Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

17 antidopinga organizācijas pieprasa Krievijas diskvalifikāciju no 2018. gada OS

Rolands Eliņš

17 antidopinga organizācijas pieprasa Krievijas diskvalifikāciju no 2018. gada OS
Foto: AP/Scanpix

Vairāku valstu antidopinga organizāciju kopīgajā paziņojumā tiek pieprasīts, lai SOK prasītu atbildību no Krievijas par tās sistemātiskajiem pārkāpumiem cīņā ar aizliegto vielu lietošanu. Antidopinga organizāciju vadītāju netic, ka pēc pieciem mēnešiem paredzētās Phjončhanas olimpiskās spēles būs godīgas, ja tajās piedalīsies Krievijas sportisti.

„SOK beidzot jāizbeidz izvairīšanās no darba un nekavējoties jāpiemēro nopietnas sankcijas par krāpšanos sportā ar aizliegto vielu palīdzību,” paziņojumā apliecināja nacionālo antidopinga organizāciju līderi. Viņi pārstāv Austrijas, Austrālijas, Kanādas, Dānijas, Somijas, Francijas, Vācijas, Īrijas, Japānas, Nīderlandes, Jaunzēlandes, Norvēģijas, Singapūras, Zviedrijas, Lielbritānijas, ASV nacionālās antidopinga aģentūras, kā arī paziņojumam pievienojās Nacionālo antidopinga aģentūru institūts.

„Mums ir nopietnas šaubas, ka 2018. gada spēles var norisināties godīgā ceļā, ņemot vērā līdz galam nepabeigto izmeklēšanu par Krievijas sportistu aizliegto vielu lietošanu 2014. gada spēlēs, neskatoties uz daudzajiem pierādījumiem, kā arī ņemot vērā neadekvātās Krievijas sportistu dopinga pārbaudes pēdējos četros gados.”

Pavisam nesen ASV mediji ziņoja, ka gandrīz visas lietas par Krievijas sportistu piedalīšanos valsts atbalstītā dopinga lietošanās sistēmā tikušas izbeigtas tiešu pierādījumu dēļ. Antidopinga organizāciju līderi uzskata, ka tas noticis pāragri, proti, pirms SOK un starptautiskās sporta veidu federācijas ieguvušas pierādījumus no Maskavas laboratorijas vai vai aptaujājušas potenciālos lieciniekus.

„Netikšana galā ar Krievijas dopinga krīzi likusi sportistiem visā pasaulē satraukties, vai antidopinga noteikumiem ir kāds svars un vai viņu tiesības uz godīgu sportu vispār kaut ko nozīmē,” vēstīts paziņojumā.

Pagājušajā gadā WADA norīkotā neatkarīgā komisija atklāja pierādījumus, ka Krievijā pastāvējusi valsts atbalstīta sistēma dopinga lietošanai, kura arī paredzēja krāpšanos ar analīžu rezultātiem, lai izvairītos no atbildības. SOK vēl izlēmusi, vai un kādas sankcijas par to tiks piespriestas, taču britu medijs BBC norāda, ka SOK aizkulisēs klīst runas, ka Krievija saņems pamatīgu naudas sodu, taču izbēgs no savas delegācijas diskvalificēšanas no 2018. gada olimpiskajām spēlēm.

Antidopinga organizācijas jau iepriekš pieprasījušas Krievijas nepielaišanu Rio olimpiskajām spēlēm, reaģējot uz neatkarīgā eksperta Ričarda Maklārena pētījumu, kurā secināts, ka vairāk nekā 1000 krievu sportisti izmantojuši valsts atbalstīto dopinga lietošanas sistēmu vairākos desmitos sporta veidu. WADA pirms Rio spēlēm pieprasīja Krievijas diskvalifikāciju, taču SOK par šādu lēmumu neizšķīrās, atstājot diskvalifikācijas iespējas atsevišķu sporta veidu starptautiskajām federācijām. Krievijas sportistiem olimpiādē neļāva piedalīties vieglatlētikas un svarcelšanas starptautiskās federācijas, bet kopumā Rio spēlēs piedalījās 271 Krievijas pārstāvis.

2014. gada Soču olimpiskajās spēlēs Krievija ieguva 13 zelta medaļas un 33 medaļas kopumā, uzvarot neoficiālajā valstu kopvērtējumā. Tā ir favorīte arī 2018. gada spēlēs Dienvidkorejā.

Krievijas puse tikmēr apgalvo, ka noris darbs, lai sakārtotu antidopinga organizāciju darbību savā valstī, un WADA izteikusi cerību, ka jau nākamajā mēnesī Krievija varētu izpildīt prasības, lai piemērotos WADA standartiem dopinga pārbaudēs.

Izmantotie resursi:
Winter Olympics 2018: Anti-doping organisations...

  +1 [+] [-]

, 2017-09-14 16:54, pirms 7 gadiem
Saxsons, jenoti,dravinieki,foxsi tūliņ būs klāt!
#Soču trases nojaukšana.

     [+] [-]

, 2017-09-14 16:56, pirms 7 gadiem
nu es domāju , ka nevajadzētu pielaist viu krievu biatlonistus izņemot Šipūļinu , visus skeletonistus , bobslejistus

  +2 [+] [-]

, 2017-09-14 16:59, pirms 7 gadiem
Savicki arī derētu aizvākt no Dinamo.

  +1 [+] [-]

, 2017-09-14 17:02, pirms 7 gadiem
Pareizi..ara utainos no pasaules sporta..

  -1 [+] [-]

, 2017-09-14 17:43, pirms 7 gadiem
Nu kā sacīt jāsaka, šajā situācijā, ja būtu tādi pierādījumi, sen jau krievus i diskvalificētu i atstādinātu, pagaidām tā diemžēl i vienkārša vāvuļošana, visiem jau gribās ko skaļu pateikt, lai tevi ievēro, ja turklāt tas tagad tāds trendīgs temats, bet patiesība vismaz pagaidām ir cita.

  +2 [+] [-]

, 2017-09-14 18:11, pirms 7 gadiem
Bez krieviem tur varētu tīri labi iztikt.

  +2 [+] [-]

, 2017-09-14 18:49, pirms 7 gadiem
sočos jau vajadzēja! lai skatās no tribīn, kā vinu pagalmā citi spēlējās!😂

  +2 [+] [-]

, 2017-09-14 20:36, pirms 7 gadiem
Krievi tak var rīkot savu dopingiādi pie drauga pelmeņa turpat dažus desmitus km uz ziemeļiem lieliskajā un draudzīgajā pelmeņa zemē zem atombumbas sargājošā vaiga
Varēs arī tur pierādīt, ka vovas un pelmeņa audzēkņi pārsit visas pārējās pasaules sportiskos rezultātus vismaz divreiz!