuram joprojām pieder vienā finālturnīrā gūto vārtu skaits (13).

Unikālā uzbrucēja Žirū karjeras CV ierakstos ļoti atbilstoša būtu arī Zelta buča iegūšana 36 gadu vecumā, taču šobrīd tieši viņam ir matemātiski mazākās izredzes uz šo balvu. Šeit tad attiecīgi jāatgādina FIFA reglaments, kurā skaidri un gaiši aprakstīta kārtība, kādā tad tiek noteikts Zelta buča ieguvējs.

Ja vienam spēlētājam ir vairāk vārtu nekā visiem citiem, tad viss, protams, ir vienkārši. Ja vairākiem spēlētajiem ir vienāds vārtu skaits, tad FIFA kā nākamo kritēriju norāda rezultatīvo piespēļu skaitu. Kā zināms, rezultatīvo piespēļu ieskaitīšana vai neieskaitīšana futbolā var būt subjektīva lieta, un dažādos resursos šī statistika var atšķirties, taču FIFA reglamentā norādīts, ka tiks izmantoti tās Tehniskās izpētes grupas uzskaitītie dati. Bet, ja vienāds ir arī rezultatīvo piespēļu skaits, tad vērā tiks ņemtas nospēlētās minūtes – kurš spēlējis mazāk, tā iesistie vārti tiek vērtēti augstāk. Jāuzsver, ka FIFA reglaments nekādi nenošķir vārtus, kas gūti no spēles vai ar 11 metru soda sitienu.

PK2022 mājaslapā tāda sadaļa kā "statistika" nemaz neeksistē, bet citos futbola resursos pieejamā statistika liecina, ka Mesi šobrīd ir trīs rezultatīvas piespēles (pieejams arguments, ka par piespēli pret Nīderlandi Mesi būtu pelnījis punktus dubultā), Mbapē tādas ir divas, kamēr Alvaresam viena, bet Žirū – neviena.

Savukārt, ja nonāks līdz minūšu rēķināšanai, tad Mesi ir sliktākajā situācijā, jo nospēlējis 93 minūtes vairāk nekā Mbapē, kamēr Alvaresam ir par 17 minūtēm mazāk nekā Žirū. Te gan jāatgādina, ka finālā visiem var nebūt vienāds minūšu skaits, piemēram, Alvaress šajā PK tā arī nav nospēlējis pilnas 90 minūtes. Taču, ja nenotiek lieli kuriozi ar traumām vai noraidījumiem, tad Mbapē var kļūt par Zelta buča ieguvēju arī tad, ja negūs vārtus - viņam pietiks, ja izdarīs vienu rezultatīvu piespēli vairāk nekā Mesi (protams, gadījumā, ja arī Mesi negūst vārtus).

Mbapē un Mesi finālā labprāt tēmēs arī uz pievienošanos Ronaldo kā pagaidām vienīgajam spēlētājam kopš 1974. gada, kurš vienā finālturnīrā guvis vairāk par sešiem vārtiem. Lai to paveiktu, viņiem finālā jāgūst vismaz divi vārti, un dzīvē noteikti ir daudz mazticamākas lietas nekā Mbapē vai Mesi dublis finālā.

Mesi sakarā gan jāpiemin, ka bukmeikeru vērtējumā viņam jau šobrīd tiek prognozēts praktiski drošs turnīra MVP tituls, kas varētu novest pie tā, ka pirmoreiz kopš Salvatores Skilači 1990. gadā Zelta bumbu (toreiz Itālijai nemaz netiekot finālā) un Zelta buci iegūst viens un tas pats spēlētājs. Vēl vairāk - kopš 2002. gada neviens Zelta buča ieguvējs nemaz nav bijis turnīra trīs vērtīgāko spēlētāju sarakstā. Kā paskaidroja "William Hill" futbola eksperts Rūdolfs Lielauss, tad Zelta bumbas iegūšanai nebūt nav obligāts arī čempiona tituls un praksē pat sanāk gluži pretēji – Zelta bumba pie čempionu komandas spēlētāja nav aizceļojusi jau gandrīz 30 gadus.

"Par galveno favorītu uz turnīra labākā spēlētāja godu jeb Zelta bumbu tiek uzskatīs Mesi (koeficients 1.20)," sacīja "William Hill" pārstāvis. "Viņa loma izlasē un sniegums šajā čempionātā tiek vērtēts acīmredzami augstāk nekā Mbapē (koeficients 5.50). Te vērts piezīmēt, ka pēdējo reizi, kad Pasaules kausa uzvarētāju rindās par labāko spēlētāju tika atzīts arī kāds no viņu spēlētājiem, bija tikai 1994. gadā, kad titulu izcīnīja Brazīlija un par Zelta bumbu ieguva Romario. Pēcāk piecas reizes labākā spēlētāja godu ieguva 2. vietas īpašnieku pārstāvis un vienreiz 3. vietas pārstāvis (Forlans 2010. gadā)."

Papildus Mesi un Mbapē par reālistisku kandidātu uz Zelta bumbu tiek uzskatīts vēl tikai viens spēlētājs – Francijas uzbrucējs Antuāns Grīzmans (koeficients 9.00). Grīzmans, kurš ieguva Bronzas bumbu 2018. gada Pasaules kausā, šajā turnīrā izcēlies ar trim rezultatīvām piespēlēm. Ja tomēr notiek pārsteigums, piemēram, Grīzmans žilbina finālā un kaut kā tomēr pārliecina par sevi kā finālturnīra MVP, tad viņš var kļūt par tikai otro spēlētāju PK vēsturē, kurš ieguvis Zelta bumbu (tiek pasniegta kopš 1982. gada) bez nevieniem gūtiem vārtiem. Līdz šim tas izdevies tikai Oliveram Kānam, taču no leģendārā Vācijas vārtsarga neviens 2002. gada finālturnīrā vārtu guvumus tā arī neiedomājās pieprasīt.

PK2022 rezultatīvākie spēlētāji

V.SpēlētājsValstsVārtiPiespēlesMinūtes laukumā
1.Lionels MesiArgentīna53570
2.Kilians MbapēFrancija52477
3.Hulians AlvaressArgentīna41366
4.Olivjē ŽirūFrancija40383
5.7 spēlētāji-3-

"William Hill" koeficienti par labākā vārtu guvēja balvu

V.SpēlētājsValstsKoeficients
1.Lionels MesiArgentīna1.90
2.Kilians MbapēFrancija2.05
3.Olivjē ŽirūFrancija11.00
3.Hulians AlvaressArgentīna11.00

PK Zelta buča balvas ieguvēji

GadsSpēlētājsValstsVārti
2018.Harijs KeinsAnglija6
2014.Hamess RodrigessKolumbija6
2010.Tomass MillersVācija5
2006.Miroslavs KlozeVācija5
2002.RonaldoBrazīlija8
1998.Davors ŠukersHorvātija6
1994.Saļenko/StoičkovsKrievija/Bulgārija6
1990.Salvatore SkilačiItālija6
1986.Gerijs LinekersAnglija6
1982.Paolo RosiItālija6

Noderīgas saites:

PK 2022 jaunumi
Kalendārs un rezultāti
Turnīra tabulas
"William Hill" prognožu spēle

Kur skatīties spēles?

“Forum Cinemas” sadarbībā ar “WilliamHill TV” piedāvā ekskluzīvu iespēju skatīties PK futbolā uz lielā kino ekrāna k/t “Kino Citadele” tiešraidē ar oriģinālo skaņu no stadiona – ļaujot apmeklētājiem pilnībā iejusties stadiona atmosfērā.

PK futbolā lielākajos sporta bāros Latvijā O'Learys Akropolē Rīga un Riga Plaza. Vairāk kā 70 TV ekrāni, boulings, biljards, virtuālās realitātes un sporta simulatori!

  +2 [+] [-]

, 2022-12-15 15:57, pirms gada
Messi dabūs un Argentīna triumfēs!!

  +1 [+] [-]

, 2022-12-15 17:40, pirms gada
zaxx rakstīja: Messi dabūs un Argentīna triumfēs!!
No Tavas mutes Dieva ausī!

  -2 [+] [-]

, 2022-12-15 17:49, pirms gada
Mbapē vakar neiedeva asistu? Lol! Pirms spēles bija 2, vēl ar vien 2! 🤦

  +2 [+] [-]

, 2022-12-15 17:53, pirms gada
Kā Tev iet, Bērziņ? rakstīja: Mbapē vakar neiedeva asistu? Lol! Pirms spēles bija 2, vēl ar vien 2! 🤦
Kurā vārtu guvumā bija viņa piespēle??? Otro vārtu guvumā viņš pats sita pa kasti, un bumba no rikošeta nonāca pie komandas biedra. Katrā ziņā apzināta piespēle tā nebija.

  +1 [+] [-]

, 2022-12-16 00:14, pirms gada
Man pa lielam vienalga par visu šo, bet kauss ir jāpaņem Argentīnai. Nav tā, ka man super patiktu Argentīna, bet ceru, ka Messi tomēr aizies no PK ar kausu rokās. Domāju, ka Mbapē (otro) un pārējās jaunās franču superzvaigznes savu kausu vēl izcīnīs.

     [+] [-]

, 2022-12-16 20:13, pirms gada
Ceru Fraņči parādīs savu labāko spēli bet Argentīna būs labāka un uzvarēs!

     [+] [-]

, 2022-12-17 16:01, pirms gada
Kāds varbūt dabūs arī zirga buču ?

     [+] [-]

, 2022-12-19 11:02, pirms gada
Nāk Mbape, nebūtu viņš, te nebūtu intrigas. Un Messi ieteiktu beigt karjeru Argentīnas izlasē. Manuprāt labākais fināls pēdējo desmit un vairāk gadu laiā.