Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2, Did:0, useCase: 3

Verpakovskis par Virslīgas finansēm, transfēriem un pusmiljonu aģentu komisijās

Rolands Eliņš

Verpakovskis par Virslīgas finansēm, transfēriem un pusmiljonu aģentu komisijās
RFS spēlētājs Viktors Osuagvu un Māris Verpakovskis. Foto: Sanita Ieva Sparāne/RFS

Latvijas čempionvienības futbolā RFS ģenerāldirektors Māris Verpakovskis sarunā ar portālu Sportacentrs.com raidījumam "(Bez)maksas sports", kas TV4 ekrānus sasniegs 17. septembrī, piekrita piedāvāt savu viedokli par finansiālo situāciju Latvijas klubu futbolā, reizē paverot priekškaru uz savu kluba transfēru darījumiem, piemēram, paskaidrojot, kā tas sanācis, ka 2023. gadā RFS aģentu komisijās vien samaksāja pusmiljonu eiro.

Virslīgas klubu budžeti dažos iepriekšējos gados ir būtiski pieauguši - tas ir gluži vienkārši fakts, ko apliecina arī publiski pieejamā finansiālā informācija. Pieciem Latvijas futbola klubiem 2023. gadā grāmatvedībā norādīts izdevumu budžets virs diviem miljoniem eiro, RFS tas bija gandrīz piecu miljonu apmērā, kamēr "Riga FC" savā publiski pieejamajā pārskatā norādījusi Latvijas mērogiem teju neticamus 16 miljonus eiro gada izdevumu sadaļā.

RFS ģenerāldirektors Māris Verpakovskis izteicās, ka Virslīgas attīstība redzama ne tikai grāmatvedībā, bet arī laukumā un TV ekrānos, kā arī arvien aktīvākā iesaistē pasaules futbola kartē: "Viennozīmīgi, ka Virslīgas līmenis ir cēlies un ka mēs to labi varam redzēt laukumā. To parāda arī rezultāti - Latvijas klubs jau otro reizi trīs gadu laikā ir ticis Eirokausu grupu turnīrā. Redzam, ka RFS Eirokausos līdzvērtīgi cīnās ar, piemēram, Kipras čempioniem un tiek pie uzvarām. Un tur klubu budžeti ir vēl daudzreiz lielāki nekā pie mums."

"Latvijā auguši ne tikai klubu budžeti, bet arī pats futbola līmenis," turpināja Verpakovskis. "No tā, ka ir lielāki budžeti, izriet iespējas piesaistīt labākus leģionārus, tādus spēlētājus, kuri spēlē jau savu valstu izlasēs. Līmeņa celšanos pierāda arī ārzemju klubu interese par mūsu spēlētājiem - tagad principā tagad katru gadu notiek kāds lielais transfērs no Virslīgas. Šogad "Riga" veica vienu lielu transfēru, iespējams, ka arī mēs pēc sezonas kādu pārdosim, "Valmierai" iepriekš bija vērienīgi transfēri."

"Redzam, ka tagad tas notiek diezgan regulāri. Atminos, iepriekš Jāņa Ikaunieka pāreja no "Liepājas" uz "Metz" izsauca tik lielu ažiotāžu. Jā, tas bija "Top5" līgu klubs tobrīd, bet toreiz, 2015. gadā, tāda līmeņa transfērs bija reta parādība," sacīja Verpakovskis, kurš toreiz kā "Liepājas" kluba vadītājs kārtoja Ikaunieka transfēru. "Šobrīd līdzīga līmeņa pārejas no Virslīgas notiek teju katru gadu, kad futbolists aizbrauc uz labu līgu ārzemēs un Latvijas klubs par to saņem transfēru maksu, kas mērāma miljonos. Un cilvēki jau to uztver kā normālu lietu. Vēl nesen tā nebūt nebija normāla lieta Latvijas futbolā."

Par naudu Latvijas futbolā runājot, acīmredzami jāizceļ "Riga FC" tēriņi un ieguldījumi, taču fakts ir tāds, ka "Riga" par Latvijas čempioni nav kļuvusi jau trīs gadus pēc kārtas. Skaidrs, ka Verpakovskis kā RFS kluba vadītājs šajā stāstā pārstāv otru ieinteresēto pusi, taču tāpat viņam piedāvājām jautājumu: nu, kā tas nākas, ka klubs, kuram ir trīsreiz lielāks budžets nekā pārējiem, regulāri nedominē Virslīgā un par ko tas liecina?

"Tā ir futbola skaistā puse - nauda ne vienmēr spēle galveno lomu," atbildēja Verpakovskis. "Tā ir atšķirība no daudziem citiem sporta veidiem, un futbolā ir tādi skaistie stāsti kā, piemēram, Lestera Anglijas Premjerlīgā 2016. gadā, kad Lestera visus grandus uzvarēja ar nez cik reizes mazāku budžetu. Nauda ir tikai viens no faktoriem, vēl ir saspēlēšanās, komandas ķīmija, treneru darbs - patiešām daudziem faktoriem jāsakrīt. Atgādināšu, ka arī "Valmiera" nesen uzvarēja Virslīgā, un arī tas bija skaists futbola stāsts, kad komandā bija labi saspēlēts sastāvs, laba ķīmija, un viņi uzvarēja, neskatoties uz to, ka, manuprāt, arī mums tobrīd bija lielāks budžets."

"Protams, atšķirība ir tāda, ka par tādu naudu, kā ir "Riga", ir vieglāk piesaistīt spēcīgus leģionārus, no kuriem veidot sastāvu, bet ar to vien nepietiek, jāizpilda vēl daudzi faktori," turpināja Verpakovskis. "Tas nav, piemēram, kā basketbolā. Negribu šeit nekādi aizvainot citus sporta veidus un līgas, bet - ja basketbola komanda var paņemt trīs patiešām spēcīgus leģionārus, kuri maksā divreiz vairāk nekā citu komandu leģionāri, tad tituls būs nodrošināts par 95%. Futbolā ar trim spēlētājiem vien nekas nesanāk, nepieciešamie spēlētāju resursi ir daudz plašāki - 11 spēlētāji laukumā un, lai varētu labi nospēlēt ilgtermiņā, vēl jau jābūt arī dziļām rezervēm. To nav tik vienkārši izveidot arī tad, ja tev ir divreiz un trīsreiz lielāks budžets nekā pārējiem."

Latvijas Virslīgas vadošo klubu izdevumi 2023. gadā

KlubsIzdevumi
Riga FC16.027mlj
RFS4.878mlj
Valmiera FC3.16mlj
FK Liepāja2.346 mlj
FK Auda2.085 mlj

Lursoft norādītie dati

Verpakovskis pats piesauca Ikaunieku kā transfēru piemēru, tad nu loģisks bija jautājums, kāda bija šīs vasaras situācija ar RFS kluba līderi, kurš Eirokausos astoņās spēlēs guva astoņus vārtus, proti, vai bija interese no ārzemju klubiem par Ikaunieka iegūšanu?

"Jānim jāsamaina sev pases dati, tad, manuprāt, ārzemju klubi pie mums tagad rindā stāvētu," smaidīja Verpakovskis, atgādinot, ka Ikaunieks tomēr vairs nav jaunā talanta statusā - februārī viņam paliks 30 gadi. "Šobrīd tāda īsta piedāvājuma par viņu nav, lai gan viņš aizvada fantastisku sezonu. Kopš viņš vasaras sākumā atguvās no traumas, viņš rāda patiešām iespaidīgu rezultativitāti - praktiski katrā spēlē vai nu rezultatīva piespēle vai gols."

"Redzēsim - ja Jānis tā turpinās arī Eiropas līgā, tad kāpēc gan ne? Ir futbola valstis, kurām patīk maksāt arī par pieredzējušiem spēlētājiem," turpināja Verpakovskis. "Tur pases skaitļos tik ļoti neskatās. Jā, tuvāk Rietumiem esošās līgas - Beļģija, Nīderlande, tā pati Polija - tur to ļoti skatās. Ja klubi no šīm līgām maksā par spēlētāju, tad tikai ar tādu plānu, ka viņi varēs spēlētāju vēlreiz pārdot un nopelnīt. Bet ir arī valstis - piemēram, Kipra, Turcija -, kuru klubi gatavi maksāt par spēlētāju arī tikai ar nolūku, lai viņš pastiprinātu komandu, nevis ar domu pēc tam nākotnē pārdot viņu vēlreiz."

Ar vienu šādu piemēru RFS šoruden būs iespēja tikties laukumā - Turcijas "Galatasaray". "Jā, tas ir tieši tāds piemērs, protams, lielākos mērogos nekā mēs šeit piesaucam, bet būtībā jā. Viņiem svarīgs ir vārds un uzvārds, nevis kā to transfēru naudu atpelnīt," stāstīja Verpakovskis. "Tikko, piemēram, Viktora Osimhena transfērs. Jā, tas varbūt ir nedaudz cits stāsts, bet tāpat - "Galatasaray" samaksāja par viņu lielu naudu vienas sezonas īrei bez reālas iespējas viņu izpirkt. Bet savā vietējā cīņā pret "Besiktas" un "Fenerbahce", kas turkiem ir ļoti svarīga, tas viņiem dod iespēju pacelties uz augšu un izraisīt ažiotāžu. Protams, mums pašiem arī tāda interesanta sajūta, ka varam runāt par šādām tēmām. Par Osimhenu tikko ziņoja, ka viņš varētu braukt uz PSG vai "Chelsea", bet tur klubi nevienojās, tad nu viņš nonāca "Galatasaray" un brauks uz Rīgu. Ceram, ka tiks sagaidīts pie pilnām tribīnēm."

RFS ar savu sniegumu Eirokausos šosezon jau garantējusi UEFA prēmiju vismaz 5.2 miljonu eiro apmērā, kas ir pat vairāk nekā visi 2023. gada kluba izdevumi kopā. RFS Eiropas līgas spēļu dēļ pieaugs arī izdevumi, taču Verpakovskis tos īpaši neuzsvēra: "Skaidrs, ka izmaksas pieaugs. Būs četras papildus izbraukuma spēles, un katra no tām klubam izmaksā diezgan dārgi. Jā, katrreiz nelidosim ar čārterreisu, kas parasti ir liela izdevumu daļa, bet tāpat. Tāpat arī mājas spēļu organizācija - jā, tur iegūsim no biļešu tirdzniecības, bet būs arī jāmaksā par stadiona īri, drošības pasākumiem UEFA līmenī, arī tās būs krietnas izmaksas."

Vēl viena RFS aktuāla lieta bija arī spēlētāju līgumu sakārtošana, ņemot vērā, ka Latvijas klubi parasti strādā pēc kalendāra pavasaris-rudens, bet Eiropas līgas grupas turnīrs ievilksies līdz janvārim. "Bija spēlētāji, ar kuriem bija jāpārslēdz līgumi," piekrita Verpakovskis. "Dažiem beidzās uzreiz pēc sezonas, kamēr mums vēl ir divas spēles janvārī. Tā arī bija jaunu izmaksa sadaļa, bet tas tomēr mazākos mērogos. Es teiktu, ka ar gandrīz visiem spēlētājiem mums jau viss bija līgumos sakārtots, tikai ar dažiem ne, tādēļ domāju, ka ar to mums problēmu nebūs."

Skatoties RFS 2023. gada budžeta pārskatā, no kopējiem izdevumiem apmēram desmito daļu veidoja šāda iedaļa: "Aģentu komisijas par spēlētājiem". 2022. gadā tie bija 126 tūkstoši eiro, kamēr 2023. gadā jau 501 tūkstotis eiro, un Verpakovskis atzina, ka tas Latvijas futbola mērogiem ir ļoti liels skaitlis, taču viņš arī paskaidroja, kā tas veidojas.

"Tā, ko mēs pārdevām 2023. gadā? Iličam bija transfērs uz Norvēģiju, pareizi. Bet, zin kā, tās aģentu komisijas pārsvarā veidojas tad, kad rodas iespējas parakstīt kādu spēlētāju, kurš tobrīd ir brīvais aģents," skaidroja RFS ģenerāldirektors. "Tādā gadījumā sanāk lielu komisiju maksāt aģentam, principā sanāk gandrīz kā transfēra maksa, ko tev jāsamaksā aģentam un spēlētājam. Un otrs gadījums, kas bieži ietekmē to budžeta sadaļu, ir tas, ka, noslēdzot līgumu, tur aģents iekļauj punktu, ka pārdošanas gadījumā viņiem tiek kaut kāds procents no nākamā transfēra. Tā tās summas izaug."

Nauda Latvijas futbolā būs galvenais diskusiju temats septembra mēneša raidījumā "(Bez)maksas sports", kas pie saviem skatītājiem nonāks 17. septembra vakarā kanālā TV4, portālā Sportacentrs.com, kā arī visās populārākajās audio straumēšanas platformās.

Savus viedokļus raidījumā piedāvās vairāku Latvijas futbola klubu pārstāvji (Māris Verpakovskis (RFS), Dāvids Jansons ("Liepāja"), Verners Akimovs ("Tukums 2000/Telms"), kā arī Virslīgas vadītājs Maksims Krivuņecs. Tāpat savu redzējumu par finansiālo situāciju 1. līgā sniedza "Leevon PPK" prezidents Jurijs Žigajevs.

  -1 [+] [-]

, 2024-09-13 15:00, pirms 5 dienām
Klubiem biznesa projekts virās uz plusiem , bet izlases spēle ,sastāva
komplektācijas iespējas uz mīnusiem.

  +1 [+] [-]

, 2024-09-13 15:11, pirms 5 dienām
Gobseks rakstīja: Klubiem biznesa projekts virās uz plusiem , bet izlases spēle ,sastāva
komplektācijas iespējas uz mīnusiem.
Vienam klubam, ne klubiem. Pie tam līdz patiesiem un regulāriem "plusiem" tur vēl tālu, kur nu par pārējiem klubiem runājot.

     [+] [-]

, 2024-09-13 15:56, pirms 5 dienām
nu bet vismaz kaut kādi plusi.

pat ja RFS viss sastāvs būtu ar izlases kandidātiem, viņi baigi progresētu?

  +1 [+] [-]

, 2024-09-13 16:09, pirms 5 dienām
Māri visu cieņu tev, bet nebūs tā ka basketbola klubs paņems 3 leģionārus pa 15k (5k mēnesī) un cits klubs pa 7.5k (2.5k mēnesī) un pirmajam tituls kabatā. Muļķīgs salīdzinājums. Kopumā ļoti laba intervija, veiksmi RFS

     [+] [-]

, 2024-09-13 16:25, pirms 5 dienām
florbolsvienmersirdi rakstīja: Māri visu cieņu tev, bet nebūs tā ka basketbola klubs paņems 3 leģionārus pa 15k (5k mēnesī) un cits klubs pa 7.5k (2.5k mēnesī) un pirmajam tituls kabatā. Muļķīgs salīdzinājums. Kopumā ļoti laba intervija, veiksmi RFS
Vajag normālu Ģm paņemt, tad būs