Layout: current: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Gaismu kari Liepājā un zem svešas izkārtnes slēptais Daugavpils derbijs

Emils Ozerinskis

Gaismu kari Liepājā un zem svešas izkārtnes slēptais Daugavpils derbijs
RFS kapteinis Tomašs Šimkovičs cīņā ar Eduardu Tīdenbergu. Foto: Nora Krevņeva-Baibakova

"Optibet" futbola Virslīgas 12. kārtā norisināsies vairāki zemtekstiem apvīti mači. Starp tiem būs arī spēle Liepājā, kur vietējie futbolisti uzņems RFS vienību. Šo abu komandu starpā saspīlētas attiecības uzjundīja pagājušajā sezonā spēles laikā izdzisušu gaismu dēļ. Šovakar pulksten 18:00 liepājnieku un RFS komandas duelis būs vērojams Sportacentrs.com TV tiešraidē.

"Daugavpils" – "Noah" (Piektdien pulksten 17:00, Stadions "Celtnieks")
Lai gan BFC "Daugavpils" šodien aizvadīs spēli ar futbola projektu, kas savā izkārtnē piekarinājusi Jūrmalas vārdu, taču viesiem, kas seko Latvijas futbolam ir skaidrs, ka Celtniekā norisināsies Daugavpils derbijs! Pērnās sezonas 1. līgas čempione Daugavpils "Lokomotiv" starpsezonā ielaidās kaislīgā flirtā ar Armēnijas investoriem un teju nonāca "Noah" holdinga paspārnē, kam ir komandas gan Armēnijā, gan Itālijā, gan Vācijā. Tomēr straujā mīlestība ātri pagaisa un sezonas priekšvakarā armēņi no projekta aizgāja. Drāma gan ap Virslīgas jaunpienācēju turpinājās. LFF pēc investoru aiziešanas nepielaida komandu valsts augstākajam čempionātam, taču arbitrāžas tiesa piesprieda piešķirt komandai pagaidu licenci. Aprīlī "Noah" holdings publiski paziņoja par savu distancēšanos no Latvijā šo vārdu nesošās komandas. Visam vēl pa virsu, spēles priekšvakarā VID veikusi kratīšanu pie "Noah" vadītāja Aleksandra Jakubovska.

Lai gan šī būs pirmā īstā BFC "Daugavpils" un Daugavpils "Lokomotiv" pēcteces tikšanās futbola laukumā, taču abu komandu starpā teju nukleārais kara stāvoklis bijis jau kopš 2017. gada. Cīņas par ietekmi pilsētā notikušas arī caur Daugavpils pašvaldību. Skaistu futbolu no stadiona "Celtnieks" šovakar gaidīt nevajadzētu, jo tur risināsies kauja bez tiesībām uzvilkt mastā balto karogu vai mest ringā dvieli.

"Liepāja" – RFS (Piektdien pulksten 18:00, Stadions "Daugava")
Lai gan šīs kārtas centrālajam mačam starp "Liepāju" un RFS derbija statusu nekādi nevar piešķirt, taču par vienu no asākajiem pipariņiem Latvijas klubu futbolā šis duelis pēdējā laikā pavisam noteikti ir kļuvis. Pirmos aizmetņus savstarpējajai principialitātei šis duelis ieguva 2018. gadā, kad Liepājas futbola leģenda Māris Verpakovskis pameta FK "Liepāja" prezidenta amatu un pārcēlās uz RFS, kļūstot par galvaspilsētas komandas ģenerāldirektoru. Sāls abu komandu starpā iebira pagājušās sezonas oktobrī, kad savstarpējās spēles laikā stadionā "Daugava" nodzisa mākslīgais apgaismojums. RFS atteicās pabeigt spēli un pieprasīja piešķirt liepājniekiem tehnisko zaudējumu. LFF lēma spēles uzvarētāju noskaidrot laukumā, liekot mēnesi vēlāk maču pārspēlēt, tajā tiekot fiksētam tādam pašam rezultātam, kāds uz tablo bija gaismu nodzišanas brīdī. Tā kā šie punkti izrādījās izšķiroši cīņā par čempiontitulu, RFS vērsās tiesā, kas gan tikai pirms divām dienām deva savu verdiktu, neapmierinot RFS prasību.

"Liepājas" sniegums laukumā, par spīti jaudīgi nokomplektētajam komandas sastāvam, bijis pieticīgs. Pat uzvarētajās spēlēs komandas parādītā kvalitāte laukumā likusi būt bažīgiem. Izpildītāju liepājnieku rindās netrūkst - Artūrs Karašausks, Dāvis Ikaunieks, pērnās sezonas Virslīgas labākais bombardieris Dodo un pieredzējuši Baltkrievijas futbolisti. Tomēr īstā komandas ķīmija vēl aizvien nav atrasta, liepājniekiem turnīra tabulā esot vien piektajā vietā. Tikmēr RFS pēc kāju saļodzīšanās uz starta blokiem, nu rāda augstākās kvalitātes spēles Virslīgas favorītu vidū. RFS vienību balsta spēcīgs centra aizsargu duets - Žiga Lipuščeks un Vitālijs Jagodinskis, bet uzbrukumā komanda var paļauties ne tikai uz priekšējās līnijas spēlētājiem, bet arī uz vidējās zonas futbolistiem, kas pieslēdzas vārtu gūšanai no laukuma dziļuma. Gan "Liepājai", gan RFS uz šo brīdi nav pašos optimālajos sastāvos. Kurzemniekiem savainojumā iedzīvojies Mārtiņš Ķigurs. Tāpat pēdējā spēlē "nulto maiņu" nācās veikt Krišam Kārkliņam. RFS tikmēr palikusi bez sava naskākā vārtu guvēja Darko Lemajiča.

"Ventspils" – "Valmiera" (Piektdien pulksten 18:00, Ventspils 2. pamatskola)
Kamēr abos augstākminētajos dueļos netrūkst zemūdens akmeņu, spēlei starp "Ventspili" un "Valmieru" galvenokārt būs ar sportiska rakstura intriga. Šo divu klubu starpā nav daudz ko dalīt, ja vien neskaita potenciālos trīs punktus, ko mača uzvarētāja var izcīnīt. Vienīgās ārpus laukuma kaislības var saskatīt starp vārtsargu Vladislavu Lazarevu un "Valmieras" komandu, pērn pusēm šķiroties ar rūgtu pēcgaršu pēc tam, kad Lazareva izcilā spēle sezonu iepriekš ļāva Vidzemes komandai sasniegt Eirokausus.

Pierasts, ka ventspilnieku un valmieriešu savstarpējie dueļi bijuši ar asu un nepiekāpīgu spēli. Arī turnīra tabulā iepriekšējās divās sezonās komandas nikni mačojušās. 2019. gadā ventspilnieki par vienu punktu apsteidza vidzemniekus cīņā par bronzas medaļām. Savukārt pērn "Valmiera" pirmo reizi izcīnīja bronzas medaļas, atstājot tieši kurzemniekus uzreiz aiz Eirokausu zonas, pirmo reizi kopš 1998. gada liedzot dzeltenzilajiem spēlēt starptautiskā līmenī.

Spoetacentrs.com TV kanālā lielais mačs starp "Liepāju" un RFS tiks demonstrēts tiešraidē no pulksten 17:40. Abas pārējās spēles būs skatāmas Sportacentrs.com interneta portālā.

Virslīgas 12. kārtas spēles

DatumsLaiksSpēleTiešraideRez.
13.0517:00Riga – SpartaksSportacentrs.com TV2:1 (0:1)
14.05.17:00Daugavpils – NoahSportacentrs.com
18:00Liepāja – RFSSportacentrs.com TV
18:00Ventspils – ValmieraSportacentrs.com

Turnīra tabula

VKomandaSUNZVārtiP
1.Riga1071226:922
2.RFS962120:920
3.Valmiera962115:820
4.Daugavpils741211:1013
5.Liepāja840411:1312
6.Metta913512:216
7.Spartaks92079:186
8.Ventspils81166:134
9.Noah30032:110

Labākie vārtu guvēji

V.SpēlētājsKomandaVārti
1.Stefans MiloševičsRiga11 (2)
2.Junusa MuritalaMetta7
3.Raimonds KrollisValmiera5 (1)
4.Darko LemajičsRFS4
Marks KurtišsVentspils4
Artūrs KarašausksLiepāja4
Ibrahima SovsValmiera4

  -2 [+] [-]

, 2021-05-14 11:25, pirms 3 gadiem
Par Valmieras zaudējumu!

     [+] [-]

, 2021-05-14 11:36, pirms 3 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Par Valmieras zaudējumu!
Ventspils-Valmiera1:3

  -2 [+] [-]

, 2021-05-14 11:56, pirms 3 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Par Valmieras zaudējumu!
Huļi
Esi
Nabags
Rīgas
Jurtā?

  -1 [+] [-]

, 2021-05-14 13:56, pirms 3 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Par Valmieras zaudējumu!
hahaha

     [+] [-]

, 2021-05-14 17:18, pirms 3 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Par Valmieras zaudējumu!
Apēd sū@u